Zaščitna programska oprema za videokonference: kako zagotoviti svojo zasebnost |

Velik del svetovne delovne sile trenutno dela oddaljeno od doma. Zato smo že prej napisali celoten priročnik za varno delo od doma. Za mnoge od nas je bila domača pisarna začasno ustanovljena in pogovori s kolegi potekajo prek spleta s programsko opremo za videokonference. Za zasebne stike s prijatelji in družino lahko zasebno uporabljate WhatsApp ali FaceTime, vendar se za delo običajno uporabljajo drugi programi. Na voljo je kar nekaj programov, ki omogočajo opravljanje video klicev in svetovanje s sodelavci in poslovnimi stiki.


Raziskava, ki smo jo opravili konec marca 2020, kaže, da približno 70% zaposlenih anketirancev uporablja programsko opremo za videokonference za svoje delo. Tudi približno 65% anketirancev navaja, da trenutno uporabljajo takšne aplikacije pogosteje kot prej od izbruha koronske krize.

Priljubljena programska oprema za videokonference

Približno 44% vprašanih je navedlo, da je zasebnost pomemben vidik pri uporabi programske opreme za videokonference. V tem članku zato navajamo številne dobre programe za spletna srečanja in videokonference, razpravljamo pa tudi o pogosto uporabljenih aplikacijah, ki jih dejansko ne želite uporabljati, če cenite svojo zasebnost.

Pregled orodij za videokonference in sodelovanje

VPN-zasebnost-varen-internet-kibernetska varnostMed delom na večini se večina razprav in sestankov odvija na spletu. Zato je treba uporabiti varna orodja za sodelovanje. Mnoga podjetja uporabljajo video konference za sestanke. To je zelo všeč, ker se ljudje med seboj lahko vidijo med pogovorom, tako kot pri vodenju sestanka v pisarni. Obstajajo različne možnosti za dirigiranje varni video klici, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi. Obstajajo tudi programi, ki omogočajo samo klepet ali zvočno komunikacijo. Tu je nekaj priljubljenih možnosti. Vsi spodaj navedeni programi ponujajo funkcijo skupne rabe zaslona, ​​razen WhatsApp.

Ime
Cena na mesec
Zasebnost
Največje število udeležencev video klica
Varnostni ukrepi
EyesonBrezplačno / 9 do 299 USDPosredna4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
Google HangoutsprostSlab150NE enkripcija od konca do konca
GoToMeeting12 do 16 USDDobro150–250En-to-end šifriranje (SSL) in 128-bitno šifriranje AES
JamiprostDobro4TLS 1.3 + RSA-tipka
JitsiprostPosrednaBrez omejitev, vendar počasneje pri 10+ ljudehŠifriranje od konca do konca ni standardno
Pridruži se miBrezplačno / 9 € – 24 €Dobro5-250256-bitno TLS-šifriranje
Microsoftove ekipeBrezplačno / 4,20 €Slab5000Obvezna dvostopenjska avtentikacija
MiroBrezplačno / 8 do 16 USDDobro2-50256-bitno šifriranje SSL / TLS + AES
SignalprostDobro2Šifriranje od konca do konca
SkypeprostSlab50256-bitno šifriranje TLS + AES
OhlapnostBrezplačno / 6,23 € – 11,75 €Posredna15 (s plačanimi naročninami)EKM + DLP
WebExBrezplačno / 9 do 299 USDSlab1000Šifriranje od konca do konca
WhatsAppprostSlab4Šifriranje od konca do konca
Pri čemerBrezplačno / 9,99 $Posredna4 (12 do 50 s plačljivimi različicami)DTLS-SRTP in enkripcija od konca do konca
WickrBrezplačno / 4,99 $ – 25,00 $Dobro30 (50 s plačljivimi različicami)Šifriranje od konca do konca
Žica4,00-8,00 €Dobro10Šifriranje od konca do konca
PovečavaBrezplačno / 13,99 €Slab100 (največ 40 minut)256-bitno šifriranje TLS + AES

Eyeson

eyeon-logoPrednost Eyeson-a je, da porabi zelo malo podatkov in vam ni treba ničesar nalagati ali nameščati. Zato lahko sestanek nastavite v nekaj sekundah. Eyeson ima brezplačno različico in več plačljivih načrtov (tj. 9 USD, 99 ali 299 USD / mesec, odvisno od izbranih možnosti). Najcenejša različica omogoča samo štiri udeležence, dražje različice pa lahko do 100 udeležencev.

