Apa Sebenarnya Virus Komputer? | Gambaran keseluruhan VPN

Salah satu bentuk perisian hasad yang paling merosakkan adalah virus komputer. Malware seperti ini boleh memusnahkan data anda, menjangkiti fail anda, dan merosakkan komputer anda dengan teruk. Virus juga mempunyai kemampuan untuk merebak sendiri dan menjangkiti komputer lain. Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai virus komputer dan apa yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya.


Apa itu Virus Komputer?

Komputer riba KomputervirusVirus komputer adalah sejenis perisian hasad dengan kemampuan untuk meniru diri sendiri. Ini bermaksud bahawa virus boleh merebak ke fail dan program lain tanpa persetujuan pengguna.

Virus komputer boleh merebak dengan pelbagai cara. Mereka dapat bersembunyi di lampiran e-mel, laman web yang dijangkiti, file yang dapat dieksekusi, atau iklan yang muncul. Di samping itu, pemacu USB dan peranti storan lain yang boleh ditanggalkan boleh mengandungi virus dan menyebarkannya ke komputer anda. Beberapa virus mula ditiru sebaik sahaja masuk ke peranti anda, dan yang lain memerlukan pencetus agar kod virus dapat diaktifkan. Walaupun perisian antivirus dapat melindungi komputer anda dari virus, keberkesanannya terhad. Kini terdapat banyak virus yang dapat menghindari perisian antivirus, yang menjadikan pengesanan malware lebih sukar.

Jenis Virus yang biasa

 • Virus Sektor Boot: Virus yang menjangkiti rekod but komputer utama dan sering merebak melalui peranti dan media storan yang boleh ditanggalkan. Ia biasanya sukar dikeluarkan dan sering memerlukan keseluruhan cakera keras diformat semula.
 • Menimpa Virus: Virus yang menjangkiti fail anda dan memusnahkannya. Satu-satunya cara untuk menghapusnya adalah dengan menghapus semua fail yang dijangkiti, yang mengakibatkan kehilangan data yang terkandung di dalamnya. Menimpa virus yang paling kerap disebarkan melalui e-mel.
 • Virus Residen: Virus semacam ini tersemat dalam memori komputer. Sekiranya virus asalnya dihapuskan, salinannya dapat disimpan dalam memori komputer. Ia kemudian dapat diaktifkan ketika sistem operasi anda menjalankan fungsi tertentu. Oleh kerana virus-virus ini tersembunyi di dalam RAM anda, virus ini sering tidak dikesan oleh perisian antivirus.
 • Virus yang Menjangkiti Fail: Virus yang menimpa atau memasukkan kod yang dijangkiti ke dalam fail yang boleh dilaksanakan. Apabila fail yang dijangkiti dibuka, virus akan menimpa atau memusnahkannya. Virus yang menjangkiti fail juga boleh merebak ke sistem operasi komputer atau bahkan memformat semula cakera keras anda.
 • Virus Makro: Virus yang ditulis dalam bahasa makro yang sama dengan program perisian seperti Microsoft Office. Mereka memasukkan kod jahat dalam dokumen dan fail data ini, yang mulai berjalan ketika file dibuka. Virus kemudian boleh menjangkiti semua dokumen pengguna, mengubahnya atau membuatnya tidak dapat dibaca. Virus merebak jika pengguna berkongsi dokumen yang dijangkiti.

Seberapa Lazimnya Virus?

Virus adalah bentuk malware yang sangat lazim mempengaruhi komputer isi rumah. Laporan Perisikan Keselamatan Microsoft dan Laporan Pengguna mendapati bahawa di Amerika Syarikat, lebih daripada 16 juta isi rumah mengalami virus komputer dalam dua tahun terakhir. Ia juga menganggarkan bahawa hampir 40% isi rumah Amerika mengandungi peranti yang dijangkiti virus. Sebenarnya, laporan itu menyatakan bahawa 57% daripada semua perisian hasad yang mempengaruhi orang Amerika adalah virus komputer.

