Apa itu Pencurian Identiti dan Bagaimana Masalahnya?

Adakah anda pernah mencuri identiti anda? Lebih 16 juta orang di Amerika Syarikat sahaja menjadi mangsa pencurian identiti pada tahun 2017, dan jumlahnya terus meningkat. Di dunia teknologi tinggi kita, kita lebih terdedah untuk mencuri maklumat peribadi kita. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai pencurian identiti dan perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi maklumat anda.


Apa itu Pencurian Identiti?

Pencurian identiti adalah ketika seseorang mencuri maklumat peribadi dan kemudian menggunakannya untuk berpose sebagai orang lain. Mereka sering menggunakan maklumat tersebut untuk membuat pembelian, membuka akaun, atau bahkan untuk memberikan pengenalan palsu kepada polis.

Terdapat dua kategori utama kecurian identiti: nama sebenar dan pengambilalihan akaun. Dalam pencurian identiti nama sebenarnya, penipu menggunakan maklumat peribadi untuk membuka akaun baru atas nama mangsa. Ini mungkin termasuk kad kredit, cek, atau akaun membeli-belah dalam talian. Pengambilalihan akaun adalah apabila pencuri menggunakan maklumat untuk mengakses akaun seseorang yang ada. Kemudian mereka akan mengumpulkan sejumlah besar bil pada akaun orang tersebut.

Contoh umum kecurian identiti adalah:

 • Kecurian identiti berkaitan cukai
  Apabila penipu memfailkan penyata cukai palsu dengan nombor Jaminan Sosial yang dicuri.
 • Kecurian identiti perubatan
  Dalam kes ini, pelaku mencuri maklumat insurans kesihatan untuk mendapatkan rawatan perubatan di akaun mangsa mereka.
 • Kecurian identiti kanak-kanak
  Apabila nombor Jaminan Sosial kanak-kanak dicuri dan digunakan untuk memohon faedah kerajaan dan membuka akaun.
 • Kecurian identiti warga emas
  Sejenis kecurian identiti yang ditujukan khas untuk warga emas.

Bagaimana Penjenayah Mengakses Maklumat Peribadi?

Phishing Fishhook dengan Kata LaluanTerdapat pelbagai cara penjenayah untuk mendapatkan maklumat peribadi. Percaya atau tidak, kaedah berteknologi rendah seperti menyelam sampah dan mencuri surat orang masih digunakan. Dengan mengambil wang dari sampah anda, penjenayah sering dapat maklumat yang mencukupi untuk mencuri identiti anda. Atau mereka mungkin mengambil tawaran kad kredit yang diluluskan di surat anda dan membuka akaun atas nama anda. Dan ada yang menggunakan pencopet dan mencuri dompet untuk mendapatkan maklumat orang lain.

Kaedah lain lebih berteknologi tinggi dan merangkumi pancingan data, pelanggaran data, dan maklumat log masuk penggodaman. Phishing adalah ketika penjenayah siber berpura-pura sebagai bank atau institusi lain dan menghubungi anda melalui e-mel, teks, atau panggilan telefon. Mereka cuba meyakinkan anda untuk memberi mereka maklumat peribadi atau maklumat akaun anda. Kemudian mereka menggunakan maklumat untuk mengakses akaun anda. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelanggaran data menjadi perkara biasa. Apabila ini berlaku, pencuri dapat mengakses maklumat anda dengan mudah.

Ini adalah beberapa cara biasa penjenayah dapat mengakses maklumat anda. Malangnya, bilangan kaedah yang mungkin hampir tidak terhad.

Sejauh mana berlakunya kecurian identiti?

Pencurian identiti adalah perkara biasa dan jumlah orang yang terjejas olehnya semakin meningkat. Tinjauan dalam talian 2018 oleh The Harris Poll mendedahkan bahawa hampir 60 juta orang Amerika telah mengalami kecurian identiti. Dan kajian 2018 oleh Javelin Strategy & Penyelidikan, mendapati bahawa jumlah mangsa di A.S. mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu 16.7 juta pada tahun 2017. Apa yang lebih membimbangkan ialah pencuri identiti menggunakan kaedah yang lebih kompleks untuk mencuri maklumat peribadi. Pengambilalihan akaun khususnya meningkat, dan jumlahnya meningkat tiga kali ganda antara 2016 dan 2017. Oleh kerana kaedah pencurian identiti menjadi lebih canggih, jumlahnya terus meningkat.

Bagaimana Pencurian Identiti Menjadi Masalah Besar?