Eyeson uporablja Šifriranje SSL / TLS in zaščiti svoje video in zvočne tokove z DTLS / SRTP. Poleg tega so vsi podatki o uporabnikih shranjeni v visoko zavarovanih evropskih podatkovnih centrih, ki se držijo GDPR. Imamo nekaj kritičnih pripomb v zvezi s politiko zasebnosti, zlasti možnost delitve precej velike količine informacij s tretjimi osebami.

Google Hangouts

Hangouts_icon-138x138Google Hangouts je platforma, ki deluje tako v vašem brskalniku, v aplikaciji ali prek razširitve. Hangouts lahko brezplačno uporabljate za klepet, klicanje ali zvočne klice. Ker je Google Hangouts del Googla, verjetno ni najbolj zasebna platforma. Vendar vam daje možnost, da kličete brezplačno z do 150 ljudmi hkrati. Če delite povezavo, lahko povabite ljudi, da sodelujejo v vašem pogovoru.

Glavna pomanjkljivost Google Hangouts je, da za razliko od mnogih drugih platform ne uporablja končnega šifriranja. To pomeni, da lahko Google prebere vse vaše pogovore, ki so shranjeni na njihovih strežnikih. Kljub temu so pogovori kljub temu nevidni drugim zaradi šifriranja, ki ga Google uporablja na svojih strežnikih.

GoToMeeting

GoToMeeting LogotipGoToMeeting je storitev, razvita posebej za podjetja. Omogoča vam začetek telefonskih in video konferenc, skupno rabo zaslona in ustvarjanje posnetkov ter prepisov. Deluje tako na mobilnem kot na namizju in ima brezplačno poskusno različico štirinajst dni. Za uporabo te brezplačne različice niso potrebni nobeni plačilni podatki. GoToMeeting ima naročnino “Professional” (12 USD na organizatorja na mesec z do 150 udeleženci) in “Business” različico (16 USD na organizatorja na mesec z do 250 udeleženci). Udeleženci ne bodo potrebovali računa GoToMeeting, če ga ima organizator.

GoToMeeting uporablja šifriranje od konca do konca s SSL in 128-bitno šifriranje AES. Z drugimi besedami, neznanci ne bodo mogli brati vaših pogovorov. Storitev tudi navaja, da se nekodirane informacije nikoli ne shranjujejo v njihovih sistemih. LogMeIn, podjetje, ki stoji za GoToMeeting, deluje v skladu z GDPR. Leta 2019 je Swascan, evropski organ za kibernetsko varnost, odkril slabost v sistemu GoToMeeting in sodeloval s podjetjem, da bi odpravil puščanje.

GoToMeeting nima svoje politike zasebnosti, zaradi česar je težko natančno ugotoviti, kako je vse urejeno. Politika zasebnosti LogMeIn navaja, da lahko osebne podatke delijo z drugimi ponudniki storitev, poslovnimi partnerji, podružnicami znotraj svoje korporativne strukture in za zakonite namene. Po drugi strani je GoToMeeting seveda dobro šifriran in deluje z zanesljivimi agencijami, kot je Swascan.

Jami

jami-logo-300x138Jami je komunikacijska platforma, ki jo uporablja končno šifriranje in TLS 1.3. Poleg tega so sporočila zaščitena s ključem RSA. Ta platforma izrecno upošteva zasebnost uporabnikov. Jami je razvilo kanadsko podjetje Savoir-faire Linux in ponuja konferenčne klice, izmenjavo datotek in sporočanje. Platforma je tudi decentralizirana, kar pomeni, da ne uporablja centraliziranih strežnikov za shranjevanje osebnih podatkov. To ovira množični nadzor in ciljno krajšanje strežnikov.

