Bagaimana Menjaga Anak-anak Anda Selamat Dalam Talian? | Gambaran keseluruhan VPN

Sejak permulaannya yang agak sederhana pada tahun 1970-an, internet telah berkembang menjadi salah satu tempat penyimpanan maklumat terbesar di dunia dan pemudah cara penting dalam komunikasi global. 3.5 bilion orang mempunyai akses ke internet di seluruh dunia, yang bermaksud bahawa 45% populasi dunia melayari web, secara berkala, setiap tahun.


Akses internet mudah alih telah meningkatkan jumlah orang yang mempunyai akses tetap ke internet secara besar-besaran, membantu penembusan internet mencapai 89% di Amerika Utara pada tahun 2017.

Walaupun internet adalah alat yang hebat dengan banyak kegunaan, dari pendidikan hingga hiburan, ia juga mempunyai sisi gelap, terutama untuk kanak-kanak dan orang dewasa muda.

Penggodam KeyloggerLebih dari 45 juta kanak-kanak, berusia antara sepuluh hingga tujuh belas tahun, menggunakan internet secara berkala dan satu daripada lima kanak-kanak tersebut telah diminta secara seksual. Kira-kira 60% remaja telah menerima beberapa bentuk komunikasi dari orang asing, dan separuh daripada kanak-kanak yang dihubungi membalas mesej tersebut. Jenayah siber adalah salah satu bidang aktiviti jenayah yang berkembang pesat dan penjenayah siber semakin muda dan semakin muda.

Bahaya internet tidak hanya terhad kepada penganiaya dan penjenayah kanak-kanak. Walaupun internet memungkinkan kita berkomunikasi dengan orang lain di seluruh dunia, ia dapat digunakan dengan mudah untuk menargetkan seseorang melalui pemesejan dan media sosial. Kira-kira 15% kanak-kanak di bawah umur 15 tahun telah terdedah kepada beberapa bentuk buli siber.

Syukurlah, ada pelbagai pilihan untuk ibu bapa untuk menjaga keselamatan anak-anak mereka sambil tetap membiarkan mereka menggunakan internet sepenuhnya.

Dalam artikel ini, kita akan melihat apa ancaman yang paling biasa dari internet untuk kanak-kanak dan bagaimana memerangi mereka, peraturan mudah yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan keselamatan anak anda dalam talian, cara menyesuaikan peraturan tersebut dengan kumpulan usia tertentu, dan apa alat tersedia yang membolehkan anda mengawasi aktiviti dalam talian anak anda.

Apa Bahaya?

Kaedah terbaik untuk melindungi anak anda daripada bahaya internet yang paling biasa adalah dengan mengetahui apa yang harus diperhatikan. Seperti kata pepatah lama “peringatan sebelumnya adalah lengan bawah,” jadi dalam bahagian ini, kita akan melihat beberapa bahaya yang paling biasa dihadapi anak anda dalam talian.

Kandungan Tidak Sesuai

Internet adalah tempat yang penuh dengan semua jenis kandungan, yang menjadikannya sumber yang sangat baik untuk kanak-kanak yang ingin belajar. Walau bagaimanapun, jumlah kandungan di internet adalah tepat yang menjadikannya sukar untuk mencegah kanak-kanak mengakses perkara yang tidak seharusnya mereka akses.

Satu daripada empat kanak-kanak yang menggunakan internet secara berkala telah terdedah kepada pornografi yang tidak diingini. Malah carian Google yang paling tidak berbahaya boleh menyebabkan laman web mempromosikan perkauman, radikalisasi agama, atau bahkan mendorong orang untuk melakukan keganasan atau bunuh diri.

Pemangsa Seksual

Ini adalah kenyataan yang menyedihkan bahawa satu daripada lima kanak-kanak yang mempunyai akses ke internet telah diminta secara seksual. Sebagai sebuah masyarakat, kita lebih terhubung daripada sebelumnya. Walaupun media sosial berasaskan internet adalah cara yang baik untuk menghubungkan banyak orang, media sosial juga dapat menghubungkan anak-anak dengan pemangsa.

Sebilangan besar platform media sosial, seperti Twitter dan Facebook, disaring untuk kandungan atau komunikasi yang tidak sesuai yang ditujukan kepada kanak-kanak. Tetapi kenyataan sederhana adalah bahawa tidak semua perkara buruk dapat dipintas.

Ruangan sembang dan aplikasi pemesejan yang tidak terhad, seperti WhatsApp, jauh lebih sukar untuk diatur. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, 60% remaja telah menerima beberapa bentuk komunikasi dari orang asing. Lebih separuh daripada mereka yang dihubungi membalas mesej tersebut.