PenggodamPencurian identiti sudah lama berlaku, tetapi lebih menjadi masalah dalam dunia teknologi tinggi kita. Penjenayah menggunakan kaedah seperti menyelam sampah, pencopet, atau penipuan telefon bertahun-tahun sebelum internet wujud. Malangnya, dengan peningkatan internet dan teknologi yang lebih maju, pencurian identiti menjadi lebih biasa. Lebih sukar untuk mengesan penjenayah ini, dan banyak dari mereka tidak pernah ditangkap.

Sekarang kita mempunyai internet, banyak maklumat peribadi kita dihantar dalam talian. Kami menggunakan perbankan dalam talian, membuat pembelian dari peruncit dalam talian, dan membayar bil kami menggunakan akaun dalam talian. Walaupun amalan ini sesuai, mereka sering menjejaskan maklumat peribadi kita. Dengan menghantar data secara elektronik, individu dan perniagaan lebih terdedah kepada penggodam dan penjenayah siber.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelanggaran data menjadi ancaman besar terhadap maklumat peribadi kami. Pelanggaran data berlaku ketika penggodam mengakses dan mengekstrak maklumat rahsia yang selamat dari sistem syarikat. Penggodam kemudian dapat menggunakan data dengan cara yang mereka pilih. Akibat pelanggaran data, maklumat peribadi sulit dapat dilepaskan.

Malangnya, pelanggaran data juga meningkat. Pusat Sumber Pencurian Identiti mengesan pelanggaran data dan menerbitkan penemuan mereka secara berkala. Pada tahun 2017, mereka melaporkan rekod tertinggi dari 1.579 pelanggaran data di Amerika Syarikat. Pelanggaran ini mengakibatkan kebocoran lebih dari 178 juta rekod. Salah satu pelanggaran terbesar melibatkan agensi pelaporan kredit Equifax. Pelanggaran ini mempengaruhi 147.9 juta orang dan mendedahkan nama, nombor Jaminan Sosial, nombor lesen memandu, dan maklumat peribadi yang lain.

Bolehkah Anda Melindungi Diri Anda Daripada Kecurian iIdentity?

Mengingat semua cara penjenayah dapat mencuri identiti anda, mustahil untuk melindungi diri anda sepenuhnya. Tidak ada seorang pun yang dapat mencegah pencurian identiti, kerana beberapa jenis keselamatan berada di luar kawalan anda. Dengan pelanggaran data, misalnya, tidak ada yang dapat anda lakukan untuk mengelakkannya berlaku. Walaupun begitu, ada langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kecurian identiti dalam talian dan luar talian.

Melindungi Identiti Anda Dalam Talian

 • Berhati-hati dengan bagaimana dan di mana anda berkongsi maklumat peribadi dalam talian.
 • Hanya berbelanja di laman web yang selamat yang memiliki “https” di URL.
 • Gunakan kata laluan yang kuat dan unik untuk semua akaun dalam talian anda. Jangan gunakan kata laluan yang sama untuk beberapa akaun.
 • Berhati-hati semasa menggunakan Wi-Fi. Elakkan menggunakan nama jalan anda ketika menamakan rangkaian anda, dan pilih kata laluan yang selamat. Elakkan menggunakan rangkaian Wi-Fi awam untuk log masuk ke akaun anda atau melakukan transaksi. Sekiranya anda mesti menggunakan Wi-Fi awam, penyediaan VPN sangat disarankan.
 • Jangan sekali-kali memasukkan maklumat peribadi di komputer awam.

Melindungi Identiti Anda di Luar Talian

 • Perhatikan dompet dan beg tangan anda semasa anda berada di lokasi awam.
 • Berhati-hati semasa membayar dengan kad kredit atau debit dan jangan sekali-kali berkongsi PIN anda dengan sesiapa sahaja.
 • Cincang semua dokumen dengan maklumat peribadi sebelum membuangnya.
 • Lindungi peti mel anda.
 • Simpan dokumen peribadi penting anda dalam kotak terkunci.

Bagaimana Anda Tahu Identiti Anda Dicuri?

Terdapat beberapa tanda yang dapat memberitahu anda bahawa identiti anda telah dicuri. Penting untuk mengambil tindakan dengan cepat sekiranya perkara seperti ini berlaku kepada anda. Setiap jam yang anda tidak bertindak boleh mengakibatkan lebih banyak kerosakan kewangan. Berikut adalah beberapa tanda yang boleh bermakna anda telah menjadi subjek penipuan identiti.

Invois Tidak dikenali

Apabila anda menerima invois untuk produk yang anda tidak pernah pesan ini semestinya membimbangkan anda. Ini boleh bermakna data bank anda telah dicuri dan penjenayah itu membeli produk dengan nama anda. Perkara yang sama berlaku untuk penyata bank yang anda tidak ingat.

