Perisian persidangan video selamat: bagaimana memastikan privasi anda |

Sebilangan besar tenaga kerja global kini bekerja jauh dari rumah. Itulah sebabnya sebelum ini kami menulis panduan lengkap ini untuk bekerja dengan selamat dari rumah. Bagi kebanyakan kita, pejabat rumah telah disediakan sementara dan perbincangan dengan rakan sekerja berlangsung dalam talian menggunakan perisian persidangan video. Anda mungkin menggunakan WhatsApp atau FaceTime secara peribadi untuk berhubung dengan rakan dan keluarga, tetapi program lain biasanya digunakan untuk bekerja. Terdapat beberapa program yang tersedia yang membolehkan anda membuat panggilan video dan berunding dengan rakan sekerja dan kenalan perniagaan.

Tinjauan yang kami jalankan pada akhir bulan Mac 2020 menunjukkan bahawa sekitar 70% responden yang bekerja menggunakan perisian persidangan video untuk pekerjaan mereka. Juga, kira-kira 65% responden yang bekerja menunjukkan bahawa mereka sekarang menggunakan aplikasi seperti ini lebih kerap daripada sebelumnya, sejak tercetusnya krisis korona.

Perisian persidangan video yang popular

Kira-kira 44% responden yang bekerja menunjukkan bahawa privasi adalah aspek penting ketika menggunakan perisian persidangan video. Oleh itu, dalam artikel ini, kami menyenaraikan sejumlah program yang bagus untuk perjumpaan dalam talian dan persidangan video, tetapi kami juga membincangkan aplikasi yang sering digunakan yang sebenarnya harus anda hindari daripada menggunakan jika anda menghargai privasi anda.

Gambaran keseluruhan alat persidangan dan kolaborasi video

VPN-Privasi-Selamat-Internet-Keselamatan SiberSemasa kerja telekomunikasi, kebanyakan perbincangan dan perjumpaan diadakan dalam talian. Oleh itu, alat kerjasama yang selamat perlu digunakan. Banyak syarikat menggunakan persidangan video untuk mengadakan mesyuarat. Perkara ini sangat disukai kerana orang dapat melihat satu sama lain ketika bercakap, sama seperti ketika mengadakan perjumpaan di pejabat. Terdapat pelbagai pilihan untuk melakukan panggilan video selamat, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Terdapat juga program yang hanya membenarkan komunikasi sembang atau audio. Berikut adalah beberapa pilihan yang popular. Semua program yang disebutkan di bawah menyediakan fungsi perkongsian skrin, kecuali WhatsApp.


Nama
Harga sebulan
Privasi
Bilangan maksimum peserta dalam panggilan video
Langkah keselamatan
EyesonPercuma / $ 9- $ 299Biasa-biasa saja4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
Google HangoutsPercumaBuruk150TIADA enkripsi hujung ke hujung
GoToMeeting$ 12- $ 16Baik150-250Enkripsi hujung ke hujung (SSL) dan enkripsi AES 128-bit
JamiPercumaBaik4Kekunci TLS 1.3 + RSA
JitsiPercumaBiasa-biasa sajaTiada had, tetapi lebih perlahan dengan 10+ orangPenyulitan hujung ke hujung bukan standard
Sertai sayaPercuma / € 9- € 24Baik5-250Penyulitan 256-bit TLS
Pasukan MicrosoftPercuma / € 4,20Buruk5000Pengesahan dua langkah wajib
MiroPercuma / $ 8- $ 16Baik2-50Penyulitan SSL / TLS + AES 256-bit
IsyaratPercumaBaik2Penyulitan hujung-ke-hujung
SkypePercumaBuruk50Penyulitan 256-bit TLS + AES
KendurPercuma / € 6,23- € 11,75Biasa-biasa saja15 (dengan langganan berbayar)EKM + DLP
WebExPercuma / $ 9- $ 299Buruk1000Penyulitan hujung-ke-hujung
WhatsAppPercumaBuruk4Penyulitan hujung-ke-hujung
DimanaPercuma / $ 9,99Biasa-biasa saja4 (12 hingga 50 dengan versi berbayar)DTLS-SRTP dan enkripsi end-to-end
WickrPercuma / $ 4,99- $ 25,00Baik30 (50 dengan versi berbayar)Penyulitan hujung-ke-hujung
Kawat€ 4,00- € 8,00Baik10Penyulitan hujung-ke-hujung
ZumPercuma / € 13,99Buruk100 (maksimum 40 minit)Penyulitan 256-bit TLS + AES

