Nastavitev VPN povezave v sistemu Windows 10 (korak za korakom)

V računalniku z operacijskim sistemom Windows 10 obstaja več načinov za nastavitev VPN-ja. V tem članku bomo razpravljali o tem, kako z nastavitvami sistema Windows vzpostaviti VPN. To je koristno, če želite na primer uporabiti omrežje VPN, ki ga je zagotovil delodajalec.


Zasebnost operacijskega sistema Windows

Veliko ponudnikov VPN ponuja posebno programsko opremo, ki vam omogoča enostavno in hitro povezavo z enim od njihovih številnih strežnikov VPN. Vendar nekateri VPN-ji, vključno z mnogimi podjetniškimi omrežji, nimajo svoje programske opreme. Na srečo ima Windows funkcijo, ki omogoča, da sami nastavite VPN povezavo. V tem priročniku po korakih bomo razložili, kako lahko v operacijskem sistemu Windows 10. nastavite povezavo VPN. Ali imate VPN, ki ponuja svojo programsko opremo, na primer ExpressVPN ali CyberGhost? Pomaknite se navzdol in si oglejte, kako s to programsko opremo nastaviti svojo VPN.

1. korak: Pridobite prave podatke za prijavo

Če želite vzpostaviti VPN povezavo z Windows 10, potrebujete prave podatke za prijavo. V nasprotnem primeru ne boste mogli dostopati do strežnika VPN. Če je vaša VPN povezava urejena s svojim delom, boste morali vprašati šefa za pravilne podatke za prijavo. Delate z zasebnim omrežjem za zasebno uporabo? Nato ste te podrobnosti ustvarili sami pri nastavitvi računa. S temi podatki, ki so pogosto sestavljeni iz uporabniškega imena in gesla in morda določenega naslova strežnika, na katerega se lahko povežete, sledite spodnjim korakom, da se povežete z VPN.

Če še nimate VPN računa in podatkov za prijavo in iščete dober VPN za zaščito internetne povezave, lahko vedno poskusite s CyberGhost. Ta ponudnik je zelo poceni, a kljub temu odlične kakovosti. Poleg tega imajo 45-dnevno garancijo vračila denarja, ki vam omogoča, da najprej preizkusite storitev.

2. korak: Odprite nastavitve VPN v sistemu Windows

Ali želite namestiti VPN v sistem Windows 10? Najprej morate preveriti, ali uporabljate Windows račun s skrbniškimi pravicami. Običajno ima lastnik računalnika te pravice. Lahko jih razdeli tudi drugim. Če imate v napravi, s katero delate, samo en uporabniški račun, boste te pravice samodejno imeli.

Pojdite na začetni meni (s klikom na Windows logotip v spodnjem levem kotu zaslona) in kliknite Nastavitve. Ta gumb je pogosto videti kot majhen zobnik. Ko se odpre zaslon z nastavitvami, kliknite Omrežje in internet iz menija. Nato izberite VPN s seznama na levi strani zaslona. Slika na desni strani tega besedila prikazuje, kako to izgleda. Zdaj ste našli zaslon z nastavitvami VPN v operacijskem sistemu Windows in ste pripravljeni dodati povezavo VPN v svoj operacijski sistem.

3. korak: Dodajanje VPN povezave

Čas je, da dodate povezavo VPN. Najprej kliknite gumb na vrhu, ki piše Dodajte povezavo VPN.

Dodajte povezavo VPN v nastavitvah sistema Windows

Prikaže se modri zaslon. Tu lahko vnesete podrobnosti svojega ponudnika VPN. V nekaterih državah lahko izberete Ponudnik VPN pri številnih standardnih ponudnikih, vendar se ta navodila po korakih osredotočajo samo na Windows (vgrajeno) možnost.

Pod VPN povezavi dajte prepoznavno ime pod Ime povezave. Lahko se na primer odločite za „delo na VPN povezavi“, če ga potrebujete le za dejavnosti, povezane z delom.

Dodajte povezavo VPN v nastavitve modrega zaslona WindowsSpodaj Ime ali naslov strežnika, vnesite IP naslov ali URL strežnika strežnika VPN. Te informacije zagotavlja ponudnik povezave, npr. tvoj šef.

Spodaj Vrsta VPN, izberite protokol VPN, ki ga želite uporabiti. V večini primerov boste lahko izbrali Samodejno možnost tukaj. Za več informacij o protokolih VPN preberite naš članek na to temo.

Spodaj Vrsta informacije za prijavo lahko določite način, kako se želite prijaviti. V večini primerov to vključuje uporabo uporabniškega imena in gesla. Alternativa vključuje prijavo s pametno kartico ali potrdilom.

Spodaj Uporabniško ime in Geslo, izpolnite potrebne podatke za prijavo.

Opomba: najvarneje je, da računalnik ne bo zapomnil podatkov za prijavo, če uporabljate javni računalnik. Podatke shranite le, če neznanci vašega računalnika ne morejo uporabljati in je dobro zaščiten!

Ko končate z vnosom vseh potrebnih podatkov, kliknite Shrani.

4. korak: Povezava s strežnikom VPN

Uporaba menija VPN v Nastavitve (kot je opisano v 1. koraku) lahko zdaj na prikazanem seznamu izberete dodano povezavo VPN in se povežete s tem strežnikom VPN. Zdaj ste varno povezani in lahko dostopate do interneta varno in zasebno.

