Bekerja dengan selamat dari rumah semasa krisis koronavirus | VPNoverview.com

Terima kasih kepada teknologi masa kini, bekerja jauh atau dari rumah tidak lagi menjadi masalah. Lagipun, dalam banyak profesion pada masa kini semua yang diperlukan adalah komputer riba dan sambungan internet. Orang mempunyai alasan yang berbeza untuk bekerja dari rumah. Pada masa ini, coronavirus adalah sebab utama. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar bekerja dari rumah, sama ada kerana keperluan atau hanya kerana ia mungkin, akan meningkat pada tahun-tahun mendatang.


Namun, yang sering diabaikan adalah bekerja dari rumah boleh membawa sejumlah risiko keselamatan siber. Jaringan rumah dan komputer secara lalai tidak begitu aman seperti di persekitaran korporat. Sebilangan besar syarikat besar mempunyai rangkaian keselamatan yang lebih selamat dan sistem komputer yang selamat. Banyak syarikat juga mempunyai jabatan IT yang sentiasa memantau sistem syarikat dan memastikan semuanya selamat.

Oleh kerana sekarang anda akan bekerja dari rumah, anda harus memastikan bahawa anda dapat melakukannya dengan cara yang selamat, dan juga memastikan bahawa tidak ada kebocoran data di mana penggodam diberi akses ke data syarikat atau pelanggan, misalnya.

Dalam artikel ini, kami akan memberikan arahan langkah demi langkah mengenai cara bekerja dengan selamat dari rumah. Sekarang, semasa krisis koronavirus, tetapi juga di masa depan.

Bekerja dengan selamat dari rumah 9 Petua Infografik Bahasa Inggeris

1. Gunakan alat kerjasama yang selamat

VPN-Privasi-Selamat-Internet-Keselamatan SiberSemasa kerja telekomunikasi, kebanyakan perbincangan dan perjumpaan diadakan dalam talian. Oleh itu, alat kerjasama yang selamat perlu digunakan. Banyak syarikat menggunakan persidangan video untuk mengadakan mesyuarat. Perkara ini sangat disukai kerana orang dapat melihat satu sama lain ketika bercakap, sama seperti ketika mengadakan perjumpaan di pejabat. Terdapat pelbagai pilihan untuk melakukan panggilan video selamat, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Terdapat juga program yang hanya membenarkan komunikasi sembang atau audio. Berikut adalah beberapa pilihan yang popular. Semua program yang disebutkan di bawah menyediakan fungsi perkongsian skrin, kecuali WhatsApp.

Nama
Harga sebulan
Privasi
Bilangan maksimum peserta dalam panggilan video
Langkah keselamatan
WickrPercuma / $ 4,99- $ 25,00Baik30 (50 dengan versi berbayar)Penyulitan hujung-ke-hujung
Kawat€ 4,00- € 8,00Baik10Penyulitan hujung-ke-hujung
JamiPercumaBaik4Kekunci TLS 1.3 + RSA
SkypePercumaBuruk50Penyulitan 256-bit TLS + AES
Google HangoutsPercumaBuruk150TIADA enkripsi hujung ke hujung
Pasukan MicrosoftPercuma / € 4,20Buruk5000Pengesahan dua langkah wajib
DimanaPercuma / $ 9,99Biasa-biasa saja4 (12 hingga 50 dengan versi berbayar)DTLS-SRTP dan enkripsi end-to-end
ZumPercuma / € 13,99Buruk100 (maksimum 40 minit)Penyulitan 256-bit TLS + AES
EyesonPercuma / $ 9- $ 299Biasa-biasa saja4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
WhatsAppPercumaBuruk4Penyulitan hujung-ke-hujung
WebExPercuma / $ 9- $ 299Buruk1000Penyulitan hujung-ke-hujung
KendurPercuma / € 6,23- € 11,75Biasa-biasa saja15 (dengan langganan berbayar)EKM + DLP
MiroPercuma / $ 8- $ 16Baik2-50Penyulitan SSL / TLS + AES 256-bit
Sertai sayaPercuma / € 9- € 24Baik5-250Penyulitan 256-bit TLS

