Apa itu Pengekodan Selamat dan Mengapa Penting? | VPNoverview.com

Kod perisian terletak di tengah-tengah bagaimana aplikasi anda berfungsi. Ini juga merupakan salah satu kunci yang boleh berlaku serangan siber. Sekiranya kod anda mempunyai kelemahan, keseluruhan aplikasi anda mungkin terganggu. Masalah dengan kelemahan perisian adalah bahawa mereka membuka kelemahan dalam kod – kelemahan yang dapat dimanfaatkan oleh penjenayah siber. Mencegah insiden keselamatan siber bermula dari awal dengan kod perisian itu sendiri. Artikel ini melihat amalan pengekodan selamat dan mengapa disiplin penting untuk difahami.


Apa yang dimaksudkan dengan Pengekodan Selamat?

Komputer riba Dengan KunciApabila pembangun perisian menulis kod perisian, mereka perlu mempertimbangkan banyak perkara. Ini termasuk cara mengekspresikan keperluan seni bina dan reka bentuk aplikasi, bagaimana menjaga kodnya agar dioptimumkan dan efisien, dan juga bagaimana memastikan kodnya aman. Kod selamat akan membantu mencegah banyak serangan siber berlaku kerana ia menghilangkan kerentanan yang banyak diandalkan oleh eksploitasi.

Sekiranya perisian anda mempunyai kerentanan keselamatan, perisian tersebut dapat dieksploitasi. Serangan ransomware WannaCry tahun 2017, mengeksploitasi kerentanan protokol Windows. Kerentanan perisian berleluasa. Pencarian menggunakan senarai kelemahan Institut Piawaian dan Teknologi Nasional (NIST), menunjukkan bahawa dalam 3 tahun terakhir terdapat 40,569 kelemahan aplikasi.

Apabila syarikat menerapkan budaya pengekodan yang selamat, mereka berusaha untuk meminimumkan kelemahan dalam kod mereka.

Bagaimana Anda Mengekod dengan Selamat?

Pengekodan menggunakan amalan selamat didokumentasikan dengan baik. Projek Keselamatan Aplikasi Web Terbuka (OWASP) telah membuat satu set garis panduan bagaimana melakukannya. Dalam panduan ini, mereka menawarkan senarai semak item yang anda gunakan untuk memastikan kod anda seaman mungkin. Contoh jenis perkara yang diliputi dalam garis panduan adalah:

 • Pengesahan input data: Ini merangkumi pelbagai aspek sumber data dan pengesahan data. Contohnya, panjang dan julat tarikh sekeping data. Pemeriksaan pengesahan data membantu melindungi aplikasi web daripada serangan siber.
 • Pengesahan dan pengurusan kata laluan: Pengekodan juga melibatkan seni bina perisian. Bahagian ini mempunyai banyak nasihat yang merangkumi rentetan pengkodan dan seni bina.
 • Amalan Kriptografi: Panduan ini menunjukkan bahawa mana-mana modul kriptografi yang digunakan, sesuai dengan FIPS 140-2 atau standard yang setara.
 • Ralat Mengendalikan dan Membalak: Ini adalah bidang yang penting dan jika tidak dikodkan dengan selamat dapat membocorkan data.
 • Perlindungan Data: Garis panduan untuk melindungi data merangkumi nasihat untuk menyimpan kata laluan dengan selamat dan cara mengelakkan kebocoran data melalui HTTP GET.
 • Keselamatan Komunikasi: Nasihat mengenai cara melindungi data semasa transit, misalnya, menggunakan sambungan TLS.

Apabila arkitek perisian menetapkan reka bentuk seni bina aplikasi dan pengaturcara membuat kod berdasarkan perintah tersebut, mereka harus menggunakan garis panduan OWASP sebagai lembaran boks pengekodan selamat mereka.

Pengekodan selamat tidak berhenti pada peringkat pengaturcaraan. Kawasan lain yang perlu menjadi sebahagian daripada pendekatan holistik untuk membuat kod selamat termasuk:

 1. Sistem berdasarkan ‘hak istimewa paling sedikit’: Menjaga akses ke mana-mana kod secara asas perlu diketahui akan membantu mencegah pelaksanaan berbahaya dari kod yang tidak selamat. Ini boleh menjadi sangat sukar ketika menggunakan pemaju atau syarikat pembangunan dari luar.
 2. Pertahanan secara mendalam: Terus berlapis strategi pertahanan ketika kod itu dipromosikan ke produksi. Pastikan persekitaran runtime anda selamat seperti kod anda.
 3. Amalkan jaminan kualiti yang baik: Gunakan pelbagai program jaminan seperti tinjauan kod dan ujian PEN untuk memastikan kualiti.

Sumber untuk Pengekodan Selamat yang Berjaya

Menjaga pasukan pengembangan anda terlatih dan berhubung dengan teknik pengekodan selamat terkini sangat penting dalam pengekodan selamat. Anda tidak boleh mengharapkan pengaturcara mengetahui cara membuat kod dengan selamat, mereka perlu dilatih dan peka. Berikut adalah beberapa sumber yang berguna untuk membantu anda dan pasukan anda dalam membuat kod selamat.

 1. OWASP – Kami telah menyebutkan Amalan Pengekodan Selamat OWASP. Panduan Pembangun OWASP juga merupakan batu asas yang berguna untuk pengekodan yang selamat. Juga, periksa alat mereka yang mencari kebergantungan dan kelemahan yang dinyatakan secara terbuka yang mungkin mempengaruhi projek anda.
 2. Alkitab Microsoft mengenai pengekodan selamat: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Buku selalu berguna untuk dipelajari ketika mempelajari teknik pengekodan yang selamat. Beberapa contoh termasuk: “24 Dosa Keselamatan Perisian yang mematikan” dan “Pengekodan Selamat: Prinsip dan Praktik”
 4. Lihat ‘kerangka pengekodan selamat’, sekali lagi inisiatif OWASP. Terdapat organisasi yang akan membantu melatih kakitangan anda dalam teknik pengkodan yang selamat berdasarkan kerangka ini.
 5. Piawaian pengekodan selamat, mis. SEI CERT yang diawasi oleh Carnegie Mellon University, menawarkan sokongan dan panduan dalam pengekodan selamat untuk pelbagai bahasa pengaturcaraan:
 6. Firma periksa kod boleh digunakan untuk mengkaji kod anda. Firma seperti CheckMarx dan CAST Software akan menggunakan alat analisis khusus untuk mencari kelemahan dan mengakses kualiti perisian.
 7. Fahami cara menggunakan Kitaran Hidup Pembangunan Perisian (SDLC) untuk mengekod keselamatan. Dengan menggunakan pendekatan SDLC, akan membantu anda memastikan bahawa penapis keselamatan melalui semua bahagian kitaran hidup pembangunan.
 8. Tutorial pengekodan selamat dari RedHat

Kod Selamat untuk Keunggulan Bersaing

Keselamatan bermula dengan kod anda dan membuat kod selamat adalah bahagian penting dalam membuat produk perisian yang hebat. Amalan pengekodan yang tidak selamat bukan sahaja membuat pelanggan anda berisiko, tetapi juga akan mempengaruhi reputasi syarikat anda. Menerapkan prinsip garis panduan pengekodan selamat OWASP adalah tempat yang baik untuk memulakan. Menghasilkan perisian selamat yang dapat diperlihatkan bukan sahaja membolehkan anda mencegah serangan siber tetapi memberi kelebihan kepada persaingan organisasi anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map