V času koronavirusne krize varno delajte od doma | VPNoverview.com

Zahvaljujoč današnjim tehnologijam delo na daljavo ali od doma za mnoge ni več problem. Konec koncev je v številnih poklicih danes vse, kar potrebujemo, prenosnik in internetna povezava. Ljudje imajo različne razloge za delo od doma. Trenutno je koronavirus daleč glavni razlog. Vendar pa je zelo verjetno, da se bo delo od doma, ne glede na to ali zaradi tega, ker je to mogoče, v prihodnjih letih verjetno še povečalo.


Vendar pogosto pozabimo, da lahko delo od doma povzroči številne kibernetske varnostne nevarnosti. Domača omrežja in računalniki privzeto niso tako dobro zavarovani kot v podjetjih. Večina (velikih) podjetij ima izjemno varno omrežje in dobro varovane računalniške sisteme. Mnoga podjetja imajo tudi IT-oddelek, ki nenehno spremlja sisteme podjetja in ohranja vse varno.

Ker boste zdaj delali od doma, morate zagotoviti, da to lahko storite na varen način, hkrati pa tudi, da ne pride do uhajanja podatkov, če hekerji dobijo dostop do podatkov podjetja ali strank.

V tem članku bomo podali navodila po korakih, kako varno delati od doma. Zdaj, med koronavirusno krizo, pa tudi v prihodnosti.

Varno delajte od doma 9 Nasveti Infographic Slovenščina

1. Uporabljajte varna orodja za sodelovanje

VPN-zasebnost-varen-internet-kibernetska varnostMed delom na večini se večina razprav in sestankov odvija na spletu. Zato je treba uporabiti varna orodja za sodelovanje. Mnoga podjetja uporabljajo video konference za sestanke. To je zelo všeč, ker se ljudje med seboj lahko vidijo med pogovorom, tako kot pri vodenju sestanka v pisarni. Obstajajo različne možnosti za dirigiranje varni video klici, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi. Obstajajo tudi programi, ki omogočajo samo klepet ali zvočno komunikacijo. Tu je nekaj priljubljenih možnosti. Vsi spodaj navedeni programi ponujajo funkcijo skupne rabe zaslona, ​​razen WhatsApp.

Ime
Cena na mesec
Zasebnost
Največje število udeležencev v video klicu
Varnostni ukrepi
WickrBrezplačno / 4,99 $ – 25,00 $Dobro30 (50 s plačljivimi različicami)Šifriranje od konca do konca
Žica4,00-8,00 €Dobro10Šifriranje od konca do konca
JamiprostDobro4TLS 1.3 + RSA-tipka
SkypeprostSlab50256-bitno šifriranje TLS + AES
Google HangoutsprostSlab150NE enkripcija od konca do konca
Microsoftove ekipeBrezplačno / 4,20 €Slab5000Obvezna dvostopenjska avtentikacija
Pri čemerBrezplačno / 9,99 $Posredna4 (12 do 50 s plačljivimi različicami)DTLS-SRTP in enkripcija od konca do konca
PovečavaBrezplačno / 13,99 €Slab100 (največ 40 minut)256-bitno šifriranje TLS + AES
EyesonBrezplačno / 9 do 299 USDPosredna4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
WhatsAppprostSlab4Šifriranje od konca do konca
WebExBrezplačno / 9 do 299 USDSlab1000Šifriranje od konca do konca
OhlapnostBrezplačno / 6,23 € – 11,75 €Posredna15 (s plačanimi naročninami)EKM + DLP
MiroBrezplačno / 8 do 16 USDDobro2-50256-bitno šifriranje SSL / TLS + AES
Pridruži se miBrezplačno / 9 € – 24 €Dobro5-250256-bitno TLS-šifriranje

Pred izbiro enega od teh programov je pomembno, da tehtate svoje možnosti. Bodite pozorni na možnosti, ki jih ponuja programska oprema, in upoštevajte tudi slabosti, zlasti ko gre za varnost in zasebnost. Popolno pojasnilo, kako smo razvrstili različne storitve v zgornjo tabelo, najdete v našem članku o najboljših in najbolj varnih programih za videokonference..

