VPN vs Proksi: Apa perbezaannya? | Tinjauan VPNO

Apabila anda ingin melayari tanpa nama, anda boleh menggunakan VPN atau proksi.


VPN dan proksi mengikut skala

Kedua-dua VPN dan proksi dapat mengubah lokasi geografi yang anda tunjukkan, yang memungkinkan anda untuk mengelakkan sekatan geo di laman web. Fikirkan banyak perkhidmatan penstriman yang tidak akan menunjukkan kandungannya kepada anda ketika anda tidak berada di negara yang betul. Walaupun VPN dan proksi dapat mengubahnya, kedua-duanya berfungsi dengan cara yang sama sekali berbeza. Malah perkataan ‘proksi’ itu sendiri adalah istilah yang luas dengan pelbagai makna yang berbeza. Terdapat, misalnya, proksi awam dan swasta yang masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza.

Jadi apa perbezaan sebenar antara VPN dan proksi? Yang mana antara yang terbaik digunakan? Walaupun mereka mempunyai fungsi yang serupa, cara mereka mengatur sambungan internet anda sangat berbeza. Kami akan menerangkan perbezaannya, bagaimana pelbagai pelayan proksi berfungsi, dan kebaikan dan keburukan yang dilampirkan pada proksi dan VPN.

Pelayan proksi

Pelayan proksi adalah pelayan yang berada di antara komputer dan internet anda. Apabila anda dalam talian menggunakan proksi, semua lalu lintas internet anda akan dihantar melalui proksi itu terlebih dahulu. Oleh kerana itu, data anda seolah-olah datang terus dari proksi tersebut dan bukannya komputer dan alamat IP anda sendiri. Walaupun pelayan VPN menyulitkan semua data anda secara automatik, proksi tidak melakukan ini. Oleh itu, proksi dapat menangani sebilangan besar sambungan serentak dari pengguna yang berbeza (biasanya berpuluh ribu). Banyak penyedia VPN juga menawarkan perkhidmatan proksi yang berasingan untuk digunakan oleh pelanggan mereka.

Perubahan alamat IP dengan proksi

Pelayan proksi dapat berkomunikasi dengan internet dengan cara yang berbeza. Mereka menggunakan satu daripada dua protokol untuk tujuan ini: HTTP atau SOCKS.

Pelayan proksi HTTP

Protokol HTTP telah dirancang untuk menafsirkan sebarang lalu lintas pada tahap HTTP. Proksi yang menggunakan protokol ini hanya dapat berfungsi dengan laman web. Setiap alamat yang bermula dengan http: // atau https: // yang lebih selamat akan dilindungi oleh proksi ini. Oleh itu, proksi yang menggunakan protokol ini hanya akan berkesan apabila anda menggunakan penyemak imbas anda. Kerana proksi ini hanya menerima permintaan HTTP, ia lebih pantas daripada proksi VPN atau SOCKS, yang keduanya harus memproses lebih banyak data. Selain itu, proksi HTTP dapat membantu anda mengatasi sekatan geografi dalam talian. Akhirnya, proksi HTTP sering percuma atau sangat murah untuk digunakan.

Kelemahan utama proksi menggunakan protokol HTTP adalah bahawa data anda dapat dilacak dengan mudah. Semasa menggunakan Flash atau JavaScript, yang tidak dapat dikendalikan oleh protokol HTTP, banyak laman web dapat mengesan alamat IP sebenar anda tanpa mengira proksi. Selain itu, proksi tidak menyulitkan data anda, yang membolehkan penggodam, pemerintah, sistem keselamatan dan ISP anda mengikuti setiap langkah anda. Sekiranya anda berada di laman web HTTPS, lalu lintas data anda tidak akan dijejaki oleh pihak ketiga. Walau bagaimanapun, alamat IP anda masih dapat dilihat. Kelemahan akhir dari proksi HTTP adalah anda harus mengkonfigurasi proksi secara berasingan pada setiap penyemak imbas yang anda gunakan. Ini memerlukan banyak usaha dan masa untuk anda.