Eyeson

logo eyesonKelebihan Eyeson adalah bahawa ia menggunakan data yang sangat sedikit dan anda tidak perlu memuat turun atau memasang apa-apa. Oleh itu, anda boleh mengatur mesyuarat dalam beberapa saat. Eyeson mempunyai versi percuma dan beberapa rancangan berbayar (iaitu $ 9, $ 99 atau $ 299 / bulan, bergantung pada pilihan yang dipilih). Versi termurah membolehkan empat peserta sahaja, sementara versi yang lebih mahal boleh memuatkan sehingga 100 peserta.

Eyeson menggunakan Penyulitan SSL / TLS dan melindungi aliran video dan audio dengan DTLS / SRTP. Di samping itu, semua data pengguna disimpan di pusat data Eropah yang sangat selamat, yang mematuhi GDPR. Kami mempunyai beberapa komen kritikal mengenai dasar privasi, terutamanya kemungkinan berkongsi sejumlah besar maklumat dengan pihak ketiga.

Google Hangouts

hangouts_icon-138x138Google Hangouts adalah platform yang berfungsi baik dalam penyemak imbas anda, dalam aplikasi atau melalui ekstensi. Anda dapat menggunakan Hangouts secara percuma untuk berbual, membuat panggilan video atau panggilan audio. Oleh kerana Google Hangouts adalah sebahagian daripada Google, mungkin bukan platform paling peribadi. Tetapi ini memberi anda peluang untuk membuat panggilan percuma dengan sehingga 150 orang pada satu masa. Dengan berkongsi pautan, anda boleh menjemput orang untuk mengambil bahagian dalam perbualan anda.

Kelemahan utama Google Hangouts adalah bahawa, tidak seperti banyak platform lain, ia adalah tidak menggunakan penyulitan hujung-ke-hujung. Ini bermaksud bahawa Google dapat membaca semua perbualan anda, yang disimpan di pelayan mereka. Namun demikian, perbualan tidak dapat dilihat oleh orang lain berkat penyulitan yang digunakan oleh Google di pelayan mereka.

GoToMeeting

Logo GoToMeetingGoToMeeting adalah perkhidmatan yang dikembangkan khusus untuk syarikat. Ini membolehkan anda memulakan persidangan telefon dan video, berkongsi skrin dan membuat rakaman serta transkripsi. Ia berfungsi di kedua-dua telefon bimbit dan desktop dan mempunyai versi percubaan percuma selama empat belas hari. Tidak diperlukan perincian pembayaran untuk menggunakan versi percuma ini. GoToMeeting mempunyai langganan “Profesional” ($ 12 per penganjur setiap bulan dengan hingga 150 peserta) dan versi “Perniagaan” ($ 16 per penganjur setiap bulan dengan hingga 250 peserta). Peserta tidak akan memerlukan akaun GoToMeeting, selagi penganjur memilikinya.

Penggunaan GoToMeeting enkripsi hujung ke hujung dengan enkripsi SSL dan 128-bit AES. Dengan kata lain, orang asing tidak akan dapat membaca perbualan anda. Perkhidmatan ini juga menyatakan bahawa maklumat yang tidak disulitkan tidak akan disimpan pada sistem mereka. LogMeIn, syarikat di belakang GoToMeeting, berfungsi sesuai dengan GDPR. Pada tahun 2019, Swascan, pihak berkuasa keselamatan siber Eropah, menemui kelemahan dalam sistem GoToMeeting dan bekerjasama dengan syarikat itu untuk mengatasi kebocoran.

