Varno spletno bančništvo | Tveganja spletnega bančništva in kako ostati varen

Denarna torba z znakom dolarja na računalniku


Spletno bančništvo je nekaj, česar v teh dneh res ne moremo preživeti. Bodimo iskreni, spletno bančništvo olajša prenos, prejemanje in upravljanje vašega denarja. Od pošiljanja ali plačila zahteve za plačilo po nočnem izidu s prijatelji, do plačila s telefonom v supermarketu, do ustvarjanja in upravljanja različnih debetnih in varčevalnih računov: spletno bančništvo je pogosto zelo priročno.

Kljub temu pa spletno bančništvo, tako kot vse druge vrste bank, vključuje resna finančna tveganja. Pomembno je, da se zavedate teh tveganj, da boste zmanjšali nevarnost, ki bi vam jo lahko predstavljali. Nekateri kriminalci bi lahko na primer okužili vaš računalnik ali telefon z zlonamerno programsko opremo. To je škodljiva programska oprema, ki jo kibernetski kriminalci lahko vdrejo v vašo napravo. Tako lahko poskusijo ukrasti dnevnik v podrobnostih vaše spletne aplikacije ali računa. Kibernetski kriminalci bi lahko poskusili pridobiti te podatke tudi tako, da se obrnejo na vas, medtem ko se pretvarjajo, da ste zastopnik banke. Temu se reče phishing.

Vse to se lahko zdi zelo mučno, vendar ne skrbite. V tem članku vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o spletnem bančništvu, možnih tveganjih, ki izhajajo iz njega, znake, ki bi lahko pokazali, da ste tarča napada kibernetske kriminalitete, in načine, kako to preprečiti.

Ali je spletno bančništvo nevarno?

Večina bank po vsem svetu jemlje spletno bančništvo in kibernetsko kriminaliteto zelo resno. Kljub temu finančno motivirana kibernetska kriminaliteta še vedno raste. Dejansko bo v skladu z uradnim letnim poročilom o kibernetski kriminaliteti za leto 2019, ki ga je objavila družba Cybersecurity Ventures, kibernetska kriminaliteta letno stala svet 6 milijard dolarjev do leta 2021, kar je dvakrat več od zneska, ki ga je stalo v letu 2015. To povečanje je v veliki meri posledica tega, kar poročilo označuje za širitev. “površine kibernetskega napada”. Preprosto povedano: leta 2015 je bilo 2 milijard uporabnikov interneta. Leta 2030 naj bi ta narasla na 7,5 milijarde. To je 275-odstotno povečanje potencialnih tarč napadov goljufij na spletu in drugih kibernetskih kriminalcev.

Zgornje številke morda ne bodo vzbujale veliko zaupanja. Na srečo banke in organizacije veliko storijo, da svoje stranke in širšo javnost zaščitijo pred spletnimi bančnimi goljufijami. Dandanes obstaja veliko kampanj za povečanje ozaveščenosti o kibernetski kriminaliteti in lažnem predstavljanju. Poleg tega so v porastu nove tehnologije. Zaradi tega je prijava v spletno bančno okolje veliko varnejša, na primer s tem, da vam omogočajo prijavo s prstnim odtisom.

Na splošno je treba storiti veliko, da bi bilo spletno bančništvo kar najbolj varno. Če se držite nasvetov in nasvetov v tem članku in upoštevate nasvete banke, boste močno zmanjšali tveganje, da postanete žrtev goljufij v spletnem bančništvu.

Kakšna so možna tveganja spletnega bančništva?

Zgoraj smo ponazorili, da vam kljub rastočim stroškom kibernetske kriminalitete pravi zaščitni ukrepi lahko pomagajo, da se med spletnim bančništvom zaščitite pred kibernetsko kriminaliteto. Morda je najpomembnejši vidik tega zavedanje nevarnosti, s katerimi se lahko srečujete pri porabi in upravljanju denarja prek spleta. Spodaj bomo razpravljali o dveh najpogostejših nevarnostih, povezanih s spletnim bančništvom, s katerimi se soočajo ljudje po vsem svetu: zlonamerna programska oprema in lažno predstavljanje.

