Преглед на най-добрите VPN рутери | VPNOverview

Чрез настройка на VPN връзка на вашия рутер, вие гарантирате, че всички данни, преминаващи през рутера, са автоматично криптирани и анонимни. Това означава, че не е необходимо да инсталирате VPN на всичките си устройства отделно; всичко се криптира, след като премине през рутера. По-долу обясняваме как работи всичко и ви даваме няколко съвета как да изберете най-добрия VPN рутер.


Причини за инсталиране на VPN на вашия рутер

Повечето хора просто инсталират VPN директно на своя компютър, лаптоп, таблет или смартфон. Това често е най-лесният и бърз начин за достъп до интернет безопасно и анонимно. По-напредналите потребители обаче могат да пожелаят да настроят VPN на своя рутер. Има няколко причини, поради които може да искате да направите това:

 • Чрез настройване на VPN връзка на рутера, целият ви интернет трафик преминава през VPN сървъра. Не е необходимо да инсталирате VPN софтуер отделно на всяко отделно устройство.
 • Някои смарт телевизори или устройства нямат обозначен VPN софтуер. Инсталирането на VPN на вашия рутер все още ви дава всички предимства на VPN. Едно от предимствата е възможността да отблокирате различни сайтове за стрийминг.
 • Охранителните компании често откриват нарушения на сигурността в публичния Wi-Fi, което показва, че дори защитените Wi-Fi мрежи са уязвими за хакерите. Това важи и за нашите домашни мрежи. Използвайки VPN, вие затруднявате проникването на хакерите във вашата Wi-Fi мрежа.

След като VPN клиентът на рутера е настроен правилно, всички устройства в мрежата са свързани към останалата част от интернет чрез защитена VPN връзка. Следващата графика показва как изглежда, когато вашият рутер е настроен като VPN клиент.

Маршрутизатор за VPN връзка мига

Какво трябва да търсите в VPN рутер?

Точно като закупуването на друг хардуер, има няколко важни неща, които трябва да имате предвид при избора на VPN рутер. В допълнение към общи неща като бързината е добре да проверите следните неща:

 • Процес на инсталиране: За да инсталирате VPN на вашия рутер, трябва да настроите рутера по много специфичен начин. Този процес се нарича мигащ. Когато избирате VPN рутер, можете да получите маршрутизиран предварително мигащ. Често се налага да ги поръчвате от Америка, но те са опция, ако не искате сами да запалите рутера си. Когато съставяме нашия списък с най-добрите VPN рутери, обърнахме внимание на маршрутизаторите, които лесно могат да бъдат мигани или рутерите, които са предварително мигани.
 • Мрежови портове и свързаност: с рутери можете да настроите различни мрежови портове или връзки. Това ви позволява да използвате VPN за някои връзки, но не всички. Освен това ви дава възможност да настроите различни VPN-сървъри на различни мрежови портове. По този начин можете да имате локален VPN тунел на единия порт и американски от друг. Това може да бъде полезно за гледане на американски Netflix, без да се налага да използвате (по-бавна) американска VPN връзка за всичките си устройства (ако не живеете в САЩ).
 • Цена: Разбира се, цената също е много важен аспект, който трябва да вземете предвид при избора на VPN рутер. Разликата в цената между определени рутери е огромна. Някои VPN рутери са четири пъти по-скъпи от други. Важно е да помислите дали наистина се нуждаете от всички допълнителни опции, които предлагат тези по-скъпи рутери. Поради тази причина разгледахме и цената на VPN рутерите, когато съставяме нашия списък с най-добрите рутери.
 • Мощност на процесора: Обикновено, когато избирате рутер, не е нужно да обръщате много внимание на процесора. Това обаче е важен аспект, когато гледате VPN рутери. Тъй като маршрутизаторът трябва да криптира и декриптира вашите данни чрез доставчика на VPN, VPN маршрутизаторът трябва да работи малко по-трудно от обикновен рутер. Ето защо разгледахме и мощта на обработката на различните рутери.

В допълнение, вие също трябва да обърнете голямо внимание на цената на самия VPN софтуер. В края на краищата повечето VPN мрежи не са безплатни. За да се възползвате от VPN функционалността на тези рутери, трябва да получите и VPN абонамент.

Най-добрите VPN рутери (за да ги флашнете сами)

За да започнете, ще обсъдим пет рутера, които можете да настроите сами. Това са така наречените VPN клиентски рутери, които можете да настроите да се свържете с доставчика на VPN. Ако този процес на настройка на собствен рутер ви се струва твърде сложен, може би предпочитате рутер, който вече е настроен от магазина или производителя. По-нататък в тази статия следователно ще обсъдим и къде можете да закупите рутери, които вече са настроени за VPN употреба (предварително флаш рутери).

