Apa itu IP Dedicated? Mengapa menggunakan satu? | Tinjauan VPNO

Sekiranya anda membandingkan penyedia VPN, anda mungkin pernah menemui istilah “IP khusus”. Sebilangan besar penyedia VPN akan menyenaraikan ini sebagai kelebihan yang mungkin ditawarkan oleh perkhidmatan mereka berbanding yang lain. Tetapi apa sebenarnya IP khusus? Mengapa anda mencari VPN yang menawarkan pilihan ini? Artikel ini akan memberitahu anda semua mengenainya. Kami akan membincangkan perbezaan antara IP bersama dan IP khusus. Lebih-lebih lagi, kami akan menunjukkan kelebihan dan kekurangan IP khusus.


Apa itu IP khusus?

Komputer riba Dengan KunciIP khusus adalah alamat IP yang hanya digunakan oleh satu orang. Selalunya ketika anda menyambung ke pelayan VPN, anda berkongsi alamat IP itu dengan banyak pengguna lain. Anda memilih lokasi pelayan, katakanlah New York, dan akan diberikan IP dengan lokasi tersebut. Alamat IP yang sama ini juga digunakan oleh banyak pengguna VPN lain yang memilih New York. Ringkasnya, lalu lintas data lebih daripada satu orang dihantar melalui pelayan VPN yang sama. Ini tidak berlaku dengan IP khusus.

Dengan perkhidmatan IP khusus, penyedia akan memberikan anda alamat IP statik yang hanya boleh anda gunakan. IP ini pasti berbeza dengan IP tempatan anda yang sebenarnya, jadi anda masih akan dilindungi dalam talian. Semua lalu lintas data anda akan dihantar melalui IP tersebut tanpa kehilangan kawalan privasi anda. Selain itu, tidak ada orang lain yang dapat menggunakan IP khusus anda. Malangnya, kebanyakan IP yang berdedikasi memerlukan sedikit wang.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai alamat IP, anda dapat membaca artikel kami “Apa alamat IP saya”, yang akan memungkinkan anda memeriksa IP yang anda gunakan untuk melayari web pada masa ini.

Apakah perbezaan antara IP khusus dan IP bersama?

Perbezaan antara IP khusus dan bersama mungkin sudah jelas dari penjelasan di atas. Walau apa pun, kerana perbezaan ini sangat penting untuk memahami kelebihan dan kekurangan IP khusus, kami ingin mencurahkan sedikit masa tambahan untuknya. Dengan alamat IP khusus anda selalu mempunyai alamat IP yang sama, di mana sahaja anda berada. Anda sentiasa boleh menyambung ke satu alamat IP pada pelayan VPN tertentu itu.

Seperti namanya, anda berkongsi IP yang dikongsi dengan orang lain. Ini adalah kebiasaan bagi banyak penyedia VPN. Ini bermaksud anda akan menggunakan alamat IP yang sama dengan pengguna yang berbeza dari penyedia yang sama. Data anda dan lalu lintas puluhan orang lain di seluruh dunia akan dihantar melalui pelayan yang sama. Sebagai contoh, beberapa orang mungkin menggunakan pelayan New York yang sama untuk mendapatkan akses ke Netflix.

Lebih-lebih lagi, anda akan sering diberi IP yang berbeza apabila anda menyambung ke pelayan VPN yang hanya mempunyai alamat yang dikongsi. Penyedia VPN sering memindahkan pengguna dari satu alamat IP ke alamat lain untuk keselamatan tambahan. Sama ada anda menyambung ke lokasi pelayan yang berbeza atau tidak, anda mungkin akan selalu mengalami perubahan pada IP awam anda semasa anda hanya menggunakan IP yang dikongsi. Ini tidak berlaku dengan IP khusus. Gambar di bawah menggambarkan perbezaan antara dua jenis alamat IP.

IP Berkongsi VS khusus

Kelebihan alamat IP khusus

Terdapat beberapa kelebihan menggunakan alamat IP khusus berbanding IP yang dikongsi, baik untuk pengguna individu dan perniagaan. Kami telah menyenaraikan yang paling penting di bawah.

Jauhi senarai hitam

Senaraikan dengan kaca pembesarSalah satu kelebihan terbesar dari IP khusus adalah bahawa alamat IP anda tidak akan disenarai hitam dengan mudah. Apabila anda mempunyai IP khusus, anda akan menjadi satu-satunya orang yang menggunakan alamat IP tersebut, sementara alamat IP yang dikongsi mempunyai banyak, banyak pengguna. Ini mempunyai kesan yang berbeza pada bagaimana laman web akan menerima anda sebagai pengunjung: IP khusus tidak akan menimbulkan kecurigaan.