Jami vaše šifrirane zasebne ključe in poverilnice za prijavo shrani samo v napravo, ki jo uporabljate za Jami. Jami se trži kot bolj prijazna alternativa Skypeu. Poleg tega je Jami brezplačen in odprtokoden. Jami ima jedrnat pravilnik o zasebnosti. Razen nekaj anonimizirane spletne statistike med navigacijo po spletnem mestu Jami podjetje ne shranjuje nobenih uporabniških podatkov (spet olajša pomanjkanje centraliziranih strežnikov). To je odlična izbira za uporabnike, ki razmišljajo o zasebnosti.

Jitsi

JitsiJitsi je enostaven za uporabo in popolnoma brezplačen. Računa sploh ne potrebujete. Programska oprema je odprtokodno, kar pomeni, da si lahko kdo ogleda zakulisje programa. Kljub temu je nekaj krčev, zlasti ko gre za standardno različico programske opreme. Na žalost nima šifriranja od konca do konca, kar pomeni, da lahko lastnik strežnika, s katerim komunicirate, samo gleda vaše pogovore. V mnogih primerih je to Jitsi sama. Jitsi tudi navaja, da podjetje shrani vaš IP naslov in namesti piškotke, ko obiščete njihovo spletno stran. Veliko ljudi uporablja Jitsi prek uradne spletne strani, kar je vsekakor nekaj, kar morate upoštevati. Jitsi Meet začasno shranjuje podatke o pogovorih in sestankih, vendar jih ne posreduje drugim strankam. Vendar podjetje zbira podatke na svoji spletni strani in te anonimizirane podatke posreduje tretjim osebam, tudi za namene trženja. Poleg tega je možnost zamud večja, če poskušate hkrati opraviti video klice z desetimi ali več ljudmi.

Veliko platform priporoča Jitsi. To je zato, ker obstaja način, da Jitsi postanemo varnejši. Prvič, ves promet med vami in Jitsi je privzeto šifriran, da zunanji ljudje ne bodo mogli videti vaših sporočil. Poleg tega, če ustanovite svoj strežnik kot podjetje, Jitsi ne more več videti vaših pogovorov. To lahko stori samo lastnik strežnika. Poleg tega obstajajo načini uporabe Jitsija s šifriranjem od konca do konca. Vendar te varnostne možnosti niso del standardne različice Jitsija. Le če imate veliko tehničnega znanja in pravilno preučite možnosti, lahko prek Jitsija resnično varno komunicirate. Standardna različica Jitsi je enostavna in hitra za uporabo, zagotovo pa ni najvarnejša možnost za video klice.

Pridruži se mi

Pridružite se mi logotipuPriročno pri Join.me je, da se sestanku lahko pridružite s preprosto kodo. Glede na paket, ki ga izberete, join.me vam omogoča, da se hkrati udeležite spletnega srečanja z do 250 ljudmi. Ta aplikacija ima svojo varnost in zasebnost v redu. Na primer, nobeni podatki seje, kot so slike, videoposnetki ali dnevniki za klepete, niso shranjeni na strežnikih, razen če se odločite za snemanje s funkcijo snemanja.

Druga odlična lastnost je, da lahko od udeležencev zahtevate, da “potrkajo”, če se želijo udeležiti sestanka. To zagotavlja, da do klepeta dostopajo samo ljudje, ki so dejansko dobrodošli na zadevnem sestanku. Več o tej funkciji najdete tukaj.

Microsoftove ekipe

microsoft-team-icon-138x138Microsoft Teams olajša klepet, klicanje in videoklic. Sodelujete lahko tudi pri ogledu in urejanju datotek. Program prihaja z Microsoft Office 365 in ima tako plačljivo kot brezplačno različico. Brezplačna različica omogoča ustvarjanje skupin z več tisoč ljudmi in ponuja 2 GB prostora za shranjevanje na uporabnika. S plačljivo različico (od 4,20 € mesečno za Office 365 Business Essentials) lahko tudi načrtujete in snemate sestanke. Poleg tega vam plačljiva različica omogoča dostop do več administrativnih funkcij.

Poleg tega Microsoft Teams uporablja dvofaktorno overjanje in šifrira podatke, ko so poslani in ko so naloženi.