GoToMeeting tidak mempunyai dasar privasinya sendiri, yang menyukarkan untuk mengetahui dengan tepat bagaimana semuanya disusun. Dasar privasi LogMeIn menyatakan bahawa mereka mungkin berkongsi maklumat peribadi dengan penyedia perkhidmatan lain, rakan niaga, sekutu dalam struktur korporat mereka, dan untuk tujuan yang sah. Sebaliknya, tentu saja, GoToMeeting disulitkan dengan baik dan bekerjasama dengan agensi yang boleh dipercayai seperti Swascan.

Jami

jami-logo-300x138Jami adalah platform komunikasi yang menggunakan enkripsi hujung ke hujung dan TLS 1.3. Selanjutnya, mesej dilindungi dengan kunci RSA. Platform ini secara jelas mempunyai privasi pengguna. Jami dikembangkan oleh syarikat Kanada Savoir-faire Linux dan menawarkan panggilan persidangan, perkongsian fail dan pesanan. Platform ini juga terdesentralisasi, yang bermaksud tidak menggunakan pelayan terpusat untuk menyimpan data peribadi. Ini menghalang pengawasan besar-besaran dan penggodaman pelayan yang disasarkan.

Jami juga menyimpan kunci peribadi enkripsi dan kelayakan log masuk anda hanya pada peranti yang anda gunakan untuk Jami. Jami memasarkan dirinya sebagai alternatif yang lebih mencintai privasi daripada Skype. Di samping itu, Jami adalah sumber percuma dan terbuka. Jami mempunyai dasar privasi yang ringkas. Terlepas dari beberapa statistik web tanpa nama ketika menavigasi laman web Jami, syarikat itu tidak menyimpan maklumat pengguna (sekali lagi difasilitasi oleh kekurangan pelayan terpusat). Ini menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk pengguna yang berfikiran privasi.

Jitsi

JitsiJitsi mudah digunakan dan percuma sepenuhnya. Anda bahkan tidak memerlukan akaun. Perisiannya adalah sumber terbuka, bermaksud sesiapa sahaja boleh melihat di sebalik tabir program. Namun, ada beberapa kekurangan, terutama ketika menggunakan versi standard perisian. Malangnya, ia tidak mempunyai enkripsi dari hujung ke hujung, yang bermaksud pemilik pelayan yang anda hubungi boleh menonton perbualan anda. Dalam banyak kes ini adalah Jitsi itu sendiri. Jitsi juga menunjukkan bahawa syarikat menyimpan alamat IP anda dan meletakkan kuki semasa anda melayari laman web mereka. Ramai orang menggunakan Jitsi melalui laman web rasmi, yang pastinya sesuatu yang perlu diingat. Jitsi Meet menyimpan maklumat untuk perbualan dan mesyuarat buat sementara waktu, tetapi tidak menyebarkannya kepada pihak lain. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengumpulkan maklumat di laman webnya dan menyampaikan data tanpa nama ini kepada pihak ketiga, termasuk untuk tujuan pemasaran. Di samping itu, kemungkinan kelewatan lebih besar jika anda membuat panggilan video dengan sepuluh orang atau lebih pada masa yang sama.

Banyak platform mengesyorkan Jitsi. Ini kerana ada cara untuk menjadikan Jitsi lebih selamat. Pertama, semua lalu lintas antara anda dan Jitsi disulitkan secara lalai sehingga orang luar tidak dapat melihat mesej anda. Lebih-lebih lagi, jika anda menyediakan pelayan anda sendiri sebagai syarikat, Jitsi tidak lagi dapat melihat perbualan anda. Hanya pemilik pelayan yang boleh melakukannya. Di samping itu, ada cara untuk menggunakan Jitsi dengan enkripsi hujung ke hujung. Walau bagaimanapun, pilihan keselamatan ini bukan sebahagian daripada versi standard Jitsi. Hanya jika anda mempunyai banyak pengetahuan teknikal dan mempelajari pilihannya dengan betul, anda dapat berkomunikasi dengan selamat melalui Jitsi. Versi standard Jitsi mudah dan cepat digunakan, tetapi pastinya bukan pilihan paling selamat untuk panggilan video.

