Apa itu Adware Dan Bagaimana Anda Melindungi Peranti Anda?

Adware adalah sejenis malware yang sering memaparkan iklan pop-up yang mengganggu dan mengubah tetapan penyemak imbas tanpa izin pengguna. Dalam beberapa kes, adware lebih menjengkelkan daripada ancaman serius. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini terdapat peningkatan dalam adware jahat. Bentuk adware yang lebih baru ini dapat mengintip pengguna, mengesan aktiviti mereka, atau bahkan memasang jenis malware lain. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai adware dan bagaimana anda dapat melindungi peranti anda daripadanya.


Apa Itu Adware?

Komputer AdwareIstilah adware adalah kependekan dari perisian yang disokong iklan dan biasanya merujuk kepada perisian yang tidak diinginkan yang membanjiri komputer atau peranti mudah alih anda dengan iklan pop-up. Kadang-kadang ia dikategorikan sebagai program yang berpotensi tidak diingini atau PUP. Terdapat banyak jenis adware, dan beberapa jenis lebih berbahaya daripada yang lain. Adware boleh mencetuskan iklan pop-up atau mengalihkan penyemak imbas anda ke laman web yang berbeza. Jenis adware lain mungkin tidak dapat dikesan semasa mereka mengesan aktiviti dalam talian anda secara diam-diam. Mereka mungkin merakam alamat IP, maklumat penyemak imbas, atau pertanyaan carian Google anda. Adware dapat digabungkan dengan muat turun perisian percuma atau boleh dianggap sebagai kemas kini perisian yang sah.

Beberapa tanda amaran adware termasuk:

  • Anda mendapat iklan pop timbul yang kerap
  • Halaman utama penyemak imbas internet anda berubah tanpa kebenaran anda
  • Penyemak imbas web anda melambatkan secara misterius atau mogok
  • Pautan laman web sering mengarahkan anda
  • Anda menemui bar alat, peluasan, atau pemalam baru di penyemak imbas anda
  • Komputer atau Mac anda mula memasang perisian tanpa kebenaran anda

Bagaimana Seringkali Serangan Adware Berlaku?

Adware adalah bentuk malware yang biasa, dan kebangkitan adware berniat jahat adalah trend yang sangat membimbangkan. Penyelidikan dari G Data Software menunjukkan bahawa pada tahun 2014, adware merangkumi lebih dari 31% malware yang dikesan oleh perisian antivirus. Trojan menyumbang bentuk malware yang paling lazim, dan adware adalah yang kedua paling umum.

Adware menjadi risiko keselamatan, terutama bagi organisasi utama. Kes yang paling terkenal setakat ini adalah kempen adware besar-besaran yang dikenali sebagai Fireball, yang menjangkiti sekitar 250 juta komputer di seluruh dunia. Adware itu digabungkan dengan perisian percuma yang sah di internet. Fireball memasang pemalam yang mengubah konfigurasi penyemak imbas dan menggantikan halaman utama pengguna dan enjin carian dengan yang palsu. Fireball mempunyai banyak keupayaan berbahaya, seperti mengintip trafik web pengguna dan kemampuan memasang perisian hasad lain.

Apakah Risiko Adware?

Beberapa bentuk adware tidak membahayakan komputer anda, tetapi jenis lain lebih canggih dan berniat jahat. Walaupun adware mungkin menampilkan pop-up yang mengganggu, dalam kes lain pengguna tidak mempunyai petunjuk bahawa ada yang tidak kena dengan peranti mereka. Ini bermaksud adware dapat mengintip aktiviti dalam talian anda, mengakses maklumat peribadi anda, atau menggunakan data anda tanpa pengetahuan anda. Kadang-kadang adware dipasang oleh Trojan horse bersama dengan jenis malware lain, yang boleh menjejaskan prestasi komputer anda dengan serius. Beberapa adware bahkan mematikan program antivirus anda atau menghalangi anda memasang perisian antivirus. Oleh kerana adware menjadi lebih kompleks, ia akan mampu menimbulkan lebih banyak bahaya kepada pengguna.

Bagaimana Adware Boleh Mendapatkan Pada Komputer Saya?

Adware paling kerap masuk ke komputer pengguna semasa muat turun perisian percuma atau lawatan ke laman web yang dijangkiti. Perisian percuma biasanya merupakan aplikasi yang sah. Apabila pengguna memutuskan untuk memasang program, mereka membenarkan muat turun. Tetapi apabila perisian dipasang, adware juga dipasang. Dalam kes lain, adware dipasang sendiri secara automatik apabila pengguna mengunjungi laman web yang dijangkiti. Jenis adware ini dikenali sebagai Browser Hijacker, kerana malware mengesan kelemahan dalam penyemak imbas anda dan memanfaatkannya.

Apa yang Perlu Saya Lakukan Sekiranya Adware Mendapatkan Pada Komputer Saya?