Mari kita ambil Netflix sebagai contoh. Bayangkan anda menggunakan IP bersama yang ditawarkan oleh penyedia VPN untuk menonton Netflix. Kemungkinan besar anda bukan satu-satunya yang melakukannya. Oleh kerana banyak orang akan cuba mendapatkan akses ke akaun Netflix yang berbeza dari IP bersama yang sama, perkhidmatan penstriman akan menjadi mencurigakan. Mereka akan tahu kemungkinan mereka melihat alamat IP dari perkhidmatan VPN. Mereka tidak akan dapat mengesahkan dari lokasi mana sebenarnya yang cuba dicapai oleh pengguna IP yang berbeza. Netflix menawarkan siri dan filem yang berbeza bergantung pada lokasi anda. Sekiranya syarikat tidak dapat menentukan lokasi sebenar anda, oleh itu mereka akan menyekat akses sama sekali. IP bersama yang anda gunakan untuk menonton Netflix akan ditambahkan ke senarai hitam mereka. Akibatnya, anda tidak akan dapat menonton sebarang kandungan menggunakan alamat IP itu lagi. Sebaliknya, anda akan dapat melihat pemberitahuan yang memberitahu anda untuk mematikan proksi anda jika anda ingin mendapatkan akses sekali lagi.

Seperti contoh yang ditunjukkan, laman web dapat menyekat alamat IP yang dikongsi apabila banyak orang menggunakannya untuk mendapatkan akses. Namun, apabila anda menggunakan IP khusus, anda akan menjadi satu-satunya orang yang cuba mengakses laman web itu, sama ada Netflix atau platform lain. Oleh itu, kemungkinan jauh lebih kecil IP anda akan dimasukkan ke dalam senarai hitam. Anda akan dapat menikmati internet percuma selama yang anda mahukan. Ringkasnya: dengan IP khusus anda akan dapat mengakses semua perkhidmatan streaming kegemaran anda tanpa perlu risau akan disekat.

Tiada pengesahan tambahan

Apabila laman web menyenarai hitam alamat IP anda, biasanya kerana ada rasa tidak percaya atau curiga. Kemungkinan besar, penggunaan alamat IP itu tidak teratur dan tidak dapat diramalkan. Kerana penyelewengan tersebut, laman web mengesyaki penyalahgunaan IP atau akaun anda dan mengambil tindakan. Dalam beberapa kes, ini bermaksud meletakkan IP anda dalam senarai hitam, tetapi ini juga bermaksud anda perlu melalui langkah pengesahan tambahan sebelum anda log masuk ke perkhidmatan.

Laman web seperti Gmail, PayPal, dan eBay boleh meminta pengesahan tambahan jika mereka melihat banyak orang menggunakan alamat IP pada masa yang sama. Mereka juga menjadi curiga apabila anda menggunakan alamat IP yang berbeza untuk masuk ke akaun anda daripada yang anda gunakan untuk membuat akaun itu. Selalunya mereka tidak akan mempercayai alamat IP (yang dikongsi) ini, yang menjadikan mereka ingin memeriksa semula identiti anda. Misalnya, mereka dapat meminta Anda untuk mengesahkan bahawa anda bukan robot. Ada kemungkinan bahawa, setiap kali anda mengakses perkhidmatan dengan alamat IP yang lain, anda harus melalui langkah tambahan. Dengan IP khusus anda tidak akan menghadapi masalah ini, yang dapat menjimatkan banyak masa.

E-mel yang lebih pantas

Kelebihan lain dari IP khusus adalah bahawa e-mel dari jenis alamat IP semacam ini lebih dipercayai oleh perkhidmatan mel seperti Gmail daripada e-mel yang berasal dari alamat IP yang dikongsi. Trafik e-mel melalui alamat IP khusus mempunyai keutamaan daripada lalu lintas yang dihasilkan melalui alamat IP yang dikongsi. Ini berlaku, kerana e-mel yang dihantar melalui alamat IP yang dikongsi perlu diperiksa semula oleh perkhidmatan. E-mel ini mungkin berakhir di folder spam penerima. Untuk memastikan e-mel anda sampai ke destinasi mereka dengan lebih cepat dan tidak akan masuk ke folder spam, anda boleh menggunakan alamat IP khusus. Anda akan dapat berkomunikasi dengan lebih pantas, yang sangat penting dalam beberapa keadaan, misalnya di tempat kerja.