Sertai saya

Sertai logo SayaPerkara yang mudah mengenai join.me ialah anda boleh menyertai mesyuarat dengan kod ringkas. Bergantung pada pakej yang anda pilih, join.me membolehkan anda menghadiri perjumpaan dalam talian dengan sehingga 250 orang pada masa yang sama. Aplikasi ini mempunyai keselamatan dan privasinya dengan teratur. Contohnya, tidak ada data sesi, seperti gambar, video atau log sembang, yang disimpan di pelayan melainkan anda memilih untuk membuat rakaman dengan ciri rakaman.

Ciri hebat lain ialah anda boleh meminta peserta “mengetuk” jika mereka ingin menghadiri mesyuarat. Ini memastikan bahawa hanya orang yang benar-benar diterima dalam perjumpaan yang bersangkutan yang boleh mengakses sembang tersebut. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ciri tersebut di sini.

Pasukan Microsoft

microsoft-team-ikon-138x138Microsoft Teams mempermudah chat, panggilan dan panggilan video. Anda juga dapat berkolaborasi ketika melihat dan mengedit fail. Program ini dilengkapi dengan Microsoft Office 365 dan mempunyai versi berbayar dan percuma. Versi percuma membolehkan anda membuat pasukan dengan beribu-ribu orang dan menawarkan simpanan 2GB setiap pengguna. Dengan versi berbayar (bermula dari € 4,20 sebulan untuk Office 365 Business Essentials) anda juga boleh menjadualkan dan merakam mesyuarat. Di samping itu, versi berbayar memberi anda akses ke lebih banyak fungsi pentadbiran.

Selanjutnya, Microsoft Teams menggunakan pengesahan dua faktor dan menyulitkan data baik ketika dihantar dan ketika dimuat naik.

Bantahan yang sama berlaku mengenai privasi seperti Skype: bagaimanapun, kedua-dua perkhidmatan panggilan suara berada di bawah kumpulan induk yang sama, Microsoft. Bagaimanapun, terdapat utas yang diperlukan di laman web seperti Reddit di mana perlindungan privasi dipersoalkan. Microsoft juga sebelumnya diserang mengenai cara Windows 10 mengumpulkan maklumat mengenai pengguna secara besar-besaran. Oleh itu, penyimpangan untuk pengumpulan data ada dan selalu baik untuk dipertimbangkan, terutama berkenaan dengan perlindungan privasi yang ditawarkan dengan aplikasi seperti Microsoft Teams.

Miro

Logo MiroMiro adalah program yang sangat berguna untuk orang yang bekerja dalam dunia reka bentuk visual. Aplikasi ini bertujuan untuk perundingan mengenai pengembangan produk, penyelidikan UX & reka bentuk, inovasi dan pemetaan minda. Miro secara estetik adalah aplikasi yang sangat bagus untuk digunakan, dan program ini berjalan lancar untuk perkongsian dan persembahan skrin.

Sekiranya kita melihat Miro dari sudut pandang privasi, kita melihat bahawa aplikasinya antara lain mematuhi GDPR. Pada prinsipnya, akses ke data anda hanya untuk tujuan penyelesaian masalah dan sokongan teknikal, atas permintaan anda.

Isyarat

IsyaratSignal adalah platform komunikasi yang sepenuhnya percuma sumber terbuka dan berfungsi pada Android, iOS, Windows, Mac dan Linux. Dengan Signal, anda boleh menghantar mesej sembang, tetapi juga membuat panggilan video dan audio (walaupun yang terakhir hanya dapat dilakukan di telefon bimbit). Anda juga boleh berkongsi dokumen dan gambar secara percuma. Aplikasi ini berfungsi melalui nombor telefon bimbit anda, tetapi tidak menanggung kos panggilan tambahan. Mesej anda disulitkan pada Isyarat dengan penyulitan hujung ke hujung, supaya tidak ada yang dapat melihat mereka. Isyarat disarankan oleh banyak profesional sebagai penyelesaian kecemasan yang baik semasa krisis Corona. Sebagai contoh, ia digunakan secara meluas di sektor penjagaan kesihatan.

