Dapatkan Maklumat Anda dan Sandarkan Windows 10 Hari Ini

Windows kekal sebagai sistem operasi komputer yang paling banyak digunakan sekarang. Versi terbaru Windows, Windows 10, menggunakan lebih satu pertiga daripada semua komputer mengikut nombor terkini. Sekiranya anda menggunakan Windows 10, salah satu perkara terbaik yang dapat anda lakukan untuk melindungi data anda adalah membuat sandaran secara berkala. Nasib baik, Microsoft menjadikan ini proses yang mudah untuk anda. Luangkan sedikit masa untuk mengetahui cara membuat sandaran Windows 10 di komputer anda. Di samping itu, periksa panduan kami mengenai cara menguruskan tetapan privasi Windows anda.


Polisi Insurans Percuma untuk Data Komputer Anda

Bencana berlaku. Malangnya, ini terlalu nyata di dunia kita. Akan tiba suatu hari apabila cakera keras di komputer anda gagal. Atau mungkin banjir akan merosakkan komputer anda. Mungkin anda akan mengklik e-mel yang salah dan menemui semua data di komputer anda yang disulitkan dengan ransomware. Bukan masalah jika sesuatu berlaku pada komputer anda, hanya masalah kapan dan perkara yang dapat anda lakukan mengenainya. Sandaran membolehkan anda memulihkan data komputer anda seperti ketika anda membuat sandaran. Tidak memerlukan apa-apa kecuali beberapa minit dan boleh automatik berlaku apabila anda tidak menggunakan komputer. Sandaran sebenarnya seperti polisi insurans percuma untuk data komputer anda.

Membuat Sandaran Windows 10

Imej sandaran Windows 10 tidak hanya menyimpan fail anda, tetapi menyimpan tetapan anda untuk Windows dan data penting lain yang diperlukan untuk menghidupkan komputer anda selepas bencana. Tekan Butang Mula, kemudian klik ikon gear untuk tetapan.

Kemas kini dan Keselamatan Windows

Tetapan sandaran terletak di bawah ‘Kemas kini & Keselamatan ’yang harus menjadi salah satu pilihan terakhir yang disenaraikan. Di sebelah kiri skrin cari tetapan berlabel ‘Sandaran.’

Sandaran Windows

Ini adalah skrin utama untuk tetapan sandaran anda. Sekiranya anda belum menyediakan sandaran sebelumnya, di bahagian atas di bawah ‘Sandarkan menggunakan Sejarah Fail’ pilihan untuk ‘Tambahkan pemacu’ dengan tanda tambah di sebelahnya. Sandaran anda akan disimpan ke pemacu luaran, sama ada pemacu USB, dirakam ke DVD kosong, atau cakera keras luaran. Apabila anda mengklik tanda tambah, Windows akan mengesan pemacu yang layak yang anda miliki untuk sandaran. Pilih pilihan yang anda suka dan klik padanya.

Windows kini akan membuat sandaran komputer anda secara automatik setiap jam. Skrin anda sekarang akan menunjukkan slaid dihidupkan untuk membuat sandaran fail secara automatik. Anda boleh menukar pilihan untuk sandaran dengan mengklik pada pautan ‘lebih banyak pilihan’.

Pilihan sandaran Windows

Di sini anda boleh mengubah seberapa kerap Windows akan melakukan sandaran. Pilihan berkisar antara setiap 10 minit hingga sekali sehari. Anda juga boleh memilih berapa lama untuk menyimpan sandaran. Sekiranya anda mempunyai banyak ruang, anda boleh memilih untuk menyimpan sandaran lebih lama daripada jika penyelesaian penyimpanan anda terhad.

Anda juga boleh menukar folder mana yang disertakan dalam sandaran. Menambah atau menghapus folder semudah mengklik butang ‘Tambah folder’ dan memilih folder. Sekiranya anda tidak mahu memasukkan folder, untuk menjimatkan ruang storan misalnya, cukup klik folder dan pilih ‘Buang’.

Pilihan Pihak Ketiga untuk Sandaran

Sudah tentu, jika anda membuat sandaran komputer Windows 10 anda ke penyelesaian penyimpanan tempatan, anda menghadapi risiko sebarang bencana yang membawa komputer anda mempengaruhi sandaran anda juga. Penyelesaian pihak ketiga juga menawarkan beberapa ciri lain yang mungkin anda mahukan untuk sandaran anda.

Ciri-ciri utama yang perlu dicari dalam memilih perisian sandaran termasuk sandaran masa nyata yang menyimpan perubahan bila-bila masa ia berlaku di komputer anda. Cari juga kemampuan untuk membuat sandaran ke storan awan dalam talian, atau pindahkan sandaran anda secara automatik melalui FTP (File Transfer Protocol) ke penyimpanan di luar laman web. Anda juga mahukan penyelesaian sandaran yang tidak mempengaruhi prestasi komputer anda dengan ketara.

Adalah baik untuk diingat bahawa anda berpisah dengan banyak maklumat peribadi. Pertimbangkan privasi anda apabila anda memilih kaedah sandaran anda. Adakah anda mempercayai syarikat dengan maklumat peribadi anda?

Apa sahaja pilihan yang anda pilih, sama ada menggunakan kemudahan sandaran Windows 10 yang terpasang atau memilih untuk menggunakan perisian sandaran pihak ketiga, anda membuat pilihan yang baik untuk melindungi data anda. Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin tergoda untuk menunda tindakan ini. Menyiapkan sandaran Windows anda hanya akan memerlukan beberapa minit dan dapat menjimatkan penyesalan berjam-jam kemudian. Mengapa tidak memulakan sandaran anda sekarang?

Dan semasa anda menggunakannya, jangan lupa juga membuat sandaran maklumat pada telefon pintar Android, iPhone, iPad atau Mac anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me