Apa itu Keylogger Dan Bagaimana Anda Boleh Melindungi Diri Anda?

Keylogger adalah jenis malware yang semakin kerap mengancam pengguna hari ini. Program-program ini mencatat setiap penekanan tombol yang dibuat pengguna, dan penggodam dapat menggunakan data ini untuk menguraikan kata laluan dan maklumat sulit anda yang lain. Malangnya, keyloggers sangat sukar dikesan. Ini bermaksud maklumat anda boleh dikompromikan untuk jangka masa panjang tanpa anda sedari. Baca terus untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa itu keyloggers, cara kerjanya, dan bagaimana anda boleh menghalangnya daripada mengakses komputer anda.


Apa itu Keylogging?

Lookloglass Penggodam KeyloggerKeylogger, atau keystroke logger, adalah program yang berjalan secara berterusan di komputer anda dan merekodkan setiap penekanan kekunci yang anda buat. Sebilangan ibu bapa atau majikan menggunakannya untuk memantau aktiviti dalam talian anak-anak atau pekerja mereka, tetapi penjenayah siber menggunakannya untuk mencuri data orang. Dalam kes lain, penggodam menggunakan keyloggers untuk mengintip perniagaan dan kerajaan dan mengakses data mereka.

Semasa keylogger mengesan ketukan kekunci anda, maklumat tersebut dihantar ke pangkalan data penggodam secara dalam talian. Di sini penggodam menyusun data dan dapat mengetahui nama pengguna dan kata laluan anda untuk akaun membeli-belah kewangan dan dalam talian anda.

Keylogger tidak melambatkan komputer pengguna, yang menyebabkan mereka sukar dikesan. Ada juga yang menerapkan sistem operasi. Jenis keylogger ini disebut virus rootkit. Jenis keylogger lain mempengaruhi penyemak imbas, aplikasi, dan halaman web, yang membahayakan sesiapa sahaja yang menggunakannya.

Terdapat beberapa jenis penggodam keyloggers yang boleh digunakan oleh penggodam. Versi perkakasan adalah peranti kecil yang diletakkan di antara papan kekunci dan komputer untuk menangkap ratusan ketukan kekunci. Walau bagaimanapun, tidak mungkin seseorang menanamnya di rumah anda. Versi perisian lebih merupakan ancaman kepada pengguna. Keylogger berasaskan perisian memasukkan diri ke komputer, aplikasi atau penyemak imbas anda.

Betapa Umumnya Keylogger?

Pencari kata kunci berniat jahat seperti Zeus Trojan menjadi lebih biasa. Sebenarnya, sebuah laporan oleh Symantec mendedahkan bahawa hampir 50% malware tidak membahayakan komputer, tetapi digunakan untuk mengumpulkan data peribadi.

Statistik yang tepat sukar diperoleh, tetapi penyelidik Institut SANS John Bambenek menganggarkan bahawa sekitar 10 juta komputer di Amerika Syarikat dijangkiti malware keylogging. Dan Kaspersky Labs telah mengenal pasti lebih daripada 300 jenis keyloggers. Statistik ini menunjukkan bahawa keyloggers adalah bentuk malware yang sangat biasa dan semakin popular.

Apa Risikonya?

Keylogger berbeza dengan jenis malware lain kerana tidak membahayakan komputer atau sistem operasi anda. Bahaya utama keyloggers ialah penggodam dapat menggunakannya untuk menguraikan kata laluan dan maklumat lain yang dimasukkan menggunakan papan kekunci.

Ini bermaksud penjenayah siber dapat mengetahui PIN, nombor akaun, dan maklumat log masuk anda untuk akaun kewangan, permainan, dan membeli-belah dalam talian. Setelah mendapat maklumat ini, mereka dapat memindahkan wang dari bank anda, menghabiskan bil kad kredit yang mahal, atau masuk ke akaun anda.

Penggodam juga menggunakan keyloggers untuk mengintip organisasi dan pemerintah, yang dapat mengakibatkan keselamatan dan pelanggaran data yang merosakkan.

Selain itu, keyloggers terkenal sukar dikesan. Ini kerana mereka tidak mempengaruhi komputer anda dengan cara yang jelas. Alat kunci boleh digunakan untuk masa yang lama sebelum pengguna menyedari ada sesuatu yang tidak kena.

