Cara Menyimpan Perbualan WhatsApp Anda | Gambaran keseluruhan VPN

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda andalkan dalam kehidupan ini dan perubahan adalah salah satu daripadanya. Tetapi dengan setiap perubahan, anda menghadapi risiko meninggalkan sesuatu yang penting. Sekiranya gambar, gif, dan perbualan yang anda lakukan di WhatsApp penting bagi anda, anda mungkin ingin membuat sandaran untuk mencegah kehilangannya sekiranya perubahan besar mengejutkan anda. Anda boleh membuat sandaran WhatsApp dengan mudah hanya dalam beberapa langkah mudah.


Mengapa Sandaran Adalah Idea Baik

Semua benda baik akan berakhir. Malah telefon bimbit manis yang anda beli dua tahun lalu. Anda boleh menjatuhkannya, menghancurkan skrin. Anda mungkin kehilangannya dalam perjalanan ke lapangan terbang. Atau mungkin anda hanya tergoda dengan telefon terbaru di pasaran. Walau apa pun, akan ada hari ketika anda memerlukan telefon baru.

Walaupun WhatsApp menyimpan perbualan anda secara automatik di telefon anda, mempunyai sandaran lain dapat menyimpan maklumat anda sekiranya sesuatu terjadi pada telefon anda. Salah satu cara untuk memastikan anda tidak kehilangan percakapan menyenangkan yang anda lakukan melalui WhatsApp adalah dengan mengakses sandaran.

Satu perkara yang perlu diingat, terutamanya jika anda beralih dari iPhone ke Android atau sebaliknya – anda tidak dapat mengembalikan sandaran dari satu sistem operasi ke sistem operasi yang lain. Sekiranya anda beralih dari satu iPhone ke iPhone yang lain, ia akan berfungsi dengan baik, atau jika anda beralih dari satu telefon Android ke yang lain yang akan berfungsi dengan baik. Anda tidak dapat memulihkan sandaran dari satu ke yang lain.

Sandarkan WhatsApp dari iPhone Anda

WhatsApp menggunakan iCloud untuk membuat sandaran pada iPhone. Sebelum membuat sandaran, anda perlu memastikan bahawa WhatsApp mempunyai akses ke iCloud pada peranti anda. Dari skrin utama iPhone anda, lancarkan ‘Tetapan’. Ketuk ‘iCloud’, untuk memunculkan pilihan iCloud, kemudian ketik ‘iCloud Drive’ untuk menghidupkan iCloud jika dimatikan. Tatal ke bawah berhampiran bahagian bawah senarai aplikasi untuk mencari WhatsApp. Pastikan akses dihidupkan dengan mengklik slaid untuk menunjukkan hijau jika belum.

Kembali di skrin utama anda, lancarkan WhatsApp. Ketuk ikon roda gigi di bahagian bawah untuk melancarkan tetapan WhatsApp. Klik pada ‘Chat’ kemudian cari dan ketik ‘Chats Backup’ untuk memaparkan tetapan sandaran anda.

Ketuk ‘Sandarkan Sekarang’ untuk segera mula mencadangkan sejarah sembang anda. Mungkin ada baiknya anda melakukan ini semasa anda tersambung ke Wi-Fi, terutamanya jika anda menggunakan pelan data terhad dengan penyedia perkhidmatan telefon bimbit anda. Anda boleh mengotomatisasi proses ini di masa depan dengan mengetuk ‘Auto Backup’ untuk menghidupkan ciri tersebut. Jadualkan cadangan untuk dilakukan secara automatik sama ada Bulanan, Mingguan, atau Harian. Anda juga mempunyai pilihan untuk memasukkan video dalam sandaran anda atau membiarkannya keluar untuk menjimatkan masa dan simpanan.

Sekarang sembang anda disandarkan, ini bermakna apabila anda melancarkan WhatsApp untuk pertama kalinya di telefon baru atau setelah memasang semula aplikasinya, anda dapat mengembalikan sejarah anda dari sandaran. Apabila diminta semasa persediaan awal, cukup pilih pilihan untuk ‘Pulihkan Sejarah Sembang’ dan sandaran anda akan dilancarkan dari iCloud.

