Pengurus Kata Laluan Terbaik: Perbandingan | Gambaran keseluruhan VPN

Komputer riba Dengan Kata LaluanKami mempunyai kata laluan untuk setiap akaun atau aplikasi sekarang dan sukar untuk mengingat semuanya. Akibatnya, beberapa orang memilih untuk menggunakan hanya satu kata laluan untuk semua akaun mereka. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi sangat berbahaya. Sebab, jika penggodam menggunakan salah satu kata laluan anda, mereka akan mempunyai akses ke semua akaun anda.


Kata laluan yang berbeza untuk semua akaun anda adalah bahagian penting untuk tetap selamat dalam talian. Tetapi ini sangat sukar untuk diingat. Atas sebab itu adalah paling senang menggunakan pengurus kata laluan. Program ini dapat membantu anda membuat kata laluan yang kuat dan akan menjadikannya selamat untuk anda.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak pengurus kata laluan, jadi bagaimana anda memilihnya? Kami telah memilih beberapa untuk anda semak. Kami telah menyenaraikan mengapa kami berpendapat pengurus kata laluan ini sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan keselamatan mereka.

Pengurus Kata Laluan Terbaik pada masa ini

Di bawah ini kami kongsikan kepada anda pengurus kata laluan terbaik buat masa ini. Semuanya memenuhi kriteria yang akan kita kaji nanti dalam artikel.

LastPass

Logo LastPassLastPass adalah pengurus kata laluan yang berfungsi dalam penyemak imbas anda. Ini adalah salah satu pengurus kata laluan yang paling mesra pengguna di sekitar. LastPass secara automatik mengisi semua borang di internet dan menyimpan data anda di Cloud mereka. Ini memudahkan anda mengurus semua kata laluan anda di semua peranti anda. Untuk keselamatan yang lebih tinggi LastPass juga membolehkan anda menyimpan semua kata laluan anda pada peranti anda sendiri. Ini juga boleh dilakukan pada peranti mudah alih anda. Untuk keselamatan yang lebih lama, mereka mempunyai pengesahan dua faktor, yang bermaksud anda selalu memerlukan kata laluan anda untuk menggunakan pengurus. Selain itu, anda boleh menggunakan LastPass secara percuma pada satu peranti. Sekiranya anda mencari pengurus kata laluan yang mesra pengguna dan selamat, LastPass adalah yang sesuai untuk anda!

Dashlane

Logo DashlaneDashlane adalah pengurus kata laluan mesra pengguna yang mantap. Mereka menawarkan dua pilihan dalam menggunakan perisian mereka. Anda boleh memasangnya sebagai pelanjutan penyemak imbas atau aplikasi. Kedua-dua pilihan itu luar biasa. Dashlane pastinya pengurus kata laluan yang paling mesra pengguna dan mempunyai banyak ciri yang berbeza. Sama seperti LastPass, Dashlane secara automatik mengisi borang dalam talian. Lebih-lebih lagi, perisian sentiasa diselaraskan pada semua peranti anda.

Dashlane juga merupakan pilihan yang sangat selamat, kerana mereka menggunakan kebenaran dua langkah. Satu perkara yang menjadikan Dashlande unik adalah hakikat bahawa anda boleh menukar lebih dari satu kata laluan pada masa yang sama. Ini menjadikan kemas kini keselamatan anda sangat mudah. Akhirnya, Dashlane menawarkan akaun percuma yang memberi anda akses ke semua fungsi mereka. Malangnya, anda hanya boleh menggunakan versi percuma pada satu peranti.

1 Kata Laluan

Logo kata laluan 11Password adalah pengurus kata laluan yang memberi tumpuan terutamanya kepada pengguna 1OS dan Mac. Sama seperti yang telah kita lihat dengan pengurus lain, 1Password secara automatik mengisi semua borang dalam talian anda. Selain itu, mereka mempunyai peluasan dan aplikasi penyemak imbas untuk semua sistem operasi dan peranti mudah alih yang lebih besar.

1Password juga mempunyai langkah keselamatan yang baik. Mereka tidak hanya berfungsi dengan kebenaran dua langkah tetapi mereka juga mempunyai kod keselamatan tambahan yang perlu anda masukkan. Yang terakhir hanya disimpan pada peranti anda, yang menjadikannya lebih sukar bagi penggodam untuk mencuri kata laluan anda.

Yang benar-benar menjadikan 1Password istimewa adalah apa yang disebut “menara pengawal” mereka. Ciri ini memeriksa sama ada terdapat pelanggaran keselamatan di mana-mana laman web yang anda gunakan. Sekiranya ini berlaku, 1Password memberi amaran kepada anda mengenai risiko keselamatan dan meminta anda menukar kata laluan tersebut. Malangnya, mereka tidak menawarkan langganan percuma tetapi mereka mempunyai percubaan percuma selama 30 hari. Ini sangat sesuai jika anda ingin mengetahui sama ada 1Password adalah pengurus kata laluan yang tepat untuk anda.

