Kelebihan VPN | Faedah VPN Dijelaskan | VPNOverview.com

Sayangnya, internet ternyata menjadi utopia yang membebaskan yang telah dibayangkan oleh beberapa pemaju dan pengguna awal. Walaupun merupakan sumber yang luar biasa, internet juga penuh dengan malware, kuki, penggodam, penapisan di seluruh negeri dan jenayah siber peringkat tinggi. Oleh itu, keselamatan dalam talian tambahan adalah tambahan yang dialu-alukan.


VPN menawarkan penyelesaian yang baik untuk menyelesaikan atau memperbaiki pelbagai masalah yang dihadapi oleh pengguna internet hari ini. Ini berkaitan dengan keselamatan, privasi, dan kebebasan dalam talian.

Artikel ini akan memberi anda manfaat tambahan dari perkhidmatan VPN berkualiti.

Apa yang boleh anda lakukan dengan VPN? Ringkasan faedah VPN

Menggunakan VPN mempunyai sejumlah kelebihan. Ringkasan ringkas:

 • Alamat IP “sebenar” disembunyikan dan pengguna menjadi lebih tidak dikenali
 • Trafik data dienkripsi, yang membolehkan anda tersambung dengan selamat ke hotspot wifi awam
 • Perlindungan tambahan dari pelacak iklan dan serangan pancingan data
 • Keupayaan untuk memintas sekatan geografi
 • Pengguna boleh memuat turun maklumat dengan selamat dan tanpa nama
 • Keupayaan untuk memintas penapisan kerajaan
 • Ada kemungkinan untuk menjimatkan wang semasa membeli-belah dalam talian
 • Permainan dalam talian diperbaiki melalui akses yang diperluas dan peningkatan perlindungan
 • Pendikit dalam talian oleh ISP anda cenderung tidak berlaku
 • Menggunakan beberapa pelayan pada beberapa peranti dengan hanya satu akaun
 • Mendapatkan akses tanpa nama dan selamat ke rangkaian TOR

1. Alamat IP sebenar anda disembunyikan

Semasa menyambung ke salah satu pelayan VPN, alamat IP anda disembunyikan dan diganti dengan yang dari perkhidmatan VPN, seperti ExpressVPN atau NordVPN.

VPN memalsukan lokasi anda dan dengan itu sebahagiannya menganonimkan anda di web. Ini kerana alamat IP adalah kod unik yang membolehkan orang mengenali kami di internet, dan membolehkan mereka mengesan tingkah laku dalam talian kami selangkah demi selangkah. Dengan menggunakan alamat IP “penyamaran” yang baru, tidak mungkin lagi bagi pemerintah, penggodam dan laman web yang kami kunjungi untuk menghubungkan kami dengan identiti kehidupan nyata kami. Bagaimanapun, alamat IP yang diperhatikan (alamat pelayan VPN) tidak dihubungkan dengan kami, kerana bukan alamat IP statik “nyata” kami.

2. Trafik data menjadi disulitkan

Sambungkan ke rangkaian

VPN menyulitkan lalu lintas data anda. Ini menghalang penggodam dan pihak berniat jahat lain untuk mendapatkan data penting kami (atau sekurang-kurangnya, daripada dapat menguraikannya). Ini juga membolehkan pengguna menyambung ke tempat panas wifi awam dengan selamat, jika tidak selamat.

3. Abaikan sekatan geografi

PenapisanDengan VPN adalah mungkin untuk menyambung ke pelayan di negara lain dan dengan itu membenarkan semua lalu lintas data anda melalui negara lain ini. Ini sering membolehkan laman web tertentu, perkhidmatan penstriman, perkhidmatan VoIP dan media sosial menjadi mudah diakses. Contohnya, dengan pelayan VPN di Great Britain, orang bukan Britain secara tiba-tiba dapat menonton BBC iPlayer.

Untuk melakukannya, anda perlu menyambung ke pelayan VPN di negara di mana kandungan yang ingin anda akses tidak dibatasi. Nasib baik, banyak perkhidmatan VPN moden mempunyai sebilangan besar perkhidmatan di banyak negara dan wilayah.

4. Pengguna dapat memuat turun dengan selamat dan tanpa nama

memuat turunKerana alamat IP tersembunyi dan sambungannya dienkripsi, pihak ketiga tidak lagi dapat mengetahui apa sebenarnya yang dimuat turun atau oleh siapa. Kerana terowongan VPN yang dienkripsi, mereka tidak dapat mendaftarkan apa yang dimuat melalui sambungan VPN yang selamat. Semasa anda memuat turun fail sensitif dan / atau penting (katakan untuk bekerja), tidak ada yang dapat memintas dan melihat maklumat ini. Privasi dan anonimiti dijamin, atau paling tidak dapat ditingkatkan.

