Najboljši ponudniki VPN za Linux | VPNoverview

Se vam je zdel modri zaslon Windows? Ali pa ste se morda naveličali loviti naslednje generacije strojne opreme, ki je potrebna, da boste na tekočem s skupnostjo Mac. Ali pa vam je morda ravno všeč fleksibilnost, da imate popolnoma prilagodljiv operacijski sistem. Počasi vse več ljudi odkriva prednosti, ki jih ponuja distribucija Linuxa. Seveda je VPN uporaben ne glede na to, v katerem operacijskem sistemu delate. Vendar pa je pri uporabi Linuxa pomembno, da izberete pravi VPN za distribucijo Linuxa.


Obstajajo velike razlike v kakovosti, uporabnosti in uporabniški izkušnji VPN-ja za uporabnike Linuxa, odvisno od ponudnika. Preprosta resnica je, da so nekateri ponudniki VPN vzeli težave pri zagotavljanju dobro delujoče aplikacije (bodisi za terminal bodisi z lastnim uporabniškim vmesnikom) za uporabnike Linuxa, medtem ko drugi komajda potrdijo njihov obstoj. Spodaj najdete naše najboljše tri najboljše VPN-je za Linux, od katerih ima vsaka svoje edinstvene prednosti. Če izberete katerega koli od teh ponudnikov VPN, ste prepričani, da se bo vaša izkušnja z Linuxom znatno izboljšala.

Linux in zasebnost gresta z roko v roki 

Prenosni računalnik z logotipom LinuxaMed uporabniki Microsoftovega operacijskega sistema Windows in uporabnikov Apple Mac obstaja dolgotrajno rivalstvo. Oba vedno trdita, da je lastni OS najboljši. Obstajata ena skupna oba operacijska sistema: njihova izvorna koda je tajna in lastniška. Kadar koli izvorna koda programa ni odprta za pregled, bi lahko bila ogrožena vaša zasebnost in varnost. Zaradi tega ni mogoče zagotovo vedeti, kaj programska oprema dela zakulisno. Poleg tega ima večina uspešnih tehnoloških podjetij navado zbirati podatke o svojih uporabnikih. Te težave ne boste imeli pri Linuxu, ker je njegova koda odprtokodna in dostopna vsem.

Uporaba Linuxa

Kot popolnoma odprtokodni operacijski sistem je Linux priljubljena izbira za uporabnike, ki se ukvarjajo z zasebnostjo. Vsakdo lahko vidi izvorno kodo, kar pomeni, da bodo tisti, ki vedo, kako koda deluje, natančno vedeli, za kaj je zmožna. Če bi vaš operacijski sistem Linux vseboval kodo za zbiranje informacij o svojih uporabnikih, bi nekdo opozoril in razširil besedo kot divji požar. Ta odprtost dodaja vaš občutek zasebnosti in zaščite.

Uporaba VPN

Če vas ta občutek zasebnosti privlači, verjetno obstaja tudi korist VPN. Dober VPN šifrira podatke, ki gredo v in iz vaše naprave. Tako se preprečijo napadi človeka v sredini in vaši podatki ostanejo varni. Vaše zahteve za podatke ne gredo neposredno na spletno mesto, ampak se najprej pošljejo prek anonimnega strežnika VPN. Posledično spletna mesta, ki jih obiščete, ne bodo mogli izslediti podatkov. Vaša lokacija, zgodovina brskalnika in iskanja ostajajo zasebni. Poleg tega z uporabo VPN-ja lahko obiščete geo-blokirano vsebino. Skratka, VPN ponuja večjo stopnjo spletne anonimnosti, svobode in varnosti.

Najboljši VPN-ji za vaš Linux

Seznanjanje vašega sistema Linux s storitvijo VPN je dobitna kombinacija, ko gre za zasebnost. Na žalost ne bodo vse storitve VPN delovale na samo kateri koli distribuciji Linuxa. Pomembno je vedeti, kateri VPN bo deloval v katerem sistemu in katere možnosti so na voljo za vsako VPN, saj se te precej razlikujejo. Če uporabljate katero koli od naslednjih VPN-jev, vam skoraj zagotavlja, da boste imeli veliko koristi od storitve. Samoumevno je, da imajo vse naslednje storitve VPN strogo politiko brez dnevnika.

