Kaj so računalniški virusi pravzaprav? | VPNoverview

Ena najbolj uničujočih oblik zlonamerne programske opreme je računalniški virus. Ta vrsta zlonamerne programske opreme lahko uniči vaše podatke, okuži vaše datoteke in močno poškoduje računalnik. Tudi virusi se lahko širijo sami in okužijo druge računalnike. Tu je vse, kar morate vedeti o računalniških virusih in kaj lahko storite, da jih preprečite.


Kaj je računalniški virus?

Računalniški virus LaptopRačunalniški virus je vrsta zlonamerne programske opreme s sposobnostjo samo-ponovitve. To pomeni, da se virusi lahko brez uporabnikovega soglasja širijo v druge datoteke in programe.

Računalniški virusi se lahko širijo na različne načine. Skrivajo se lahko v prilogah e-pošte, okuženih spletnih mestih, izvršljivih datotekah ali pojavnih oglasih. Poleg tega lahko USB-pogoni in druge odstranljive naprave za shranjevanje vsebujejo viruse in jih širijo na vaš računalnik. Nekateri virusi se začnejo razmnoževati takoj, ko pridejo na vašo napravo, drugi pa zahtevajo sprožilec, da se virusna koda aktivira. Čeprav lahko protivirusna programska oprema zaščiti vaš računalnik pred virusi, je njegova učinkovitost omejena. Zdaj obstaja veliko virusov, ki se lahko izognejo protivirusni programski opremi, zaradi česar je odkrivanje zlonamerne programske opreme zahtevnejše.

Pogoste vrste virusov

 • Virus zagonskega sektorja: Virus, ki okuži računalniški glavni zapis zagona in se pogosto širi prek odstranljivih pomnilniških naprav in medijev. Običajno ga je težko odstraniti in pogosto je treba preoblikovati celoten trdi disk.
 • Prepiši virus: Virus, ki okuži vaše datoteke in jih uniči. Edini način, da ga odstranite, je brisanje vseh okuženih datotek, kar povzroči izgubo podatkov, ki jih vsebujejo. Prepišite viruse, ki se najpogosteje širijo prek e-poštnih sporočil.
 • Resident Virus: Tovrstni virus se vdela v spomin računalnika. Če izvirni virus izbrišemo, lahko kopija tega ostane v računalnikovem pomnilniku. Nato se lahko aktivira, ko vaš operacijski sistem izvaja določene funkcije. Ker se ti virusi skrivajo v vašem RAM-u, jih protivirusna programska oprema pogosto ne zazna.
 • Virus okužbe datotek: Virus, ki prepiše ali vstavi okuženo kodo v izvršljive datoteke. Ko se odpre okužena datoteka, jo virus prepiše ali uniči. Virusi, ki okužijo datoteke, se lahko razširijo tudi na operacijski sistem računalnika ali celo preoblikujejo trdi disk.
 • Makro virus: Virus napisan v istem makro jeziku kot programska oprema, kot je Microsoft Office. V te dokumente in podatkovne datoteke vdelajo zlonamerno kodo, ki se začnejo izvajati, ko se datoteke odprejo. Virus lahko nato okuži vse uporabnikove dokumente, jih spremeni ali naredi nedejavne. Virus se širi, če uporabnik deli okuženi dokument.

Kako pogosti so virusi?

Virusi so izjemno razširjena oblika zlonamerne programske opreme, ki prizadene gospodinjske računalnike. Microsoftovo varnostno obveščevalno poročilo in potrošniška poročila so ugotovili, da je v Združenih državah Amerike v zadnjih dveh letih računalniški virus doživelo več kot 16 milijonov gospodinjstev. Ocenil je tudi, da skoraj 40% ameriških gospodinjstev vsebuje naprave, okužene z virusi. Dejansko je v poročilu navedeno, da so 57% vseh zlonamerne programske opreme, ki prizadene Američane, računalniški virusi.

