Най-добрите VPN доставчици за Linux | VPNoverview

Подхранвал синият екран на смъртта на Windows? Или може би ви е омръзнало да преследвате следващото поколение хардуер, необходим, за да бъдете в крак с общността на Mac. Или може би просто ви харесва гъвкавостта да разполагате с напълно персонализираща се операционна система. Бавно все повече и повече хора откриват предимствата, които Linux дистрибуциите могат да предложат. Разбира се, VPN е полезен, независимо с каква операционна система работите. Въпреки това, когато използвате Linux, е важно да изберете правилния VPN за вашата дистрибуция на Linux.


Съществуват съществени разлики в качеството, полезността и потребителското изживяване на VPN за потребители на Linux в зависимост от това кой доставчик е избрал. Простата истина е, че някои доставчици на VPN са се затруднили да предоставят добре работещо приложение (или за терминала, или със собствен потребителски интерфейс) за потребителите на Linux, докато други трудно признават съществуването им. По-долу ще намерите нашите три най-добри VPN за Linux, всеки със своите собствени уникални предимства. Ако изберете някой от тези доставчици на VPN, можете да сте сигурни, че вашето Linux преживяване ще бъде значително подобрено.

Linux и поверителността вървят ръка за ръка 

Лаптоп за лого на LinuxСъществува дългогодишно съперничество между потребителите на операционната система Windows на Microsoft и потребителите на Apple Macs. И двамата винаги твърдят, че собствената им ОС е най-добрата. Има едно общо и двете операционни системи: техният изходен код е секретен и патентен. Всеки път, когато изходният код на програмата не е отворен за проверка, вашата поверителност и сигурност могат да бъдат застрашени. Поради това няма начин да знаете със сигурност какво прави софтуерът зад кулисите. Освен това повечето успешни технологични компании имат навика да събират информация за своите потребители. Няма да имате този проблем с Linux, тъй като кодът му е с отворен код и е достъпен за всички.

Използване на Linux

Като напълно отворен код операционна система, Linux е популярен избор за потребители, засягащи поверителността. Всеки може да види изходния код, което означава, че тези, които знаят как работи кодът, ще знаят точно на какво е способен. Ако вашата операционна система Linux съдържаше код за събиране на информация за своите потребители, някой ще забележи и разпространи думата като wildfire. Тази откритост добавя вашето чувство за поверителност и защита.

Използване на VPN

Ако това чувство за поверителност ви харесва, има вероятност да се възползвате и от VPN. Един добър VPN криптира данните, отиващи към и от вашето устройство. Това предотвратява атаките на човек в средата и поддържа вашите данни защитени. Заявките ви за данни не отиват директно в уебсайта, а първо се изпращат чрез анонимен VPN сървър. В резултат на това посетените от вас сайтове няма да могат да проследят данните обратно към вас. Вашето местоположение, историята на браузъра и търсенията остават лични. Освен това използването на VPN ви позволява да заобиколите геоблокирано съдържание. Накратко, VPN предлага по-голяма степен на анонимност, свобода и сигурност в мрежата.

Най-добрите VPN за вашия Linux

Сдвояването на вашата Linux система с VPN услуга е печеливша комбинация, що се отнася до поверителността. За съжаление, не всички VPN услуги ще работят само на всяка дистрибуция на Linux. Важно е да сте наясно коя VPN ще работи в коя система и кои опции са налични за всяка VPN, тъй като те варират доста. Ако отидете с някой от следните VPN, почти сте сигурни, че ще се възползвате значително от услугата. От само себе си се разбира, че всички следващи VPN услуги имат стриктна политика без регистрация.

ExpressVPN

Най-добро за: Скорост и надеждност

Достъпен за: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN несъмнено е една от най-добрите възможности за потребителите на Linux. Ако използвате система Linux, вашата дистрибуция най-вероятно е покрита от ExpressVPN. Няма съмнение, че най-силната функция на ExpressVPN е неговата сървърна мрежа, която е разнообразна, надеждна и невероятно бърза. От всички VPN доставчици там, ExpressVPN е най-последователният в извличането на най-доброто от вашата интернет връзка. Освен това, ExpressVPN сигурността се конкурира с тази на други големи VPN мрежи. Никога не трябва да се притеснявате от случайни течове на IP или DNS, идващи от един от сървърите на ExpressVPN.

ExpressVPN има лесно за използване терминално приложение, което може да се контролира с няколко основни команди. Също така е възможно да включите и изключите превключвателя за убийство. Накратко, няма да имате проблеми с използването на тази услуга. За повече информация можете да разгледате нашия подробен преглед на този доставчик. Единственият недостатък на ExpressVPN е сравнително високата му цена. Тогава отново, поне знаете, че плащате за качество.

NordVPN 

Най-добро за: Сигурност и допълнителни функции

Достъпен за: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, openSUSE, RHEL, QubesOS

Ако поверителността и сигурността са Вашата основна грижа, NordVPN е VPN за вас. NordVPN поддържа няколко различни протокола за сигурност, включително OpenVPN – златният стандарт за сигурност. Когато повечето VPN използват 256-битово криптиране, което вече е много силно, NordVPN използва 2048-битово SSL криптиране. Това означава, че вашите данни са извън сигурността.