ExpressVPN

Najboljše za: Hitrost in zanesljivost

Na voljo za: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN je nedvomno ena najboljših možnosti za uporabnike Linuxa. Če uporabljate sistem Linux, je vaša distribucija najverjetneje pokrita ExpressVPN. Najpomembnejša lastnost ExpressVPN-a je brezžično omrežje strežnikov, ki je raznoliko, zanesljivo in neverjetno hitro. Od vseh ponudnikov VPN-ja je ExpressVPN najbolj dosleden pri zagotavljanju najboljšega iz vaše internetne povezave. Poleg tega je ExpressVPN varnostni tekmec drugih velikih VPN-jev v panogi. Nikoli vam ni treba skrbeti zaradi naključnih uhajanj IP ali DNS, ki prihajajo iz enega od strežnikov ExpressVPN.

ExpressVPN ima terminalsko aplikacijo, ki je enostavna za uporabo, ki jo lahko nadzirate z nekaj osnovnimi ukazi. Prav tako je mogoče vklopiti in izklopiti stikalo za ubijanje. Skratka, s to storitvijo ne boste imeli težav. Za več informacij si oglejte naš podroben pregled tega ponudnika. Edina pomanjkljivost ExpressVPN je njegova relativno visoka cena. Potem spet, vsaj veste, da plačujete za kakovost.

NordVPN 

Najboljše za: Varnost in dodatne funkcije

Na voljo za: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, openSUSE, RHEL, QubesOS

Če sta glavna skrb zasebnost in varnost, je NordVPN VPN za vas. NordVPN podpira več različnih varnostnih protokolov, vključno z OpenVPN – zlatim standardom varnosti. Če večina VPN-jev uporablja 256-bitno šifriranje, kar je že zelo močno, NordVPN uporablja 2048-bitno šifriranje SSL. To pomeni, da vaši podatki niso varni.

Terminalna aplikacija za Linux vam omogoča tudi dodajanje številnih dodatnih varnostnih funkcij: lahko izberete svoje DNS strežnike, izklopite IPv6 ali dodate proxy SOCKS5, multi-hop ali Cybersec (dodatno orodje, ki vam pomaga zaščititi pred oglasi, sledilci in zlonamerna programska oprema). Zaradi dodatnih orodij se NordVPN zelo razlikuje od ExpressVPN. Medtem ko ima Express rahlo hitrost, NordVPN ponuja več tehnične funkcionalnosti. V orodni vrstici NordVPN boste našli več orodij, s katerimi se lahko igrate.

NordVPN ima strežnike v 59 državah. Storitev uporablja tudi edinstveno dvojno povezavo VPN v mnogih državah. Na primer, povezava z VPN v Rusiji se zgodi prek strežnika VPN na Nizozemskem. To otežuje sledenje vaši spletni dejavnosti. NordVPN ponuja tudi izbiro namenskega IP naslova. To je koristno za obvladovanje ukrepov, ki jih nekatera spletna mesta sprejmejo za preprečitev dostopa do strežnikov VPN. NordVPN zelo dobro deluje tudi pri hitrostnih testih, zaradi česar je po ExpressVPN najhitrejši ponudnik VPN za Linux. 

NordVPN ni nič manj impresiven, ko gre za storitev za stranke in uporabnost. VPN je enostavno nastaviti, tudi na platformah Linux. Terminalna aplikacija ima izbor intuitivnih ukazov, zaradi česar je zelo uporabniku prijazna. Če imate kakršne koli težave pri Linuxu, pa je na voljo širok izbor vodnikov. Če imate težave ali vprašanja, lahko dostopate do podpore za klepet v živo 24/7. Končno je NordVPN cenejši od Express-a in pogosto imajo odlične ponudbe in promocije.

Zasebni dostop do interneta (PIA)

Najboljše za: Cena in uporabniški vmesnik

Na voljo za: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Zanimiv dodatek tega seznama je. Medtem ko NordVPN in ExpressVPN ponavadi prevladujeta na vrhu seznamov v večini kategorij, je PIA uspela najti nišni položaj na trgu: je zelo zanesljiv, enostaven za uporabo in cenovno dostopen VPN za uporabnike Linuxa, ki želijo uporabnika vmesnik (uporabniški vmesnik).