5. Memintas penapisan Kerajaan

Di negara-negara di mana pemerintah mengendalikan dan mengatur internet, seperti China, Iran, atau Eritrea, tidak semua laman web tersedia. Ini adalah bagaimana rejim totaliter membuat kebiasaan membungkam media yang ragu-ragu terhadap rejim tersebut dengan menyekatnya di negara ini. Ini juga merupakan sebab mengapa pemberi maklumat tertentu memilih untuk menerbitkan atau berkongsi maklumat peribadi di laman web gelap. Penapisan jenis ini dapat dilewati, seperti sekatan geografi lain, menggunakan VPN. Oleh itu, VPN adalah alat penting dalam pertempuran untuk kebebasan akhbar.

6. Membeli-belah dalam talian dengan harga lebih rendah

Jimat wangHarga untuk membeli-belah dalam talian kadang-kadang boleh berbeza berdasarkan negara tempat seseorang membeli-belah. Semasa mengunjungi kedai web dalam talian dari sambungan internet di England, misalnya, produk kadangkala jauh lebih mahal daripada membeli-belah dari negara lain, seperti India. Sambungan VPN membolehkan pengguna menyambung ke pelayan VPN dari seluruh dunia. Ini menyebabkan laman web mendaftarkan pengguna sebagai pelawat dari negara di mana pelayan VPN berada, sehingga memungkinkan pengguna mendapat keuntungan dari harga antarabangsa terbaik.

7. VPN meningkatkan permainan dalam talian dengan akses yang lebih baik dan keselamatan yang lebih baik

Kerana semua lalu lintas internet anda dienkripsi ketika anda menggunakan VPN, lokasi tepat anda dimanipulasi. Sama seperti ini dapat memberi anda akses ke laman web tertentu, ia juga memungkinkan untuk bermain permainan dalam talian yang mungkin dibatasi di negara asal anda. Atau mungkin permainan yang ingin anda mainkan dijadualkan pada tarikh pelepasan kemudian. Dengan VPN anda tidak perlu menunggu lagi. Cukup pilih pelayan di negara asal dan anda boleh menyertai keseronokan. Manfaat tambahan ialah jika anda secara tidak adil mendapatkan boot dari pelayan, anda boleh bergabung dengan pertukaran alamat IP cepat.

Akhirnya, VPN juga memberikan pengalaman permainan dalam talian yang lebih selamat. Bimbang serangan DDoS adalah perkara masa lalu. Penyulitan dari VPN menyediakan lapisan keselamatan tambahan.

8. VPN akan menghalang ISP anda daripada merosakkan sambungan internet anda

Pendaratan lebar jalur adalah pembatasan lebar jalur anda dengan sengaja oleh penyedia perkhidmatan internet anda. Ini secara asasnya mengurangkan kelajuan dalam talian anda. Beberapa ISP sering melakukannya, ada yang kadang-kadang melakukannya, ada yang tidak melakukannya sama sekali. Ini biasanya dilakukan untuk mengurangkan lalu lintas pada pelayan yang terlalu banyak. Kadang-kadang ini dilakukan hanya untuk membuat anda membeli pakej yang lebih mahal. Kadang-kadang, ISP tidak akan menyukai kenyataan bahawa anda memuat turun sejumlah besar data. Namun, apabila anda menyulitkan data anda dengan VPN, penyedia perkhidmatan internet tidak akan dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Mereka juga tidak akan dapat memotong anda secara khusus.

9. Menggunakan beberapa pelayan pada pelbagai peranti dengan hanya satu akaun

Dengan hanya satu langganan, anda biasanya akan mendapat akses sekurang-kurangnya dengan sambungan untuk harga satu. Ini bermaksud, sebagai contoh, anda boleh menyulitkan sambungan desktop, komputer riba, telefon pintar, tablet dan komputer riba yang lain. Penyedia VPN yang lebih murah hati akan menawarkan anda sehingga sepuluh sambungan dengan hanya satu langganan. Oleh itu, dengan hanya satu produk, anda dapat meningkatkan privasi dan keselamatan beberapa peranti dalam satu operasi.

10. Mendapatkan akses tanpa nama dan selamat ke rangkaian Tor

Walaupun ini bukan untuk semua orang, beberapa orang suka menggunakan rangkaian Tor untuk mendapatkan privasi dan tanpa nama tambahan. Ini juga merupakan rangkaian yang harus anda sambungkan sekiranya anda ingin mengakses laman web gelap.