V zadnjih letih virusi in druge oblike zlonamerne programske opreme vse pogosteje ciljajo vlade, zdravstvene organizacije in podjetja. V letu 2016 je približno 75% napadov zlonamerne programske opreme doživelo približno 75% ameriških zdravstvenih organizacij in 63% ameriških podjetij.

Kako virusi okužijo vaš računalnik?

Na različne načine virusi lahko okužijo vaš računalnik. Tu je nekaj najpogostejših načinov:

Neželena pošta in priloge

Računalniški virusi se pogosto širijo po e-pošti. To se lahko zgodi tako, da odprete e-poštno prilogo ali v nekaterih primerih preprosto pogledate e-pošto. Nekateri virusi se pošljejo tudi v telesu HTML e-pošte. Zato številne e-poštne storitve onemogočijo HTML, dokler ne potrdite, da pošiljatelja ne poznate.

Takojšnje sporočanje

Storitve takojšnjih sporočil, kot sta Skype in Facebook Messenger, se lahko uporabljajo za širjenje virusov. Najpogostejši način je pošiljanje okužene povezave v klepetalno sporočilo. Ljudje pogosteje kliknejo povezavo od nekoga, ki ga poznajo, in razvijalci virusov tega dobro vedo.

Storitve skupne rabe datotek

Dropbox, SharePoint in druge storitve za skupno rabo datotek so še eno sredstvo za širjenje virusov. Če uporabnik naloži okuženo datoteko v račun za skupno rabo datotek, se bo virus razširil na vse druge, ki imajo dostop do tega računa. Čeprav Google Drive in nekatere druge storitve skenirajo datoteke na viruse, skenirajo le datoteke, manjše od 25 MB.

Lažni antivirusni prenosi

Včasih se kibernetski kriminalci zatečejo k pošiljanju pojavnih oglasov, s katerimi bi uporabnike zavedli, da mislijo, da ima njihov PC virus. Vztrajajo, da uporabnik prenese svoj protivirusni program za odstranitev virusa. Vendar je protivirusni prenos ponarejen in dejansko okuži uporabnikov računalnik z virusom.

Nepodprta programska oprema

Izraz neplačana programska oprema se nanaša na programsko opremo, ki ni posodobljena. Razvijalci pogosto sprostijo varnostne posodobitve, da popravijo ranljivosti v programski opremi, zato je nujno, da te posodobitve dejansko namestite. Kibernetski kriminalci pogosto izkoristijo te ranljivosti, da okužijo računalnike z virusi in drugo zlonamerno programsko opremo.

Kateri so nekateri simptomi računalniškega virusa?

Obstajajo določeni opozorilni znaki, ki kažejo, da ima računalnik morda virus. Če se hitrost obdelave računalnika upočasni ali računalnik pogosto zamrzne ali zruši, je dobro, da raziščete. Drugi možni simptomi virusov vključujejo pojavna sporočila o manjkajočih datotekah, pojav dodatnih datotek ali izgubo datotek in e-poštna sporočila, ki se prikazujejo v poslani mapi, ki je niste poslali. Morda boste nenadoma naleteli na težave s strojno opremo ali dodatki ali videli, da računalnik sam izvaja ukaze. To je nekaj pogostih znakov, da ima računalnik morda virus.

Kaj lahko storim, če ima računalnik virus?

Če ima računalnik virus, morate sprejeti nekaj korakov. Koraki se razlikujejo glede na to, ali imate računalnik ali Mac.

