Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Spyware | Tinjauan VPNO

Spyware adalah salah satu jenis malware yang tertua dan terus menjadi salah satu yang paling berbahaya. Seperti namanya, perisian intip adalah jenis perisian tertentu yang mengintip anda ketika anda menggunakan komputer. Penting untuk mengetahui kemungkinan tanda-tanda perisian intip supaya anda dapat mengenali masalah dan mengambil tindakan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu perisian intip, apa yang dilakukannya, dan bagaimana anda dapat melindungi peranti anda daripadanya.


Apa Itu Spyware?

Komputer riba perisian intipSpyware adalah sejenis perisian berniat jahat yang menjangkiti peranti anda, menjejaki aktiviti dalam talian anda, dan mengumpulkan maklumat peribadi anda tanpa pengetahuan atau persetujuan anda. Ia mengumpulkan maklumat ini dengan banyak cara, seperti dengan menangkap ketukan kekunci, alamat e-mel, data borang web, dan nombor kad kredit. Tanda-tanda biasa termasuk prestasi sistem yang lemah, aplikasi yang sering membeku, masalah boot komputer, dan kesukaran untuk menyambung ke Internet.

Terdapat pelbagai jenis perisian intip, seperti:

Pencuri Kata Laluan

Jenis perisian pengintip ini mengumpulkan kata laluan dari peranti yang dijangkiti. Ini termasuk kata laluan yang disimpan di penyemak imbas web dan maklumat masuk untuk PC anda.

Trojan Perbankan

Spyware yang merekodkan bukti kelayakan dari bank dan institusi kewangan lain seperti broker atau dompet digital. Trojan mencari kelemahan keselamatan dalam penyemak imbas dan mengganggu laman web dan transaksi tanpa pengguna atau institusi mengetahui tentangnya.

Penyekat maklumat

Sejenis perisian intip yang mengimbas peranti yang dijangkiti untuk mendapatkan maklumat seperti nama pengguna, kata laluan, sejarah penyemak imbas, fail log, dokumen, atau fail media. Perisian kemudian menghantar maklumat tersebut ke pelayan lain atau menyimpannya di PC anda di mana penggodam dapat mengaksesnya.

Pencatat kunci

Kadang-kadang dipanggil monitor sistem, perisian intip jenis ini merekodkan aktiviti komputer anda. Ia dapat mengesan ketukan kekunci anda, laman web yang anda lawati, sejarah carian, dan surat-menyurat e-mel. Ia juga sering mengambil tangkapan skrin aktiviti anda. Beberapa jenis keylogger juga dapat mengumpulkan maklumat dari peranti lain yang bersambung seperti pencetak.

Seberapa Lazimnya Spyware?

Spyware adalah jenis serangan siber yang sangat biasa, walaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini agak menurun kerana ransomware dan cryptomining menjadi lebih meluas.

Satu daripada sepuluh pengguna Amerika telah mengalami serangan siber di komputer rumah mereka, walaupun perisian intip kini berada di bawah ransomware, cryptomining, dan bentuk perisian hasad biasa yang lain.

Apa Risikonya?

Terdapat dua risiko utama yang berkaitan dengan perisian intip. Masalah terbesar ialah perisian intip mencuri maklumat peribadi dan boleh membuat anda berisiko kecurian identiti. Ia dapat mengakses sejarah penyemakan imbas, akaun e-mel, dan log masuk untuk akaun perbankan dan membeli-belah dalam talian, dan juga akaun media sosial. Maklumat ini lebih daripada cukup untuk mencuri identiti anda. Sekiranya perisian intip mendapatkan maklumat perbankan atau kad kredit anda, ia boleh menggunakan maklumat tersebut untuk membuat pembelian atas nama anda atau menjual data anda kepada pihak lain.

Di samping itu, perisian intip boleh menyebabkan kerosakan yang besar pada komputer anda dan peranti lain. Ia boleh mengeringkan memori komputer anda dan menyebabkannya berjalan perlahan, membeku, terhempas, atau terlalu panas. Spyware juga dapat mengubah hasil mesin pencari, mengubah halaman utama dan tetapan anda, atau menyampaikan laman web berbahaya ke penyemak imbas anda.

Bagaimana Spyware Menjangkiti Komputer Anda?

Terdapat pelbagai cara agar perisian intip dapat menjangkiti peranti anda. Berikut adalah beberapa yang paling biasa:

Muat turun Drive-by

Dalam muat turun pemacu, laman web atau tetingkap pop timbul memuat turun perisian intip secara automatik ke peranti anda. Anda mungkin mendapat peringatan yang memberi anda nama perisian dan meminta izin untuk memasangnya, tetapi dalam banyak keadaan, tidak ada peringatan sama sekali.

Muat turun Perisian

Beberapa muat turun perisian internet, terutamanya aplikasi perkongsian fail, juga dapat memasang perisian intip pada peranti anda. Ini paling biasa dengan versi perisian percuma yang biasanya anda beli.

Program Anti-Spyware Palsu

Dalam beberapa kes, perisian intip menyamar sebagai program anti-perisian intip. Program-program ini meyakinkan anda bahawa mereka akan mengesan dan mengeluarkan perisian intip dari mesin anda. Setelah anda menjalankannya, anda akan mendapat mesej bahawa komputer anda bersih sedangkan sebenarnya mereka telah memasang perisian intip di dalamnya. Sekiranya anda cuba membuang program tersebut, perisian pengintip akan kekal di komputer anda.