Buli Siber

Tinjauan 2017 menunjukkan bahawa sekitar 15% kanak-kanak di bawah umur 15 tahun telah terdedah kepada beberapa bentuk buli siber. Untuk meletakkannya dalam konteks, buli fizikal mempengaruhi sekitar 20% kanak-kanak usia sekolah di A.S., yang bermaksud buli siber telah berkembang menjadi masalah seperti buli fizikal.

Salah satu sebab di sebalik meningkatnya buli siber adalah tanpa nama yang diberikan oleh internet. Tanpa nama itu, anak-anak lain boleh mengatakan dan melakukan perkara yang tidak akan mereka fikirkan secara bersemuka. Buli siber juga sukar dilihat, kerana kanak-kanak dan orang dewasa muda sering bersikap rahsia mengenai profil media sosial mereka dan kandungan aplikasi pemesejan mereka.

Jenayah siber

Jenayah siber adalah syarikat jenayah yang paling cepat berkembang di A.S. dan, sayangnya, kanak-kanak adalah kumpulan mangsa yang paling cepat berkembang. Ringkasnya, kanak-kanak dan orang dewasa muda lebih mudah dimanipulasi untuk memuat turun perisian berbahaya atau melepaskan maklumat peribadi semasa serangan pancingan data.

Larangan Selimut Adalah Idea Buruk

Memandangkan bahaya yang berpotensi dihadapi oleh kanak-kanak yang mempunyai akses tanpa had ke internet, mungkin merupakan idea yang baik untuk mengelakkan anak anda mengakses internet sama sekali. Ini bukan pilihan terbaik kerana beberapa sebab:

 • Internet Di Mana-Mana – Memotong anak anda sepenuhnya dari internet boleh menjadi sangat sukar sekiranya tidak mustahil. 95% sekolah di Amerika Utara dan Eropah mempunyai akses ke internet, dan penembusan internet mudah alih secara universal sekitar 80-90% di kebanyakan negara maju. Sejumlah besar peranti, dari konsol permainan hingga jam pintar memerlukan sambungan internet untuk berfungsi dengan baik.

Memotong anak anda dari internet ketika menjadi sebahagian besar masyarakat moden boleh menjadi lebih sukar daripada yang anda fikirkan, dan walaupun anda melakukannya, ia mungkin tidak seefektif yang anda harapkan.

Banyak kajian menunjukkan bahawa pendidikan adalah kaedah terbaik untuk melindungi kanak-kanak dalam talian, sementara larangan habis-habisan menjadikan mereka tidak tahu, dan oleh itu terdedah kepada bahaya dalam talian yang berpotensi.

 • Internet mempunyai faedah yang ketara – Walaupun menyekat anak-anak anda untuk menggunakan internet sama sekali kelihatan tidak mudah, ia menghalang anak-anak daripada mendapat banyak faedah yang ditawarkan oleh akses internet. Sekiranya tidak ada yang lain, internet adalah alat pendidikan yang sangat baik, yang membolehkan kanak-kanak mempelajari semua yang perlu diketahui.

Peraturan Asas Keselamatan Internet

Sekiranya anda mencari cara untuk membenarkan anak anda menggunakan internet sambil tetap menjaganya daripada bahaya biasa, maka ada beberapa langkah yang boleh anda ambil.

Walaupun tidak semua penyelesaian dapat berlaku untuk situasi semua orang, ada beberapa peraturan dasar yang dapat Anda buat yang akan meningkatkan keselamatan dalam talian anak-anak anda tanpa membatasi akses mereka ke kandungan yang sesuai dengan ketara.

Didiklah Diri Anda

Cara terbaik untuk menentukan sama ada anak anda mengambil bahagian, atau terdedah kepada, komunikasi atau kandungan yang tidak sesuai adalah dengan mengetahui bagaimana komputer berfungsi dan bagaimana internet biasa digunakan.

Jangan bimbang jika kedengarannya agak menakutkan, teknologi terus berkembang, dan untungnya ada banyak sumber di luar sana yang dapat membantu anda mendapatkan maklumat yang anda perlukan.

Didik Anak Anda

Salah satu faktor yang sering diabaikan ketika mempertimbangkan keselamatan internet untuk kanak-kanak adalah betapa pentingnya melibatkan anak-anak dalam perbualan itu. Kita hidup di dunia di mana kanak-kanak yang lebih muda menjadi semakin baik dalam penggunaan peranti yang bersambung dengan internet. Mendidik anak-anak anda mengenai potensi risiko menggunakan peranti tersebut dan mengapa anda meletakkan sekatan khusus adalah bahagian penting untuk memastikan keselamatan.