Napredne nastavitve

Ko dodate povezavo VPN, boste poleg izklopa in vklopa VPN imeli še dodatne možnosti. Lahko bi na primer nastavili proxy strežnik. Če želite to narediti, pojdite na napredni meni. To lahko storite tako, da znova sledite koraku 2, kliknete povezavo VPN, ki jo želite spremeniti, in izberete Napredne možnosti. Te nastavitve spremenite le, če ste popolnoma prepričani, kaj počnete. Windows in vaš ponudnik VPN že sodelujeta, da vam zagotovita varno povezavo. Zato vam, še posebej kot začetnikom, ni treba spreminjati nobenih naprednih nastavitev, če želite biti zaščiteni na spletu.

Nastavitve VPN v sistemu Windows prek Obvestila

Za hiter in preprost dostop do razdelka VPN v svojih nastavitvah sledite navodilom iz 2. koraka, lahko pa tudi kliknete Obvestila (balon z informacijami) v spodnjem desnem kotu opravilne vrstice. Zgornji posnetek zaslona prikazuje, kako izgleda ta zaslon. Kliknite VPN in preusmerili vas boste neposredno na zaslon z nastavitvami VPN.

Programska oprema VPN v sistemu Windows 10

Uporaba VPN prek nastavitev v sistemu Windows 10 je lahko zelo koristna. Konec koncev vas Windows samodejno poveže s strežnikom VPN, zato vam ne bo treba vsakič ročno vklopiti VPN. Poleg tega vam daje možnost, da se na zasebno omrežje povežete na daljavo in varno. Pomislite na primer o ljudeh, ki delajo od doma in uporabljajo strežnik VPN, da bi jim omogočili dostop do vseh dokumentov in drugih datotek znotraj omrežja podjetja.

Vendar povezave VPN z operacijskim sistemom ni vedno priročno. Če uporabljate plačljivega ponudnika VPN, kot je NordVPN ali zasebni dostop do interneta, priporočamo, da uporabite priloženo programsko opremo. Ti programi pogosto podpirajo dodatne protokole VPN, za preprečevanje puščanja DNS uporabljajo svoje DNS strežnike in imajo stikalo za odstranjevanje, ki se samodejno intervenira, če vaša VPN povezava pade. Z drugimi besedami, če uporabljate programsko opremo VPN, namesto da se prijavite v strežnik VPN prek Windows, boste bolj varni.

Nastavitev VPN-ja v operacijskem sistemu Windows s programsko opremo VPN: navodila po korakih

Namestitev VPN-ja v Windows 10 z uradno programsko opremo VPN je zelo enostavna in poteka na naslednji način:

Namestite VPN po korakih namizje

 1. Ustvarite račun na spletnem mestu VPN. Pojdite na uradno spletno mesto želenega ponudnika VPN (npr. Spletnega mesta CyberGhost) in izberite naročnino, ki jo želite. Pojdite skozi korake za nakup naročnine in ustvarjanje računa.
 2. Prenesite programsko opremo VPN z uradne spletne strani. Pogosto vas bo ponudnik poslal po prenosu takoj, ko ste sklenili naročnino.
 3. Namestite programsko opremo VPN. Ko naložite namestitveno datoteko, jo lahko kliknete in sledite korakom za namestitev programske opreme VPN v računalnik.
 4. Prijavite se v programsko opremo z vašim računom. To je pogosto vprašanje izpolnjevanja kombinacije uporabniškega imena in gesla, ki ste jo ustvarili v 1. koraku.
 5. Izberite želeni strežnik VPN (neobvezno). Odvisno od tega, kaj želite storiti v spletu, lahko izberete primerno lokacijo strežnika. Izberete lahko na primer ameriškega strežnika, da si ogledate ameriško različico Netflixa ali odblokirate Skype, Facebook ali katere koli druge storitve, ki bi lahko bile v vaši državi cenzurirane. Če nimate v mislih drugega cilja, kot varno spletno iskanje, lahko preprosto izberete strežnik, ki vam je najbližje.
 6. Vklopite VPN. Večina programov VPN ima velik gumb za vklop, ki bo vklopil VPN samo z enim klikom. Če preskočite 5. korak, bo programska oprema verjetno samodejno izbrala najbližji ali najhitrejši strežnik za vas.

Zakaj uporabljati VPN v operacijskem sistemu Windows 10?

Veliko je razlogov, da ljudje uporabljajo VPN. Te so najpogostejše:

 • Šifriranje podatkov za dodatno zaščito pred hekerji in kibernetskimi kriminalci (kot tudi drugimi prisluškovalci, kot so vlade in podjetja);
 • Varna uporaba javnih omrežij;
 • Dostop do storitev, ki se lahko uporabljajo samo v omrežju podjetja ali ustanove;
 • Skrivanje svoje dejanske lokacije in IP naslova;
 • Anonimno nalaganje hudournikov;
 • Zaobšli regionalne blokade, na primer, nekaterih filmskih storitev (Netflix) ali družbenih omrežij;
 • Mimo cenzure v državi;
 • Povečanje hitrosti povezave z drugim strežnikom.

Vzpostavitev VPN-ja na računalniku z operacijskim sistemom Windows 10 je vedno dobra ideja. Verjetno uporabljate svojo napravo za številne svoje vsakodnevne internetne dejavnosti. Z VPN boste zaščiteni med vsemi temi dejavnostmi in hkrati povečali svojo zasebnost in svobodo v spletu.

Če še nimate VPN-ja in bi ga radi uporabili za zaščito zasebnega omrežja, imate več možnosti. Morda boste želeli zasebnega ponudnika VPN. Če nimate pojma, kje začeti, si oglejte naših 5 najboljših ponudnikov VPN. Ta seznam lahko pomaga, ko se želite odločiti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me