Penting untuk mempertimbangkan pilihan anda sebelum memilih salah satu program ini. Perhatikan kemungkinan yang disediakan oleh perisian, dan juga pertimbangkan kelemahannya, terutama mengenai keselamatan dan privasi. Penjelasan lengkap mengenai bagaimana kami memberi peringkat kepada pelbagai perkhidmatan dalam jadual di atas, terdapat dalam artikel kami mengenai program persidangan video terbaik dan paling selamat.

2. Selamatkan hubungan anda dengan VPN

VPN-sambungan-internetSebilangan besar orang sudah tahu bahawa mereka perlu mendapatkan sambungan rangkaian awam dengan VPN. Perkara yang sama berlaku untuk sambungan internet di rumah. Seperti rangkaian awam, sambungan internet di rumah tidak disulitkan secara lalai. Oleh itu, penggodam dapat memintas data atau memasukkan perisian hasad ke dalam sistem anda. Terdapat juga risiko tinggi sambungan internet di rumah diketuk dan oleh itu data syarikat atau data peribadi dicuri. Tambahan pula, dengan kedatangan GDPR, ini boleh menyebabkan denda tinggi dan publisiti negatif. Baru-baru ini banyak syarikat terpaksa menghadapi akibat seperti itu.

Nasib baik, kebanyakan syarikat menyedari betapa pentingnya rangkaian yang selamat. Banyak syarikat (besar) pada masa ini menggunakan penyelesaian VPN perniagaan khusus, seperti Cisco, untuk mengamankan rangkaian syarikat supaya orang yang bekerja dari jauh atau dari rumah masih boleh log masuk dengan selamat. Walau bagaimanapun, VPN perniagaan bukanlah pilihan yang berpatutan atau menguntungkan untuk semua syarikat. Terutama untuk perniagaan kecil yang pekerjanya bekerja (sementara) dari rumah, VPN peribadi boleh menjadi penyelesaian alternatif yang baik.

Sama seperti VPN yang digunakan oleh syarikat besar, VPN peribadi menawarkan terowongan VPN yang selamat dan enkripsi lalu lintas data sehingga semua lalu lintas data terjamin. Bagi pekerja perniagaan kecil yang ingin bekerja dari rumah dengan selamat, dua penyedia VPN berikut mungkin menarik:

ExpressVPN: VPN serba boleh yang terbaik mengikut ujian kami

ExpressVPN telah menjadi nama yang dipercayai di pasaran VPN selama bertahun-tahun. Ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih VPN. Ini termasuk keselamatan protokol enkripsi yang digunakan, serta kelajuan dan kemudahan penggunaan. Kami mengesyorkan ExpressVPN untuk pekerja telekomunikasi yang menginginkan VPN yang mereka dapat bekerja dengan selamat, cepat dan cekap. Menurut ujian kelajuan kami, ini adalah VPN terpantas yang kini ada di pasaran. Sebagai tambahan, VPN ini menawarkan protokol penyulitan yang sangat baik dan sangat selamat, termasuk OpenVPN UDP (ditetapkan secara lalai) dan OpenVPN TCP.

Sesuatu yang menjadikan ExpressVPN unik dari segi memastikan privasi adalah Teknologi TrustedServernya. Berkat teknologi ini, ExpressVPN hanya menggunakan Memori Akses Rawak (RAM) yang tidak menentu untuk pelayan mereka dan bukan untuk cakera keras mereka, seperti kebanyakan penyedia VPN lain. RAM memerlukan kuasa untuk menyimpan data. Oleh itu, dengan menggunakan teknologi ini, setiap kali pelayan ExpressVPN dihidupkan atau dimatikan, semua data yang tersimpan padanya akan dihapus. Oleh itu, teknologi ini membolehkan ExpressVPN menawarkan perlindungan yang sangat kuat untuk data syarikat daripada penggodam pelayan, misalnya.