Sukar bagi sesiapa sahaja, apalagi seorang kanak-kanak, untuk mengelakkan bahaya yang tidak mereka sedari.

Terangkan Jenayah Siber

Jelas, ini agak bergantung pada usia anak anda, tetapi tidak ada salahnya menjelaskan asas-asas jenayah siber kepada anak-anak. Semakin mereka faham, semakin kecil kemungkinan mereka ditipu untuk memberikan maklumat peribadi atau memuat turun perisian berbahaya ke komputer keluarga.

Simpan Komputer Anda di Bilik Umum

Menempatkan komputer anda di ruangan bersama dan memastikan layar dapat dilihat adalah cara mudah untuk memantau aktiviti dalam talian anak-anak anda dan memastikan mereka hanya mengakses kandungan yang sesuai.

Kehadiran orang dewasa hanya di bilik yang sama biasanya cukup untuk mencegah anak-anak daripada berusaha mengakses apa sahaja yang tidak seharusnya mereka dedahkan, dan ini juga membolehkan anda memantau komunikasi dalam talian mereka.

Tetapkan Kata Laluan Selamat

Ini mungkin terdengar sederhana, tetapi hakikatnya kebanyakan kita tidak peduli untuk memperhatikan peraturan keselamatan internet kita sendiri. Menetapkan kata laluan yang selamat pada semua peranti yang disambungkan ke internet bukanlah kesulitan besar bagi kebanyakan kita, tetapi ia akan menjadikan anak-anak yang lebih muda daripada mengakses peranti ketika anda tidak berada di sekitar.

Sekiranya sebilangan besar kisah mengenai kanak-kanak yang membelanjakan sejumlah besar wang untuk permainan atau di Gedung Google Play telah mengajar kita apa-apa, kanak-kanak dari semua peringkat usia sangat mahir menggunakan teknologi, yang merupakan sesuatu yang perlu kita pertimbangkan oleh ibu bapa akaun.

Beri Mereka Had Masa

Walaupun internet adalah sumber pendidikan dan hiburan yang sangat baik, menghabiskan setiap jam setiap hari di dalamnya hampir tidak sihat. Menetapkan had masa akses internet untuk anak-anak anda akan mendorong mereka keluar dan bermain. Selain itu, anda boleh menghalang mereka daripada mengakses internet ketika anda tidak dapat mengawasi mereka.

Jangan Biarkan Mereka Muat Naik dan Muat turun Foto Sendiri

Muat turun komputer ribaPemangsa dalam talian selalunya akan meminta gambar mangsa mereka. Mereka bermula dengan meminta gambar-gambar yang ‘tidak berbahaya’, tetapi apabila mereka mula mendapat kepercayaan anak, mereka akan mula menekan mereka untuk menghantar lebih banyak gambar yang tidak sesuai.

Meminta anak anda untuk meminta kebenaran anda sebelum menghantar sebarang gambar adalah langkah keselamatan lain yang dapat melindungi mereka daripada komunikasi yang tidak sesuai.

Perkuat Peraturan “Jangan Bercakap dengan Orang Asing”

Pepatah lama “jangan bercakap dengan orang asing” sesuai untuk komunikasi dalam talian seperti yang berlaku di dunia nyata. Walaupun media sosial adalah cara terbaik bagi orang dewasa muda untuk berkomunikasi dan berhubung dengan orang lain, kanak-kanak yang lebih muda tidak boleh bercakap dengan orang dalam talian dari luar kumpulan persahabatan mereka.

Perkembangkan Peraturan Anda Seiring Anak Anda Berkembang

Anak-anak berubah ketika mereka dewasa, menjadi lebih dewasa dan bertanggungjawab. Sekatan yang masuk akal ketika mereka masih kecil boleh menjadi tidak perlu ketika mereka tumbuh menjadi dewasa muda.

Kaedah terbaik untuk menjaga keselamatan anak-anak tanpa menghalangnya terlalu banyak semasa mereka tumbuh adalah dengan mengubah peraturan anda dari masa ke masa. Berikut adalah beberapa panduan yang dicadangkan untuk memastikan keselamatan kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur semasa mereka menikmati internet.