Zelo malo VPN-jev ponuja aplikacije za Linux. Namesto tega od vas zahtevajo, da uporabite terminal ali ročno dodate strežnike OpenVPN, da bo storitev delovala. PIA je stvari poenostavila z možnostjo namestitve njihovega običajnega uporabniškega vmesnika v Linux. Kot rezultat tega je izkušnja Linuxa s PIA popolnoma enaka kot pri operacijskem sistemu Windows. Upoštevajte pa, da je uporabniški vmesnik na voljo samo za uporabnike Ubuntu, Debian in Arch.

Omrežje strežnikov in hitrosti strežnikov PIA nista tako dobri kot NordVPN in ExpressVPN, vendar sta za večino uporabnikov še vedno več kot dovolj. Še pomembneje je, da so zanesljivi: strežniki imajo stabilno hitrost in nikoli ne puščajo informacij o IP ali DNS. Na nek način tisto, kar se odpoveš hitrosti, prihraniš v denarju. Za skoraj polovico cene ExpressVPN dobite storitev, ki je večini uporabnikov več kot dovolj. Za neizkušene uporabnike Linuxa je uporabniški vmesnik tudi precej bolj dostopen.

Končno ima PIA še nekaj dodatnih funkcij, ki vam pomagajo zaščititi pred oglasi, sledilci in zlonamerno programsko opremo, prav tako pa vam omogočajo dodajanje strežnikov DNS po meri ali proxy SOCKS5. Zaradi vsega tega je PIA eden najboljših in najbolj dostopnih ponudnikov VPN za uporabnike Linuxa.

Mullvad

Najboljše za: splošne izkušnje in uporabnost

Na voljo za: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad je na tem seznamu nenavaden. V nasprotju z večino drugih ponudnikov VPN, ki ponujajo možnost Linux, je Mullvad izkušnjo Linuxa naredil tako enostavno in racionalizirano, kot da niste niti v Linuxu. Kot PIA so eden redkih ponudnikov, ki vam omogočajo uporabo njihovega uporabniškega vmesnika (Windows). Celoten postopek vzpostavitve VPN povezave poteka brez napora. Ko pridobite prijavno kodo, pojdite na njihovo stran Linux in prenesite skladišče. Nato odprite uporabniški vmesnik in izberite enega od njihovih številnih strežnikov. To je to. Komaj katera koli namestitev VPN deluje tako racionalizirano v Linuxu.

Strežniška mreža Mullvad ni najboljša, čeprav je ena boljših. Njihovo omrežje gosti 492 strežnikov v 36 državah. Ti strežniki so na splošno zelo hitri in zelo varni. Nismo naleteli niti na en primer puščanja DNS ali težav pri povezovanju s katerim koli strežnikom. Delujejo le prek protokolov OpenVPN in Wireguard, najbolj varnih trenutno na voljo. Mullvad ima tudi lastne strežnike mostov, s katerimi lahko obkrožijo močne požarne zidove. Končno je na voljo tudi standardno stikalo za ubijanje.

Z enakomerno ceno 5 EUR na mesec je Mullvad nekoliko dražji od ostalih VPN-jev, vendar za to ceno dobite zanesljivo, zelo uporabno VPN izkušnjo za Linux od podjetja, ki se pogosto pozdravlja zaradi svoje predanosti anonimnosti in zasebnosti. Vendar je edina pomanjkljivost, ki jo je treba opozoriti, ta, da je Mullvad švedsko podjetje in se zato nahaja v državi s 14 očmi. Za uporabnike Linuxa je Mullvad ena izmed vaših najboljših možnosti in eden izmed naših najljubših izborov!

Končne misli

Uporaba Linuxa je odličen način za ohranjanje zasebnosti vaših podatkov. Povezava prek VPN-ja poleg tega samo še poveča vašo zasebnost in varnost v spletu. Medtem ko je na stotine storitev VPN, je iskanje takšnih, ki ne ščitijo samo vas, ampak tudi deluje v vašem operacijskem sistemu Linux, zelo redko. Glede na to, za kar želite uporabiti svojo VPN povezavo, bi katera koli od teh treh storitev VPN zlahka izpolnila vaše zahteve po zasebni, hitri in varnejši spletni izkušnji. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me