Untuk meringkaskan sebentar semua kebaikan dan keburukan proksi HTTP, kami telah membuat gambaran keseluruhan dalam jadual berikut:

Kelebihan:
Keburukan:
Murah (selalunya percuma)Hanya berguna untuk mengakses laman web
Menyembunyikan alamat IP andaIP anda dapat ditemui dengan mudah
Cepat digunakanData HTTP tidak akan dienkripsi dan akan terdedah kepada penggodam
Menyediakan akses ke beberapa laman web terhadMemerlukan konfigurasi individu di setiap penyemak imbas

Pelayan proksi SOCKS

Selain HTTPS, pelayan proksi boleh menggunakan protokol kedua: SOCKS. Pelayan proksi SOCKS boleh melakukan lebih daripada sekadar mentafsirkan laman web. Mereka juga akan mempertimbangkan semua lalu lintas internet lain, misalnya, aplikasi untuk e-mel anda, sembang IRC, dan program torrent untuk muat turun anda. Dengan cara ini, anda juga akan tetap tidak dikenali di luar penyemak imbas anda.

Oleh kerana proksi SOCKS memproses lebih banyak data daripada proksi HTTP, biasanya proksi juga lebih lambat. Mereka juga menangani masalah keselamatan yang sama: anda masih terdedah kepada penggodam dan IP anda dapat ditemui, walaupun proses itu tidak semudah dengan proksi HTTP. Akhirnya, anda perlu mengkonfigurasi proksi ini secara berasingan pada setiap perisian, misalnya, BitTorrent.

Proksi SOCKS mempunyai kelebihan dan kekurangan jika dibandingkan dengan proksi HTTP. Namun, ia sangat berguna dalam keadaan tertentu. Sekiranya, sebagai contoh, anda hanya mahu menyembunyikan identiti anda untuk memuat turun torrents di BitTorrent, proksi SOCKS menggunakan sambungan SSL yang selamat (sambungan dengan tahap penyulitan yang disahkan) sudah mencukupi. Namun, jika anda berencana untuk memuat turun dokumen atau fail haram di internet, selalu perhatikan peraturan tempatan mengenai jenis muat turun ini.

Kelebihan:
Keburukan:
Menyembunyikan alamat IP andaLebih perlahan daripada proksi HTTP
Memberi anda akses ke beberapa laman web terhadTidak menyulitkan lalu lintas data anda, menjadikannya rentan kepada penggodam
Memproses setiap bentuk lalu lintas internet (termasuk torrents)Memerlukan konfigurasi individu pada setiap perisian
Melindungi secukupnya untuk penggunaan BitTorrent tanpa nama.

Pelayan proksi awam vs swasta

Pelayan proksi dapat melakukan banyak tugas yang berbeza. Untuk membezakan antara proksi dan fungsi yang mereka jalankan, proksi dapat dikategorikan mengikut cara kerjanya. Pertama, terdapat perbezaan antara proksi swasta dan awam.

Pelayan proksi awam

Senarai Proksi PercumaPelayan proksi awam atau terbuka adalah proksi yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja secara bebas. Ini mungkin kerana proksi mampu menangani ribuan sambungan pada masa yang sama. Terdapat banyak pelayan awam dalam talian, yang semuanya percuma untuk digunakan. Ini termasuk proksi HTTP dan SOCKS, walaupun secara amnya terdapat lebih banyak proksi HTTP awam. Anda akan mendapat banyak senarai proksi awam dalam talian jika anda tahu di mana hendak mencari. HideMyAss, misalnya, menawarkan proksi awam percuma di laman web mereka.

Malangnya, pelayan proksi awam selalunya tidak stabil. Ini kerana pelayan yang digunakan oleh terlalu banyak orang sekaligus boleh menjadi berlebihan dan berhenti berfungsi. Apabila pelayan awam mudah dijumpai dalam talian, banyak orang cenderung menggunakannya, yang boleh menyebabkan pelbagai masalah. Sambungan anda boleh putus tanpa amaran, dan biasanya, kelajuan proksi sangat buruk. Lebih-lebih lagi, anda sering perlu menghantar pelbagai maklumat sensitif kepada pemilik pelayan tanpa nama ini. Bagaimanapun, semua lalu lintas data anda melalui pelayan mereka. Yang terakhir, proksi awam biasanya tidak menawarkan sokongan tambahan. Namun, kenyataannya bahawa proksi terbuka ini sangat mudah digunakan dan tersedia secara percuma.