5 ke bawah

 • Tetapkan had penggunaan internet lebih awal. Sekarang adalah masa terbaik untuk membiasakan anak anda dengan idea sekatan dan had masa penggunaan internet mereka.
 • Komunikasikan peraturan anda untuk penggunaan internet dengan orang lain dan kumpulan yang akan menjaga anak anda. Sekiranya datuk dan nenek, sekolah, kelab selepas sekolah, dan pengasuh anak anda semua bekerja dari buku permainan yang sama, menjadikan anak anda selamat semasa mereka menggunakan internet lebih mudah.
 • Beli peranti yang direka khas untuk digunakan oleh kanak-kanak yang berumur 5 tahun atau lebih muda. Peranti ini boleh disambungkan ke internet, tetapi mengandungi kawalan ketat terhadap penggunaan internet, kawalan ibu bapa yang dapat diprogramkan, dan selalunya jauh lebih kuat daripada rata-rata iPad anda.
 • Periksa dengan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda untuk melihat apakah mereka mempunyai kawalan ibu bapa yang boleh anda aktifkan. Sebilangan besar ISP utama kini menawarkan pelbagai kawalan ibu bapa, walaupun fungsi ini agak asas.
 • Pilihan lain ialah memasang perisian kawalan ibu bapa pihak ketiga. Program-program ini umumnya lebih canggih dan menawarkan kawalan yang lebih besar terhadap apa yang dapat diakses oleh kanak-kanak dalam talian dan kapan mereka dapat mengaksesnya.
 • Sekiranya anda menggunakan kawalan ibu bapa terbina dalam dari ISP anda, ketahuilah bahawa ini tidak akan berfungsi jika anak anda menggunakan peranti yang disambungkan ke Wifi percuma yang sering ditawarkan di tempat-tempat seperti rantai kopi utama.
 • Hanya muat turun permainan, aplikasi, dan media yang telah diberi peringkat umur yang sesuai dan pastikan untuk menguji atau melihat media tersebut sebelum mengizinkan anak anda menggunakannya.

Umur 6 hingga 9 Tahun

 • Pada usia ini, anda mungkin perlu menetapkan kawalan ibu bapa pada pelbagai jenis peranti yang cukup tua untuk digunakan oleh anak anda. Konsol permainan, TV pintar, dan bahkan beberapa jam tangan dapat mengakses internet dan mempunyai keupayaan pemesejan terbina dalam.
 • Sekiranya anda tidak dapat mengaktifkan kawalan ibu bapa pada peranti yang anda risaukan dengan penggunaan anak anda, pastikan bahawa peranti tersebut disiapkan di bilik awam, dan bukannya di bilik tidur anak.
 • Bincangkan keselamatan internet asas dengan anak-anak anda dan setuju pada senarai laman web yang tidak mengapa mereka lawati. Gariskan maklumat apa yang seharusnya tidak mereka sampaikan secara dalam talian, seperti nama, alamat atau alamat sekolah mereka.
 • Bekerja dengan ibu bapa lain untuk menetapkan garis panduan yang munasabah untuk penggunaan internet yang dapat digunakan untuk anak anda dan kumpulan persahabatan mereka. Peraturan yang konsisten mengenai akses internet lebih mungkin diterima oleh kanak-kanak, dan anda tidak perlu risau mereka tetap bersama rakan mereka.
 • Lihat spesifikasi peranti mana-mana peranti yang anda beli untuk anak anda. Cara terbaik untuk memastikan anak anda hanya mengakses internet dengan cara yang betul, dan pada masa itu, anda juga mahukan mereka mengetahui dengan tepat apa peranti yang mereka dapat mengakses internet melalui.

10 hingga 12 Tahun

 • Bercakap dengan anak anda mengenai risiko menggunakan media sosial. Jelaskan maklumat apa yang tidak boleh diberikan dan bahawa dalam keadaan apa pun mereka tidak pernah menghantar gambar diri mereka sendiri yang meminta mereka tanpa mendapat kebenaran anda terlebih dahulu.
 • Biarkan anak anda tahu bahawa mereka harus segera melaporkan sebarang tingkah laku yang mencurigakan atau kenalan yang tidak sesuai kepada anda. Sekiranya anak anda melaporkan komunikasi yang tidak sesuai kepada anda, jangan ragu untuk menghubungi polis.
 • Pastikan anak anda tahu menyimpan barang seperti telefon bimbit, tablet, dan jam pintar di tempat yang selamat semasa mereka tidak berada di rumah. Ini akan mengurangkan risiko kehilangan atau kecurian.
 • Platform media sosial seperti Facebook dan YouTube mempunyai had umur minimum 13 tahun. Ini berlaku atas sebab tertentu, dan anda harus memastikan anak-anak anda memerhatikannya.
 • Pada usia ini, adalah wajar bagi anda untuk mengakses semua maklumat masuk anak-anak anda dan dapat memeriksa aktiviti dalam talian mereka dan mesej apa yang mereka hantar dan terima.

