Namestitev VPN-ja za vaš pametni televizor. Tukaj je, kako to storiti!

Dandanes veliko ljudi uporablja VPN, da imajo dostop do veliko večjega izbora oddaj in filmov. Navsezadnje številne storitve pretakanja, kot je Netflix, nalagajo geografske omejitve in prikazujejo le določeno vsebino v določenih regijah. Poleg tega VPN-ji ponujajo številne prednosti zasebnosti in varnosti. Ena naprava, ki se posebej dobro podaja za pretakanje, je seveda pametni televizor. Vendar nastavitev VPN-ja na pametnem televizorju na splošno ni tako enostavna, kot je to na primer na vašem računalniku z operacijskim sistemom Windows. Vendar ne skrbite, v tem članku bomo navedli tri načine, kako lahko preprosto uživate v vseh prednostih, ki jih ponuja VPN, na vašem pametnem televizorju.


Ali že imate pametni televizor in želite izvedeti, zakaj je VPN lahko koristen za vas? Preberite naš članek o uporabi VPN-ja v kombinaciji s pametnim televizorjem.

Smart TV VPN Nastavitev ilustracije

Opomba: Pametni televizor ni isto kot Android TV. Na Android TV, kot je Sony Bravia, je zelo enostavno namestiti VPN, saj lahko na televizor neposredno namestite aplikacijo VPN za Android. Če želite to storiti, vas napotimo v naš članek o nastavitvi VPN-ja na Android TV.

1. Povezovanje pametnega televizorja z računalnikom z operacijskim sistemom Windows z VPN

Čeprav ta metoda tehnično ne vključuje postavitve VPN-ja na pametnem televizorju, se še vedno povezujete z njim, z vsemi prednostmi, ki jih to prinaša. To dosežemo z namestitvijo VPN-ja v računalnik z operacijskim sistemom Windows (če tega še niste storili) in pozneje s pametnim televizorjem povežite računalnik, tako da računalnik pretvorite v mobilno vročo točko. Vaš pametni televizor je zato povezan z istim omrežjem WiFi ali širokopasovnim omrežjem kot vaš osebni računalnik in tako uporablja isto VPN povezavo. Upoštevajte, da za delovanje te metode potrebujete nameščen sistem Windows 10 v računalniku. Za uporabo te metode preberite spodnji kratek in preprost vodnik po korakih spodaj.

  1. Namestite VPN na računalnik z operacijskim sistemom Windows. Večina ponudnikov VPN to zelo enostavno naredi. Konec koncev, praktično vsak priljubljeni ponudnik VPN ponuja dandanes enostavno aplikacijo Windows. Če potrebujete pomoč pri tem, si oglejte naš članek o nastavitvi VPN-ja v operacijskem sistemu Windows.
  2. V osebnem računalniku nastavite mobilno vročo točko. To storite tako, da v iskalno vrstico v računalniku vtipkate »mobilne nastavitve hitrih točk« in jo kliknete.
  3. Kliknite malo stikalo, ki ga vidite, tako da je vklopljeno (modro). Zdaj preverite, ali je prikazano pravo omrežje (vaš WiFi ali širokopasovno omrežje) in preverite, ali je izbran WiFi, kjer se glasi »delite mojo internetno povezavo prek«.
  4. Zdaj priključite pametni televizor v WiFi ali širokopasovno omrežje vašega računalnika Windows. To naredite tako, da uporabite podatke za »Ime omrežja« in »Geslo omrežja« s prejšnjega zaslona.
  5. Zdaj je vaš pametni televizor povezan z VPN. Če želite spremeniti nastavitve, boste to morali storiti iz računalnika. Recimo, da si na pametnem televizorju želite ogledati ameriško različico Netflixa, v osebnem računalniku izberete strežnik VPN v ZDA..

2. Namestitev VPN-ja na usmerjevalnik

UsmerjevalnikNamestitev VPN-ja na usmerjevalnik je zelo koristna za zaščito vseh naprav doma naenkrat. Če želite to doseči, je potrebno spremeniti strojno programsko opremo na vašem usmerjevalniku. Ta postopek se imenuje utripajoče. Prepričajte se, ali je vaš usmerjevalnik za to primeren, ker niso vsi usmerjevalniki. Za pomoč pri tem si oglejte naš članek o najboljših usmerjevalnikih VPN.

Med tem postopkom lahko nepopravljivo poškodujete usmerjevalnik. Zato je pomembno natančno upoštevati navodila. Preberite si naš celotni vodič o tem, kako namestiti VPN na usmerjevalnik, če želite izvedeti, kako ga bliskati.

Ko namestite VPN na usmerjevalnik, lahko pametni televizor pustite, da se poveže z njim, tako kot običajno. Ko je povezava vzpostavljena, je pametni televizor zaščiten z VPN.

Na usmerjevalnik namestite VPN:

1. Preverite, ali je vaš usmerjevalnik primeren za utripanje.

2. Spremenite vdelano programsko opremo na usmerjevalniku in namestite VPN.

3. Pametni televizor priključite na utripajoči usmerjevalnik. To deluje enako kot povezava s katerim koli drugim omrežjem Wi-Fi.

3. Namestitev VPN-ja na virtualni usmerjevalnik v računalniku ali Macu

Navidezni usmerjevalnik

Če vaš usmerjevalnik ni primeren za bliskavico ali ne želite, lahko ustvarite točko Wi-Fi v računalniku ali Macu in ga nastavite kot navidezni usmerjevalnik s povezavo VPN. Nato lahko pametni televizor povežete z internetom prek vroče točke v računalniku ali Macu. Namestitev VPN-ja v računalnik ali Mac se razlikuje glede na napravo in operacijski sistem. Poiščite ponudnika, ki se dobro ujema z vašimi napravami in ne sme biti pretežko. Spodaj najdete vodnik, ki vam bo pomagal namestiti VPN na vaš virtualni usmerjevalnik.