Pautan atau Lampiran

Spyware, seperti kebanyakan jenis malware lain, boleh dihantar melalui pautan atau lampiran e-mel. Jangan sekali-kali klik pada pautan atau lampiran yang tidak dikenali atau buka e-mel dari pengirim yang tidak dikenali. Melakukannya boleh mengakibatkan perisian intip dimuat turun dan dipasang di komputer anda. Mengklik pada pautan berniat jahat juga boleh menjangkiti peranti anda dengan worm. Cacing ini digunakan untuk menyebarkan perisian berniat jahat menggunakan rangkaian yang disambungkan oleh peranti anda.

Perisian Perisik Peranti Mudah Alih

Beberapa jenis perisian intip mensasarkan perisian bimbit. Jenis perisian intip ini menjangkiti peranti iPhone dan Android semasa anda memasang aplikasi yang mempunyai kod berbahaya. Sebilangan aplikasi ini sah tetapi telah diubah untuk mengandungi malcode, yang lain berniat jahat, dan ada yang mempunyai pautan muat turun palsu.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Saya Mengesan Spyware Pada Peranti Saya?

Perisian pengintip boleh menjadi sangat sukar dikesan. Beberapa tanda amaran termasuk: jumlah pop timbul yang berlebihan, penyemak imbas anda secara automatik mengarahkan anda, dan laman utama penyemak imbas anda berubah. Tanda umum lain ialah komputer anda sangat lambat untuk boot, membuka program, atau menyimpan fail.

Sekiranya anda mengesyaki terdapat perisian intip pada peranti anda, anda perlu segera menghapusnya. Anda perlu membeli program keselamatan siber yang hebat yang mempunyai kemampuan penyingkiran perisian intip yang maju. Jenis program ini membuang perisian intip dari peranti anda dan memperbaiki fail atau tetapan yang diubah.

Sebaik sahaja anda membuang perisian intip, hubungi bank, syarikat kad kredit, dan institusi kewangan anda yang lain untuk memberi amaran bahawa akaun anda mungkin terganggu. Dalam kes ini, anda mungkin perlu meminta nombor akaun bank atau kad kredit baru. Dalam beberapa kes, anda mungkin juga perlu menghubungi pihak penegak undang-undang.

Bagaimana Saya Mencegah Spyware?

Sekiranya anda mempunyai peranti yang menyambung ke internet, selalu ada risiko perisian intip dan perisian hasad lain. Namun, ada beberapa langkah yang dapat Anda ambil untuk mengurangkan risiko spyware menjangkiti peranti anda. Berikut adalah beberapa cara untuk membantu melindungi peranti anda daripada perisian intip:

Gunakan Program Anti-Spyware

Terdapat banyak program anti-spyware di pasaran yang akan mengimbas komputer anda dan mengesan sebarang perisian intip. Walau begitu, sangat penting untuk memastikan bahawa anda membeli program anti-spyware dari penyedia keselamatan internet yang terkenal. Kadang-kadang spyware menyamar sebagai alat anti-spyware, jadi penting untuk menggunakan penyedia yang boleh dipercayai. Setelah anda membeli program, pastikan untuk mengemas kini secara berkala untuk keberkesanan maksimum.

Laraskan Keselamatan Penyemak Imbas Anda

Banyak penyemak imbas membolehkan anda menyesuaikan pilihan keselamatan anda pada skala antara rendah hingga tinggi. Ketahui apa pilihan untuk penyemak imbas tertentu anda. Beberapa penyemak imbas bahkan boleh bertindak sebagai firewall terhadap pemasangan kuki dan operasi yang tidak diingini.

Jangan Percayai Pop-Up

Sering kali, iklan dan tawaran yang muncul di tetingkap pop timbul mungkin mengandungi virus atau perisian intip. Sebilangan pop timbul ini menyatakan bahawa komputer anda mempunyai virus, atau mengaku sebagai lanjutan untuk meningkatkan pengalaman dalam talian anda. Jangan klik “Setuju” atau “OK” untuk menutup pop timbul, selalu klik “X” berwarna merah sebagai gantinya.

Amalkan Keselamatan Internet

Seperti jenis perisian hasad lain, perisian intip sering dihantar dalam pautan atau lampiran. Berhati-hatilah dengan e-mel dari pengirim yang tidak diketahui, dan jangan sekali-kali mengklik pautan atau lampiran jika anda tidak tahu apa itu.

Pemikiran Akhir

Kejadian perisian intip semakin menurun, walaupun terus menjadi ancaman besar bagi syarikat. Perisian spyware sangat berbahaya kerana dapat memperoleh maklumat sulit anda. Ia kemudian dapat menggunakan data ini untuk mencuri identiti anda atau dikenakan caj yang mahal pada akaun anda.

Apabila anda menggunakan peranti yang menghubungkan ke internet, selalu ada risiko perisian hasad. Walau bagaimanapun, dengan mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan, anda dapat melindungi diri anda dan peranti anda dari perisian intip.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me