13 Tahun ke atas

 • Apabila anak anda mula berubah menjadi dewasa muda, adalah wajar mereka mempunyai tahap autonomi. Pada usia ini, anda harus bekerjasama dengan anak anda untuk menjaga keselamatan dalam talian mereka. Sertakan mereka dalam perbualan dan beri mereka maklumat yang mereka perlukan untuk tetap selamat.
 • Ikuti perkembangan spesifik peranti terkini, platform media sosial dan aplikasi mudah alih yang membolehkan internet terkini. Semakin banyak yang anda ketahui, kedudukan anda lebih baik untuk memastikan keselamatan anak anda.
 • Setelah anak anda mencapai usia baligh, beritahu mereka bahawa tidak mengapa mereka meneliti subjek seperti kesihatan, kesejahteraan, imej badan dan seksualiti. Periksa kawalan ibu bapa anda untuk memastikannya mencerminkan kematangan anak anda yang semakin meningkat dan maklumat yang perlu mereka akses. Ingatlah untuk membincangkan subjek ini dengan anak anda untuk memastikan mereka tidak mendapat maklumat palsu atau mengelirukan dalam talian.
 • Bincangkan bahaya yang ada pada diri sendiri untuk menghantar gambar dan gambar bogel diri anda kepada orang lain.
 • Oleh kerana anak anda kini mempunyai akses sah ke laman web media sosial seperti Facebook dan YouTube, bincangkan konsep buli siber dengan mereka. Soroti juga bahawa berkomunikasi melalui internet bukanlah jaminan keselamatan atau tanpa nama yang nyata.
 • Bincangkan asas-asas jenayah siber dengan anak anda. Beri mereka maklumat yang mereka perlukan untuk mengenal pasti dan mengelakkan penipuan pancingan data, memberikan maklumat peribadi melalui media sosial, dan memuat turun perisian yang disyaki.
 • Perhatikan kesan undang-undang dan peribadi mengenai pencurian hak cipta dan penipuan dan pastikan anak anda juga menyedarinya.

Cara Menggunakan Perisian Kawalan Ibu Bapa

Salah satu perkara yang telah kami sebutkan dalam artikel ini adalah penggunaan perisian kawalan ibu bapa, baik yang dibangun dalam sistem operasi, melalui ISP atau melalui program pihak ketiga.

Menggunakan perisian kawalan ibu bapa boleh menjadikan hidup lebih mudah apabila menjaga keselamatan anak-anak anda dalam talian dan mengehadkan akses mereka ke bahagian internet yang lebih gelap. Program yang betul dapat melakukan banyak penekanan kepada anda, menyaring apa yang dapat diakses oleh anak anda, menyekat masa mereka dapat menggunakan internet, dan membolehkan anda memantau profil komunikasi dan media sosial mereka.

Memilih perisian kawalan ibu bapa yang akan digunakan lebih mencabar. Untuk membuat perkara sesederhana mungkin, kami akan menunjukkan cara mengaktifkan kawalan ibu bapa yang disediakan oleh ISP anda, atau dikemas dengan sistem operasi anda. Kami juga menguraikan kelebihan dan ciri menggunakan perisian kawalan ibu bapa.

Kawalan ISP terbina dalam

Majoriti ISP utama kini menawarkan pilihan kawalan ibu bapa. Pilihan ini cenderung agak asas, menggunakan penapisan kata kunci untuk menghentikan pengguna mengakses laman web yang disenarai hitam dengan kandungan yang tidak sesuai, seperti keganasan atau pornografi.

Cara terbaik untuk mengaktifkan penapisan kandungan ISP anda adalah dengan menghubungi mereka secara langsung untuk membincangkan perincian perkhidmatan yang mereka tawarkan dan keperluan anda.

Perlu diperhatikan bahawa penyaringan kata kunci dan penyaringan DNS seringkali dapat dielakkan dengan penggunaan laman web proksi atau bahkan penggunaan penyemak imbas yang lain. Walaupun ini mungkin terdengar rumit, anda harus selalu menganggap anak-anak anda cukup mahir untuk melakukannya.

Di samping itu, penapis kandungan ISP tidak akan menapis kandungan yang diakses dari peranti mudah alih melainkan ISP anda juga menyediakan perkhidmatan jalur lebar mudah alih anda.

