Kaj so trojanci in kako se lahko zaščitite?

Trojanski konji so vrsta zlonamerne programske opreme, ki se zdi zakonit program za izigravanje uporabnikov. Ko pa uporabnik prenese program, Trojan okuži njihov sistem. Ime izhajajo iz grške mitologije. Obstaja veliko različnih vrst Trojanov, ki lahko izvajajo najrazličnejše zlonamerne dejavnosti. Tukaj je tisto, kar morate vedeti o trojancih in kako lahko zaščitite svoje naprave pred njimi.


Kaj so trojanci?

Trojanski ali trojanski konj je pogosta oblika zlonamerne programske opreme, ki se maskira kot zakonit del programske opreme. Niso pravi virusi, ker se ne morejo širiti sami. Namesto tega jih uporabnik prenese, saj verjame, da so zakonito orodje ali program.

Ko je trojanec v vašem računalniku, lahko pride do različnih vrst škodljivih dejanj. Tu je nekaj najpogostejših vrst Trojanov:

 • Trojanski prenosnik: Virus, ki nalaga in namesti zlonamerno programsko opremo.
 • Trojanski kapalci: Programi, ki jih hekerji uporabljajo za namestitev virusov. Protivirusna programska oprema jih običajno ne zazna.
 • Odkupna programska oprema: Trojanski program, ki šifrira vaše podatke, tako da do njega ne morete več dostopati. Nato kiber kriminalec zahteva plačilo odkupnine v zameno za ključ za dešifriranje. Ključ pa ne dajejo vedno ključa, zato je izjemno težko ali nemogoče dešifrirati podatke brez njega.
 • Trojanski bankir: Zlonamerna programska oprema, ki krade vaše finančne podatke, kot so podatki o kreditni kartici in bančni računi v spletu.
 • Trojanske korenine: Programi, ki skrivajo izbrane dejavnosti v vašem računalniku in preprečujejo odkrivanje zlonamerne programske opreme. To pomeni, da se zlonamerna programska oprema lahko dalj časa izvaja v vašem računalniku, preden ugotovite, da nekaj ni v redu.
 • Backdoor Trojan: To je še posebej pogosta oblika Trojan. Kibernetskim kriminalcem omogoča oddaljen dostop do vašega računalnika, tako da imajo nadzor nad njim. To pomeni, da hekerji lahko pošiljajo, prejemajo ali brišejo datoteke, posegajo v vaše podatke, znova zaženejo računalnik in še veliko več. Hekerji jih včasih uporabljajo za ustvarjanje celotne mreže računalnikov zombi, imenovanih Botnet, in zagrešitev kibernetskih kriminalov.
 • Trojan-FakeAV: Te vrste Trojanov se pojavljajo kot protivirusna programska oprema. Trdijo, da na vašem računalniku obstajajo grožnje varnosti, in ponujajo, da jih v zameno za plačilo odstranijo. Grožnje resnično ne obstajajo, v resnici pa programi poskušajo izsiljevati denar od vas.

Kakšna so tveganja trojancev?

Obstaja na desetine različnih vrst Trojanov in škoda, ki jo povzročajo, se zelo razlikuje. Ransomware Trojani lahko šifrirajo vaše podatke, tako da jih ne morete obnoviti, druge vrste Trojanov pa vam lahko ukradejo gesla, uničijo ali izbrišejo datoteke ali deaktivirajo vaše protivirusne in požarne zidove. Trojanci lahko namestijo tudi keyloggerje, ki zaznajo vaše pritiske tipk in lahko razširijo vaše podatke za prijavo za spletne račune.

Kibernetski kriminalci lahko trojance uporabljajo tudi za prevzem računalnika in nadzor na daljavo, da opravijo svoje ponudbe. S tem hekerji lahko dostopajo do vseh datotek in računov, ukradejo vašo identiteto ali celo uporabijo računalnik za izvajanje kibernetskih napadov.

Trojanci so neverjetno nevarna vrsta zlonamerne programske opreme, kibernetski kriminalci pa jih lahko uporabljajo za številne različne zlonamerne namene. Poleg tega jih uporabniki izjemno težko zaznajo in jih pogosto zamudi protivirusna programska oprema.

Kako Trojanci okužijo vaš računalnik?