1. Asus RT-AC88U – Най-добрата опция с 8 мрежови порта

Asus RT-AC88UAsus RT-AC88U е чудесен VPN рутер с 8 мрежови порта. Поради своята скорост, брой портове, лесен за инсталиране VPN софтуер и разумната цена, този рутер заслужи първото място в този списък. Най-високите скорости с този рутер могат да бъдат постигнати с устройства, които поддържат 5GHz връзка. Като цяло, това е чудесен избор: отлична производителност, много портове, лесен за инсталиране софтуер и все още добра цена.

2. Asus ROG Rapture GT-AC5300 – Фантастично представяне, но малко по-скъпо.

Asus ROG Rapture GT-AC5300Asus ROG Rapture GT-AC5300 е впечатляващо произведение на технологията. Този рутер прилича повече на космически кораб, отколкото на обикновен рутер. Това, което е много приятно за този рутер е, че можете да използвате мрежов порт, за да определите дали трябва да се използва VPN връзка. По този начин можете да изберете да пренасочите и криптирате само част от вашите устройства чрез VPN връзка. Предшественикът на този рутер беше наш фаворит, но с идването на Asus RT-AC88U този рутер е спаднал малко.

Можете също да изберете да настроите множество VPN тунели. Например едно устройство може да бъде свързано към локален VPN сървър чрез рутера, докато друго устройство (в същата мрежа) е свързано към американски VPN сървър. Полезно, ако искате да гледате американската Netflix, например. С бутона по-долу можете да поръчате Asus ROG Rapture GT-AC5300.

3. Linksys WRT3200ACM – Солидна опция

Linksys WRT3200ACMLinksys WRT3200ACM е изключително лесно да се настрои в комбинация с повечето VPN. Специално ExpressVPN, нашият любим доставчик на VPN, работи много добре с този рутер Linksys. Когато имате подписка с ExpressVPN, ще получите код за активиране. Въведете този код във вашия нов рутер Linksys WRT3200ACM и сте готови да използвате интернет безопасно и анонимно с всичките си устройства!

Можете да използвате OpenVPN TCP и UDP като VPN протоколи. Преминаването между сървъри също е много лесно. Този рутер е базиран на OpenWRT и фърмуерът на тази версия е специално разработен за ExpressVPN. Въпреки че този рутер все още работи много добре с други VPN доставчици.

4. TP-Link Archer C2300 – Най-евтино

TP-Link Archer C2300TP-Link Archer C2300 може да не е най-добрият рутер в списъка по отношение на производителността, но въпреки това работи отлично. Ето защо го препоръчваме като модел на входно ниво. Онлайн сигурността и поверителността трябва да са достъпни за всички, включително и за тези, които нямат пари за един от гореспоменатите VPN рутери.

Като каза това, този рутер е може би най-добрият VPN рутер за момента в своя ценови диапазон. Можете да постигнете отлични скорости с този рутер, въпреки че най-добрите скорости се постигат, когато свързаните устройства поддържат 5GHz.

5. Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Фантастичен рутер, но много скъп и постигащ високи скорости на Wireless AX.

Asus ROG Rapture GT-AX11000Въпреки че този рутер ще бъде твърде мощен за много потребители, все пак искахме да го споменем като номер 5 в нашия преглед на VPN рутери. Вероятно е най-добрият наличен рутер в момента, но недостатъкът е, че можете да достигнете най-високите скорости само с устройства, които поддържат технологията Wireless AX. Може би този рутер заслужава по-високо място в бъдеще, но засега тази опция е твърде скъпа за много потребители и не всичките му функционалности ще бъдат от значение за обикновения потребител.

Как флаш вашия рутер?

За да флаш вашия рутер и по този начин да се гарантира, че свързаните устройства са свързани към Интернет чрез VPN връзка, трябва да предприемете следните стъпки:

 • Намерете своя рутер в базата данни на рутера на DD-WRT (на тази страница) и изтеглете .bin файла;
 • Проверете конкретните инструкции на тази страница на DD-WRT, за да разберете как точно да инсталирате новия фърмуер. Ако рутерът ви не е посочен тук, моля, Google вашия рутер в комбинация с DD-WRT;
 • Най-лесният начин е да промените фърмуера, като използвате Web-GUI:
  • Нулирайте вашия рутер (чрез бутона на вашия рутер);
  • Влезте в системата за управление на вашия рутер чрез вашия компютър, до който можете да получите достъп чрез IP адреса на вашия рутер;
  • Потърсете системата за управление на мястото, където можете да флаш нов фърмуер;
  • Флаш фърмуера (този процес може да не бъде прекъснат, в противен случай може да бъде трайно повреден вашия рутер);
  • Нулирайте вашия рутер;
 • Вашият рутер вече мига.

За повече информация как да флаш вашия рутер, моля, разгледайте нашата статия за DD-WRT, която обяснява по-подробно как да флаш вашия рутер.