Adware sukar untuk dibuang secara manual dan sering tidak dapat dikesan oleh perisian antivirus. Oleh kerana beberapa bentuk adware sah, perisian antivirus selalunya tidak dapat menentukan sama ada adware tersebut menimbulkan ancaman atau tidak. Sekiranya komputer anda dijangkiti oleh adware, pilihan terbaik anda adalah menggunakan alat penyingkiran adware.

Sebelum memulakan, pastikan untuk membuat sandaran semua fail anda menggunakan cakera keras luaran atau perkhidmatan penyimpanan awan. Kemudian anda perlu memuat turun alat penyingkiran adware dan menggunakannya untuk menjalankan imbasan di komputer anda. Alat ini akan mengesan perisian iklan sehingga anda dapat menghapusnya dari komputer anda.

Semasa memilih alat penghapusan adware, pastikan untuk memilih salah satu dari syarikat antivirus yang terkenal. Berikut adalah beberapa alat penyingkiran adware terbaik tahun 2018:

  • Anti-Malware Zemana: Zemana Anti-Malware adalah perisian antivirus berasaskan cloud yang merangkumi alat penghapusan adware. Alat ini mudah digunakan dan sangat berkesan untuk mengesan adware yang mungkin dilewatkan oleh perisian antivirus lain. Ia juga berkesan untuk mengelakkan adware yang sukar dikeluarkan.
  • AdwCleaner: AdwCleaner kini menjadi bagian dari Malwarebytes, dan merupakan alat penghapusan adware yang sederhana namun kuat. Ia dengan cepat mengimbas komputer atau peranti anda untuk mencari adware, PUP, bar alat yang tidak diingini, dan perampas penyemak imbas dan menghapusnya jika dikesan.
  • Alat Pembuangan Adware oleh TSA: Alat Penghapusan Adware oleh TSA adalah alat berasaskan awan lain yang sangat berkesan terhadap adware. Ia secara menyeluruh mengimbas komputer anda untuk mencari adware dan menghapusnya, dan juga dapat menetapkan semula banyak penyemak imbas internet seperti Chrome dan FireFox.

Bagaimana Anda Mencegah Adware?

Walaupun terdapat banyak adware, ada beberapa langkah yang dapat Anda lakukan untuk mencegahnya menjangkiti peranti anda. Berikut adalah beberapa cara terpenting untuk melindungi peranti anda daripada adware:

Pastikan Perisian Anda Dikemas kini

Salah satu langkah terpenting yang dapat anda lakukan untuk mempertahankan diri daripada adware dan perisian hasad lain adalah memastikan sistem operasi dan program anda sentiasa dikemas kini. Ini kerana kebanyakan sistem operasi dan perisian mempunyai kelemahan yang dapat dimanfaatkan oleh penggodam. Semasa pembangun menemui kelemahan ini, mereka melepaskan kemas kini untuk memperbaikinya. Di samping itu, kemas kini perisian antivirus dan e-mel anda secara berkala, dan pasang sebarang kemas kini dari penyedia perkhidmatan internet anda.

Perhatikan Apa yang Anda Pasang

Setiap kali anda hendak memuat turun program, berhenti sebentar dan pastikan anda mengetahui dengan tepat apa yang anda muat turun. Ini sangat penting untuk perisian percuma, yang sering mengandungi adware tersembunyi. Sekiranya anda tidak pasti apa itu program, lakukan penyelidikan dalam talian untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya. Sekiranya ada program yang disyaki, elakkan.

Sediakan Firewall

Firewall adalah program yang menghalang data yang tidak dibenarkan memasuki sistem operasi atau penyemak imbas anda. Sekiranya anda memasang program baru, firewall akan memberitahu anda dan akan meminta izin anda untuk mengaktifkannya. Ini bermaksud bahawa walaupun anda memasang adware secara tidak sengaja, anda akan mengetahui tentangnya dan kemudian dapat mengeluarkannya dari komputer anda.

Fikir Sebelum Mengklik

Ramai orang tidak membaca pop timbul dengan teliti dan hanya mengklik “Ya” atau “OK” hanya untuk mengeluarkannya dari skrin mereka. Malangnya, pembangun adware menyedari kebiasaan ini dan sering memanfaatkannya. Pastikan program ini sah sebelum anda mengklik “OK”. Selain itu, jangan sekali-kali mengklik pautan atau memuat turun lampiran dalam e-mel atau mesej melainkan anda tahu dengan tepat apa itu, walaupun mereka berasal dari orang yang anda percayai.

Pemikiran Akhir

Adware adalah bentuk malware yang sangat biasa dan jumlah kerosakan yang boleh dilakukan sangat berbeza. Beberapa jenis adware hanya mengganggu, sementara yang lain boleh merosakkan peranti anda, menjejaki aktiviti dalam talian anda, atau mencuri identiti anda. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan dalam iklan jahat seperti Fireball. Oleh kerana trend yang mengganggu ini, semakin penting bagi anda untuk mengambil langkah untuk melindungi peranti anda dari adware.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me