Apa Itu Trojan Dan Bagaimana Anda Boleh Melindungi Diri Anda?

Trojan horse adalah sejenis malware yang muncul sebagai program yang sah untuk menipu pengguna. Tetapi apabila pengguna memuat turun program, Trojan menjangkiti sistem mereka. Mereka memperoleh nama mereka dari mitologi Yunani. Terdapat banyak jenis Trojan, yang dapat melakukan pelbagai aktiviti jahat. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai Trojan dan bagaimana anda dapat melindungi peranti anda dari mereka.


Apa itu Trojan?

Trojan atau Trojan horse adalah bentuk malware yang biasa disamarkan sebagai perisian yang sah. Mereka bukan virus sebenar kerana tidak dapat merebak sendiri. Sebaliknya, pengguna memuat turunnya, dengan mempercayai bahawa ia adalah alat atau program yang sah.

Setelah Trojan berada di komputer anda, terdapat banyak jenis tindakan berbahaya yang dapat dilakukannya. Berikut adalah beberapa jenis Trojan yang paling biasa:

 • Trojan-Downloader: Virus yang memuat turun dan memasang perisian hasad.
 • Trojan-Droppers: Program yang digunakan penggodam untuk memasang virus. Perisian antivirus biasanya tidak mengesannya.
 • Ransomware: Trojan yang menyulitkan data anda sehingga anda tidak dapat mengaksesnya lagi. Penjenayah siber kemudian menuntut anda membayar wang tebusan sebagai ganti kunci penyahsulitan. Walau bagaimanapun, mereka tidak selalu memberikan kuncinya dan sangat sukar atau mustahil untuk menyahsulitkan data anda tanpanya.
 • Trojan-Banker: Perisian hasad yang mencuri maklumat kewangan anda seperti maklumat kad kredit dan akaun perbankan dalam talian.
 • Trojan Rootkits: Program yang menyembunyikan aktiviti terpilih di komputer anda dan mencegah anda mengesan perisian hasad. Ini bermaksud perisian hasad dapat berjalan lebih lama di komputer anda sebelum anda menyedari ada sesuatu yang tidak kena.
 • Trojan pintu belakang: Ini adalah bentuk Trojan yang sangat biasa. Ia memberikan akses jarak jauh penjenayah siber ke komputer anda sehingga mereka dapat mengawalnya. Ini bermaksud penggodam dapat menghantar, menerima, atau memadam fail, merosakkan data anda, menghidupkan semula komputer anda, dan banyak lagi. Kadang kala penggodam menggunakannya untuk membuat rangkaian keseluruhan komputer “Zombie” yang disebut Botnet dan melakukan jenayah siber.
 • Trojan-FakeAV: Trojan jenis ini muncul sebagai perisian antivirus. Mereka mendakwa bahawa terdapat ancaman keselamatan di komputer anda, dan menawarkan untuk menghapuskan ancaman tersebut sebagai pertukaran dengan bayaran. Ancaman itu tidak benar-benar wujud, dan pada hakikatnya, program ini cuba memeras wang daripada anda.

Apa Risiko Trojan?

Terdapat puluhan jenis Trojan yang berlainan, dan kerusakan yang ditimbulkannya sangat bervariasi. Ransomware Trojan dapat mengenkripsi data anda sehingga anda tidak dapat memulihkannya, dan jenis Trojan lain dapat mencuri kata laluan anda, menghancurkan atau menghapus fail anda, atau mematikan program antivirus dan firewall anda. Trojan juga boleh memasang keyloggers, yang mengesan ketukan kekunci anda dan dapat menguraikan maklumat log masuk anda untuk akaun dalam talian.

Penjenayah siber juga dapat menggunakan Trojan untuk mengambil alih komputer anda dan mengendalikannya dari jauh untuk melakukan penawaran mereka. Dengan berbuat demikian, penggodam dapat mengakses semua fail dan akaun anda, mencuri identiti anda, atau bahkan menggunakan komputer anda untuk melakukan serangan siber.

Trojan adalah jenis malware yang sangat berbahaya, dan penjenayah siber boleh menggunakannya untuk pelbagai tujuan jahat. Di samping itu, mereka sangat sukar dikesan oleh pengguna dan sering dilewatkan oleh perisian antivirus.

Bagaimana Trojan Menjangkiti Komputer Anda?