Trojanski konjski računalnikTrojanski konji se zamaskirajo v zakonite programe in okužijo računalnike, ko jih uporabnik prenese. Pogosto se pojavljajo kot priloge po e-pošti zaupanja vrednih organizacij ali stikov s vašega seznama stikov. Heker uporablja ta imena, da vas poskuša prepričati, da odprete povezave, datoteke ali spletna mesta. Trojanske konje lahko prikrijete tudi kot brezplačne prenose iger, spletnih mest, orodij brskalnika ali aplikacij. Ko prenesete program, se trojanski program namesti in zažene ob vsakem vklopu računalnika. Trojanci se ne širijo sami in običajno od uporabnika zahtevajo, da prenese lažni program. Pomagate jim preprečiti, da bi okužili računalnik tako, da nikoli ne odprejo datoteke ali prenesejo programa, ki ga ne poznate.

Kaj lahko storim, če Trojanci okužijo moj računalnik?

Dva glavna načina, kako lahko odstranite Trojane iz računalnika, sta programska oprema za odstranjevanje Trojan ali ročna odstranitev zlonamerne programske opreme.

Mnoga protivirusna podjetja kot del svojih storitev ponujajo odstranjevalce trojanskih računalnikov. Ena od možnosti je Avast Free Antivirus, ki ima brezplačen odstranjevalec Trojan. Ta program bo identificiral vse trojance v vašem računalniku ali napravi in ​​jih odstranil za vas. Nekatera druga podjetja, ki ponujajo orodja za odstranjevanje Trojan, so MalwareFox in Bitdefender.

Če raje poskusite odstraniti Trojan ročno, morate narediti nekaj korakov. Če je vaš sistem okužen s Trojanom, boste pogosto prejeli napako DLL. Napako lahko kopirate in opravite nekaj spletnih raziskav, ki vam bodo pomagale prepoznati prizadeto exe datoteko. Nato morate preklicati sistem za obnovitev sistema in znova zagnati računalnik. Ko se znova zažene, pritisnite F8 in izberite Safe Mode. Nato odprite nadzorno ploščo in odstranite datoteke Trojan. Končni korak je odpiranje mape sistema Windows in brisanje preostalih programskih datotek.

Kako lahko zaščitim svoje naprave pred trojanci?

Tako kot pri drugih oblikah zlonamerne programske opreme lahko tudi nekaj zaščitite računalnik in naprave pred Trojanci. Tukaj je najpomembnejših:

 • Nikoli ne odpirajte priloge ali prenašajte programa, razen če natančno veste, kaj je. To velja za vse vrste zlonamerne programske opreme, toda Trojanci so poseben primer, saj morajo uporabniki ukrepati, da okužijo vaš računalnik..
 • Če se želite dodatno zaščititi pred trojanci in drugo zlonamerno programsko opremo, uporabite protivirusno programsko opremo zaupanja vrednega podjetja. Izberete lahko tistega, ki vsebuje odstranjevalec trojanskih programov, ki bo pregledal vaš sistem in se prepričal, da niste slučajno prenesli trojanskega računalnika, in ga, če ga zazna, odstranil iz računalnika. Ne pozabite redno skenirati računalnika. Všeč nam je Bitdefender kot podjetje, ki ponuja dobro protivirusno programsko opremo.
 • Posodobite programsko opremo, vključno z operacijskim sistemom in brskalnikom. Kibernetski kriminalci pogosto prepoznajo ranljivosti v programskih programih in jih izkoristijo za namestitev zlonamerne programske opreme. Proizvajalci programske opreme pogosto izdajajo posodobitve, ki obravnavajo te ranljivosti, zato je nujno, da posodobitve naložite, ko so na voljo.
 • Za zaščito internetne povezave uporabite požarni zid. Ti programi delujejo tako, da blokirajo nezaželene povezave in lahko pomagajo preprečiti Trojance. Uporabniki sistema Windows imajo dostop do požarnega zidu Windows in morajo poskrbeti, da je vklopljen za dodatno zaščito.

Končne misli

Trojanci so neverjetno raznolika vrsta zlonamerne programske opreme, ki lahko v vašem računalniku izvaja veliko različnih zlonamernih dejavnosti. Te dejavnosti lahko vključujejo krajo finančnih podatkov, beleženje pritiskov tipk ali celo spreminjanje računalnika v zombija, ki ga nadzorujejo kibernetski kriminalci.

Čeprav jih uporabniki pogosto prenašajo, lahko uporabnik ukrepa tudi, da prepreči Trojane. Z izvajanjem osnovnih varnostnih ukrepov in uporabo protivirusne programske opreme z odstranjevalcem Trojan lahko znatno zmanjšate tveganje, da se okužite s Trojanci.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me