Kecekapan dan keselamatannya menjadikan ExpressVPN sesuai untuk semua jenis profesion. Sama ada anda seorang pembuat filem yang selalu memuat turun fail video yang sangat besar dari awan, atau akauntan yang perlu melindungi data kewangan pelanggan, dengan ExpressVPN, anda boleh yakin bahawa sambungan anda ke internet selamat. Lihat ujian ExpressVPN kami.

Surfshark: VPN anggaran terbaik untuk pekerja telekomunikasi

Surfshark, seperti ExpressVPN, adalah VPN yang pantas dan selamat. Walau bagaimanapun, VPN ini menawarkan dua kelebihan utama, iaitu harga dan bilangan sambungan. Surfshark adalah salah satu penyedia VPN premium termurah. Selain itu, pasukan kecil dapat bekerja dari rumah dengan selamat menggunakan langganan kumpulan. Jumlah sambungan tidak terhad, selagi penggunaan perisian tetap dalam dasar penggunaan adil Surfshark.

Perbezaan utama antara Surfshark dan ExpressVPN adalah kelajuan dan pilihan yang ada. ExpressVPN sedikit lebih pantas dan mempunyai beberapa pilihan khas yang tidak dimiliki oleh Surfshark. Pilihan-pilihan ini termasuk Teknologi TrustedServer yang telah kami sebutkan sebelumnya serta penyediaan pelayan yang disamarkan (pelayan yang dapat melewati sekatan internet tertentu) untuk digunakan di China. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan syarikat yang lebih kecil, Surfshark menawarkan semua yang mereka perlukan dan selalunya merupakan pilihan yang lebih baik bagi syarikat yang ingin mengawasi anggaran.

Gunakan 4G sebagai alternatif untuk sambungan internet di rumah

Sebilangan orang bergantung pada rangkaian mudah alih mereka ketika bekerja dari rumah dengan membuat hotspot untuk menghubungkan komputer riba mereka. Bekerja dengan sambungan 4G pastinya merupakan pilihan yang baik bagi banyak orang, terutamanya memandangkan kelajuan internet mudah alih hari ini. Sudah tentu, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai cukup data dalam kumpulan anda (sebaiknya tidak terhad). Banyak penyedia yang membolehkan anda menyesuaikan kumpulan data anda setiap bulan. Sekiranya anda mengharapkan untuk menggunakan lebih banyak data daripada biasa dan anda tidak menjangka dapat menggunakan sambungan tetap dalam jangka masa yang akan datang, mungkin lebih baik untuk menambah kumpulan data anda untuk bulan berikutnya atau lebih.

3. Kemas kini sistem operasi dan perisian anda

kemas kini komputerMengemas kini sistem anda mungkin kelihatan seperti proses yang tidak perlu dan rumit. Tetapi sebenarnya, sebaliknya adalah benar. Dalam praktiknya, ini adalah prosedur yang mudah tetapi sangat penting, yang akan menghentikan virus dan penggodam. Kemungkinan bug atau kerentanan yang terdapat dalam perisian sistem biasanya diperbaiki oleh pengeluar melalui kemas kini, sehingga penggodam dan penjenayah siber tidak dapat memanfaatkannya. Oleh itu, pastikan anda meluangkan masa untuk mengemas kini sistem anda.

Bagaimana anda memastikan sistem operasi anda dikemas kini sepenuhnya? Nasib baik, ini agak mudah untuk diperiksa. Di bawah ini, kami menerangkan bagaimana ini dilakukan untuk sistem operasi yang paling biasa digunakan, iaitu Windows, Mac, Android dan iOS.

