Botnet: Tentera moden. Bagaimana Melindungi Diri Anda!

Bahagian hidup kita yang terus berkembang berlaku dalam talian. Atas sebab ini, tidak menghairankan bahawa kegiatan jenayah telah disesuaikan dan kini berlaku dalam talian. Botnet adalah kenderaan yang tepat untuk jenayah dalam talian, tetapi apa itu botnet dan bagaimana anda dapat melindungi diri daripada melawannya?


Dalam artikel ini, anda akan dapat mengetahui apa itu botnet, apa itu digunakan, dan bagaimana ini mempengaruhi mereka yang dijangkiti. Akhirnya, anda akan mengetahui bagaimana anda dapat melindungi peranti anda daripada menjadi sebahagian daripada botnet.

Apa itu Botnet dan bagaimana Ia Berfungsi?

Botnet adalah gabungan kata-kata “robot” dan “rangkaian”. Botnet wujud daripada banyak peranti yang berbeza yang sering kali tidak mengetahui bahawa mereka adalah sebahagian daripada rangkaian ini. Peranti ini telah dijangkiti bot, yang bermaksud penggodam dapat menguasai perangkat tersebut.

Bot herder atau bot master adalah orang yang mengawal bot. Orang ini dapat melakukannya melalui pelayan arahan dan kawalan. Ini boleh disusun dengan cara yang berbeza tetapi akhirnya timbul perkara yang sama. Satu orang dapat mengawal sebilangan besar peranti pada jarak yang jauh. Pemandu bot dapat menghantar arahan yang sama ke semua bot dalam rangkaian pada masa yang sama. Sebagai contoh, mendorong mereka semua mengunjungi laman web secara serentak, yang disebut serangan DDoS.

penggodam mengawal botnet sistem yang dijangkiti

Terdapat beberapa perbezaan kaedah, tetapi kebanyakan botnet berfungsi seperti berikut:

  1. Peranti dijangkiti bot, misalnya, dengan mengunjungi laman web yang teduh atau mengklik pautan yang rosak.
  2. Bot memaksa peranti yang dijangkiti untuk menyambung ke pelayan arahan dan kawalan.
  3. Bot herder kini boleh menggunakan peranti ini dengan cara yang dia suka. Master bot juga dapat menyewa atau menjual botnet setelah dia membuatnya.

Semua peranti yang tersambung ke internet dapat dijangkiti bot, jadi bukan hanya komputer anda. Dengan cara ini, penggodam dapat membuat rangkaian beribu-ribu atau bahkan berjuta-juta peranti. Penggembala bot dapat menggunakan rangkaian bot mereka untuk tujuan yang berbeza.

Kegunaan Botnets

Seperti yang anda bayangkan, botnet boleh mempunyai banyak kegunaan. Kami menyenaraikan yang paling biasa di bawah.

1. Serangan DDoS

Penggunaan botnet yang paling biasa adalah untuk melakukan serangan DDoS. Surat dalam DDoS merujuk kepada penolakan perkhidmatan yang diedarkan. Ini bermaksud bahawa terlalu banyak peranti akan cuba mengakses laman web pada masa yang sama. Pelayan laman web tidak dapat menangani jumlah pengunjung yang tidak terbatas.

Kadang-kadang ini berlaku secara tidak sengaja apabila banyak orang mempunyai alasan untuk melawat laman web yang sama pada masa yang sama, misalnya, untuk melihat apakah mereka telah memenangi sesuatu dalam loteri. Walau bagaimanapun, dengan botnet anda dapat membuat kelebihan beban dengan mengarahkan semua bot dalam rangkaian untuk mengunjungi satu laman web tertentu pada masa yang sama.

Serangan DDoS seperti itu boleh menyebabkan laman web tidak dapat dicapai oleh pengguna sebenar. Serangan sering menunjukkan kekuatan dan digunakan untuk menunjukkan kelemahan syarikat besar.

2. Spam

spamTanpa diketahui oleh pemilik peranti, mereka dapat digunakan untuk menyebarkan spam. Tuan bot boleh menghantar e-mel atau menghantar di Facebook, semua di bawah nama anda. Rakan dan keluarga anda mungkin membuka e-mel ini atau mengklik pautan kerana mereka mempercayai anda. Tanpa menyedarinya, anda mungkin menjangkiti semua orang di sekeliling anda dengan bot atau virus lain dan perisian intip. Dengan bot, herder bot sering mempunyai akses ke semua kenalan anda, memudahkan para penggembala bot membuat jaringan mereka lebih besar.

3. Jual Kelayakan

Setelah penggodam meletakkan bot di peranti anda, mereka akan mendapat akses ke semua maklumat di dalamnya. Ini bermaksud mereka mungkin mengetahui kata laluan dan maklumat log masuk anda. Dengan cara ini mereka dapat memperkuat identiti anda dan melakukan perkara atas nama anda. Lebih-lebih lagi, mereka mungkin menjual maklumat ini kepada orang lain. Maklumat peribadi anda, misalnya, dapat digunakan dalam perdagangan manusia. Pencurian identiti adalah bahaya yang nyata pada zaman moden ini. Kredensial anda juga boleh dijual di web gelap.