Notis Penghantaran yang tidak dikenali

Isyarat lain ialah anda akan mendapat pemberitahuan penghantaran untuk produk yang belum anda pesan. Penjenayah itu mungkin telah menggodam akaun anda dan membeli produk dengan wang hasil kerja keras anda.

Aktiviti Akaun Tidak Biasa

Isyarat ketiga ialah anda mendapat e-mel dari perkhidmatan yang mengatakan bahawa mereka telah melihat aktiviti luar biasa di akaun anda. Ini mungkin juga e-mel yang memberitahu anda bahawa butiran akaun anda telah diubah. Sekiranya bukan anda yang mengubah maklumat ini, mungkin sudah waktunya untuk mengambil tindakan.

Tanda di Media Sosial

Cara terakhir anda sering memberitahu anda bahawa akaun anda telah diretas adalah melalui media sosial. Rakan dan keluarga mungkin menghampiri anda mengenai beberapa mesej pelik yang anda kirimkan. Peretas sering memegang akaun Facebook, Twitter, Instagram, atau Snapchat untuk menipu orang. Sekiranya mereka mempunyai akses ke akaun anda, mereka dapat mengirim mesej kepada semua rakan dan keluarga anda yang meminta wang. Kerana faktor peribadi orang akan cenderung memberi dengan lebih mudah. Akaun media sosial juga boleh digunakan untuk menyebarkan pautan yang rosak dan menggodam lebih banyak akaun.

Apa yang perlu dilakukan Apabila Identiti Anda Dicuri?

Menjadi mangsa penipuan identiti boleh sangat mengecewakan. Sekiranya anda mengesyaki perkara ini adalah mustahak untuk bertindak cepat. Langkah-langkah berikut akan membantu anda meminimumkan kerosakan sebanyak mungkin.

Sekat Akaun Bank Anda

Sekiranya data perbankan anda telah dicuri, penting untuk segera menghubungi bank anda untuk menyekat akaun anda. Dengan cara ini anda dapat mengelakkan penjenayah menghabiskan lebih banyak wang anda. Bank anda mungkin dapat membantu anda dalam membuat susulan dan mendapatkan kembali akaun anda.

Mendapatkan Kembali Akaun

Sekiranya anda menjadi mangsa kecurian identiti dalam talian, sebaiknya log masuk ke akaun anda dan ubah kata laluan secepat mungkin. Sekiranya anda tidak dapat lagi log masuk ke akaun anda, hubungi sokongan pelanggan perkhidmatan dalam talian tersebut. Terangkan keadaan kepada mereka dan cuba kembalikan akaun anda.

Laporkan Penipuan

Sekiranya anda telah menyimpan akaun dalam talian dan akaun belakang anda, adalah penting untuk melaporkan penipuan tersebut kepada polis. Cuba kumpulkan bukti sebanyak mungkin dan jelaskan keadaannya kepada mereka. Mereka mungkin dapat menjumpai pelakunya jika anda memberi mereka maklumat yang mencukupi. Lebih-lebih lagi, dalam beberapa kes, penjenayah akan menggunakan identiti anda untuk melakukan lebih banyak kejahatan. Sekiranya ini berlaku, sangat penting anda menghubungi polis untuk meyakinkan mereka bahawa bukan anda yang melakukan jenayah ini.

Hubungi Agensi Pungutan Hutang

Penipuan identiti boleh membawa anda ke dalam masalah kewangan yang hebat. Anda bahkan mungkin membuat pemungut hutang mengetuk pintu anda. Sekiranya ini berlaku, adalah idea yang baik untuk dibawa ke agensi-agensi ini dan menerangkan keadaannya. Sekiranya tidak, hutang akan meningkat. Beritahu mereka bahawa anda boleh menjadi mangsa penipuan identiti dan mungkin mereka dapat membantu anda. Dalam kebanyakan kes, pemungut hutang akan bersimpati selagi anda bersikap terbuka dengan mereka mengenai apa yang berlaku.

Pemikiran Akhir

Pencurian identiti semakin berleluasa, dan penjenayah siber menggunakan kaedah yang lebih maju untuk mendapatkan data peribadi. Anda boleh mengambil langkah-langkah untuk melindungi maklumat peribadi anda, tetapi tidak seorang pun dapat mencegah pencurian identiti.

Walaupun anda melakukan semua yang anda mampu untuk melindungi data anda, beberapa aspek keselamatan di luar kawalan kami. Peningkatan jumlah pelanggaran data menunjukkan titik itu. Namun, dengan mengambil langkah berjaga-jaga yang betul, anda dapat mengurangkan kemungkinan kecurian identiti berlaku kepada anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me