Bekerja dari rumah

Ahli perniagaan bersalamanBagi pengguna perniagaan, IP khusus sangat berguna untuk mendapatkan akses ke rangkaian tertentu. Beberapa rangkaian hanya dapat diakses melalui alamat IP tertentu atas alasan keselamatan. Dengan cara ini, atasan anda dapat menjamin bahawa hanya mereka yang mempunyai akses ke sambungan internet di pejabat yang dapat mencapai dokumen penting dan data lain yang berkaitan dengan perniagaan. Kelemahan sistem ini ialah anda tidak akan dapat mengakses mana-mana fail ini hanya dengan sambungan internet anda sendiri di rumah atau dengan alamat IP bersama yang ditawarkan oleh VPN.

Dengan IP khusus anda dapat memperoleh akses ke rangkaian ini, di mana sahaja anda berada. Ini dapat sangat membantu ketika anda ingin bekerja dari rumah atau di mana sahaja. Melalui IP khusus anda, anda dapat dengan mudah menyambung ke rangkaian kerja anda. Pada masa yang sama, IP khusus akan melindungi sambungan anda setiap masa.

Satu catatan penting yang perlu disebutkan di sini ialah anda tidak akan dapat mengakses rangkaian perniagaan anda hanya dengan IP khusus. Perkara terbaik yang perlu dilakukan jika anda ingin menggunakan IP khusus untuk bekerja dari rumah, adalah dengan menghubungi bos anda dan minta mereka mengatur hubungan selamat dengan alamat IP yang tepat untuk atau dengan anda.

Kelemahan dari alamat IP khusus

Malangnya, terdapat juga beberapa kelemahan untuk memiliki alamat IP khusus. Pertama sekali, perkhidmatan ini jarang sekali percuma: kemungkinan besar anda perlu membayar lebih banyak untuk perkhidmatan VPN anda jika anda mahukan IP khusus. Harga IP khusus boleh berbeza-beza dari beberapa dolar sebulan hingga lebih dari 100 dolar setahun. Oleh kerana kos ini akan meningkatkan harga langganan bulanan anda, faktor yang sangat penting untuk dipertimbangkan.

Kelemahan lain yang penting ialah anda boleh mengorbankan sebahagian privasi yang disediakan oleh VPN. Sekiranya anda menggunakan IP khusus statik, laman web masih boleh membuat profil pada anda berdasarkan pilihan dalam talian anda. Dengan cara ini mereka dapat menunjukkan iklan yang diperibadikan kepada anda. Lebih-lebih lagi, ada kemungkinan seseorang menghubungkan tindakan dalam talian anda dengan orang anda. Ini bermakna anda agak kurang dikenali dengan IP khusus.

IP khas: gambaran keseluruhan kelebihan dan kekurangan

Untuk ringkasan ringkas kelebihan dan kekurangan IP khusus, anda boleh melihat jadual di bawah.

Kelebihan IP khusus
Kekurangan IP khusus
Anda tidak akan disekat oleh laman web seperti NetflixKos yang lebih tinggi
Tidak perlu pengesahan berganda semasa anda melayari laman web seperti Gmail, eBay atau PayPalKurang tanpa nama
E-mel akan dihantar dan diterima pada kadar yang lebih cepat
E-mel tidak akan diarahkan ke folder spam dengan mudah
Anda boleh mendapatkan akses ke rangkaian yang hanya membenarkan satu IP tertentu, tidak kira di lokasi anda

Perkhidmatan VPN yang sangat baik dengan pilihan IP khusus

Sudahkah anda memutuskan ingin mendapatkan IP khusus, tetapi adakah anda tidak pasti penyedia VPN mana yang harus dipilih untuk tujuan ini? Di bawah ini kami telah menyenaraikan tiga penyedia VPN terbaik yang menawarkan perkhidmatan IP khusus.

IP khas dengan TorGuard

Apabila kita memikirkan perkhidmatan IP khusus, penyedia pertama yang terlintas di fikiran adalah TorGuard. TorGuard mungkin bukan VPN terbaik untuk digunakan oleh semua orang, kerana ia pasti memerlukan tangan yang dipraktikkan agar dapat digunakan dengan betul. Oleh itu, kami tidak akan mengesyorkan VPN ini kepada pemula. Pengguna memerlukan sedikit pengetahuan teknikal, yang menjadikan perisian TorGuard agak kurang mesra pengguna. TorGuard tetap merupakan VPN yang baik dengan kelajuan yang hebat, banyak pelayan, dan keselamatan yang sangat baik. Yang paling penting, dari semua penyedia yang kami sebutkan di sini, TorGuard mempunyai pilihan lokasi yang paling banyak untuk pengguna IP khusus.