Glede zasebnosti veljajo enaki ugovori kot pri Skypeu: nenazadnje obe storitvi govornih klicev spadata v isto matično skupino, Microsoft. Vsekakor so na spletnih mestih, kot je Reddit, potrebne teme, kjer je pod vprašaj zaščita zasebnosti. Microsoft je bil že prej napaden zaradi načina, kako Windows 10 zbira podatke o uporabnikih v velikem obsegu. Zato je nabiranje podatkov za zbiranje podatkov in to je vedno dobro upoštevati, zlasti kar zadeva zaščito zasebnosti, ki je na voljo z aplikacij, kot so Microsoft Teams.

Miro

Miro logotipMiro je program, ki je še posebej uporaben za ljudi, ki delujejo v svetu vizualnega oblikovanja. Ta aplikacija je namenjena posvetovanju o razvoju izdelkov, raziskavah UX & oblikovanje, inovacije in miselno kartiranje. Miro je estetsko zelo prijazna aplikacija za delo, program pa zelo gladko deluje za izmenjavo zaslonov in predstavitve.

Če na Miro pogledamo z vidika zasebnosti, vidimo, da je aplikacija med drugim skladna z GDPR. Načeloma je dostop do vaših podatkov samo za namene odpravljanja težav in tehnične podpore na vašo zahtevo.

Signal

SignalSignal je popolnoma brezplačna komunikacijska platforma, ki je odprtokodno in deluje v sistemih Android, iOS, Windows, Mac in Linux. S signalom lahko pošiljate klepetalna sporočila, lahko pa tudi kličete video in zvočne klice (čeprav slednje lahko izvajate le v mobilnih napravah). Prav tako lahko brezplačno delite dokumente in slike. Aplikacija deluje prek vaše številke mobilnega telefona, vendar ne povzroča dodatnih stroškov klica. Vaša sporočila so šifrirana na Signal with šifriranje od konca do konca, tako da jih nihče ne more videti. Signal mnogi strokovnjaki priporočajo kot dobro rešitev v sili med krizo Corone. Na primer, pogosto se uporablja v zdravstvu.

Priročna funkcija signala je, da lahko po določenem času zgodovino sporočil izginete. To lahko prilagodite po pogovoru. Zasebna sporočila s sodelavci bi tako lahko izginila po samo desetih minutah, medtem ko skupinska sporočila, namenjena celotni ekipi, ostanejo na voljo 24 ur ali več. Žal lahko video klice opravljate samo med dvema osebama. Torej za videokonference s skupinami to ne deluje.

Skype

skype-logo-novo-138x138Skype je eden najbolj priljubljenih programov za video klice. Poleg video klicev lahko Skype uporabljate tudi za glasovne klice, izmenjavo datotek in za takojšnje sporočanje. Lahko ga uporabljate v svojem brskalniku, lahko pa tudi prenesete ločeno aplikacijo ali namizno aplikacijo. Skype je brezplačen in ga je mogoče uporabljati za skupinske klice (samo za video ali avdio) do 50 ljudi.

Prednost Skypea je, da ga je mogoče enostavno integrirati z delovnim e-poštnim sporočilom. Poleg tega je vsa komunikacija, ki uporablja Skype, šifrirana. Skype uporablja 256-bitno šifriranje TLS in AES, ki so zelo močni varnostni protokoli. Vendar te zaščite nimate, če za klicanje telefonskih številk uporabljate Skype.

Pazite: Skype shrani vsa sporočila in informacije o klicih. Če je torej varnost naprave ogrožena, bi lahko te informacije ušlo tudi. Poleg tega se je leta 2014 po puščanju Edwarda Snowdena pokazalo, da ameriške tajne službe lahko poslušajo pogovore v Skypeu. Poleg tega je Kurt Sauer, nekdanji direktor za varnost v Skypeu, nekoč dejal: „Zagotavljamo varno komunikacijsko možnost. Ne bom vam rekel, ali lahko poslušamo ali ne. “Čeprav je bila ta izjava dana že pred mnogimi leti, očitno ne zbuja zaupanja z vidika zasebnosti.

Ohlapnost

OhlapnostSlack ima brezplačno in plačljivo različico. Brezplačna različica ponuja samo možnost pošiljanja sporočil in izmenjavo dokumentov, za konferenčni klic pa potrebujete plačano naročnino. O Slackovi varnosti smo že pisali. Na žalost se je Slack v preteklosti soočal z več ranljivostmi.