4. Perlombongan Bitcoin

Ini adalah penggunaan botnet yang agak baru. Untuk melombong bitcoin, anda memerlukan banyak kuasa pemproses. Pengganti bot dapat menggunakan kekuatan pemproses dari peranti yang dijangkiti bot untuk menambang bitcoin. Ini berlaku tanpa pemilik peranti mengetahui. Satu-satunya perkara yang mungkin anda perhatikan ialah PC atau Mac anda sukar bekerja dan sistem pengudaraan anda mungkin bekerja lebih dari beberapa jam. Namun, dipersoalkan sama ada kaedah perlombongan ini benar-benar bermanfaat, kerana anda memerlukan banyak bot untuk menghasilkan sejumlah kecil wang.

5. Jangkitan / Penyebaran Malware

Apabila penggembala bot memiliki akses ke peranti anda, mereka juga dapat menjangkiti malware tersebut. Terdapat banyak jenis perisian hasad. Sebagai contoh, ransomware menjadi semakin terkenal. Dalam kes ini, penggodam akan menjadikan sandera peranti anda dan menghantar mesej tebusan kepada anda. Mereka boleh meminta anda membayarnya dan sebagai gantinya anda akan mendapat akses ke peranti anda semula. Walau bagaimanapun, anda tidak pernah tahu sama ada anda akan dapat mengawal semula alat yang anda sayangi; jika anda tidak bernasib baik, penggodam mungkin meminta lebih banyak wang.

Adakah Saya Bahagian Botnet?

Sangat sukar untuk mengetahui sama ada anda adalah sebahagian daripada botnet atau tidak. Satu tanda yang menunjukkan bahawa mungkin ada sesuatu yang mencurigakan, adalah ketika anda mengalami hubungan yang perlahan dan tidak stabil. Walau bagaimanapun, ini mungkin disebabkan oleh masalah lain pada peranti anda.

Satu pemberian pasti adalah apabila anda melihat anda telah menyiarkan sesuatu di media sosial yang tidak anda hantar sendiri. Ini adalah tanda bahawa orang lain mempunyai akses ke peranti anda, atau sekurang-kurangnya akaun anda. Dalam acara seperti itu, ada baiknya anda memberitahu kenalan anda bahawa mereka tidak boleh membuka pautan pelik dari anda.

Namun, yang terbaik adalah mencegah daripada menjadi sebahagian daripada botnet!

Perlindungan dari Botnet

Untuk melindungi peranti anda daripada dijangkiti bot, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Pertama sekali, sangat penting untuk memastikan semua perisian pada peranti anda sentiasa terkini. Sentiasa pasang perisian versi terkini dan pastikan menghidupkan kemas kini automatik. Kemas kini ini mungkin kadang-kadang menjengkelkan, tetapi menjadi sebahagian daripada botnet pasti lebih menyebalkan.

Lebih-lebih lagi, berjaga-jaga semasa anda dalam talian. Jangan klik pada pautan yang tidak anda percayai dan pastikan anda hanya memuat turun fail dari sumber yang boleh dipercayai. E-mel dan pautan palsu sering digunakan untuk menjangkiti pengguna bot yang tidak curiga.

Sangat penting untuk selalu melindungi peranti anda dengan anti-virus dan anti-spyware. Ini penting untuk dilindungi dengan baik dalam talian. Perisian jenis ini akan memberi amaran kepada anda apabila ada sesuatu yang kelihatan suram dan akan menyekat penggodam daripada mendapat akses ke peranti anda.

Akhirnya, untuk perlindungan terbaik dalam talian, anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan VPN. Rangkaian Peribadi Maya menyulitkan semua data anda sehingga tidak ada penggodam yang dapat memecahkannya. Selain itu, ia menganonimkan semua yang anda lakukan dalam talian. Dengan VPN, hampir mustahil bagi penggodam untuk mendapatkan akses ke akaun anda.

Bagaimana VPN berfungsi sebagai Ilustrasi

Selain itu, anda boleh melayari internet tanpa sekatan. Penyedia VPN yang sangat selamat yang mungkin anda ingin lihat ialah NordVPN. Mereka adalah sebahagian daripada 5 penyedia VPN terbaik kami.

Pemikiran Akhir

Botnet adalah tentera moden. Tanpa menyedarinya, peranti anda boleh menjadi sebahagian daripada serangan siber berskala besar. Atas sebab ini, penting untuk memastikan perlindungan anda sentiasa terkini. Pastikan anda sentiasa memasang perisian anti-malware yang baik pada peranti anda. Untuk melindungi sepenuhnya semua aktiviti dalam talian anda, anda juga dapat menggunakan VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me