RoboForm

Logo RoboFormRoboForm adalah pengurus kata laluan serba boleh yang boleh anda gunakan dalam talian dan luar talian. Mereka menawarkan pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome, Safari, dan Firefox. Aplikasi RoboForm juga tersedia untuk sistem operasi seperti Windows, Mac OS, Linux, iOS, dan Android. Selain itu, mereka mempunyai aplikasi terutamanya untuk peranti mudah alih anda. Perisian ini mempunyai beberapa ciri menarik. RoboForm secara automatik membuat kata laluan baru untuk anda dan mengisi borang dalam talian.

Dengan pilihan berbayar, anda boleh menyegerakkan semua kata laluan anda pada peranti yang berbeza. Apa yang cukup unik ialah RoboForm menyimpan semua maklumat anda di luar talian. Ini bermaksud bahawa tidak ada kata laluan anda yang berakhir di pelayan dan dengan itu cenderung untuk dicuri. Anda boleh menggunakan aplikasi ini secara percuma. Walau bagaimanapun, pilihan percuma tidak membenarkan anda menyegerakkan kata laluan anda pada peranti yang berbeza.

Penjaga

Logo penjagaKeeper mungkin pengurus kata laluan paling selamat. Mereka menggunakan enkripsi berbilang lapisan dan kebenaran dua setp. Selanjutnya, Keeper membolehkan anda memilih pelayan yang anda mahu menyimpan kata laluan anda. Keeper juga membantu anda membuat kata laluan yang kuat dan rawak. Oleh itu, mereka secara automatik mengisi kata laluan ini untuk anda di laman web dan aplikasi yang anda lawati.

Keeper mempunyai pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome, Safari, dan Firefox. Mereka juga menawarkan aplikasi untuk semua sistem operasi yang paling popular. Menariknya, anda boleh menggunakan imbasan cap jari pada peranti mudah alih anda untuk memasukkan kata laluan anda. Sekiranya anda mencari pengurus kata laluan yang selamat dan mesra pengguna daripada Keeper adalah satu-satunya. Malangnya, aplikasinya tidak percuma tetapi anda boleh menggunakan percubaan 30 hari mereka untuk mengujinya sendiri.

Memilih Pengurus Kata Laluan

Tidak semua pengurus kata laluan sama. Setiap penyedia mempunyai kesalahan dan ciri bonus masing-masing. Bergantung pada pilihan anda, satu pengurus kata laluan mungkin lebih sesuai dengan keperluan anda daripada yang lain. Di bawah ini anda dapat mengetahui ciri-ciri yang penting untuk diperhatikan dalam pengurus kata laluan.

Penyegerakan Luar Talian atau Awan

Penting untuk mengetahui di mana pengurus kata laluan menyimpan kata laluan mereka. Terdapat dua pilihan dalam kes ini; mereka mungkin menyimpannya pada peranti anda sendiri atau pada perkhidmatan Cloud. Menyimpan kata laluan pada peranti anda sendiri menawarkan lebih banyak keselamatan. Walau bagaimanapun, kelemahannya adalah bahawa anda tidak dapat menyegerakkan kata laluan anda pada peranti yang berbeza, yang mungkin berlaku semasa anda menyimpan kata laluan di Cloud.

Menyimpan kata laluan anda di Cloud boleh membawa kerugian. Pertama sekali, terdapat beberapa masalah keselamatan. Penggodam berminat dengan perkhidmatan Cloud kerana mereka dapat memperoleh banyak maklumat pada masa yang sama. Terdapat contoh yang diketahui di mana perkhidmatan Cloud di mana digodam dan kata laluan dari pengurus kata laluan dimasukkan. Akhirnya, pengurus kata laluan juga menagih anda apabila anda telah melebihi sebilangan kata laluan. Ruang pelayan tidak percuma, jadi jika anda mula menggunakan terlalu banyak, mereka meminta anda masuk.

Integrasi Penyemak Imbas

Ciri lain yang mungkin anda ingin perhatikan ialah penyatuan penyemak imbas. Kami menggunakan sebahagian besar kata laluan kami dalam talian dan mahu semuanya berjalan lancar dan cepat. Pengurus kata laluan terbaik menawarkan pelanjutan penyemak imbas. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan kualiti yang besar. Pelanjutan penyemak imbas yang baik akan membuat dan mengisi kata laluan untuk anda secara automatik. Tidak semua pengurus kata laluan melakukan ini, jadi lebih bijak untuk mengetahui terlebih dahulu jika mereka mempunyai ciri mudah ini atau tidak.