Най-добрите VPN рутери с предварително инсталиран фърмуер за VPN

Вместо сами да мигате вашия рутер, можете да изберете да купите рутер, който вече е правилно конфигуриран да работи правилно в комбинация с конкретен VPN. Това се нарича предварително мигащ рутер. Избрахме няколко маршрутизатора, които вече са настроени да работят добре с конкретен VPN доставчик. По-долу можете да намерите най-добрите рутери за ExpressVPN. Избрахме ExpressVPN, защото това е нашият предпочитан доставчик на VPN номер 1, според нашите тестове и отзиви.

За да използвате функцията VPN, ще трябва да получите абонамент за VPN доставчика, който маршрутизаторът поддържа. Моля, обърнете внимание, че всички предварително флаш рутери идват от Америка и ще трябва да плащате с кредитна карта или Paypal. Също така трябва да поръчате специален адаптер, ако живеете извън САЩ и имате различен тип електрически контакт.

1. Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter за ExpressVPN

Asus-RT-AC5300Първият рутер, който избрахме за ExpressVPN, е Asus RT-AC5300. Това е истински страхотен рутер. Този рутер не прилича само на електроцентрала, а е. Вътре ще намерите много бърз процесор с честота 1.4 GHz, външно можете да видите не по-малко от 8 антени. Това ви позволява лесно да свързвате 10 или повече устройства едновременно. Този рутер е описан и като оптимален избор за онлайн игри и гледане на видео в 4K качество.

Тази комбинация е идеална за стрийминг на Netflix с високо качество или гледане на BBC iPlayer. С бутона по-долу можете да поръчате Asus RT-AC5300. Този рутер е създаден да работи перфектно в комбинация с ExpressVPN.

.

2. Linksys WRT3200ACM за ExpressVPN

Linksys WRT3200ACMВече обсъдихме Linksys WRT3200ACM в нашите топ 5, но тъй като този рутер работи толкова добре с ExpressVPN, ние също го поставихме в нашия списък с предварително флаш рутери. Това е отличен VPN рутер за ExpressVPN и ако го поръчате с бутона по-долу, не е нужно да го променяте сами.

.

Как да настроите VPN на вашия рутер?

Настройката и конфигурирането на VPN правилно на вашия рутер е съвсем проста. Този процес се нарича мигащ, при който настройвате фърмуера на рутера. Но имате нужда от правилните инструкции, тъй като има малък шанс рутерът да се повреди, ако го направите погрешно.

OpenWRT е най-разпространеният пакет с отворен код, който прави маршрутизаторите ви готови за VPN връзка. Написахме обширно ръководство за това как да инсталирате DD-WRT и VPN на вашия рутер. В това ръководство обясняваме процеса стъпка по стъпка и добавяме изображения, за да улесним още повече.

Вече имам Wi-Fi модем, предоставен от моя доставчик на интернет услуги, как става това с VPN рутер?

Вероятно сте получили Wi-Fi модем от вашия доставчик на интернет услуги (ISP). Ако все пак искате да свържете устройствата си към VPN рутер, трябва да го купите отделно и да го свържете към Wi-Fi модема на вашия интернет доставчик. Най-добрият начин е да използвате кабел за свързване на вашия VPN рутер към вашия Wi-Fi модем. Това ви позволява да достигнете най-високите скорости. Също така трябва да настроите вашия Wi-fi модем на „мостов режим“. Това гарантира, че вашият Wi-Fi модем предава интернет само на следващия рутер и не действа сам като рутер. По този начин все още можете да свържете VPN рутер със стандартен Wi-Fi модем от вашия интернет доставчик.

Заключение VPN рутер

Ако търсите добър VPN рутер, обърнете внимание на фактори като инсталационния процес, броя на мрежовите портове, цената и мощността на процесора. За да ви дадем ясен преглед на най-добрите VPN рутери, ние сами проведохме сравнително проучване на най-добрите VPN рутери. Нашите топ 5 на рутери, на които трябва да настроите свой собствен VPN е:

 1. Asus RT-AC88U
 2. Asus ROG Rapture GT-AC5300
 3. Linksys WRT3200ACM
 4. TP-Link Archer C2300
 5. Asus ROG Rapture GT-AX11000

Можете също така да изберете да поръчате предварително флаш рутер от Америка. Не е нужно сами да инсталирате VPN, но това ще ви струва малко повече пари и може да се наложи да купите отделен адаптер, за да захранвате вашия рутер. Ето защо бихме ви препоръчали сами да запалите вашия рутер, като използвате нашия DD-WRT план стъпка по стъпка. Все още се интересувате от предварително премигван рутер, препоръчваме тези два за ExpressVPN:

 1. Asus RT-AC5300
 2. Linksys WRT3200ACM
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me