Ciri berguna dari Isyarat ialah anda dapat menjadikan sejarah mesej anda hilang setelah beberapa waktu. Anda boleh menyesuaikannya setiap perbualan. Oleh itu, mesej peribadi dengan rakan sekerja boleh hilang hanya dalam masa sepuluh minit, sementara mesej kumpulan yang ditujukan untuk seluruh pasukan tetap tersedia selama 24 jam atau lebih. Malangnya, panggilan video hanya dapat dilakukan antara dua orang. Jadi ini tidak berfungsi untuk panggilan persidangan video dengan kumpulan.

Skype

skype-logo-baru-138x138Skype adalah salah satu program paling popular untuk panggilan video. Selain panggilan video, anda dapat menggunakan skype untuk panggilan suara, untuk menukar fail dan untuk pesanan segera. Anda dapat menggunakannya dalam penyemak imbas anda, tetapi anda juga dapat mengunduh aplikasi atau aplikasi desktop yang terpisah. Skype adalah percuma dan boleh digunakan untuk panggilan kumpulan (video dan audio sahaja) sehingga 50 orang.

Kelebihan Skype adalah ia dapat disatukan dengan mudah dengan e-mel kerja anda. Selain itu, semua komunikasi menggunakan Skype dienkripsi. Penggunaan Skype Penyulitan 256-bit TLS dan AES, protokol keselamatan yang sangat kuat. Namun, anda tidak mempunyai perlindungan ini jika menggunakan Skype untuk memanggil nombor telefon.

Hati-hati: Skype menyimpan semua mesej dan maklumat mengenai panggilan. Oleh itu, jika keselamatan peranti terganggu, maklumat ini mungkin juga akan dibocorkan. Selain itu, pada tahun 2014, setelah kebocoran Edward Snowden, nampaknya perkhidmatan rahsia Amerika dapat mendengar perbualan Skype. Sebagai tambahan, Kurt Sauer, mantan Ketua Pegawai Keselamatan Skype, pernah mengatakan “Kami menyediakan pilihan komunikasi yang selamat. Saya tidak akan memberitahu anda sama ada kita boleh mendengar atau tidak. “Walaupun pernyataan ini dibuat bertahun-tahun yang lalu, itu jelas tidak menginspirasi keyakinan dari sudut privasi.

Kendur

KendurSlack mempunyai versi percuma dan berbayar. Versi percuma hanya menawarkan kemungkinan untuk menghantar mesej sembang dan berkongsi dokumen, tetapi untuk panggilan persidangan, anda memerlukan langganan berbayar. Kami sebelum ini telah menulis mengenai keselamatan Slack. Malangnya, Slack telah menghadapi banyak kelemahan pada masa lalu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Slack mempunyai dasar aktif untuk memerangi peretasan. Ini adalah aplikasi yang biasa digunakan untuk sembang dan pertukaran fail, tetapi untuk panggilan video, syarikat sering memilih program alternatif.

WebEx

Cisco WebexCisco WebEx adalah penyelesaian persidangan video yang komprehensif untuk perniagaan. Kedua-dua versi berbayar dan percuma ditawarkan, yang membolehkan anda membuat panggilan audio dan video. Anda juga boleh berkongsi fail. Hebat: Anda boleh menyertai panggilan audio atau video yang sama dengan sehingga 1000 pengguna. Semua peserta ini juga dapat menghantar mesej sembang antara satu sama lain. Sudah tentu, versi percuma WebEx terhad pada titik-titik tertentu; sebagai contoh, jumlah maksimum peserta adalah 50. Berita baiknya ialah syarikat juga boleh meminta percubaan percuma dari Cisco, di mana terdapat ciri berbayar. Cisco WebEx dapat digunakan pada Windows, Mac OS, Linux dan Chrome OS.