Untuk mengemas kini Microsoft Windows:

 1. Klik pada Logo Windows di kiri bawah skrin anda.
 2. Pergi ke anda Tetapan dengan mengklik pada ikon gear.
 3. Klik “Kemas kini & Keselamatan“. Di sini anda boleh menyemak status kemas kini perisian sistem anda.
 4. Sekiranya perlu, klik “Muat turun”Untuk memuat turun kemas kini terkini dengan segera.

Untuk mengemas kini Mac OSx:

 1. Di dalam menu Apple, klik “Keutamaan Sistem“.
 2. Klik pada “Kemas kini Perisian“. Sekiranya kemas kini tersedia, ini akan ditunjukkan di sini.
 3. Klik pada “Mengemas kini sekarangButang untuk memasang kemas kini terkini.

Untuk mengemas kini peranti Android:

 1. Pergi ke Tetapan aplikasi pada peranti Android anda.
 2. Ketik “Sistem“, Kemudian”Mahir” dan akhirnya “Kemas kini sistem“.
 3. Status kemas kini anda kini dapat dilihat di skrin. Ikuti langkah-langkah untuk mengemas kini sistem anda.

Untuk mengemas kini peranti iOS:

 1. Pergi ke Tetapan iPhone atau iPad anda.
 2. Ketik “Am“Dan kemudian”Kemas kini Perisian“.
 3. Sekiranya kemas kini tersedia, anda boleh memasangnya dengan segera.

Seperti juga sistem operasi anda, perisian anda juga mesti terkini. Sebilangan besar perisian pada Windows dan OSx akan memberitahu anda secara automatik atau memasang kemas kini sebaik sahaja tersedia. Dalam tetapan, anda juga boleh mencari kemas kini secara aktif.

Untuk mengemas kini aplikasi pada perangkat Android Anda, buka Play Store dan cari di menu di bawah “Aplikasi dan Permainan Saya”.

Untuk mengemas kini aplikasi pada peranti iOS, buka App Store dan ketuk “Hari ini” di bahagian bawah layar. Seterusnya, ketik simbol profil anda di bahagian atas skrin dan tatal ke bawah untuk melihat aplikasi yang boleh dikemas kini.

Akhirnya, kami sangat menyarankan agar tidak menggunakan perisian haram (dimuat turun). Selalunya ini mengandungi virus atau halaman belakang yang dibina oleh penggodam.

4. Gunakan pengimbas virus yang baik untuk PC dan telefon pintar anda

Sudah tentu kemungkinan majikan anda menyediakan peralatan yang dijamin dengan baik untuk anda kerjakan, misalnya komputer riba dengan perisian anti-malware yang baik dan terkini. Namun, dalam praktiknya, orang perlu mengeluarkan komputer riba lama mereka dari almari untuk bekerja dari rumah, yang mungkin tidak mempunyai perlindungan yang mencukupi. Perisian antivirus dan antimalware yang baik sangat penting, terutamanya untuk peralatan yang perlu digunakan untuk tujuan kerja. Menurut Cyber ​​Security Monitor 2019, laporan keselamatan siber tahunan CBS Belanda (Biro Statistik Pusat), kira-kira 30% daripada semua syarikat besar Belanda (iaitu dengan 500 pekerja atau lebih) dan 20% perniagaan kecil mengalami serangan siber pada tahun 2019 Dalam keadaan seperti itu, Anda tidak berpeluang tanpa perlindungan yang memadai.

Perisian antivirus percuma dan berbayar yang bagus

Terdapat beberapa penyedia perisian di pasaran yang menawarkan perisian antivirus percuma yang boleh dipercayai. Pengimbas antivirus percuma yang baik, yang dijalankan pada Windows, Mac, Android dan iOS, adalah AVG AntiVirus Percuma. Sekiranya anda lebih suka menggunakan perisian antivirus berbayar, saat ini kami mengesyorkan Bitdefender. Pembekal perisian ini mendapat markah yang baik dalam banyak ujian dan perbandingan bebas.