2. Zavarujte svojo povezavo z VPN

VPN-povezava-internetVečina ljudi že ve, da morajo zagotoviti javno omrežno povezavo z VPN. Enako velja za domače internetne povezave. Tako kot javna omrežja tudi domače internetne povezave privzeto niso šifrirane. Zato hekerji lahko prestrežejo podatke ali vnesejo zlonamerno programsko opremo v vaš sistem. Obstaja tudi veliko tveganje, da bodo domače internetne povezave prisluhnjene in s tem ukradene podatke ali osebne podatke. Poleg tega lahko s prihodom GDPR to povzroči visoke globe in negativno oglaševanje. Mnoga podjetja so se v zadnjem času že morala spoprijeti s takšnimi posledicami.

Na srečo večina podjetij priznava pomen dobro varovanega omrežja. Dandanes veliko (velikih) podjetij uporablja specializirane poslovne VPN rešitve, kot je Ciscova, za zaščito omrežja podjetja, tako da se lahko ljudje, ki delajo na daljavo ali od doma, še vedno varno prijavijo. Vendar poslovni VPN ni cenovno ugodna ali donosna možnost za vsa podjetja. Zlasti za mala podjetja, katerih zaposleni delajo (začasno) od doma, bi bila zasebna VPN lahko dobra alternativna rešitev.

Tako kot VPN, ki jih uporabljajo velika podjetja, tudi zasebni VPN ponujajo varen tunel VPN in šifriranje podatkovnega prometa, tako da je ves podatkovni promet zavarovan. Za zaposlene v malih podjetjih, ki želijo varno delati od doma, bi bila lahko zanimiva naslednja dva ponudnika VPN:

ExpressVPN: najboljši vsestranski VPN po našem testu

ExpressVPN je že leta zaupanja vredno ime na trgu VPN. Pri izbiri VPN-jev je treba upoštevati več točk. Sem spadajo varnost uporabljenih protokolov za šifriranje, pa tudi hitrost in enostavnost uporabe. Priporočamo ExpressVPN za delavce, ki želijo VPN, s katerim lahko varno, hitro in učinkovito delajo. Po našem testu hitrosti je to najhitrejši VPN trenutno na trgu. Poleg tega ta VPN ponuja odlične in zelo varne protokole šifriranja, vključno z OpenVPN UDP (privzeto nastavljen) in OpenVPN TCP.

ExpressVPN je edinstven v smislu zagotavljanja zasebnosti njegova tehnologija TrustedServer. Zahvaljujoč tej tehnologiji ExpressVPN uporablja samo hlapni pomnilnik z naključnim dostopom (RAM) za svoje strežnike in ne za svoje trde diske, kot večina drugih ponudnikov VPN. RAM potrebuje energijo za shranjevanje podatkov. Tako se s to tehnologijo vsakič, ko se ExpressVPN strežniki vklopijo ali izklopijo, vsi podatki, shranjeni na njih, izbrišejo. Zato tehnologija omogoča, da ExpressVPN nudi na primer izjemno močno zaščito podatkov podjetja pred hekerji strežnikov.

Njegova učinkovitost in varnost naredi ExpressVPN primeren za vse vrste poklicev. Ali ste ustvarjalec filma, ki redno prenaša zelo velike video datoteke iz oblaka, ali računovodja, ki mora varovati finančne podatke strank, z ExpressVPN lahko prepričate, da je vaša povezava z internetom varna. Oglejte si naš test ExpressVPN.

Surfshark: najboljši proračun VPN za delavce na daljavo

Surfshark, kot ExpressVPN, je hiter in varen VPN. Vendar pa ta VPN ponuja dve glavni prednosti, in sicer ceno in število povezav. Surfshark je eden najcenejših ponudnikov vrhunskih VPN. Poleg tega lahko majhna ekipa varno dela od doma in uporablja skupinsko naročnino. Število povezav je neomejeno, dokler uporaba programske opreme ostane v pravilniku poštene uporabe Surfsharka.