Selanjutnya, WebEx mempunyai banyak fungsi perkongsian skrin yang berguna. Ini membolehkan tuan rumah mesyuarat berkongsi desktop atau aplikasi atau fail tertentu. Ini bahkan boleh menjadi fail video. Akhirnya, papan putih dapat dikongsi dalam sembang, di mana peserta dapat mencatat bersama. Oleh itu, pilihan perkongsian skrin ini adalah sesuatu yang unggul Cisco, terutamanya kerana anda dapat menggunakannya secara serentak dengan sembang video, tidak seperti program lain. Akhirnya, tuan rumah juga dapat merakam semua mesyuarat, elemen audio dan video.

Bahagian perjumpaan menggunakan perisian WebEx penyulitan hujung ke hujung. Perisian ini dapat disiapkan untuk memungkinkan peserta untuk bergabung dalam percakapan hanya jika program WebEx mereka telah berjaya dikonfigurasi untuk enkripsi dari ujung ke ujung. Sesuatu yang perlu diperhatikan adalah terdapat batasan tertentu dan beberapa fungsi tidak berfungsi jika penyulitan hujung ke hujung diaktifkan. Di sini anda dapat melihat batasan apa yang ada. Bagaimanapun, Cisco nampaknya memandang serius keselamatan pengguna. Apa yang baik untuk disedari ialah ibu pejabat Cisco berada di AS (di San Jose). Oleh itu, Cisco adalah tertakluk kepada bidang kuasa sebuah negara dengan 5 mata. Di samping itu, kami telah melalui dasar privasi, dan kami merasa sangat keberatan bahawa anda secara jelas perlu memilih untuk tidak memilih data anda dengan pihak ketiga.

WhatsApp

whatsappWhatsApp sering digunakan untuk komunikasi peribadi, tetapi ia juga digunakan untuk menjaga hubungan perniagaan. Tetapi betapa seriusnya WhatsApp sebagai pilihan untuk membuat panggilan video perniagaan atau untuk membincangkan hal-hal korporat dalam kumpulan?

Kelemahan yang kuat untuk WhatsApp adalah bahawa aplikasi web tidak membenarkan panggilan video atau panggilan suara; melalui WhatsApp Web anda hanya dapat menghantar mesej dan fail. Di samping itu, hanya 4 orang yang dapat mengambil bahagian dalam perbualan kumpulan. Dalam banyak kes, itu tidak menjadikan WhatsApp sebagai pilihan yang sesuai untuk pasukan yang lebih besar.

WhatsApp juga baru-baru ini menjatuhkan bola berkenaan dengan privasi dan keselamatan aplikasi, dan lebih-lebih lagi, ia adalah perkhidmatan Facebook. Mungkin ada enkripsi ujung ke ujung, tetapi jika privasi adalah tema penting bagi anda, WhatsApp mungkin bukan aplikasi komunikasi perniagaan yang tepat untuk anda.

Dimana

di mana-logo-138x138Di mana adalah platform komunikasi audio dan video untuk profesional yang mempunyai versi percuma dan berbayar. Versi percuma membolehkan anda bertemu dengan hingga empat pengguna di satu bilik mesyuarat. Anda boleh berkongsi skrin anda dan menonton video YouTube dengan mudah semasa perjumpaan anda. Pelbagai versi berbayar bermula dari $ 9,99 hingga $ 59,99 / bulan dan membolehkan anda bertemu dengan 12 hingga 50 pengguna pada satu masa. Dengan versi berbayar, anda juga boleh merakam mesyuarat.

Di mana berfungsi pada telefon bimbit dan juga desktop anda. Anda juga boleh menutup bilik supaya orang asing tidak dapat berhubung dengan mesyuarat anda. Di samping itu, Di mana menggunakan DTLS-SRTP dan penyulitan hujung ke hujung dengan versi percuma mereka. Versi berbayar juga menggunakan pelayan khusus. Kami merasakan dasar privasi menunjukkan terdapat beberapa pengumpulan dan perkongsian data yang tidak perlu dengan pihak ketiga. Kita mesti mengurangkan beberapa titik dari sudut privasi untuk pemerhatian ini.