Sandarkan WhatsApp dari Android

WhatsApp menggunakan Google Drive untuk membuat sandaran dari Peranti Android. Sekiranya anda mahu melakukannya, anda mesti mempunyai cukup ruang yang ada di Google Drive untuk menyimpan sandaran. Selain itu, anda juga memerlukan ruang yang cukup di telefon anda untuk membuat sandaran.

Dari skrin utama WhatsApp, ketik tiga titik di sudut kanan atas dan pilih ‘Tetapan’.

Tetapan sandaran WhatsApp

Dari menu tetapan, cari ‘Obrolan’ dan ketuk di atasnya untuk membuka tetapan Sembang.

Sembang sandaran WhatsApp

Sekarang cari tetapan ‘Cadangan sandaran’ di bahagian bawah senarai untuk memunculkan menu tetapan sandaran.

Sandaran sembang sandaran WhatsApp

Untuk membuat sandaran WhatsApp sekarang, klik pada kotak hijau berlabel ‘Back Up’. Bergantung pada rancangan data anda, anda mungkin ingin menunggu untuk melakukan langkah ini sehingga anda menggunakan sambungan Wi-Fi. Anda boleh menetapkan WhatsApp di masa depan untuk hanya membuat sandaran melalui Wi-Fi. Dengan tetapan ‘Back up over’, anda boleh memutuskan bila Whatsapp akan menjalankan sandaran.

Sediakan WhatsApp untuk membuat perbualan sandaran secara automatik sekerap yang anda mahukan. Ketuk pilihan ‘Sandarkan ke Google Drive’ dan pilih kekerapan yang anda mahukan, baik ‘Harian’, ‘Mingguan’, ‘Bulanan’, atau ‘Hanya apabila saya mengetuk“ Sandarkan ”’.

Akhirnya, anda juga boleh memilih untuk memasukkan video dalam perbualan anda di sandaran atau membiarkannya dengan mencentang kotak di bahagian bawah menu berlabel ‘Sertakan video’. Kotak ini tidak dicentang secara lalai.

Memulihkan sembang anda di telefon baru atau selepas menyahpasang dan memasang semula WhatsApp juga mudah. Semasa penyediaan selepas anda membuka WhatsApp untuk pertama kalinya, anda akan ditanya sama ada anda ingin memulihkan mesej sebelumnya. Ketik ‘Pulihkan’ untuk mengembalikan perbualan yang disimpan dari sandaran anda.

Anda Mempunyai Pilihan

WhatsApp memudahkan untuk membuat sandaran semua yang ada dalam aplikasi. Ini juga memberi anda pilihan untuk menyandarkan satu perbualan, atau sembang kumpulan secara berasingan. Dari skrin utama WhatsApp, pilih sembang kumpulan atau perbualan yang ingin anda buat sandaran. Tarik menu dengan mengetuk tiga titik di sudut kanan atas. Pilih ‘Lagi’, dan kemudian ketik ‘Eksport sembang’.

Dari menu ini, anda boleh memilih cara mengirim sandaran anda dari beberapa pilihan termasuk e-mel, sandaran ke pemacu awan dan banyak lagi. Pilih sama ada ‘Lampirkan Media’ termasuk foto dan video dan WhatsApp akan membuat sandaran. Perbualan akan dihantar dalam bentuk fail .txt. Sekiranya anda memilih untuk memasukkan media, media akan dihantar dalam fail yang berasingan.

Pemikiran Akhir

Mengetahui perbualan anda dengan senang disimpan bukan sahaja dapat menjimatkan ruang di telefon anda tetapi juga dapat memberi anda ketenangan fikiran. Dengan cara ini anda tidak akan kehilangan perbualan anda. Jadi, walaupun anda menukar telefon, perbualan anda tidak akan berlaku.

Penting juga untuk mengambil kira privasi anda semasa menggunakan WhatsApp. Menyimpan semua maklumat peribadi anda dengan syarikat bermakna anda harus mempercayai mereka. Adalah lebih bijak untuk mengetahui siapa yang mempunyai akses ke sandaran anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me