Glavna razlika med Surfshark in ExpressVPN je hitrost in možnosti, ki so na voljo. ExpressVPN je nekoliko hitrejši in ima nekaj posebnih možnosti, ki jih Surfshark nima. Te možnosti vključujejo tehnologijo TrustedServer, ki smo jo že omenili, ter zagotavljanje zakrčenih strežnikov (strežnikov, ki lahko zaobidejo določene internetne omejitve) za uporabo na Kitajskem. Vendar za večino manjših podjetij Surfshark ponuja vse, kar potrebujejo, in je pogosto najboljša možnost za podjetja, ki želijo paziti na svoj proračun.

Uporabite 4G kot alternativo domačim internetnim povezavam

Nekateri se pri delu od doma zanašajo na svoja mobilna omrežja, tako da ustvarijo vroče točke za povezavo prenosnih računalnikov. Delo s povezavo 4G je zagotovo dobra izbira za mnoge, še posebej če upoštevamo hitrost mobilnega interneta danes. Seveda morate poskrbeti, da imate v svojem paketu dovolj podatkov (po možnosti neomejeno). Številni ponudniki vam omogočajo, da mesečno prilagajate paket podatkov. Če pričakujete, da boste uporabili več podatkov kot običajno, in ne predvidevate, da boste v bližnji prihodnosti lahko uporabljali fiksno povezavo, je morda pametno povečati paket podatkov za naslednji mesec oz..

3. Posodobite svoj operacijski sistem in programsko opremo

računalniška posodobitevPosodabljanje sistema se morda zdi nepotreben in zapleten postopek. A pravzaprav je ravno obratno. V praksi gre za preprost, a zelo pomemben postopek, ki bo ustavil viruse in hekerje. Morebitne napake ali ranljivosti, ki jih najdemo v sistemski programski opremi, proizvajalci navadno odpravijo s posodobitvami, tako da jih hekerji in kibernetski kriminalci ne bi mogli izkoristiti. Zato poskrbite, da si vzamete čas za posodobitev sistema.

Kako zagotavljate, da je vaš operacijski sistem v celoti posodobljen? Na srečo je to razmeroma enostavno preveriti. Spodaj pojasnjujemo, kako je to storjeno za najpogosteje uporabljene operacijske sisteme, in sicer Windows, Mac, Android in iOS.

Če želite posodobiti Microsoft Windows:

 1. Kliknite na Windows logotip v spodnjem levem kotu zaslona.
 2. Pojdi na svoje Nastavitve s klikom na ikono zobnika.
 3. Kliknite »Nadgradnja & Varnost“. Tu lahko preverite stanje posodobitve programske opreme sistema.
 4. Po potrebi kliknite »Prenesi“Takoj prenesti najnovejše posodobitve.

Če želite posodobiti Mac OSx:

 1. V meniju Apple kliknite “Sistemske nastavitve”.
 2. Kliknite na “Posodobitev programske opreme“. Če so na voljo posodobitve, bodo te prikazane tukaj.
 3. Kliknite na »Posodobi zdaj“, Da namestite zadnje posodobitve.

Če želite posodobiti naprave Android:

 1. Pojdi na Nastavitve aplikacijo v napravi Android.
 2. Tapnite »Sistem“, Nato”Napredno” in končno “Posodobitev sistema”.
 3. Vaše stanje posodobitve je zdaj vidno na zaslonu. Sledite korakom za posodobitev sistema.

Če želite posodobiti naprave iOS:

 1. Pojdi na Nastavitve vašega iPhone ali iPad.
 2. Tapnite »Splošno” in potem “Posodobitev programske opreme”.
 3. Če je na voljo posodobitev, jo lahko takoj namestite.

Poleg vašega operacijskega sistema mora biti tudi vaša programska oprema posodobljena. Večina programske opreme v sistemu Windows in OSx vas bo samodejno obvestila ali namestila posodobitve takoj, ko bodo na voljo. V nastavitvah lahko tudi aktivno iščete kakršne koli posodobitve.

Če želite posodobiti aplikacije na napravi Android, pojdite v Trgovino Play in poglejte v meniju pod “Moje aplikacije in igre”.

Če želite posodobiti aplikacije na napravah iOS, odprite trgovino z aplikacijami in na dnu zaslona tapnite »Danes«. Nato na vrhu zaslona tapnite simbol profila in se pomaknite navzdol in si oglejte aplikacije, ki jih je mogoče posodobiti.