Dalam beberapa tahun terakhir, virus dan bentuk malware lain semakin menargetkan pemerintah, organisasi penjagaan kesihatan, dan perniagaan. Kira-kira 75% organisasi kesihatan Amerika dan 63% syarikat Amerika mengalami beberapa jenis serangan perisian hasad pada tahun 2016.

Bagaimana Virus Menjangkiti Komputer Anda?

Terdapat banyak cara yang berbeza sehingga virus dapat menjangkiti komputer anda. Berikut adalah beberapa cara yang paling biasa:

E-mel dan Lampiran Spam

Virus komputer sering tersebar melalui e-mel. Ini boleh berlaku dengan membuka lampiran e-mel, atau dalam beberapa kes hanya dengan melihat e-mel. Beberapa virus juga dihantar dalam badan HTML dari e-mel. Akibatnya, banyak perkhidmatan e-mel melumpuhkan HTML sehingga anda mengesahkan bahawa anda mengetahui pengirimnya.

Mesej segera

Perkhidmatan pesanan segera seperti Skype dan Facebook Messenger dapat digunakan untuk menyebarkan virus. Kaedah yang paling biasa adalah dengan menghantar pautan yang dijangkiti dalam mesej sembang. Orang lebih cenderung mengklik pautan dari orang yang mereka kenali, dan pembangun virus menyedari perkara ini.

Perkhidmatan Berkongsi Fail

Dropbox, SharePoint, dan perkhidmatan perkongsian fail lain adalah kaedah lain untuk menyebarkan virus. Sekiranya pengguna memuat naik fail yang dijangkiti ke akaun perkongsian fail, virus akan menyebar ke orang lain yang mempunyai akses ke akaun tersebut. Walaupun Google Drive dan beberapa perkhidmatan lain mengimbas fail untuk virus, mereka hanya mengimbas fail yang lebih kecil daripada 25MB.

Muat turun Antivirus palsu

Kadang kala penjenayah siber menggunakan iklan pop-up untuk menipu pengguna agar menganggap PC mereka mempunyai virus. Mereka mendesak pengguna memuat turun program antivirus mereka untuk menghilangkan virus tersebut. Walau bagaimanapun, muat turun antivirus adalah palsu, dan sebenarnya menjangkiti komputer pengguna dengan virus.

Perisian yang tidak ditandingi

Istilah perisian yang tidak ditambal merujuk kepada perisian yang tidak terkini. Pembangun sering mengeluarkan kemas kini keselamatan untuk memperbaiki kerentanan dalam perisian, dan sangat penting untuk memasang kemas kini ini. Penjenayah siber sering memanfaatkan kerentanan ini untuk menjangkiti komputer dengan virus dan perisian hasad lain.

Apakah Beberapa Gejala Virus Komputer?

Terdapat tanda amaran tertentu yang menunjukkan komputer anda mungkin mempunyai virus. Sekiranya kelajuan pemprosesan komputer anda menjadi perlahan, atau komputer anda kerap membeku atau hancur, ada baiknya anda menyelidiki lebih lanjut. Gejala virus lain yang mungkin berlaku termasuk mesej timbul mengenai fail yang hilang, kemunculan fail tambahan atau kehilangan fail, dan e-mel yang muncul di folder yang anda hantar yang tidak anda hantar. Anda tiba-tiba mungkin mengalami masalah dengan perkakasan atau aksesori anda, atau melihat komputer anda melaksanakan perintah dengan sendirinya. Ini adalah beberapa tanda biasa bahawa komputer anda mungkin mempunyai virus.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Komputer Saya Mempunyai Virus?

Terdapat beberapa langkah yang harus anda ambil sekiranya komputer anda mempunyai virus. Langkahnya akan berbeza bergantung pada sama ada anda mempunyai PC atau Mac.