Penyemak imbas Tor menyulitkan terowong data anda melalui beberapa lokasi, atau “relay”. Ini bermaksud anda hampir tidak dapat dikesan oleh sesiapa sahaja yang ingin mengesan anda. Walau bagaimanapun, pelayan Tor ini terhad dan juga disenaraikan secara terbuka. Ini bermaksud bahawa jika anda menggunakan satu, ISP anda, pentadbir rangkaian, agensi kerajaan, penggodam, laman web, atau orang lain yang mungkin melihat alamat IP anda akan mengetahui bahawa, pada masa sewa, anda tersambung ke rangkaian Tor.

Namun, jika anda menggunakan Tor bersama dengan VPN, ini sekurang-kurangnya akan menyembunyikan fakta bahawa anda menyambung ke rangkaian Tor dari ISP asal anda. Ini wajar kerana di sana rangkaian Tor dikaitkan dengan laman web gelap, yang kemudiannya dikaitkan dengan jenayah siber. Secara hipotesis, jika anda sebuah agensi kerajaan menginginkan penyedia internet menyampaikan maklumat mengenai penggunanya yang pernah berhubung dengan rangkaian Tor, ini tidak akan membuktikan sebarang pelanggaran undang-undang, tetapi ia dapat membuat anda kelihatan lebih curiga.

11. Perlindungan tambahan dari pelacak iklan dan serangan pancingan data

Beberapa penyedia VPN yang lebih besar dan berkualiti memberikan keselamatan tambahan. Sebagai contoh, NordVPN menawarkan sejumlah ciri perlindungan tambahan dengan perisiannya.

Cybersec: Elakkan iklan dan lindungi keselamatan anda dari perisian hasad, pancingan data, dan ancaman lain.

Ketidaklihatan di LAN: Komputer anda tidak dapat dilihat oleh orang lain di rangkaian kawasan setempat (LAN)

Suis membunuh internet: Sekiranya sambungan anda ke pelayan VPN tiba-tiba terputus, suis membunuh internet akan segera mematikan seluruh internet. Ini untuk memastikan bahawa data anda tidak dipindahkan secara tiba-tiba dengan cara yang tidak dienkripsi. (secara teknis, ini tidak didekripsi kerana ini akan menjadi data yang belum dienkripsi sejak awal).

Penyedia VPN lain kadang-kadang menawarkan perlindungan yang berbeza dengan perisiannya.

Ringkasan

VPN menawarkan banyak faedah hebat. Ia akan

 • sediakan anda dengan lebih banyak kebebasan di internet dengan melewati halangan nasional
 • memberi anda lebih banyak keselamatan melalui menyulitkan lalu lintas internet anda
 • sediakan anda dengan sebilangan anonimiti dengan menyembunyikan alamat IP anda

Ciri-ciri ini akan membolehkan anda

 • Melayari internet dengan lebih bebas
 • Rasa selamat semasa anda melayari anda tidak diintai
 • Mempunyai lebih banyak keselamatan semasa anda masuk ke rangkaian wifi awam
 • Muat turun fail dengan lebih selamat dan tanpa nama
 • Menghindari penapisan pemerintah untuk tujuan kewartawanan atau pemberi maklumat
 • Dapatkan halangan nasional untuk hiburan
 • Lindungi anda dari operasi penjejak iklan dan pancingan data yang lebih kuat
 • Akses rangkaian Tor tanpa ISP anda mengetahui mengenainya
 • Buat pembelian lebih murah dalam talian seperti tiket kapal terbang
 • Bermain dalam talian untuk permainan yang dilarang di negara anda
 • Cegah ISP anda daripada merosakkan sambungan anda

Selain itu, anda boleh melakukan semua ini di beberapa peranti, menggunakan beberapa pelayan dengan hanya satu akaun.

Walaupun begitu, VPN tidak akan menjadikan anda benar-benar tanpa nama atau selamat dalam talian. Masih mungkin memuat turun perisian berniat jahat. Anda masih boleh digodam. Anda masih boleh membiarkan identiti anda tergelincir dengan masuk ke laman web yang mempunyai data peribadi anda. Dan masih ada masalah cap jari penyemak imbas.

Secara keseluruhan, VPN bukanlah penawar untuk internet. Tetapi ini memberi anda gambaran yang lebih baik untuk menikmati internet dengan cara yang percuma, tanpa nama, dan selamat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me