5. Pasang firewall yang baik pada PC dan telefon pintar anda

komputer riba firewallSelain pengimbas virus yang baik, anda juga perlu mempunyai firewall yang boleh dipercayai. Firewall mencipta, seperti sebelumnya, dinding di sekitar komputer anda untuk mengelakkan penceroboh mendapat akses ke komputer anda. Juga, berkat firewall program “cacat” cenderung tidak dapat mewujudkan hubungan yang tidak diingini dengan dunia luar.

Oleh itu, firewall yang boleh dipercayai dan dikonfigurasi dengan baik sangat penting untuk berfungsi dengan selamat dari rumah. Walaupun anda log masuk ke rangkaian kerja anda melalui sambungan yang selamat (mis. Melalui Citrix), anda harus dapat mengelakkan penggodam menonton apa yang anda lakukan di komputer rumah anda.

Firewall untuk Windows

Versi Windows yang lebih baru (iaitu dari Windows 10 ke atas) dilengkapi dengan Windows Defender, firewall lalai Microsoft. Windows Defender dikenali sebagai firewall yang cukup mantap, yang seharusnya mencukupi dalam kebanyakan kes. Namun, pelbagai pakar keselamatan mengesyorkan menggunakan firewall yang lebih canggih. Sekiranya anda mahukan pilihan yang lebih selamat ini, kami mengesyorkan mencari pakej yang baik yang menggabungkan perisian antivirus dan firewall, seperti Bitdefender atau versi AVG berbayar.

Firewall untuk OSx (Macbook dan Mac)

Apple juga menyediakan firewall lalai yang baik dengan sistem operasi OSx-nya. Dalam kebanyakan kes, perisian firewall ini mencukupi. Untuk mengaktifkan firewall Apple, anda perlu melakukan langkah berikut:

 1. Dari menu Apple, pilih “Keutamaan Sistem”.
 2. Klik pada “Keselamatan” atau “Keselamatan & Privasi ”.
 3. Klik pada tab “Firewall”.
 4. Buka kunci panel dengan mengklik gembok di kiri bawah dan masukkan nama pentadbir dan kata laluan.
 5. Klik pada “Enable firewall” atau “Start” untuk mengaktifkan firewall.
 6. Klik “Lanjutan” untuk menyesuaikan konfigurasi firewall

6. Gunakan penyimpanan awan yang selamat

komputer riba-dengan-kunciPastikan anda membuat sandaran biasa, lebih baik sandaran berganda, diadakan di dua tempat yang berbeza. Dengan cara ini, jika syarikat anda diserang, misalnya, serangan ransomware, anda tidak akan kehilangan segalanya. Dengan sandaran baru-baru ini, anda akan dapat memulihkan sistem anda dengan lebih mudah.

Adalah bijak untuk menyimpan sandaran secara tempatan dan yang lain di awan. Pastikan sandaran tempatan anda disimpan, misalnya, pada cakera keras luaran, yang dilindungi dengan baik, misalnya, kata sandi yang kuat.

Di samping itu, adalah bijak untuk menyimpan sandaran di awan. Terdapat beberapa perkhidmatan penyimpanan awan untuk dipilih. Walau bagaimanapun, perkhidmatan cloud mana pun yang anda pilih, pastikan anda mengamankan akaun anda dengan kata laluan yang kuat, dan jika boleh, dengan pengesahan dua faktor. Di bawah ini anda akan dapati beberapa pilihan selamat yang boleh anda siapkan dengan mudah di rumah.