Приложението за терминали за Linux също ви дава възможност да добавите редица допълнителни функции за защита: можете да изберете свои собствени DNS сървъри, да изключите IPv6 или да добавите SOCKS5 прокси, мулти-хоп или Cybersec (допълнителен инструмент, който ви предпазва от реклами, тракери и зловреден софтуер). Тези допълнителни инструменти правят NordVPN много по-различен от ExpressVPN. Докато Express има леко предимство в скоростта, NordVPN предлага повече техническа функционалност. В кутията с инструменти NordVPN ще намерите още инструменти.

NordVPN има сървъри в 59 страни. Услугата също използва уникална двойна VPN връзка в много страни. Например свързването към VPN в Русия става чрез VPN сървър в Холандия. Това прави проследяването на вашата онлайн активност още по-трудно. NordVPN предлага и избор на специален IP адрес. Това е полезно за заобикаляне на мерките, които някои уебсайтове предприемат, за да блокират достъпа от VPN сървърите. NordVPN също така се представя много добре в тестовете за скорост, което го прави най-бързият VPN доставчик за Linux след ExpressVPN. 

NordVPN е не по-малко впечатляващ, що се отнася до обслужването на клиентите и използваемостта му. VPN се настройва лесно, дори и на Linux платформи. Приложението за терминали има селекция от интуитивни команди, което го прави много лесен за използване. Ако имате някакви затруднения в Linux обаче, има богат избор от ръководства, с които можете да се консултирате. Освен това, ако имате проблеми или въпроси, можете да получите достъп до поддръжка за чат на живо 24/7. И накрая, NordVPN е по-евтин от Express и те често имат някои страхотни оферти и промоции.

Частен достъп до Интернет (PIA)

Най-добро за: Цена и потребителски интерфейс

Достъпен за: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Интересно допълнение към този списък е. Докато NordVPN и ExpressVPN са склонни да доминират в горната част на списъците в повечето категории, PIA успя да намери нишова позиция на пазара: тя е много надеждна, лесна за използване и достъпна VPN за потребители на Linux, които искат потребител интерфейс (потребителски интерфейс).

Много малко VPN предлагат приложения за Linux. Вместо това те изискват да използвате терминала или ръчно да добавите OpenVPN сървъри, за да може услугата да работи. PIA направи нещата по-прости, като ви даде възможност да инсталирате техния стандартен потребителски интерфейс в Linux. В резултат на това Linux опитът с PIA е абсолютно същият като при Windows. Моля, обърнете внимание, че потребителският интерфейс е достъпен само за потребители на Ubuntu, Debian и Arch.

Сървърната мрежа и скоростта на PIA сървърите не са толкова добри, колкото тези на NordVPN и ExpressVPN, но все пак са повече от достатъчни за повечето потребители. По-важното е, че те са надеждни: сървърите имат стабилна скорост и никога не пропускат никаква IP или DNS информация. По някакъв начин това, което се отказвате от бързината, спестявате от гледна точка на пари. За почти половината от цената на ExpressVPN получавате услуга, която е повече от достатъчна за повечето потребители. За неопитни потребители на Linux, потребителският интерфейс също го прави много по-достъпен.

И накрая, PIA има някои допълнителни функции, които ви помагат да ви предпазват от реклами, тракери и зловреден софтуер, както и дават възможност да добавите персонализирани DNS сървъри или SOCKS5 прокси. Всичко това заедно прави PIA един от най-добрите и достъпни VPN доставчици за потребители на Linux.

Mullvad

Най-добро за: цялостно изживяване и използваемост

Достъпен за: Ubuntu, Debian, Fedora

Мулвад е странният в този списък. За разлика от повечето други VPN доставчици, които предлагат опция за Linux, Mullvad направи Linux преживяването толкова лесно и рационализирано, сякаш дори не сте в Linux. Те са, подобно на PIA, един от малкото доставчици, които ви дават възможност да използвате потребителския си потребителски интерфейс (Windows). Целият процес на настройка на вашата VPN връзка се извършва без усилия. След като получите своя входен код, отидете на страницата им в Linux и изтеглете хранилището. След това отворете потребителския интерфейс и изберете един от многото им сървъри. Това е. Едва ли всяка VPN инсталация работи толкова рационално в Linux.

Сървърната мрежа на Mullvad не е най-добрата, въпреки че е една от по-добрите. Тяхната мрежа е домакин на 492 сървъра в 36 страни. Като цяло тези сървъри са много бързи и много сигурни. Не срещнахме нито един екземпляр от течове на DNS или проблеми със свързването с който и да е сървър. Те работят само чрез протоколите OpenVPN и Wireguard, най-безопасните в момента. Mullvad също имат свои мостови сървъри, за да заобиколят силни защитни стени. И накрая, има и стандартният ключ за убийство.

С постоянната цена от 5 евро на месец, Mullvad е малко по-скъп от другите VPN мрежи, но за тази цена получавате надеждна, много използваема VPN опит за Linux от компания, която често се хваща за своята отдаденост на анонимността и поверителността. Единственият недостатък, който е важно да се отбележи, е обаче, че Mullvad е шведска компания и следователно е разположен в нация с 14 очи. За потребителите на Linux, Mullvad е една от най-добрите ви опции и един от любимите ни снимки!

Заключителни мисли

Използването на Linux е чудесен начин да запазите личната си информация. Свързването чрез VPN освен това само укрепва вашата онлайн поверителност и сигурност. Въпреки че има стотици VPN услуги навън, намирането на такава, която не само ви защитава, но и работи с вашата операционна система Linux, е доста рядка. В зависимост от това, за което искате да използвате вашата VPN връзка, която и да е от тези три VPN услуги лесно може да отговори на вашите изисквания за частно, бързо и по-сигурно онлайн изживяване. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me