Komputer Kuda TrojanKuda Trojan menyamar sebagai program yang sah, dan mereka menjangkiti komputer semasa pengguna memuat turunnya. Mereka sering muncul sebagai lampiran e-mel dari organisasi yang boleh dipercayai atau kenalan dari senarai kenalan anda. Penggodam menggunakan nama-nama ini untuk mencuba dan meyakinkan anda untuk membuka pautan, fail atau laman web. Kuda Trojan juga dapat menyamar sebagai muat turun permainan, laman web, alat penyemak imbas, atau aplikasi percuma. Setelah anda memuat turun program, Trojan dipasang dan berjalan setiap kali komputer anda dihidupkan. Trojan tidak menyebarkan sendiri dan biasanya meminta pengguna memuat turun program palsu. Anda dapat mencegahnya daripada menjangkiti komputer anda dengan tidak pernah membuka fail atau memuat turun program yang tidak anda kenal.

Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Trojan Menjangkiti Komputer Saya?

Dua cara utama untuk membuang Trojan dari komputer anda ialah perisian penghapus Trojan atau dengan membuang perisian hasad secara manual.

Banyak syarikat antivirus menawarkan penghilang Trojan sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka. Salah satu pilihan adalah Avast Free Antivirus, yang mempunyai penghilang Trojan percuma. Program ini akan mengenal pasti Trojan mana-mana pada komputer atau peranti anda dan membuangnya untuk anda. Beberapa syarikat lain yang menawarkan alat penghilang Trojan adalah MalwareFox dan Bitdefender.

Sekiranya anda lebih suka mencabut Trojan secara manual, ada beberapa langkah yang perlu anda lakukan. Sekiranya sistem anda dijangkiti Trojan, anda akan sering menerima kesalahan DLL. Anda boleh menyalin ralat dan melakukan penyelidikan dalam talian untuk membantu anda mengenal pasti fail exe yang terjejas. Seterusnya, anda perlu membatalkan fungsi pemulihan sistem anda dan menghidupkan semula komputer anda. Semasa reboot, tekan F8 dan pilih Safe Mode. Kemudian buka panel kawalan anda dan keluarkan fail Trojan. Langkah terakhir adalah membuka folder Sistem Windows dan menghapus fail program yang lain.

Bagaimana Saya Boleh Melindungi Peranti Saya Dari Trojan?

Seperti bentuk perisian hasad lain, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk melindungi komputer dan peranti anda dari Trojan. Inilah yang paling penting:

 • Jangan sekali-kali membuka lampiran atau memuat turun program melainkan anda tahu dengan tepat apa itu. Ini berlaku untuk semua jenis perisian hasad, tetapi Trojan adalah kes khas kerana mereka memerlukan tindakan pihak pengguna untuk menjangkiti komputer anda.
 • Untuk melindungi diri anda dari Trojan dan perisian hasad lain, gunakan perisian antivirus dari syarikat yang dipercayai. Anda mungkin memilih salah satu yang termasuk penghilang Trojan, yang akan mengimbas sistem anda untuk memastikan anda tidak memuat turun Trojan secara tidak sengaja dan akan mengeluarkannya dari komputer jika dikesan. Pastikan mengimbas komputer anda secara berkala. Kami menyukai Bitdefender sebagai syarikat yang menyediakan perisian antivirus yang baik.
 • Perbarui perisian anda, termasuk sistem operasi dan penyemak imbas anda. Penjenayah siber sering mengenal pasti kelemahan dalam program perisian dan memanfaatkannya untuk memasang perisian hasad. Pembuat perisian sering mengeluarkan kemas kini yang menangani kerentanan ini, jadi penting untuk memuat turun kemas kini apabila tersedia.
 • Gunakan firewall untuk menjaga keselamatan sambungan Internet anda. Program-program ini berfungsi untuk menyekat sambungan yang tidak diminta dan dapat membantu mencegah Trojan. Pengguna Windows mempunyai akses ke Windows Firewall dan perlu memastikannya dihidupkan untuk perlindungan tambahan.

Pemikiran Akhir

Trojan adalah jenis malware yang sangat bervariasi yang dapat melakukan pelbagai jenis aktiviti jahat di komputer anda. Aktiviti-aktiviti ini mungkin termasuk mencuri maklumat kewangan anda, mencatat ketukan anda, atau bahkan menjadikan komputer anda menjadi zombie yang dikawal oleh penjenayah siber.

Walaupun mereka sering dimuat oleh pengguna, pengguna juga dapat mengambil tindakan untuk mencegah Trojan. Dengan menggunakan langkah-langkah keselamatan asas dan menggunakan perisian antivirus dengan penghilang Trojan, anda dapat mengurangkan risiko anda dijangkiti oleh Trojan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me