V zadnjih letih je Slack aktivna politika za boj proti heksom. To je pogosto uporabljena aplikacija za klepete in izmenjavo datotek, vendar za video klice podjetja pogosto izberejo alternativne programe.

WebEx

Cisco WebexCisco WebEx je celovita rešitev za videokonference za podjetja. Na voljo sta brezplačna in različna plačljiva različica, ki omogočata avdio in video klice. Deljete lahko tudi datoteke. Izjemno: isti zvočni ali video klic se lahko pridružite do 1000 uporabnikom. Vsi ti udeleženci lahko drug drugemu pošiljajo tudi klepetalna sporočila. Seveda je brezplačna različica WebEx na določenih točkah omejena; na primer največje število udeležencev je 50. Dobra novica je, da lahko podjetja tudi od Cisca zahtevajo brezplačno preskusno različico, v kateri so na voljo plačljive funkcije. Cisco WebEx lahko uporabljate v operacijskem sistemu Windows, Mac OS, Linux in Chrome OS.

Poleg tega ima WebEx številne uporabne funkcije za skupno rabo zaslona. To gostiteljem sestanka omogoča skupno rabo namizja ali določene aplikacije ali datoteke. To je lahko celo video datoteka. Končno lahko v klepetu delite belo tablo, kjer si udeleženci lahko beležijo skupaj. Te možnosti skupne rabe zaslona so Ciscove prednosti, še posebej, ker jih lahko uporabljate hkrati z video klepetom, za razliko od mnogih drugih programov. Končno lahko gostitelj posname tudi vsa srečanja, avdio in video elemente.

Oddelek za sestanke programske opreme WebEx uporablja šifriranje od konca do konca. Programsko opremo lahko nastavite tako, da udeležencem omogoči, da se pridružijo pogovoru le, če je bil njihov program WebEx uspešno konfiguriran za šifriranje od konca do konca. Vedeti je treba, da obstajajo nekatere omejitve in nekatere funkcije ne delujejo, če je omogočeno končno šifriranje. Tu lahko vidite, kakšne omejitve obstajajo. Kljub temu Cisco varnost uporabnikov jemlje resno. Dobro je vedeti, da je sedež podjetja Cisco v ZDA (v San Joseju). Zato je Cisco podrejen pristojnosti države s petimi očmi. Poleg tega smo preučili politiko zasebnosti in se nam zdi še posebej sporno, da se morate izrecno odjaviti, da ne bi delili svojih podatkov s tretjimi osebami.

WhatsApp

whatsappWhatsApp se pogosto uporablja za zasebno komunikacijo, zagotovo pa se uporablja tudi za ohranjanje stika s poslovnimi odnosi. Kako resna je aplikacija WhatsApp kot možnost poslovnega videoklica ali razpravljanja o korporativnih zadevah znotraj skupine?

Močna slabost WhatsApp je, da spletna aplikacija ne dovoljuje video klicev ali govornih klicev; prek spleta WhatsApp lahko pošiljate samo sporočila in datoteke. Poleg tega lahko v skupinskem pogovoru sodelujejo samo 4 osebe. V mnogih primerih WhatsApp ne omogoča primerne možnosti za večje ekipe.

WhatsApp je prav tako pred kratkim opustil žogo glede zasebnosti in varnosti aplikacije, poleg tega pa gre za storitev Facebooka. Morda obstaja končno šifriranje, toda če je zasebnost pomembna tema za vas, WhatsApp morda ni prava aplikacija za poslovno komuniciranje za vas.

Pri čemer

pri čemer-logo-138x138Pri tem je avdio in video komunikacijska platforma za profesionalce, ki ima brezplačno in plačljivo različico. Brezplačna različica omogoča srečanje z največ štirimi uporabniki v eni sejni sobi. Zaslon lahko daste v skupno rabo in si med sestankom preprosto ogledate videoposnetke YouTube. Različne plačljive različice se gibljejo od 9,99 do 59,99 dolarja na mesec in vam omogočajo, da se hkrati srečate z 12 do 50 uporabniki. S plačano različico lahko snemate tudi sestanke.