Wickr

WickrWickr terkenal dengan aplikasi pesanan yang dienkripsi, tetapi juga menawarkan pelbagai fitur untuk digunakan dalam suasana perniagaan. Wickr menawarkan persidangan video yang disulitkan, dan menyediakan kod sumber untuk ciri ini melalui Github (sumber terbuka). Dengan Wickr anda boleh turut serta disulitkan hujung ke hujung panggilan video kumpulan dan berkongsi skrin anda dengan orang lain. Anda juga boleh menghantar dan menerima fail melalui sambungan yang selamat.

Sebagai tambahan kepada versi percuma, Wickr menawarkan pakej Perak, Emas dan Platinum berbayar. Pakej ini menyediakan fungsi berorientasikan privasi tambahan. Sebagai contoh, dalam pakej ini fungsi VPN disertakan. Wickr adalah pilihan yang baik untuk privasi pengguna kerana tidak ada maklumat mengenai pengguna yang disimpan. Walaupun dengan waran carian rasmi, Wickr mengatakan untuk tidak menyerahkan maklumat kepada pengguna hanya kerana data pengguna dienkripsi secara tempatan pada peranti pengguna dan tidak disimpan di pelayan Wickr. Oleh itu, tidak ada maklumat yang boleh digunakan oleh pemerintah atau penggodam.

Kawat

KawatWire adalah aplikasi untuk panggilan video dan suara dari Wire Swiss GmbH. Wire juga menyediakan pengguna dengan disulitkan hujung ke hujung keupayaan persidangan video. Perisian ini percuma dan aplikasinya sumber terbuka. Ini membolehkan pakar keselamatan pihak ketiga memeriksa Wire untuk kemungkinan masalah privasi dan keselamatan. Perisian sumber terbuka sering kali merupakan petunjuk positif mengenai ketelusan syarikat. Di samping itu, perisian sumber terbuka menjalani kawalan kualiti luaran.

Wire membolehkan anda membuat panggilan video dengan maksimum sepuluh orang, dan aplikasi ini juga menyertakan beberapa alat kolaborasi. Anda dapat melakukan obrolan berkumpulan dengan hingga 128 orang, berbagi file aman, berbagi layar dalam pertemuan dan bahkan kemampuan untuk menghapus pesan secara otomatis setelah jangka waktu tertentu.

Mengenai privasi penggunanya, dapat dinyatakan bahawa Wire bertindak sesuai dengan berbagai peraturan perlindungan data dan oleh itu mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan untuk melindungi data peribadi pengguna. Wire juga telus mengenai bagaimana perisian berfungsi dan langkah-langkah keselamatan yang ada.

Zum

Zoom baru-baru ini menjadi sangat popular di kalangan pekerja telekomunikasi. Versi percuma perisian ini membolehkan anda mengadakan pertemuan dengan sehingga 100 peserta. Walau bagaimanapun, terdapat had 40 minit setiap perjumpaan. Versi berbayar Zoom (mulai dari € 13,99 hingga € 18,99 / bulan) mempunyai had masa yang lebih lama, kemungkinan untuk berbicara dengan lebih banyak peserta sekaligus dan termasuk tambahan berguna lain.

Zoom ditujukan terutamanya kepada majikan. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa ia mempunyai akses ke dan dapat menyimpan semua perbualan. Di samping itu, syarikat berkongsi data dengan Google untuk tujuan pemasaran, oleh kerana itu tidak mementingkan privasi. Zoom menggunakan protokol penyulitan yang kuat, iaitu TLS dengan penyulitan AES 256-bit, kecuali untuk perbualan telefon menggunakan rangkaian telefon.

Baru-baru ini, Zoom telah menerima banyak publisiti negatif, terutama mengenai privasi dan perlindungan data. Mereka telah mengeluarkan pernyataan di mana mereka menyebutkan bahawa mereka berusaha meningkatkan keselamatan platform. Antara lain, mereka memberitahu pengguna mereka tentang cara mereka dapat membuat panggilan, misalnya. Walau bagaimanapun, kerana ini adalah proses yang sedang berlangsung, kami mencadangkan bahawa, buat masa ini, anda mempertimbangkan pilihan lain jika privasi penting bagi anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me