Na koncu močno odsvetujemo uporabo nezakonite (prenesene) programske opreme. Te pogosto vsebujejo viruse ali backdoor, ki so jih zgradili hekerji.

4. Za računalnik in pametni telefon uporabite dober skener virusov

Seveda je možno, da vam delodajalec nudi dobro zavarovano opremo za delo, na primer delovni prenosnik z dobro in najnovejšo programsko opremo za preprečevanje zlonamerne programske opreme. Vendar se v praksi pogosto zgodi, da morajo ljudje svoj stari prenosni računalnik vzeti iz omare, da delajo od doma, pri čemer verjetno nima ustrezne zaščite. Dobra protivirusna in antimalware programska oprema sta zelo pomembna, zlasti za opremo, ki jo je treba uporabljati v delovne namene. Kot poroča Cyber ​​Security Monitor 2019, je letno poročilo o kibernetski varnosti nizozemskega DZS (Državni urad za statistiko) približno 30% vseh velikih nizozemskih podjetij (tj s 500 zaposlenimi ali več) in 20% malih podjetij doživelo kibernetski napad v letu 2019 V takšnih okoliščinah ne predstavljate nobene možnosti brez ustrezne zaščite.

Dobra brezplačna in plačana protivirusna programska oprema

Na trgu je več ponudnikov programske opreme, ki ponujajo zanesljivo, brezplačno protivirusno programsko opremo. Dober brezplačni antivirusni skener, ki deluje v sistemih Windows, Mac, Android in iOS, je AVG AntiVirus Free. Če raje uporabljate plačljivo protivirusno programsko opremo, trenutno priporočamo Bitdefender. Ta ponudnik programske opreme je v številnih neodvisnih testih in primerjavah dosegel zelo dobro oceno.

5. V računalnik in pametni telefon namestite dober požarni zid

požarni zid-prenosnikPoleg dobrega skenerja virusov je nujno tudi, da imate zanesljiv požarni zid. Požarni zid ustvari steno okoli vašega računalnika, da prepreči vsiljivcem dostop do vašega računalnika. Tudi po zaslugi požarnih zidov imajo “manjkajoči” programi manj verjetno, da bodo lahko vzpostavili nezaželeno povezavo z zunanjim svetom.

Za varno delo od doma je zato zelo pomembno zanesljiv in dobro nastavljen požarni zid. Tudi če se prijavite v svoje delovno omrežje prek varne povezave (npr. Prek Citrix-a), morate hekerjem preprečiti, da bi gledali, kaj počnete v domačem računalniku.

Požarni zidovi za Windows

Novejše različice sistema Windows (tj. Od sistema Windows 10) so opremljene z Windows Defender, Microsoftovim požarnim zidom. Windows Defender je znan kot dokaj močan požarni zid, ki bi moral zadostovati v večini primerov. Vendar različni strokovnjaki za varnost priporočajo uporabo bolj izpopolnjenih požarnih zidov. Če želite to dodatno varno možnost, priporočamo, da si ogledate dober paket, ki združuje protivirusno programsko opremo in požarni zid, na primer Bitdefender ali plačljivo različico AVG.

Požarni zidovi za OSx (Macbook in Mac)

Apple tudi s svojim operacijskim sistemom OSx ponuja dober privzeti požarni zid. V večini primerov je ta programski program za požarni zid dovolj. Če želite omogočiti požarni zid Apple, morate opraviti naslednje korake:

 1. V meniju Apple izberite “System Preferences”.
 2. Kliknite »Varnost« ali »Varnost & Zasebnost”.
 3. Kliknite zavihek »Požarni zid«.
 4. Odklenite ploščo tako, da kliknete ključavnico spodaj levo in vnesete skrbniško ime in geslo.
 5. Kliknite »Omogoči požarni zid« ali »Start«, da omogočite požarni zid.
 6. Kliknite »Napredno«, da prilagodite konfiguracijo požarnega zidu

6. Uporabite varno shrambo v oblaku

prenosni računalnik s ključavnicoZagotovite, da naredite redne varnostne kopije, po možnosti dvojno varnostno kopijo, ki se hranijo na dveh različnih mestih. Na ta način, če je vaše podjetje na primer podvrženo napadu z odkupno programsko opremo, ne boste izgubili vsega. Z nedavno varnostno kopijo boste lažje obnovili sisteme.