Kako odstraniti virus iz računalnika

 1. Vstopite v varni način: Izklopite računalnik in ga znova vklopite in ob zagonu pritisnite gumb F8. Prikaže se meni Napredne možnosti zagona in izberite možnost Varni način z omrežjem.
 2. Uporabite orodje za čiščenje diska: S tem orodjem boste lahko izbrisali vse začasne datoteke. Če ga želite najti, začnite s klikom na meni Start, nato Programi, dodatki, sistemska orodja in na koncu Čiščenje diska. Iz seznama Datoteka do izbrisa izberite začasne datoteke in pojdite naprej in jih izbrišite.
 3. Prenesite skener virusa: Za dodatno zaščito prenesite bralnik virusov v realnem času, kot je AVG Antivirus FREE, in optični bralnik na zahtevo, kot je Microsoftov varnostni skener.
 4. Zaženite preglede: Začnite z zagonom optičnega bralnika na zahtevo in nato zaženite optični bralnik v realnem času. Najverjetneje bo lahko eden od teh programov zaznal virus in ga odstranil. Če s pregledom ne uspe odstraniti virusa, ga morate odstraniti ročno. To lahko storite sami s sistemom Windows Registry, vendar je pogosto varneje zaposliti strokovnjaka za IT, ki vam bo pomagal.

Kako odstraniti virus iz računalnika Mac

 1. Zaženite nadzornik aktivnosti: Z nadzornikom dejavnosti poiščite ogroženo aplikacijo in poiščite zlonamerno programsko opremo, kot sta MacDefender ali MacSecurity. Ko najdete zlonamerno programsko opremo, kliknite Quit Process in zapustite Monitor Monitor.
 2. Premaknite zlonamerno programsko opremo v koš: Po zapiranju nadzornika dejavnosti odprite mapo z aplikacijami. Premaknite zlonamerno programsko opremo v koš in ga izpraznite.
 3. Preveri za posodobitve: Preverite, ali so vaša programska oprema in aplikacije posodobljene. Če obstajajo popravki za OS ali Apple Updates, jih takoj namestite.

Kako lahko zaščitim računalnik pred virusi?

Za zaščito računalnika in naprav pred virusi in drugimi vrstami zlonamerne programske opreme je veliko različnih korakov.

 • Namestite protivirusno programsko opremo: Zagotovite, da namestite protivirusno programsko opremo uglednega podjetja in jo redno posodabljate.
 • Naj bo vaš računalnik in programska oprema posodobljena: Vedno namestite posodobitve računalnika in programske opreme, ko so na voljo. Te posodobitve pogosto odpravljajo varnostne ranljivosti v vašem operacijskem sistemu in programski opremi.
 • Ne odpirajte sumljivih e-poštnih sporočil ali prilog: Sumljiva e-poštna sporočila izbrišite ali označite kot neželeno in jih ne odpirajte. Izberite tudi ponudnika e-pošte, ki pregleda vse priloge, preden jih odprete.
 • Namestite aplikacije za preprečevanje zlonamerne programske opreme: Poleg protivirusne programske opreme razmislite o uporabi programa proti zlonamerni programski opremi. Te aplikacije redno pregledujejo vaš računalnik glede virusov, vohunske in druge zlonamerne programske opreme.
 • Namestite požarni zid: Požarni zid zasloni internet in omrežni promet in lahko pomaga blokirati potencialne grožnje.
 • Vklopite nastavitve zasebnosti brskalnika: Poskrbite, da vklopite nastavitve zasebnosti brskalnika in uporabite blokator pojavnih oken. Prav tako morate redno počistiti predpomnilnik in zgodovino brskanja.

Končne misli

V zadnjih letih kibernetski kriminalci vse pogosteje uporabljajo viruse za ciljanje na podjetja, zdravstvene organizacije in vlade. Ti virusi lahko kršijo podatke, poškodujejo delovanje organizacij in uničijo bistvene informacije.

Kljub temu trendu računalniški virusi še vedno ostajajo velika grožnja kibernetske varnosti za uporabnike osebnih računalnikov. Lahko so izjemno uničujoče in pogosto uničijo podatke ali resno poškodujejo računalnike. Zaradi tega se morajo uporabniki računalnikov zavedati te grožnje zlonamerne programske opreme in sprejeti ukrepe za zaščito svojih naprav pred virusi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map