Kawalan Sistem Operasi terbina dalam

Sistem operasi individu, seperti Android, Microsoft Windows, dan iOS / MacOS, mempunyai kawalan ibu bapa bawaan yang pada umumnya lebih kompleks dan berkesan daripada yang ditawarkan oleh ISP anda. Mereka juga mempunyai kelebihan untuk bebas! Sekiranya anda belum mengaktifkan kawalan ibu bapa anda, berikut adalah panduan ringkas untuk mengaktifkannya pada tiga sistem operasi yang paling popular.

Android

 • Telefon bimbit AndroidUntuk mengaktifkan kawalan ibu bapa pada peranti Android, akses ke “Tetapan” peranti Android aplikasi dan kemudian tatal ke bawah ke Pilihan “Pengguna”.
 • Dari sana anda perlu tambahkan Pengguna baru dan ketik “Terhad” pilihan apabila diminta. Dari sana anda juga akan dipromosikan untuk menetapkan pin, kata laluan atau corak untuk mengakses peranti.
 • Setelah Pengguna Terhad dibuat, anda boleh memberi atau mematikan akses ke semua aplikasi dan perkhidmatan lokasi yang ditawarkan oleh peranti Android anda. Anak anda akan dapat mengakses peranti tanpa kata laluan, tetapi hanya pada akaun terhadnya.

Windows 10

 • Untuk mengakses tetapan kawalan ibu bapa Windows 10, cukup taip “Pilihan Keluarga” ke dalam bar carian di bawah menu mula.
 • Daripada halaman pilihan keluarga, anda akan dapat menetapkan had masa untuk penggunaan internet dan komputer. Anda juga dapat menyekat kandungan yang tidak sesuai, menyenarai hitam laman web, dan bahkan menambahkan wang ke akaun Microsoft mereka sehingga mereka dapat membeli permainan dan media yang sesuai dengan usia tanpa memerlukan butiran pembayaran anda.
 • Pilihan penapisan kandungan dan Carian Selamat hanya berfungsi jika anak anda menggunakan penyemak imbas Microsoft Edge.
 • Anda perlu menyediakan akaun Microsoft untuk anak anda untuk memanfaatkan sepenuhnya pilihan keluarga Windows. Ini datang dengan kelebihan dapat memantau aktiviti internet anak anda dan bahkan mendapat kemas kini berkala mengenai aktiviti tersebut dari Microsoft.
 • Salah satu kelebihan penting dalam menggunakan Pilihan Keluarga Windows ialah ia meluas ke peranti Microsoft lain, seperti telefon Windows dan rangkaian konsol permainan Xbox.

MacOS

 • Untuk menghidupkan Kawalan Ibu Bapa pada Mac, pertama kali mengakses tab “Keutamaan Sistem” dengan mengklik logo Apple yang terletak di sudut kiri atas desktop.
 • Anda akan melihat pilihan ditandai “Kawalan ibu bapa,” setelah anda mengklik pilihan tersebut, anda akan diberi pemberitahuan yang berbunyi “Tidak ada akaun pengguna untuk dikelola.”
 • Ikut arahan untuk tambah pengguna terurus baru.
 • Setelah pengguna baru untuk anak anda ditambahkan, anda akan dapat kendalikan akses mereka ke aplikasi tertentu, yang boleh digunakan oleh Apple store, tetapkan had masa penggunaan Mac anda, dan bahkan matikan akses ke fungsi seperti mikrofon atau kamera web terbina dalam.
 • Anda juga dapat mengatur kawalan untuk menyaring laman web mana yang diakses oleh anak Anda, walaupun penapis kandungan ini hanya akan berfungsi jika internet diakses melalui penyemak imbas Safari.

iOS

 • Untuk menyediakan kawalan ibu bapa pada peranti iOS, seperti iPhone, pergi ke tab “Tetapan” dan kemudian ketuk “Waktu Skrin.”
 • Ketik “Teruskan” dan kemudian pilih pilihan yang bertanda “Ini iPhone Anakku.”
 • Anda kemudian akan diminta memasukkan a “Kod Laluan Orang Tua” jika ini adalah telefon anak anda atau “Kod Laluan Waktu Layar” jika ini adalah peranti anda dan anda membenarkan anak anda menggunakannya.
 • Setelah “Waktu Skrin” disiapkan, Anda dapat mencegah pembelian iTunes dan App Store, membatasi akses ke aplikasi dan fitur bawaan, menyaring kandungan eksplisit melalui penggunaan penilaian kandungan, menyaring kandungan laman web, menyekat laman web Siri cari, dan hadkan akses ke Game Center.