Zlonamerna programska oprema

Računalniški virus LaptopNekateri kibernetski kriminalci uporabljajo zlonamerno programsko opremo za vdor v vaš pametni telefon, računalnik ali drugo napravo. Tako bi lahko ukradli vaše bančne podatke ali celo nakazali denar iz vašega računa. Na primer, kibernetski kriminalci lahko uporabljajo vohunsko programsko opremo za vohunjenje v računalniku in branje osebne datoteke, ki ste jo ustvarili, za sledenje gesel. (To je eden izmed mnogih razlogov, da takega dokumenta nikoli ne imate v računalniku!). Kibernetski kriminalci lahko med vnašanjem podatkov o prijavi ukradejo tudi zapisovalnike ključev. V najslabšem primeru lahko celo okužijo vašo napravo z računalniškim virusom, tako da lahko v celoti prevzamejo vaš računalnik in v vaše ime denar nakažejo neposredno na njihov račun.

Čeprav ni neposredno povezano s spletnim bančništvom, se je izkazalo, da je tudi odkupnina resna težava. Ransomware je vrsta zlonamerne programske opreme, ki v bistvu onesposobi računalnik, tako da vse svoje datoteke vzame “za talce”, dokler ne izpolnite zahtev distributerja zlonamerne programske opreme. Običajno to pomeni plačilo vsote denarja za vpletene kibernetske kriminalce.

Ni treba posebej poudarjati, da lahko zgoraj opisane nevarnosti prinesejo velike finančne posledice. Zato je pomembno biti pozoren. Vedno pazite na morebitno zlonamerno programsko opremo in nikoli kliknite hiperpovezavo, ki ji ne zaupate. To še posebej velja pri prenosu datotek. Skrivanje zlonamernih programov pri prenosu je pogost način, da kibernetski kriminalci okužijo vaš sistem z nevarno zlonamerno programsko opremo.

Lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje z ribamiLažno predstavljanje je resna težava, ki bi vas lahko stala veliko denarja. Po mnenju Microsoftove varnostne ekipe je lažno predstavljanje postalo daleč najpogostejša grožnja kibernetskih kriminalcev. Podjetje v poročilu o varnostnem obveščanju za leto 2019 kaže 250-odstotno povečanje lažnih napadov v primerjavi s prejšnjim poročilom (od leta 2018).

V napadu z lažnim predstavljanjem kriminalist poskuša pridobiti osebne podatke nekoga ali občutljive podatke, tako da se pretvarja, da je stranka, ki ji ta oseba zaupa, na primer banka. Ta žrtva bo stopila v stik z žrtvijo in jo prosila, naj da občutljive podatke. Kibernetski kriminalci vam lahko pošljejo e-poštno sporočilo, ki je videti, kot da ga je poslala banka, in vas prosi za podatke za prijavo. Lahko vas tudi pokličejo ali pošljejo SMS. Najpogosteje bodo vsebovali verodostojen utemeljen razlog, zakaj potrebujejo določene informacije. Kljub temu ne padite na ta trik!

Zelo malo verjetno je, da vas bo banka vprašala za vaše podatke za prijavo, pin kode ali druge zaupne podatke. Včasih vas lahko predstavnik ali zastopnik za podporo strankam zaprosi za nekatere osebne podatke, na primer datum rojstva. Vendar to velja samo za namene preverjanja in se zgodi le, kadar jih kontaktirate z vprašanjem ali prošnjo.

Vaša banka je verjetno velika organizacija, ki ima stroga pravila glede zasebnosti in varnosti. Če izgubite geslo, boste prejeli navodila za ustvarjanje novega ali dokumenta, ki vsebuje novo (začasno) geslo. To je veliko varneje kot hraniti vaše občutljive podatke ali se obrniti na vas glede občutljivih podrobnosti.

Skratka, če nekdo trdi, da je zastopnik banke in vas prosi za občutljive podatke, tega ne upoštevajte. Obrnite se na svojo banko po e-pošti ali telefonski številki, ki ji zaupate, in vprašajte, ali je zahteva res prišla od njih. Najverjetneje o tej zahtevi ne bodo vedeli ničesar: nekdo vas je skušal “prevariti”.

Kako banke naredijo spletno bančništvo varnejše?

Banke na splošno zelo trdo delajo, da bi omogočile čim bolj varno spletno bančništvo. Konec koncev izgubijo tudi tono denarja za kibernetsko kriminaliteto (pomislite na povračila itd.). Zato številne banke vodijo kampanje za ozaveščanje strank, da obveščajo stranke o metodah kibernetskih kriminalcev. Banke uporabljajo tudi veliko (sodobnih) tehnologij za varnejše spletno bančništvo. Na primer, številne aplikacije za spletno bančništvo strankam omogočajo, da se prijavijo s prstnim odtisom in ne s tradicionalno pin kodo.