Pametno je lokalno in drugo shraniti v oblak. Poskrbite, da je lokalna varnostna kopija shranjena, na primer, na zunanjem trdem disku, ki je temeljito zaščiten, na primer z močnim geslom.

Poleg tega je pametno držati varnostno kopijo v oblaku. Na izbiro je več storitev za shranjevanje v oblaku. Ne glede na izbrano storitev v oblaku pa vedno poskrbite, da boste svoj račun zavarovali z močnim geslom in, kjer je to mogoče, z dvofaktorno avtentikacijo. Spodaj najdete nekaj varnih možnosti, ki bi jih brez težav postavili doma.

Ime
Cena na mesec
Skladiščenje
Varnostni ukrepi
Google DriveNa voljo brezplačne in plačljive različice15 GB brezplačno256-bitni SSL / TLS in 128-bitni AES
OneDriveNa voljo brezplačne in plačljive različice5 GB brezplačnoNI šifrirane shrambe, SSL šifrirana povezava
DropboxNa voljo brezplačne in plačljive različice2 GB brezplačno128-bitni SSL / TLS in 256-bitni AES
SpiderOakOd 6 € / mesecOd 150 GBŠifriranje od konca do konca
MegaNa voljo brezplačne in plačljive različiceBrezplačnih 50 GBŠifriranje od konca do konca

Google Drive

Storitev v oblaku-Google-Drive-Logo-150x150Google Drive shrani datoteke s privzeto šifriranjem 128-bitnih ključev AES. Poleg tega je povezava do strežnikov Google Drive in z nje šifrirana z uporabo 256-bitni SSL / TLS, kar je danes dober standard. Poleg tega lahko v Googlu Drive preprosto sodelujete s kolegi, ki uporabljajo Google Dokumente. Brez naročnine, ki jo dobite 15 GB prostora za shranjevanje, kar je za mnoge več kot dovolj.

OneDrive

onedrive_logo_200x200-min-138x138OneDrive ne uporablja privzeto šifriranja za shranjevanje datotek. Vendar povezava s strežniki OneDrive in z nje uporablja šifriranje SSL. Ena prednost, ki jo ima OneDrive pred Googlovim pogonom, je ta, da vam OneDrive omogoča dostop do celotnega Office Suite v vašem brskalniku. To vam omogoča enostavno prilagajanje dokumentov iz vašega brskalnika. Brez plačane naročnine vam jih OneDrive 5 GB prostora za shranjevanje. Za 2 USD / mesec dobite 100 GB prostora za shranjevanje za 7 dolarjev na mesec lahko dobite napredni paket, ki je priložen 1 TB prostora za shranjevanje in celoten Office Suite.

Dropbox

dropbox_logo_200x200-min-138x138Dropbox je ena izmed najbolj priljubljenih storitev shranjevanja v oblaku, ki je danes na voljo. Prednost Dropboxa je, da vam omogoča preprosto izmenjavo dokumentov z drugimi, ki prav tako uporabljajo storitev. Dropbox shrani datoteke s privzeto šifriranjem 256-bitnih ključev AES. Poleg tega je povezava s strežniki Dropbox in z nje zaščitena s 128-bitnim SSL / TLS šifriranjem AES. Z brezplačno različico Dropboxa prejmete 2 GB prostora za shranjevanje. Za 9,99 € dobite nič manj 2 TB prostora za shranjevanje.

SpiderOak

spideroak_logo-138x138Storitev varnostne kopije SpiderOak One zagotavlja varen način za enostavno zagon varnostnih kopij in uporab šifriranje od konca do konca da zaščitimo svojo zasebnost. Slaba stran SpiderOak je, da ni na voljo brezplačne različice. Vendar ima SpiderOak preskusno različico, tako da lahko preizkusite storitev brezplačno 21 dni. Ko je brezplačno obdobje konec, stane njihov najcenejši načrt 6 € / mesec za 150 GB prostora za shranjevanje.