Perisian Kawalan Ibu Bapa Pihak Ketiga

Walaupun kawalan ibu bapa bawaan yang ditawarkan oleh ISP dan sistem operasi tertentu mempunyai kelebihan bebas dan cukup mudah disediakan, ia dilengkapi dengan kelemahan tertentu.

Penapisan kandungan cenderung agak asas dan tidak universal. Sebilangan besar perisian kawalan ibu bapa terbina dalam mempunyai sekatan yang hanya berfungsi pada penyemak imbas yang dilengkapi dengan sistem operasi, seperti Edge atau Safari.

Walaupun beberapa pilihan kawalan ibu bapa merangkumi pelbagai peranti, kebanyakan rumah tangga moden mempunyai pelbagai peranti yang beroperasi pada sistem operasi yang berbeza. Ini bermaksud anda harus menggunakan pelbagai pilihan kawalan ibu bapa yang berbeza, yang boleh membingungkan dan berpotensi meninggalkan jurang dalam sekatan anda.

Salah satu penyelesaian untuk masalah ini adalah penggunaan perisian pihak ketiga. Terdapat banyak program kawalan ibu bapa untuk dipilih.

Untuk membantu anda dalam pilihan anda dan memberi anda idea tentang perkara yang anda mahukan, berikut adalah beberapa ciri yang lebih penting yang anda mahukan dari perisian kawalan ibu bapa.

Menyokong Pelbagai Peranti

Salah satu faedah penting menggunakan penyelesaian pihak ketiga adalah banyak dari mereka menawarkan aplikasi yang dapat dipasang pada pelbagai peranti. Ini bermakna anda boleh menggunakan satu sekatan sekatan di semua peranti keluarga anda tanpa menggunakan rangkaian sistem kawalan ibu bapa yang berbeza.

Penapisan Kandungan

Kerana tidak dihubungkan dengan sistem operasi tertentu, program kawalan orang tua pihak ketiga memiliki kemampuan untuk menyaring carian internet, halaman web dan kandungan di berbagai pelayar. Sebilangan besar dari mereka juga termasuk penapisan HTTPS yang selamat, yang menjadikan penyemakan imbas lebih selamat dan lebih selamat.

Perisian kawalan ibu bapa juga dapat digunakan untuk mencegah muat turun program yang mencurigakan atau aplikasi tertentu. Ini sangat sesuai untuk mengelakkan perisian hasad dan mencegah kanak-kanak mengakses aplikasi pemesejan dan media sosial.

Had Masa

Sebilangan besar aplikasi kawalan ibu bapa akan membolehkan anda menetapkan had waktu harian atau mingguan untuk penggunaan internet dan komputer. Beberapa perisian juga akan menyekat akses ke aplikasi tertentu pada waktu-waktu tertentu, yang bagus untuk memastikan anak anda melakukan kerja rumah atau tidur daripada bermain Candy Crush.

Pemantauan Pemesejan dan Media Sosial

Walaupun pilihan ini menjadi kurang berguna ketika anak anda bertambah tua dan memerlukan sedikit privasi, pilihan pemantauan pesanan dan media sosial sangat bagus untuk memeriksa anak-anak yang lebih muda yang baru bermula dengan media sosial dan untuk mencegah buli siber dan hubungan yang tidak sesuai.

Pemberitahuan Jauh dan Pengurusan Akses

Anda tidak akan selalu siap jika anak anda memerlukan perpanjangan pada had waktu mereka untuk menyelesaikan tugas penting atau jika mereka memerlukan akses ke perkhidmatan pesanan ketika mereka jauh dari rumah.

Pilihan pemberitahuan dan pengurusan akses jauh membolehkan anda mengawal sekatan yang dikenakan oleh program kawalan ibu bapa dari telefon anda. Ini memungkinkan anda untuk menjawab permintaan untuk akses yang diperpanjang atau memberikan akses ke fitur seperti penjejakan lokasi sekiranya berlaku kecemasan.

Lingkaran Dengan Disney

Sekiranya idea untuk memasang aplikasi pada setiap peranti yang dimiliki keluarga anda tidak menarik bagi anda, tetapi anda masih mahukan lebih banyak perlindungan daripada kawalan ibu bapa yang ditawarkan oleh ISP atau OS anda, maka jangan risau. Terdapat pilihan ketiga.

Circle with Disney adalah peranti yang terletak di antara penghala Wifi rumah anda dan semua peranti yang bersambung dengannya. Menariknya, Circle with Disney menggunakan ARP spoofing dengan cara yang sangat serupa dengan yang anda harapkan dari serangan penggodam “man-in-the-middle” tetapi menggunakan teknik itu untuk meningkatkan keselamatan keluarga anda.