Perkhidmatan IP khusus TorGuard agak murah. Lebih-lebih lagi, kos perkhidmatan akan menurun seiring dengan harga bulanan langganan anda apabila anda memutuskan jangka panjang. Sangat mudah untuk mendapatkan IP khusus dengan TorGuard: anda boleh memilihnya di halaman pesanan, tepat semasa anda mendapat langganan.

IP khas dengan NordVPN

NordVPN adalah salah satu penyedia VPN terbaik di pasaran. VPN mereka cepat, selamat, dan mereka menawarkan perkhidmatan IP khusus. Di mata kami, NordVPN adalah penyedia terbaik yang menawarkan perkhidmatan IP khusus. Walau bagaimanapun, perkhidmatan IP khusus mereka belum berkembang seperti, misalnya, perkhidmatan yang ditawarkan TorGuard. NordVPN menawarkan IP khusus di tujuh lokasi berbeza: Amerika Syarikat, Jerman, United Kingdom, Belanda, dan Perancis.

Malangnya, pilihan IP khusus agak sukar untuk dipasang dan disediakan di NordVPN. Anda mesti mempunyai langganan NordVPN untuk memulakan, kemudian buat akaun baru untuk membayar IP khusus anda melalui kod kupon khas. Selepas itu, anda boleh menghubungi sokongan pelanggan NordVPN untuk menggabungkan kedua-dua akaun tersebut.

Walaupun menghadapi kesukaran ini, NordVPN menawarkan nilai yang besar untuk wang yang anda belanjakan. Ini menjadikan NordVPN VPN yang hebat, tidak kira sama ada anda ingin menggunakan IP khusus. Sekiranya anda mahukan IP khusus, NordVPN akan memberi anda satu dengan tambahan $ 70 di atas kos langganan anda. Berkaitan dengan cara kerja VPN secara umum, termasuk keramahan pengguna, kami lebih memilih Nord daripada TorGuard. Namun, apabila anda secara khusus mencari pilihan untuk IP khusus, anda mungkin ingin menggunakan TorGuard sebagai gantinya.

IP khas dengan CyberGhost

Pilihan ketiga baik VPN kami dengan perkhidmatan IP khusus adalah CyberGhost. Penyedia VPN ini sangat mesra pengguna, murah dan boleh dipercayai. Baru-baru ini, CyberGhost juga mula menawarkan IP khusus. Mulai sekarang, perkhidmatan ini mempunyai IP khusus yang tersedia di Kanada, Jerman, Perancis, United Kingdom, dan Amerika Syarikat. Dengan cara ini, anda dapat menonton Netflix Amerika dengan IP khas dari AS.

Anda boleh mendapatkan IP khusus di CyberGhost dengan mudah di halaman yang sama di mana anda mendaftar untuk perkhidmatan ini. Pastikan untuk mendapatkan IP khusus anda pada masa yang sama dengan langganan anda, kerana anda tidak dapat menambahkannya selepas itu. IP khusus hanya berharga $ 5 sebulan tambahan, melebihi langganan biasa anda. Nasib baik, langganan CyberGhost sangat berpatutan, terutamanya apabila anda memilih untuk melanggan lebih lama. Oleh kerana itu, jumlah harga termasuk IP khusus tidak begitu buruk. Secara keseluruhan, CyberGhost adalah pilihan anggaran yang sangat baik untuk semua orang yang mencari VPN hebat dengan pilihan IP khusus.

Pemikiran terakhir

Alamat IP khusus memberi anda peluang untuk masuk dalam talian dengan cara yang selamat dengan alamat IP yang sama setiap masa. Alamat IP ini tidak sama dengan IP sebenar anda, tetapi tidak akan dikongsi dengan pengguna VPN lain. Tidak semua penyedia VPN menawarkan pilihan untuk meminta IP khusus. Apabila mereka menawarkan, ia akan dikenakan biaya lebih daripada langganan VPN biasa.

IP khusus mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan berbanding dengan IP yang dikongsi. Secara umum, IP khusus akan menjadikan anda lebih mudah dilihat oleh laman web dan pihak lain. Ini boleh berguna, jika anda tidak mahu mengesahkan identiti anda secara berterusan atau tidak mahu IP yang anda gunakan disekat oleh laman web dan perkhidmatan seperti Netflix. Namun, ini juga bermaksud anda melepaskan sebilangan besar nama VPN. Sekiranya anda ingin mendapatkan VPN yang mempunyai perkhidmatan IP khusus, kami mengesyorkan TorGuard, NordVPN, atau CyberGhost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me