Pelayan proksi peribadi

Pelayan proksi peribadi tidak tersedia untuk semua orang: anda harus membelinya dengan harga yang kecil. Pelayan ini umumnya jauh lebih pantas daripada proksi awam. Anda memerlukan nama pengguna dan kata laluan untuk menggunakannya. Pelayan proksi persendirian cenderung lebih dipercayai daripada pelayan awam kerana sering dimiliki dan dikendalikan oleh perniagaan dengan reputasi baik. Mereka biasanya menawarkan sokongan dan perisian tambahan yang telah dikonfigurasi untuk penggunaan peribadi anda. BTGuard dan TorGuard, misalnya, kedua-duanya mempunyai pelayan pra-konfigurasi yang sesuai untuk memuat turun torrents. Perkhidmatan ini menawarkan perkhidmatan torrent SOCKS khusus, sementara VPN lain mungkin menawarkan perkhidmatan HTTP dan SOCKS.

Pelbagai jenis proksi

Proksi boleh menjadi awam atau peribadi. Selain itu, ada cara lain untuk membahagikan proksi, iaitu mengikut fungsi. Terdapat proksi web, proksi telus, proksi tanpa nama, proksi terbalik, dan banyak lagi. Kami akan segera menerangkan setiap kategori ini. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelbagai jenis proksi, anda boleh membaca artikel kami “Apa itu pelayan proksi”.

Proksi web

Perkhidmatan proksi web, seperti yang ditawarkan oleh CyberGhost, membuat sambungan dengan pelayan HTTP awam. Sebaik sahaja anda menghantar permintaan web dalam talian, proksi akan mengambilnya. Mereka akan mengubah permintaan dan seterusnya menghantarnya ke tujuan asalnya. Dengan proksi web, anda dapat melakukan penyemakan imbas dalam penyemak imbas anda dengan lebih tanpa nama tanpa perlu memuat turun atau memasang perisian tambahan. Anda tidak perlu mengkonfigurasi penyemak imbas anda. Lebih-lebih lagi, proksi web ini seringkali percuma.

Malangnya, proksi web juga mempunyai kekurangannya: mereka cenderung menggunakan banyak iklan, yang anda semua akan lihat di skrin anda. Mereka juga cenderung lebih lambat dan hanya menyokong Flash Player dan JavaScript. Lebih-lebih lagi, banyak laman web menyekat alamat IP milik proksi ini, membuat anda tidak dapat mengakses maklumat di halaman ini semasa anda menggunakan proksi. Semua masalah keselamatan yang timbul ketika menggunakan pelayan HTTP juga relevan untuk proksi web: mereka tidak begitu selamat dan tidak dapat menjamin nama tanpa nama lengkap semasa menyemak imbas.

Proksi web sangat mudah digunakan. Walaupun begitu, masalah mereka dengan kelajuan, keselamatan, dan akses yang disekat membatasi kegunaannya dengan ketara. Untuk perlindungan yang betul dan sambungan yang lebih pantas, lebih baik anda menggunakan proksi yang lain.

Proksi telus

Proksi telus apabila tidak dapat dilihat oleh penggunanya. Anda boleh mengatakan bahawa ia ‘tidak kelihatan’ dalam erti kata itu. Sama seperti proksi web, anda tidak perlu mengkonfigurasi proksi ini di penyemak imbas anda. Menggunakan proksi telus adalah ‘wajib’ dalam banyak kes, walaupun pengguna tidak menyedarinya. Proksi telus berada di antara pengguna dan perkhidmatan. Walaupun pengguna tidak dapat melihat bahawa data mereka dihantar melalui proksi terlebih dahulu, penyedia perkhidmatan dapat.

Kelebihan utama proksi telus ialah mereka meningkatkan kelajuan penggunaan internet anda kerana mereka menggunakan cache. Contohnya: apabila anda masuk ke rangkaian Wi-Fi percuma di Starbucks sebagai pengguna baru, anda harus terlebih dahulu menerima syaratnya. Skrin ini dengan keadaan pengguna adalah halaman cache yang disediakan oleh proksi. Sebaik sahaja anda tekan menerima, anda akan dihantar terus ke perkhidmatan sebenar. Dengan kata lain, pertama anda akan dihantar ke salinan laman web yang disimpan sebelumnya. Oleh kerana proses ini, menggunakan rangkaian besar akan lebih mudah dan cepat dengan proksi.