Bagaimana Keylogger Menjangkiti Komputer Anda?

Selalunya, keyloggers menjangkiti komputer anda melalui virus Trojan. Ini adalah jenis perisian yang mendakwa sebagai alat yang berguna tetapi sebenarnya merupakan kaedah untuk menyampaikan perisian hasad. Semasa pengguna memuat turun alat, alat ini mungkin berfungsi atau tidak. Dalam kedua-dua keadaan, program memasang perisian hasad ke komputer anda.

Peretas biasanya menggunakan pancingan data untuk mendapatkan virus Trojan di komputer anda. Keylogger dipasang apabila pengguna mengklik pautan atau membuka lampiran dari e-mel pancingan data. Ia juga dapat dipasang jika pengguna mengunjungi laman web berbahaya menggunakan penyemak imbas yang rentan. Keylogger diaktifkan apabila pengguna mengakses laman web ini.

Walaupun anda mempunyai program anti-malware di komputer anda, program ini mungkin tidak menghalang keylogger masuk ke sistem anda. Ini kerana keylogging mempunyai beberapa kegunaan yang sah dan program keselamatan sering mengabaikannya. Lain kali keylogger dipasang semasa kemas kini. Sayangnya, sangat sukar untuk melindungi komputer anda daripada perisian keylogging.

Bagaimana Anda Boleh Melindungi Diri Anda Dari Keyloggers?

Pertahanan terbaik anda terhadap keyloggers adalah menghalangnya daripada masuk ke komputer anda. Berikut adalah beberapa langkah terpenting yang dapat anda laksanakan untuk melindungi diri anda daripada keyloggers:

Gunakan Perisian Anti-Virus

Perisian antivirus sangat penting untuk melindungi komputer anda dari pelbagai jenis malware. Alat ini dapat melindungi anda dari keyloggers, tetapi anda mungkin perlu mengambil beberapa langkah tambahan agar perisian dapat melakukannya. Sebilangan besar syarikat antivirus mempunyai catatan keyloggers di pangkalan data mereka, tetapi mereka cenderung mengkategorikan keylogger sebagai berpotensi berbahaya. Anda harus memeriksa untuk mengetahui apakah tetapan lalai anti-malware akan mengesannya. Sekiranya tidak, konfigurasikan perisian tersebut agar sekurang-kurangnya dapat melindungi anda dari keylogger biasa.

Pastikan Komputer Anda Dikemas kini

Sangat penting untuk memastikan komputer dan perisian anda sentiasa terkini untuk memberikan perlindungan tambahan daripada perisian hasad. Ini kerana keyloggers dan malware lain sering mengesan dan mengeksploitasi kerentanan dalam sistem anda untuk menjangkiti komputer anda. Untuk mengurangkan kemungkinan anda berlaku, kemas kini sistem operasi, aplikasi, program, dan perisian anda dengan kerap.

Tukar Kata Laluan Anda Secara Berkala

Amalan yang baik adalah mengemas kini kata laluan anda secara berkala, seperti setiap beberapa minggu. Walaupun kata laluan anda dicuri, penggodam mungkin tidak akan segera menggunakannya. Sekiranya anda mengubahnya dengan segera, ia tidak akan berguna lagi kepada penggodam. Dengan menukar kata laluan anda dengan kerap, anda dapat membantu melindungi akaun anda dari keyloggers. Oleh kerana mungkin terlalu banyak melacak semua kata laluan ini, pertimbangkan untuk memasang pengurus kata laluan untuk membantu anda.

Gunakan Papan Kekunci Pada Skrin Anda

Walaupun tidak begitu terkenal, Windows mempunyai papan kekunci di layar yang dapat anda gunakan ketika menaip kata laluan dan maklumat sulit lain. Keylogger biasanya tidak merekodkan klik yang anda buat pada papan kekunci di skrin. Atas sebab ini, menggunakan papan kekunci di skrin untuk memasukkan nombor akaun, kata laluan, dan maklumat sensitif lain adalah cara yang baik untuk membantu melindungi maklumat anda.

Bagaimana Anda Mengeluarkan Keylogger?