Sambungan penyemak imbas juga sesuai apabila anda ingin menukar kata laluan di laman web. Kadang-kadang sukar untuk mencari halaman yang tepat di laman web yang membolehkan anda menukar kata laluan anda. Beberapa pengurus kata laluan seperti LastPass mempunyai pelanjutan penyemak imbas yang membolehkan anda menukar kata laluan tanpa perlu menyelidiki labirin yang boleh dilakukan oleh beberapa laman web.

Ciri lain yang dimiliki oleh beberapa pelanjutan penyemak imbas adalah ciri yang memberi peringatan kepada anda apabila laman web telah diretas. 1Password menawarkan fungsi seperti itu dan meminta anda menukar kata laluan anda apabila ini berlaku. Tanpa fungsi ini, anda akan terus berada dalam kegelapan dan lebih mudah terdedah kepada jenayah siber.

Peranti mudah alih

Pada zaman ini adalah penting untuk menggunakan peranti mudah alih kita. Atas sebab ini, adalah bijak untuk memeriksa sama ada pengurus kata laluan mempunyai aplikasi mudah alih sebelum anda mula menggunakannya. Sebilangan besar pengurus kata laluan mempunyai aplikasi untuk iOS dan Android tetapi ada pengecualian. Malangnya, tidak ada banyak pengurus kata laluan yang menawarkan aplikasi untuk Windows Phone.

Beberapa pengurus kata laluan mempunyai aplikasi dengan penyemak imbas bawaan. Ini membolehkan anda mengisi kata laluan anda di laman web yang berlainan tanpa kerumitan. Kelemahannya ialah anda tidak dapat memasukkan kata laluan anda di penyemak imbas biasa lagi. Ini adalah kes untuk Dashlane. Selain itu, terdapat sebilangan pengurus kata laluan yang tidak menawarkan aplikasi untuk peranti mudah alih. Sekiranya anda ingin menyegerakkan kata laluan anda di telefon bimbit anda, lebih baik anda mencari pengurus kata laluan yang menawarkan aplikasi mudah alih.

Versi Percuma

Kita semua mahu dilindungi daripada jenayah siber tetapi kita juga tidak mahu membayar terlalu banyak untuknya. Nasib baik, kebanyakan pengurus kata laluan menawarkan versi perkhidmatan mereka secara percuma. Tidak perlu mahal untuk melindungi kata laluan anda. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan percuma terhad dari segi fungsi mereka. Penting untuk memeriksa apakah versi percuma mempunyai semua ciri yang anda mahukan dalam pengurus kata laluan.

Versi percuma selalunya menghadkan pilihan penyegerakan. Ini bermakna anda masih perlu memasukkan kata laluan pada peranti anda yang berbeza. Ini memerlukan masa dan tidak sesuai. Lebih-lebih lagi, kebanyakan versi percuma hanya dapat digunakan untuk waktu yang terbatas dan mereka berusaha memberi insentif kepada anda untuk mendapatkan langganan berbayar. Atas sebab-sebab ini adalah penting untuk memeriksa apakah versi percuma benar-benar percuma.

Ciri-ciri Khusus

Tidak semua pengurus kata laluan mempunyai ciri yang sama. Beberapa penyedia menonjol kerana sifatnya yang unik. LastPass, misalnya, tersedia di semua peranti kerana beroperasi di dalam penyemak imbas anda. Pengurus kata laluan seperti Keep dan 1Password menawarkan pilihan untuk membuka kunci semua kata laluan anda dengan imbasan cap jari. Lebih-lebih lagi, 1Password terkenal dengan sistem pengesahan pengguna mereka yang kuat. Mereka menggunakan pengesahan dua langkah dan kod rahsia tambahan yang hanya disimpan di peranti pengguna.

Pemikiran Akhir

Anda telah dapat membaca apa yang ditawarkan oleh beberapa pengurus kata laluan terbaik. Lebih-lebih lagi, kami telah menjelaskan ciri-ciri apa yang penting untuk dicari dalam pengurus kata laluan. Pilihan yang paling mesra pengguna pastinya LastPass. Pilihan yang paling serba boleh ialah Dashlane. Akhirnya, 1Password adalah pilihan terbaik untuk pengguna Mac OS dan iOS.

Untuk mencari yang paling sesuai dengan keperluan anda, lihat penyegerakan Cloud, integrasi penyemak imbas, kos, dan ciri khas pengurus kata laluan. Dengan membiarkan salah satu pengurus kata laluan ini membantu anda, anda dapat menyelamatkan diri anda dari banyak kesulitan dan kesulitan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map