Mega

mega_logo_200x200-min-138x138Mega je ustanovila Kim Dotcom, internetna kultna junakinja, ki se že leta zavzema za internetno svobodo. Posledično je bila Mega ustanovljena z zasebnostjo v mislih in uporabi šifriranje od konca do konca da pravilno šifriramo vse datoteke. Prednost Mega je, da lahko začnete z njeno brezplačno različico, ki zagotavlja 50 GB prostora za shranjevanje. Poleg tega plačujete samo 4,99 € na mesec za 400 GB prostora za shranjevanje.

Če varnostno kopirate svoje delo tako v lokalnem kot v oblaku, zagotovite, da se možnost izgube dela iz katerega koli razloga močno zmanjša. Ne pozabite ustrezno zavarovati prostora za shranjevanje, tako da vaše varnostne kopije in druge datoteke niso široko odprte za hekerske napade. Če želite, lahko preberete več o najvarnejših možnostih za shranjevanje v oblaku.

7. Uporabite močna gesla in skrbnike gesel

Uporaba močnih in varnih gesel je bistvenega pomena. Za ustvarjanje te šibke povezave, ki je potrebna za povzročitev resnih težav celotnemu podjetju, je potreben le en zaposleni. Zato je ključna trdna politika gesla.

Vedno uporabljajte močna, varna in edinstvena gesla in nikoli ne uporabljajte gesla na več platformi. Če želite vedeti, kako ustvariti takšna gesla, si oglejte naš vodič na to temo.

Se težko spomnite gesel vseh svojih različnih računov? Nisi sam. Na srečo je v tem primeru lahko uporabite upravitelja gesel, kot sta Remembear ali Blur. Ta orodja shranijo vsa gesla v varnem okolju, da si jih ne bi bilo treba več zapomniti. Poleg tega lahko z enim klikom dostopate do vseh svojih različnih aplikacij.

8. Pazite na (coronavirus) lažno pošiljanje e-poštnih sporočil

phishing-kavelj-z geslomNekaj, kar se je treba zavedati, je, da veliko kibernetskih kriminalcev posebej cilja na ljudi, ki delajo od doma. Pogosta taktika, ki jo uporabljamo, je lažno predstavljanje. Primeri takih e-poštnih sporočil vključujejo phishing e-poštna sporočila, ki naj bi jih poslala Svetovna zdravstvena organizacija, da bi ljudi obvestila o COVID-19. Seveda se nikoli ne odzivajte na tovrstna sporočila in ne klikajte na dvomljive povezave.

Lažna e-poštna sporočila so ena najpogostejših metod, ki jih kibernetski kriminalci uporabljajo za okužbo računalnikov žrtev z zlonamerno programsko opremo. E-poštna sporočila z lažnim predstavljanjem se uporabljajo tudi za prevaranje žrtev pri razkrivanju občutljivih podatkov. Zadnja stvar, ki jo želite, je, da kibernetski kriminalci z uporabo lažnih e-poštnih sporočil, kot je zgornja, okužijo vaš računalnik z na primer nevarno vohunsko programsko opremo, da bi ukradli vse vaše občutljive podatke o strankah.

9. Organizirajte svoje delovno mesto

Spletna varnost presega pravilno nastavitev računalnika. Lahko gre narobe, če ne gre za elektronske naprave. Na primer, nikoli ne napišite gesla na papir. Če pride v napačne roke, je varnost vašega sistema takoj ogrožena. Prav tako ni priporočljivo, da vaše fizične varnostne kopije, shranjene na napravah, kot so zunanji trdi diski, shranjujejo v neposredni bližini vašega računalnika. Morda se sliši nekoliko ekstremno, toda v primeru požara se izgubi tako računalnik kot varnostne kopije.

10. Zaključek: delo od doma je zanimivo, vendar tvega

V mnogih primerih je delo od doma zanimiva alternativa delu v pisarni. Še posebej v kriznih časih, tako kot pri koronavirusu, je delo na daljavo dobra možnost za številne ljudi. Na žalost, kot smo videli, delo doma poteka z določenimi tveganji. Prepričajte se, da so vaši računalniški sistemi posodobljeni in zaščiteni z virusnim skenerjem in požarnim zidom. Vedno zavarujte svojo internetno povezavo z dobrim VPN-jem. In na koncu poskrbite za varen varnostni sistem in bodite pozorni na lažno predstavljanje in kibernetsko kriminaliteto.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me