Dengan duduk di antara semua peranti keluarga dan penghala anda, Circle with Disney dapat memilih lalu lintas secara selektif untuk menghentikan akses ke kandungan, laman web dan aplikasi individu.

Ibu bapa boleh menggunakan aplikasi Circle untuk mengumpulkan peranti di bawah ahli keluarga tertentu. Ini membolehkan anda menetapkan had masa di pelbagai peranti. Sekiranya anak anda hanya dapat mengakses internet selama empat jam sehari, empat jam itu dijejaki di telefon, tablet, komputer riba atau konsol permainan mereka.

Selain membolehkan anda menguatkan had waktu, aplikasi ini akan membolehkan anda menolak akses peranti tertentu ke internet secara selektif. Anda juga dapat mengawal berapa banyak masa aplikasi tertentu disambungkan ke internet. Ini sesuai untuk mengehadkan akses anak anda ke media sosial atau permainan atau bahkan mematikan sambungan ke internet untuk semua peranti.

Walaupun Circle with Disney tidak banyak menawarkan program kawalan ibu bapa yang lain, ia mempunyai kelebihan untuk mengemas semuanya menjadi satu. Sekiranya idea menggunakan pelbagai tetapan di sebilangan besar aplikasi pada peranti yang berbeza adalah idea anda dari techno-hell, maka Circle with Disney adalah untuk anda. Ini adalah pilihan yang mudah digunakan dan mudah yang boleh digunakan oleh ibu bapa yang paling ragu-ragu untuk memastikan keselamatan dalam talian anak mereka.

Pemikiran Akhir

Internet adalah sumber yang hebat dan telah menjadi sumber dalam masyarakat kita sehingga hampir mustahil untuk tidak menggunakannya. Walau bagaimanapun, ia mempunyai risiko. Sebagai tambahan kepada repositori kolosal hampir semua pengetahuan manusia dan video kucing lucu, internet juga menjadi tempat pemangsa, penjenayah, cyberbullies, dan kandungan yang tidak ada orang di fikiran mereka yang benar ingin mengekspos anak juga.

Walaupun kelihatan seperti perkara yang betul untuk dilakukan, menyekat anak anda daripada mengakses internet sepenuhnya kebanyakannya tidak produktif. Penyelesaian terbaik untuk memastikan anak anda selamat dalam talian adalah gabungan komunikasi, pendidikan, dan sekatan yang munasabah.

Tidak ada yang salah dengan menghalang anak anda mengakses kandungan yang belum cukup matang untuk ditangani. Namun, ketika anak anda meningkat dan matang, peraturan anda mengenai penggunaan internet perlu berkembang dengannya. Apa yang berfungsi untuk kanak-kanak berusia 5 tahun hanya akan menyebabkan geseran dengan seorang remaja.

Syukurlah, anda tidak keseorangan. Terdapat banyak sumber di luar sana untuk membantu anda mendidik diri sendiri tentang bahaya yang mungkin dihadapi di internet dan cara memerangi mereka. Pendidikan, untuk diri sendiri dan anak anda, adalah salah satu faktor terpenting dalam menjaga keselamatan diri dan mereka semasa mereka berada dalam talian. Anda tidak dapat mengelakkan bahaya yang tidak anda sedari.

Terdapat juga pelbagai penyelesaian teknologi untuk membantu menjaga keselamatan keluarga anda secara digital, dari yang terdapat di dalam iPhone anda hingga alat kecil pintar yang disediakan oleh Disney. Dengan menggunakan banyak kawalan ibu bapa yang tersedia untuk anda, anda dapat menetapkan had masa dan penggunaan, menyaring apa yang dapat anak anda akses di web, memantau komunikasi mereka dan bahkan memotongnya dari internet sama sekali..

Sama seperti pilihan kawalan ibu bapa ini, cara terbaik untuk menjaga keselamatan anak anda semasa melakukan aktiviti dalam talian adalah dengan menyedarkan mereka tentang bahaya dan menjaga komunikasi yang terbuka dengan mereka.

Melibatkan mereka dalam perbualan mengenai keselamatan internet bermaksud anda berdua akan berusaha mencapai tujuan yang sama. Mereka akan tahu bahawa mereka boleh menemui anda dengan soalan dan dapat bercakap dengan anda mengenai apa sahaja yang mereka hadapi yang telah membuat mereka kesal. Ini membolehkan anda bermain dengan lebih aktif dalam menjaga keselamatan mereka.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map