Nama
Harga sebulan
Penyimpanan
Langkah keselamatan
Google DriveVersi percuma dan berbayar ada15GB Percuma256-bit SSL / TLS dan 128-bit AES
OneDriveVersi percuma dan berbayar ada5GB PercumaTIADA storan yang disulitkan, Sambungan disulitkan SSL
DropboxVersi percuma dan berbayar adaPercuma 2GB128-bit SSL / TLS dan 256-bit AES
SpiderOakDari 6 € / bulanDari 150GBPenyulitan hujung-ke-hujung
MegaVersi percuma dan berbayar ada50GB percumaPenyulitan hujung-ke-hujung

Google Drive

Awan-Perkhidmatan-Google-Drive-Logo-150x150Google Drive menyimpan fail anda menggunakan enkripsi kunci AES 128-bit secara lalai. Selain itu, sambungan ke dan dari pelayan Google Drive disulitkan menggunakan 256-bit SSL / TLS, yang merupakan standard yang baik untuk hari ini. Lebih-lebih lagi, dalam Google Drive anda boleh berkolaborasi dengan rakan sekerja dengan mudah menggunakan Google Docs. Tanpa langganan, anda akan mendapat Storan 15 GB, yang bagi banyak orang lebih daripada cukup.

OneDrive

onedrive_logo_200x200-min-138x138OneDrive tidak menggunakan enkripsi secara lalai untuk menyimpan fail. Walau bagaimanapun, sambungan ke dan dari pelayan OneDrive menggunakan enkripsi SSL. Satu kelebihan yang dimiliki OneDrive berbanding pemacu Google ialah OneDrive membolehkan anda mengakses keseluruhan Office Suite di penyemak imbas anda. Ini membolehkan anda menyesuaikan dokumen dengan mudah dari dalam penyemak imbas anda. Tanpa langganan berbayar OneDrive memberi anda Storan 5 GB. Dengan harga $ 2 / bulan anda mendapat simpanan 100 GB dan dengan harga $ 7 / bulan anda boleh mendapatkan pakej lanjutan yang disertakan dengan penyimpanan 1 TB dan keseluruhan Office Suite.

Dropbox

dropbox_logo_200x200-min-138x138Dropbox adalah salah satu perkhidmatan penyimpanan awan paling popular yang ada sekarang. Kelebihan Dropbox ialah ia membolehkan anda berkongsi dokumen dengan mudah dengan orang lain yang juga menggunakan perkhidmatan ini. Dropbox menyimpan fail anda menggunakan enkripsi kunci AES 256-bit secara lalai. Tambahan pula, sambungan ke dan dari pelayan Dropbox dijamin dengan enkripsi SSL / TLS AES 128-bit. Dengan versi Dropbox percuma, anda akan menerima Storan 2 GB. Dengan harga 9.99 €, anda mendapat tidak kurang dari Simpanan 2 TB.

SpiderOak

spideroak_logo-138x138Perkhidmatan SpiderOak One Backup menyediakan cara yang selamat untuk menjalankan sandaran dan penggunaan dengan mudah penyulitan hujung ke hujung untuk melindungi privasi anda. Kelemahan SpiderOak adalah bahawa tidak ada versi percuma yang tersedia. Walau bagaimanapun, SpiderOak mempunyai versi percubaan sehingga anda boleh mencuba perkhidmatan tersebut percuma selama 21 hari. Setelah tempoh percuma berakhir, kos pelan termurah mereka € 6 / bulan untuk simpanan 150 GB.

Mega

mega_logo_200x200-min-138x138Mega diasaskan oleh Kim Dotcom, seorang pahlawan kultus internet yang telah bertekad untuk kebebasan internet selama bertahun-tahun. Akibatnya, Mega ditubuhkan dengan mempertimbangkan privasi dan penggunaan penyulitan hujung ke hujung untuk menyulitkan semua fail anda dengan betul. Kelebihan Mega adalah anda boleh memulakannya dengan versi percuma, yang menyediakan Storan 50 GB. Tambahan pula, anda hanya membayar € 4,99 sebulan untuk simpanan 400 GB.