Sekiranya anda mencari proksi yang akan menyembunyikan alamat IP anda, anda tidak akan mendapat jawapan dalam proksi yang telus. Proksi seperti ini terus menghantar alamat IP anda ke perkhidmatan. Oleh itu, ia tidak memberi anda anonim dan hanya menawarkan kemudahan penggunaan dan peningkatan kelajuan.

Proksi tanpa nama

Bertentangan dengan proksi yang telus, proksi tanpa nama menyembunyikan alamat IP anda. Perkhidmatan yang anda gunakan semasa berhubung melalui proksi ini akan dapat melihat bahawa seseorang telah mengunjungi laman web mereka semasa menggunakan proksi. Namun, mereka tidak akan mengetahui siapa mereka, kerana mereka tidak dapat melihat alamat IP sebenar anda, hanya IP pelayan proksi. Proksi semacam ini biasanya berfungsi dengan baik untuk peningkatan nama pengguna dalam talian. Namun, itu bukan penyelesaian yang dijamin. Selain proksi tanpa nama biasa, terdapat proksi tanpa nama (atau anonimiti tinggi) ‘ekstrim’. Pelayan ini bahkan tidak akan mendedahkan kepada laman web bahawa mereka adalah proksi, sementara proksi tanpa nama biasa dapat dikesan.

Proksi terbalik

Proksi terbalik melakukan kebalikan dari proksi biasa. Daripada melindungi data pengguna internet penyemakan imbas, proksi ini melindungi pelayan web yang digunakannya. Proksi terbalik boleh digunakan untuk melindungi data dalam talian pada halaman dengan memasang firewall. Akses ke halaman khusus ini boleh diberikan atau ditolak oleh proksi. Dengan cara ini, pelanggan bank tertentu tidak akan dapat melayari persekitaran bank orang asing secara tidak sengaja. Lebih-lebih lagi, proksi terbalik sering digunakan untuk menyimpan halaman statik, memastikan pelayan tidak akan mudah dimuatkan.

VPN

Daripada proksi, anda juga boleh menggunakan VPN. Rangkaian Peribadi Maya (VPN) membuat terowong yang dienkripsi antara komputer dan pelayan anda. Satu-satunya perkara yang dapat dilihat oleh ISP, penggodam anda, atau mungkin pemerintah, adalah bahawa sambungan anda berasal dari IP pelayan VPN anda. Semua aktiviti dalam talian anda, IP, lokasi dan muat turun sebenar anda akan tetap tersembunyi di sebalik penyulitan VPN. Selain itu, VPN memberi anda akses ke beberapa lokasi pelayan yang berbeza, yang bermaksud anda dapat menjangkau semua jenis halaman dan perkhidmatan yang dilarang geo yang tidak tersedia untuk anda. VPN berfungsi seperti ini:

Bagaimana VPN berfungsi sebagai Ilustrasi

Tidak semua VPN sama. Walaupun masing-masing mempunyai tujuan yang hampir sama, ada beberapa faktor tambahan yang perlu diambil kira. Kami akan menamakan tiga pertimbangan penting yang harus anda fikirkan di sini. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana penyedia VPN menangani perkara ini dan juga topik lain, anda boleh membaca ulasan VPN terperinci kami.

Adakah anda ingin segera memulakan dengan VPN yang baik? Lihatlah NordVPN.

Dasar pembalakan

Satu-satunya pihak yang dapat melihat tingkah laku dalam talian anda semasa anda menggunakan VPN adalah penyedia VPN. Lagipun, lalu lintas data anda dihantar melalui pelayan mereka. Oleh itu, penting untuk memilih penyedia VPN yang boleh dipercayai yang tidak akan menyimpan maklumat tersebut. Itu akan bertentangan dengan semua yang dimaksudkan oleh VPN: menjamin keselamatan dan keselamatan diri anda.