Cara Menghapus Virus Dari PC

 1. Masuk ke Mod Selamat: Matikan komputer anda dan hidupkan semula dan terus tekan butang F8 semasa ia boot. Menu Advanced Boot Options akan muncul, dan anda harus memilih pilihan Safe Mode with Networking.
 2. Gunakan Alat Pembersih Cakera Anda: Menggunakan alat ini akan membolehkan anda menghapus semua fail sementara anda. Untuk mencarinya, mulakan dengan mengklik menu Mula anda, diikuti dengan Program, Aksesori, Alat Sistem, dan akhirnya, Pembersihan Cakera. Pilih Fail Sementara dari senarai Fail untuk Hapus, dan teruskan dan hapus.
 3. Muat turun Pengimbas Virus: Untuk perlindungan tambahan, muat turun pengimbas virus masa nyata seperti AVG Antivirus PERCUMA, dan pengimbas atas permintaan seperti Microsoft Safety Scanner.
 4. Jalankan Imbasan: Mulakan dengan menjalankan pengimbas atas permintaan anda, dan kemudian jalankan pengimbas masa nyata anda. Kemungkinan besar, salah satu program ini dapat mengesan virus dan menghapusnya. Sekiranya imbasan gagal mengeluarkan virus, maka anda perlu menghapusnya secara manual. Anda boleh melakukannya sendiri menggunakan Windows Registry, tetapi selalunya lebih selamat untuk merekrut pakar IT untuk membantu anda.

Cara Menghapus Virus Dari Mac

 1. Lancarkan Monitor Aktiviti Anda: Gunakan Monitor Aktiviti anda untuk mencari aplikasi yang disusupi, dan cari malware seperti MacDefender atau MacSecurity. Apabila anda menjumpai perisian hasad, klik pada Quit Process dan keluar dari Activity Monitor.
 2. Pindahkan perisian hasad ke Sampah: Setelah menutup Monitor Aktiviti, buka folder Aplikasi anda. Pindahkan malware ke Sampah dan kosongkan.
 3. Menyemak kemas kini: Periksa untuk mengetahui apakah perisian dan aplikasi anda terkini. Sekiranya terdapat pembaikan OS atau Kemas Kini Apple, pasang segera.

Bagaimana Saya Boleh Melindungi Komputer Saya Daripada Virus?

Terdapat banyak langkah yang boleh anda lakukan untuk melindungi komputer dan peranti anda dari virus dan jenis malware lain.

 • Pasang Perisian Antivirus: Pastikan anda memasang perisian antivirus dari syarikat ternama dan terus diperbaharui.
 • Pastikan Komputer dan Perisian Anda Dikemas kini: Sentiasa pasang kemas kini komputer dan perisian apabila tersedia. Kemas kini ini sering memperbaiki kerentanan keselamatan dalam sistem operasi dan perisian anda.
 • Jangan Buka E-mel atau Lampiran yang Mencurigakan: Padam atau tandakan e-mel yang mencurigakan sebagai spam dan jangan membukanya. Anda juga harus memilih penyedia e-mel yang mengimbas semua lampiran sebelum membukanya.
 • Pasang Aplikasi Anti-Malware: Selain perisian antivirus, pertimbangkan untuk menggunakan aplikasi program anti-malware. Aplikasi ini secara berkala mengimbas komputer anda untuk mencari virus, perisian intip, dan perisian hasad lain.
 • Pasang Firewall: Firewall menyaring lalu lintas internet dan rangkaian dan dapat membantu menyekat potensi ancaman.
 • Hidupkan Tetapan Privasi Penyemak Imbas Anda: Pastikan untuk menghidupkan tetapan privasi penyemak imbas anda, dan menggunakan penyekat pop timbul. Anda juga harus mengosongkan cache dan sejarah penyemakan imbas anda secara berkala.

Pemikiran Akhir

Dalam beberapa tahun terakhir, penjenayah siber semakin banyak menggunakan virus untuk menargetkan bisnis, organisasi penjagaan kesihatan, dan pemerintah. Virus ini boleh melanggar data, merosakkan operasi organisasi, dan memusnahkan maklumat penting.

Walaupun begitu, virus komputer masih menjadi ancaman keselamatan siber utama bagi pengguna komputer peribadi. Mereka boleh merosakkan dan sering memusnahkan data atau merosakkan komputer secara serius. Atas sebab-sebab ini, pengguna komputer perlu mengetahui ancaman malware ini dan mengambil tindakan untuk melindungi peranti mereka dari virus.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map