Namestitev VPN-ja na virtualni usmerjevalnik:

1. Namestite VPN na vaš PC ali Mac. Večina ponudnikov VPN ima čarovnika za enostavno namestitev, s pomočjo katerega lahko namestite njihovo programsko opremo v napravo.

2. Ustvarite točko Wi-Fi v računalniku ali Macu. Kako to lahko storite, je odvisno od vaše naprave. Če ne morete ugotoviti, kako to storiti, obiščite spletno mesto proizvajalca vaše naprave.

3. Pametni televizor priključite na omrežje VPN v računalniku ali Macu.

Ulivanje iz različnih naprav

S pametnim televizorjem je možno tudi oddajanje vsebine iz druge naprave na pametni televizor. Ko to storite, morate upoštevati nekaj stvari. Vedno boste potrebovali svojo drugo napravo v bližini in če preklapljate med napravami, kot sta pametni telefon in tablični računalnik, morate na obe namestiti VPN. Poleg tega bo naprava, s katero igrate, zaščitena z VPN, vaš pametni televizor pa ne bo zaščiten. Pametni televizor uporabljate samo kot zunanji zaslon za svojo drugo napravo.

Najboljši VPN za Moj pametni televizor

Če nimate naročnine pri ponudniku VPN, je morda koristno, da se obrnete na VPN, ki dobro deluje v kombinaciji s pametnim televizorjem. Stabilna in hitra povezava je bistvena, kadar želite pretakati filme, serije ali glasbo. Poiščite ponudnika VPN, ki popolnoma ustreza vašim potrebam. Če si želite ogledati geoblokirano vsebino, se prepričajte, da ima ponudnik vedno strežnike, ki jih lahko uporabite v ta namen. Preizkusili smo več ponudnikov in spodaj so trije trdni ponudniki, ki dobro delujejo v kombinaciji z vašim pametnim televizorjem.

1. ExpressVPN za pametno televizijo

ExpressVPN deluje zelo dobro v kombinaciji s pametnimi televizorji. Ima uporabniku prijazno aplikacijo za Android TV in jo je enostavno namestiti v katero koli od vaših naprav. S svojo veliko ponudbo strežnikov in 256-bitnim šifriranjem je popoln način za varno, prosto in popolnoma anonimno pretakanje. Zaradi svoje odlične kakovosti spadajo med dražje ponudnike, a s svojo visoko kakovostjo in hitrostjo ExpressVPN daje pozitiven pomen izreku “dobiš, kar plačaš”. Več o tem ponudniku preberite v našem celotnem pregledu ExpressVPN.

2. Surfshark za pametno televizijo

Surfshark je odličen in tudi cenovno zelo dostopen VPN za uporabo s svojim pametnim televizorjem. Surfshark je najcenejši ponudnik vrhunskih VPN, ki smo ga preizkusili, vendar kljub temu ponuja velike hitrosti pretakanja. Poleg tega vam lahko Surfshark omogoči dostop do ameriške različice Netflixa in njegovih 1040 strežnikov v 61 državah tudi do množice drugih geografsko omejenih vsebin. Poleg tega je Surfshark zelo varen ponudnik VPN, ki spoštuje in ščiti zasebnost svojih uporabnikov. Konec koncev ima strogo politiko brez zapisov, prvovrstne protokole za šifriranje in stikalo kill. Surfshark sodeluje z vašim pametnim televizorjem z uporabo katerega koli od načinov, opisanih v tem članku. Kot tak je popoln način, da med uporabo pametnega televizije uživate v varnosti, svobodi in zasebnosti.

3. NordVPN za pametno televizijo

Tako kot ExpressVPN in Surfshark, tudi NordVPN (pametna televizija) uporabnikom ponuja veliko varnosti, zasebnosti, geoblokiranja in dobre hitrosti pretakanja. Vendar pa NordVPN ponuja tudi nekaj dodatnih funkcij, zaradi katerih je ta VPN odlična izbira za lastnike pametnih televizorjev. NordVPN ponuja prikrite strežnike in namenske IP naslove. Danes vse več pretočnih storitev blokira uporabnike VPN. A ravno zaradi tega mnogi želijo uporabiti VPN na svojem pametnem televizorju, da deblokirajo pretočno vsebino, kot je ameriška različica Netflix. Tu se pojavljajo dodatne funkcije NordVPN-a. Zatemnjeni strežniki NordVPN (v ZDA, Kanadi, Franciji, Italiji in 10 drugih državah) in namenski IP-naslovi otežijo pretakanje storitev za zaznavanje in zato blokiranje uporabnikov VPN. Zato je NordVPN odlična izbira za uporabnike pametnih televizorjev, ki želijo čim bolj svobodno pretakati internet in internet.

Končne misli

Ko imate Android TV, bo namestitev VPN zelo preprosta zaradi ponudbe aplikacij VPN v Trgovini Play. V drugih primerih boste morali namestiti svoj VPN na vaš usmerjevalnik ali virtualni usmerjevalnik. To je lahko nekoliko težje, vendar lahko v našem priročniku izveste, kako to storiti. Vsekakor je vredno storiti, ker bo vse vaše pretakanje varno in anonimno. Poleg tega boste dobili dostop do več vsebine. Na splošno je VPN popoln ujem s pametnim televizorjem.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me