Mnoge banke so ustvarile spletno bančno okolje, ki je čim varnejše. To vključuje zagotavljanje varne povezave med njihovo spletno stranjo in strankami. Številni brskalniki, kot so Google Chrome, Mozilla Firefox in Internet Explorer, kažejo, ali je vaša povezava z določenim spletnim mestom varna. Tako varno povezavo lahko prepoznate po naslednjem:

 • URL, ki ga obiščete, vključuje »https: //«. To boste lahko videli v polju, kjer je prikazano ime spletnega mesta. “S” pomeni varno. Če vidite samo »http: //«, povezava ni varna. V mnogih brskalnikih, kot je Chrome, ne boste takoj videli »https //«: kliknite URL, da se bo prikazal.
 • HTTPS ikone pomeniŠtevilni brskalniki bodo prikazali mali simbol zaklepanja ploščice levo od naslovne vrstice ali znotraj nje. S klikom na to bo mogoče videti varnostno potrdilo spletnega mesta, ki kaže, ali ima spletno mesto varno povezavo. Če temu ni tako, boste namesto majhnega omarice videli klicaj.

Če stran, ki jo obiskujete, nima varne povezave, ne delite svoje osebne podatke s to stranjo. Tako bodo vaši podatki ranljivi za kibernetske kriminalce. Ali niste prepričani o varnosti svoje povezave? Bolje je biti varen kot žal. Na tej strani ne izpolnite obrazcev.

Varno spletno bančništvo: kako to storiti

Banke po vsem svetu si močno prizadevajo za čim bolj varno spletno bančništvo. Poleg teh prizadevanj pa obstaja nekaj varnostnih ukrepov, ki jih lahko sami sprejmete pri upravljanju svojih financ na spletu. Ti nasveti vam bodo pomagali zmanjšati tveganje, da postanete žrtev goljufij na spletu.

Poleg tega lahko z lastno varnostjo v spletu na svoji banki dokažete, da na noben način, obliko ali obliko niste malomarni. Na ta način, če bi se zgodilo kaj slabega, imate veliko večjo verjetnost, da boste prejeli povračilo.

Se želite zaščititi med spletnim bančništvom? Tukaj je nekaj, kar lahko storite:

 • Denar nakažite samo strankam, ki jim zaupate. Prenosa denarja običajno ni mogoče razveljaviti brez izrecnega dovoljenja stranke prejemnice.
 • Ne uporabljajte nobenih podatkov za prijavo, ki jih uporabljate za spletno bančništvo, za nobene druge spletne portale ali storitve.
 • Podatkov za prijavo v spletno bančništvo nikomur ne dajte. Hranite jih pri sebi, tako kot vse pin-kode in druge občutljive podatke za preverjanje pristnosti.
 • Bodite na tekočem in uporabljajte nove, varne tehnologije za zaščito svojega spletnega bančnega računa, na primer možnost prijave s prstnim odtisom ali uporabo dvofaktorske overitve.
 • Poskrbite, da je operacijski sistem vaše naprave posodobljen. To velja tudi za vašo spletno bančno aplikacijo, če jo uporabljate. Najbolje je, da nastavite nastavitve tako, da se posodobitve samodejno namestijo.
 • Nikoli ne kliknite na hiperpovezavo ali nalagajte datoteke, ki ji ne zaupate.
 • Izbrišite sumljiva e-poštna sporočila ali sporočila, ne da bi kliknili nobene povezave ali prenesli datotek, ki jih vsebujejo.
 • Vedno se prepričajte, da ima spletno mesto, ki ga obiščete, varno povezavo HTTPS, preden se prijavite v svoje spletno bančno okolje.
 • V napravo namestite dobro in zanesljivo protivirusno programsko opremo. Večina priljubljenih protivirusnih programov ponuja tudi dober vgrajen požarni zid, če pa vaš še ne, poskusite dobiti tudi ločen požarni zid. Prepričajte se, da sta oba vedno posodobljena.
 • Če naletite na potencialno e-poštno sporočilo z lažnim predstavljanjem ali sporočilo, ki trdi, da ga je poslala vaša banka, se nemudoma obrnite na svojo banko in jih obvestite.
 • Če se med prenosom plačila nekaj ne zdi povsem v redu, ne dokončajte transakcije.
 • Pogosto preverite svoj bančni račun na spletu, da boste hitro opazili vse posebnosti, preden začnejo povzročati težave.

Če sledite tem nasvetom, bo upravljanje, plačevanje in prejemanje denarja preko spleta postalo veliko varnejše. če želite več informacij o varnem brskanju in varnosti interneta, si oglejte te dele našega spletnega mesta

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me