Log yang disebut bahawa penyedia VPN anda dapat membuat data anda berpotensi membawa kesan buruk. Pemerintah boleh memaksa penyedia untuk menunjukkan data anda kepada mereka. Oleh itu, selalu penting untuk memeriksa sama ada VPN yang anda pertimbangkan untuk digunakan tidak mempunyai dasar log. Sekiranya demikian, mereka berjanji tidak akan menyelamatkan lalu lintas data anda, jadi orang lain juga tidak akan dapat melihatnya.

Keramahan pengguna

Sekiranya anda ingin membuat sambungan VPN pada peranti anda, anda harus memuat turun dan memasang perkhidmatan VPN. Kadang kala anda perlu mengkonfigurasi komputer atau peranti mudah alih anda agar VPN berfungsi. Biasanya, ini adalah proses yang mudah: banyak penyedia mempunyai panduan pemasangan langkah demi langkah yang boleh anda gunakan walaupun anda tidak mahir menggunakan komputer. Sebaik sahaja VPN anda telah dipasang dan diaktifkan, semua data dalam talian anda akan dihantar dengan selamat melalui terowong VPN. Tidak kira program atau penyemak imbas yang anda gunakan, semua lalu lintas dijaga.

Perisian yang disediakan oleh perkhidmatan VPN boleh menjadi sangat pelbagai. Walaupun satu penyedia mungkin mempunyai aplikasi sederhana dan terstruktur yang membuat penggunaannya sangat mudah, VPN lain mungkin memilih untuk menambahkan lebih banyak pilihan ke perangkat lunak mereka, membuat klien sedikit berantakan dan lebih sulit digunakan. Bergantung pada kehendak anda sendiri, anda mungkin lebih memilih satu jenis pelanggan daripada yang lain.

Harga

Langganan VPN biasanya tidak percuma. Nasib baik, harganya tidak terlalu buruk: hanya dengan beberapa dolar sebulan anda sudah mempunyai VPN yang sangat baik. Jika dibandingkan dengan proksi web percuma, ini mungkin kelihatan terlalu banyak, tetapi anda akan mendapat perlindungan tambahan dan penyulitan terbaik sebagai balasannya. Bahkan ada beberapa VPN percuma yang sangat baik di pasaran. Apabila anda memilih VPN percuma, anda harus berhati-hati dengan VPN yang anda pilih. VPN yang baik dan boleh dipercayai sering mempunyai had kelajuan atau data, tetapi jauh lebih baik daripada banyak VPN percuma palsu yang anda dapati dalam talian, yang sering tidak berfungsi atau dipenuhi dengan perisian hasad. VPN percuma yang baik akan tetap memberi anda perlindungan yang lebih baik daripada proksi.

Sekiranya anda mahukan perlindungan sepenuhnya tanpa batasan, kami menasihati anda untuk menyisihkan beberapa dolar sebulan dan mendapatkan VPN premium. Berbanding dengan proksi, VPN akan menjadikan pengalaman internet anda jauh lebih selamat dan lebih tanpa nama. Sekiranya anda memilih penyedia murah selain itu, seperti Surfshark, anda akan mendapat tawaran terbaik yang anda dapat.

Untuk menjadikan pilihan antara VPN dan proksi lebih mudah, kami telah menyenaraikan kebaikan dan keburukan VPN untuk anda dalam jadual di bawah.

Kelebihan VPN:
Kekurangan VPN:
Aktiviti internet anda dilindungi dengan baikHarga
Penyulitan tahap tinggiKemungkinan balak
Cepat digunakan
Terdapat di banyak negara / banyak lokasi pelayan

Mana yang terbaik: VPN atau proksi?

Dari segi privasi dan keselamatan, VPN jauh melebihi proksi. Walaupun proksi menyembunyikan IP anda, mereka tidak menawarkan banyak lagi melalui perlindungan. Walaupun begitu, anda boleh memilih untuk menggunakan proksi untuk situasi tertentu. Walaupun VPN memberikan enkripsi dan keselamatan yang jauh lebih banyak daripada proksi, mereka mungkin tidak selalu diperlukan, bergantung pada tugas yang ada dan bagaimana anda ingin menangani privasi dalam talian anda.