Walaupun perisian anti-malware atau anti-spyware dapat membantu mengesan dan membuang keylogger, pilihan terbaik anda adalah menggunakan perisian anti-keylogger. Jenis perisian ini memeriksa semua proses yang dijalankan di komputer anda. Ini termasuk sistem operasi, perkhidmatan latar belakang dan aplikasi, BIOS, tetapan rangkaian, dan penyemak imbas. Jenis perisian lain yang dapat menghapus keyloggers adalah program anti-rootkit, yang mensasarkan virus yang memasang keyloggers.

Selain menggunakan perisian anti-keylogging, cara lain untuk memeriksanya adalah dengan membuka Task Manager anda dan melihat program apa yang sedang dijalankan. Sekiranya anda melihat program yang tidak dikenali, lakukan carian dalam talian untuk mengetahui sama ada terdapat keylogger dengan nama-nama tersebut. Ini dapat membantu anda mengetahui jika terdapat keylogger pada sistem anda.

Berikut adalah beberapa pilihan perisian terbaik yang dapat membantu anda membuang keyloggers:

SpyShelter

SpyShelter melakukan pelbagai fungsi untuk mempertahankan anda daripada pengintip. Sekiranya anda terus menjalankannya, ini akan mengenal pasti keyloggers yang cuba memasuki sistem anda dan menghalangnya daripada menjangkiti komputer anda. Ia juga mengimbas komputer anda untuk mengenal pasti keyloggers yang ada dan menghapusnya. Akhirnya, perisian ini akan menyulitkan penekanan kekunci anda sehingga mereka tidak berguna untuk keyloggers. Perisian ini pada masa ini hanya tersedia untuk sistem operasi Windows.

Zemana

Selain program anti-malware, Zemana juga memiliki sistem anti-keylogger. Program ini berjalan berterusan, menjejaki aktiviti anda, dan mengimbas muat turun anda. Ia juga menjalankan imbasan sistem secara berkala untuk memeriksa aktiviti berbahaya. Selain itu, Zemana memiliki fitur enkripsi untuk saat Anda mengirim data dalam talian, pengimbas malware, dan perlindungan ransomware. Ia mempunyai lebih banyak fungsi daripada SpyScanner, walaupun tidak dapat mengesan sebilangan besar keylogger seperti SpyScanner. Zemana pada masa ini hanya tersedia untuk pengguna Windows.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Sekiranya program anti-keylogging tidak dapat menghapus keyloggers, cubalah program anti-rootkit. Malwarebytes Anti-Rootkit adalah program percuma yang sangat baik yang mengimbas seluruh sistem operasi anda untuk keyloggers dan virus rootkit yang digunakan untuk memasangnya. Anda perlu memerintahkan program untuk melakukan imbasan ini kerana tidak terus berjalan. Sekiranya anda memilih untuk menjalankan imbasan penuh, program juga akan melakukan boot semula sistem. Program Anti-Rootkit hanya tersedia untuk Windows.

Imbasan Keselamatan Kaspersky

Kaspersky Security Scan adalah program antivirus unggul yang mengenal pasti program rootkit dan keyloggers serta jenis perisian hasad lain. Terdapat versi percuma program yang menjalankan imbasan keselamatan mendalam, serta versi berbayar yang merangkumi modul perlindungan identiti dalam talian. Kaspersky Security Scan tersedia untuk Windows, Mac, iOS, dan Android.

Pemikiran Akhir

Keyloggers adalah sejenis perisian hasad yang boleh berjalan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun di komputer anda tanpa pengetahuan anda. Peretas kemudian dapat menggunakannya untuk menguraikan maklumat anda, mengakses akaun anda, memindahkan wang, atau menanggung perbelanjaan besar.

Untuk melindungi diri dan akaun anda daripada keyloggers, pendekatan pelbagai aspek adalah yang terbaik. Menggunakan program anti-malware yang berkesan yang mengimbas keylogger, menukar kata laluan anda secara berkala, dan memastikan sistem anda sentiasa diperbarui adalah semua tindakan penting yang harus dilakukan. Di samping itu, mengambil langkah untuk mendidik diri anda mengenai penyemakan imbas yang selamat dan cara mengenal pasti program berniat jahat adalah cara penting untuk melindungi diri anda dan komputer anda dari keyloggers.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me