Dengan mengambil sandaran kerja anda secara tempatan dan juga awan, anda memastikan bahawa kemungkinan kehilangan pekerjaan anda dengan alasan apa pun sangat berkurang. Jangan lupa untuk mengamankan storan anda dengan secukupnya agar sandaran dan fail lain tidak terbuka untuk serangan penggodam. Sekiranya anda mahu, anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pilihan penyimpanan awan paling selamat.

7. Gunakan kata laluan dan pengurus kata laluan yang kuat

Menggunakan kata laluan yang kuat dan selamat sangat penting. Hanya memerlukan satu pekerja untuk menggunakan kata laluan yang mudah retak untuk membuat pautan lemah yang diperlukan untuk menimbulkan masalah teruk bagi seluruh syarikat. Itulah sebabnya dasar kata laluan yang kukuh adalah kunci.

Sentiasa gunakan kata laluan yang kuat, selamat dan unik dan jangan sekali-kali menggunakan kata laluan di lebih daripada satu platform. Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat kata laluan sedemikian, sila lihat panduan kami mengenai topik ini.

Adakah anda sukar untuk mengingati kata laluan dari semua akaun anda yang berbeza? Anda tidak keseorangan. Nasib baik, jika demikian, anda boleh menggunakan pengurus kata laluan seperti Remembear atau Blur. Alat ini menyimpan semua kata laluan anda dalam persekitaran yang selamat, sehingga anda tidak perlu lagi mengingatnya. Selain itu, anda boleh mengakses semua aplikasi anda dengan satu klik.

8. Perhatikan e-mel (coronavirus) e-mel pancingan data

phishing-hook-with-passwordSesuatu yang perlu diberi perhatian adalah bahawa banyak penjenayah siber secara khusus menyasarkan orang yang bekerja dari rumah. Taktik yang biasa digunakan ialah e-mel pancingan data. Contoh e-mel seperti email e-mel yang sepatutnya dihantar oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk memberitahu orang ramai mengenai COVID-19. Sudah tentu, anda tidak boleh membalas mesej seperti ini atau mengklik pautan yang meragukan.

E-mel pancingan data adalah salah satu kaedah yang paling biasa digunakan oleh penjenayah siber untuk menjangkiti komputer mangsa dengan perisian hasad. E-mel pancingan data juga digunakan untuk menipu mangsa untuk mendedahkan data sensitif. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah penjenayah siber menggunakan e-mel pancingan data seperti yang di atas untuk menjangkiti komputer anda, misalnya, perisian pengintip berbahaya untuk mencuri semua maklumat pelanggan sensitif anda.

9. Susun tempat kerja anda

Keselamatan dalam talian melangkaui penyediaan komputer anda dengan betul. Perkara boleh menjadi tidak betul yang tidak melibatkan peranti elektronik. Contohnya, jangan sekali-kali menulis kata laluan anda pada sehelai kertas. Sekiranya ini salah, keselamatan sistem anda akan terganggu. Juga, tidak disyorkan untuk menyimpan sandaran fizikal anda, disimpan pada peranti seperti cakera keras luaran, berdekatan dengan komputer anda. Mungkin terdengar agak melampau, tetapi sekiranya berlaku kebakaran, komputer dan sandaran anda akan hilang.

10. Kesimpulan: bekerja dari rumah memang menarik tetapi mempunyai risiko

Dalam banyak kes, bekerja dari rumah menawarkan alternatif yang menarik untuk bekerja di pejabat. Terutama pada masa krisis, seperti coronavirus, kerja telekomunikasi adalah pilihan yang baik bagi banyak orang. Malangnya, seperti yang kita lihat, bekerja dari rumah mempunyai risiko tertentu. Pastikan sistem komputer anda terkini dan dilindungi dengan pengimbas virus dan firewall. Amankan sambungan internet anda setiap saat dengan VPN yang bagus. Dan akhirnya, pastikan anda mempunyai sistem sandaran yang selamat dan berhati-hati dengan pancingan data dan jenayah siber.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map