Bila hendak menggunakan proksi

  • Mengabaikan firewall atau geoblock: Semasa cuba mengakses perkhidmatan streaming atau laman web terhad, pelayan proksi mungkin mencukupi. Namun, ini hanya berlaku sekiranya anda tidak menghantar data sensitif dan tidak perlu menyembunyikan aktiviti dalam talian anda. Pengguna juga harus sedar bahawa beberapa perkhidmatan seperti Netflix mempunyai teknologi anti-proksi dan mungkin menyekat sambungan dari pelayan proksi.
  • Semasa menggunakan sistem operasi yang ketinggalan zaman: Proksi tidak memerlukan anda memasang perisian agar berfungsi. Ini dapat berfungsi dengan baik jika anda mempunyai sistem operasi yang lambat atau ketinggalan zaman. VPN dapat melambatkan kelajuan penyemakan imbas anda, sementara proksi HTTP hampir tidak mempengaruhi prestasi mesin anda. Terdapat juga pelayan proksi cache yang dapat menyimpan salinan laman web yang sering anda kunjungi untuk mengurangkan lebar jalur anda dan meningkatkan prestasi mesin anda.

Bila hendak menggunakan VPN

  • Melayari internet: Sekiranya anda melayari internet atau mengakses maklumat sensitif dalam talian, VPN akan menyulitkan data anda dan menyimpannya selamat dari penggodam dan penjenayah siber.
  • Menyambung ke Wi-Fi awam: Sekiranya anda menyambung ke Wi-Fi awam atau rangkaian lain yang tidak selamat, VPN adalah suatu keharusan. Penjenayah siber sering meretas rangkaian yang tidak selamat dan dapat mengakses data yang anda hantar melalui rangkaian. VPN memastikan data peribadi anda selamat dari penggodam ini.
  • Mengakses kandungan terhad wilayah: Walaupun proksi berfungsi untuk mengakses jenis kandungan terhad wilayah tertentu, banyak perkhidmatan mempunyai perisian untuk menyekat proksi. Beberapa perkhidmatan ini juga mempunyai blok VPN, tetapi secara umum Anda dapat menggunakan VPN premium untuk mengatasinya.
  • Mengabaikan penapisan kerajaan: Sekiranya anda tinggal di negara dengan penapisan dan pengawasan dalam talian yang meluas, hanya VPN premium yang membolehkan anda memintas penapisan dengan selamat dan menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari pemerintah.

Pemikiran terakhir

Pelayan proksi dapat mengarahkan lalu lintas dalam talian anda dengan alasan yang berbeza. Anda boleh menggunakannya untuk tetap tidak dikenali semasa menyemak imbas atau perkhidmatan dapat meningkatkan pengalaman internet anda dengan menambahkan proksi untuk cache. Terdapat pelbagai jenis proksi yang boleh digunakan untuk tujuan yang berbeza.

Dalam hampir semua cara, VPN lebih baik daripada proksi. VPN menawarkan lebih banyak anonim dalam talian dan melindungi semua data dalam talian anda dan bukan hanya bahagian tertentu sahaja. Selain itu, VPN dapat mempercepat sambungan internet anda: apabila ISP anda secara artifisial menurunkan lebar jalur sambungan internet anda, VPN dapat mengelakkannya dengan berkesan.

Satu-satunya sebab sebenar untuk memilih pelayan proksi daripada VPN adalah harganya. Proksi hanya lebih murah daripada VPN. Apa pun, untuk pembayaran kecil setiap bulan, Anda sudah akan mempunyai layanan VPN berkualiti tinggi, misalnya CyberGhost, NordVPN, atau Surfshark. Dalam hampir semua kes, pembayaran lebih bijak untuk memastikan data anda benar-benar selamat. Sebelum memilih proksi untuk meningkatkan anonimiti dalam talian anda, lebih baik mempertimbangkan VPN percuma terhad terlebih dahulu. Sentiasa ingat bahawa tiada apa-apa di internet yang 100% selamat dan tanpa nama. Oleh itu, anda harus sentiasa berhati-hati dengan apa yang anda lakukan dalam talian, walaupun menggunakan proksi atau VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me