Pri tem deluje tako na vašem mobilnem kot na namizju. Prostore je možno zapreti tudi tako, da se neznanci ne morejo povezati z vašim sestankom. Poleg tega uporablja DTLS-SRTP in šifriranje od konca do konca s svojo brezplačno različico. Plačljiva različica uporablja tudi namenske strežnike. Menimo, da politika zasebnosti nakazuje, da obstaja nekaj nepotrebnega zbiranja in izmenjave podatkov s tretjimi osebami. Za to opazovanje moramo odšteti nekaj točk z vidika zasebnosti.

Wickr

WickrWickr je znan po šifrirani aplikaciji za sporočanje, ponuja pa tudi številne funkcije, ki jih je mogoče uporabiti v poslovnem okolju. Wickr ponuja šifrirane videokonference in zagotavlja izvorno kodo te funkcije prek Github-a (odprtokodno). Z Wickrjem lahko sodelujete od konca do konca šifrirano združite video klice in delite zaslon z drugimi. Datoteke lahko pošiljate in prejemate tudi preko varne povezave.

Wickr poleg brezplačne različice ponuja plačljive pakete Silver, Gold in Platinum. Ti paketi zagotavljajo dodatne funkcije, usmerjene v zasebnost. Na primer, v teh paketih je vključena funkcija VPN. Wickr je dobra izbira za zasebnost uporabnikov, ker ni shranjenih nobenih informacij o uporabnikih. Tudi z uradnim nalogom za iskanje Wickr pravi, da ne bo posredoval podatkov uporabnikom zgolj zato, ker so uporabniški podatki šifrirani lokalno na uporabnikovih napravah in niso shranjeni na Wickr-jevih strežnikih. Tako ni nobenih informacij, ki bi jih vlade ali hekerji lahko uporabljali.

Žica

ŽicaWire je aplikacija za video in glasovne klice podjetja Wire Swiss GmbH. Žica uporabnikom omogoča tudi od konca do konca šifrirano zmožnosti videokonference. Programska oprema je brezplačna, aplikacija pa je odprtokodno. To omogoča tretjim varnostnim strokovnjakom, da preverijo Wire glede morebitnih težav z zasebnostjo in varnostjo. Odprta programska oprema je pogosto pozitiven pokazatelj preglednosti podjetja. Poleg tega je odprtokodna programska oprema podvržena zunanji kontroli kakovosti.

Žica omogoča klicanje video klicev z do desetimi ljudmi, aplikacija pa vključuje tudi več orodij za sodelovanje. Lahko bi imeli skupinske klepete do 128 ljudi, varno skupno rabo datotek, skupno rabo zaslona na sestankih in celo možnost samodejnega brisanja sporočil po določenem času..

Glede zasebnosti svojih uporabnikov je mogoče ugotoviti, da Wire deluje v skladu z različnimi predpisi o varstvu podatkov in zato sprejema potrebne varnostne ukrepe za zaščito osebnih podatkov uporabnikov. Žica je tudi pregledna glede delovanja programske opreme in varnostnih ukrepov.

Povečava

Zoom je v zadnjem času postal zelo priljubljen med delavci na daljavo. Brezplačna različica te programske opreme vam omogoča sestanke z največ 100 udeleženci. Vendar pa je omejitev 40 minut na sestanek. Zoom plačane različice (od 13,99 € do 18,99 € / mesec) imajo daljši časovni rok, možnost pogovora z več udeleženci naenkrat in vključitev drugih koristnih dodatkov.

Povečava je namenjena predvsem delodajalcem. Upoštevati pa je treba, da ima dostop do vseh pogovorov in jih lahko shrani. Poleg tega podjetje podatke deli z Googlom za namene trženja, zato je ne zavestno zasebnosti. Zoom uporablja močne šifrirne protokole, in sicer TLS z 256-bitnim šifriranjem AES, razen telefonskih pogovorov s telefonskim omrežjem.

V zadnjem času je Zoom dobil veliko negativnega oglaševanja, zlasti glede zasebnosti in varstva podatkov. Izdali so izjavo, v kateri omenjajo, da si prizadevajo za povečanje varnosti platforme. Med drugim na primer obveščajo svoje uporabnike o načinih, kako lahko zaščitijo svoje klice. Ker pa gre za postopek, ki še poteka, predlagamo, da zaenkrat razmislite o drugih možnostih, če vam je pomembna zasebnost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me