Kaj so računalniški črvi? Kaj storiti z njimi?

Prenosni računalnik z neželeno poštoRačunalniški črv ali preprosto črv je vrsta zlonamerne programske opreme, ki lahko okuži računalnike in se samodejno širi. Razlika pri običajnih računalniških virusih je, da črvov ni treba namestiti lastnika. Črv širi ranljivosti v omrežjih in operacijskih sistemih. Črvi imajo pogosto nameščeno škodljivo programsko opremo. Spodaj si lahko preberete kakšne vrste črvov obstajajo in kako se lahko zaščitite pred njimi. Poleg tega lahko ugotovite, kaj iskati in preveriti, ali je bila vaša naprava okužena s črvom.


Kako se okužite z računalniškim črvom?

Lastnika naprave računalniškega črva ni treba namestiti. Takrat so bili računalniki okuženi z disketi s pritrjenimi črvi. Seveda se to ne dogaja več, včasih pa bodo za prvo okužbo uporabili ključ USB. Vendar pa danes črvi večinoma vstopajo v vaš računalnik prek škodljivih e-poštnih sporočil ali povezav.

Če je računalnik ali omrežje okuženo s črvom, bo črv samodejno poiskal druge naprave, ki jih lahko okužijo. To pomeni, da bo črv ob priključitvi okuženega prenosnika na domače omrežje okužil omrežje. Nato bo črv poiskal druge naprave prek omrežja, kot so prenosni računalniki, pametni telefoni in tablični računalniki. To pomeni, da se lahko okužite le tako, da se povežete z okuženim omrežjem. Spodaj si lahko ogledate, kako to deluje.

Infection Computerworm Netwerk

Različne vrste računalniških črvov

Za vsak operacijski sistem obstajajo črvi. Če imate napravo Windows, Linux, iOS ali Android, se lahko vedno okužite. Vendar so nekateri črvi izdelani posebej za eno vrsto operacijskega sistema. To pomeni, da bo lahko okužil le na primer naprave Windows. Poleg tega lahko ločite med različnimi vrstami črvov. Spodaj si lahko preberete o teh različnih črvih.

Črvi v breme

Najpogostejši črv je tisti, ki okuži vašo napravo s škodljivo programsko opremo. Ta vrsta črvov je hibrid, ki oba aktivno poskuša najti nove naprave in hkrati namestiti zlonamerno programsko opremo. Hekerji lahko to vrsto hibridnega črva uporabljajo za branje ali brisanje datotek. Oglasna, vohunska programska oprema, odkupna programska oprema ali druge vrste zlonamerne programske opreme, ki so pritrjene na črva, se imenujejo “Payload”. Na nek način črv uporabljajo samo kot naprave v napravah za širjenje škodljive programske opreme.

Črvi črvi

Poleg vrste hibridnih črvov obstajajo tudi bot-črvi. Črni črvi okuženo napravo spremenijo v “zombija” ali “bot”. Te okužene naprave tvorijo omrežje, ki mu rečemo botnet. Heker ali “botmaster” nadzoruje to omrežje in z njim vse okužene računalnike. Naprave lahko izvedejo kateri koli ukaz, ki jim ga dodeli botmaster. Tako lahko botmaster s pomočjo botneta obišče spletno mesto z velikim številom naprav hkrati, zaradi česar strežniki popustijo. Ta vrsta napada je tako imenovani DDoS napad.

Pošlji črve

E-poštni črvi postajajo precej pogosti. Ti črvi se širijo s samodejnim pošiljanjem e-pošte na vse naslove na seznamu stikov, ko je računalnik okužen. To se je večinoma dogajalo prek e-poštnih sporočil, danes pa so socialni mediji idealni za te črve. Mogoče ste imeli čudna sporočila iz stika s Facebookom, s katerim niste govorili leta. Verjetno je bil črv, ki poskuša dobiti dostop do svoje naprave.

Etični črvi

Nazadnje obstaja tudi vrsta črvov, ki ji pravimo “etični” črvi. Ti črvi nimajo pritrjene škodljive programske opreme, ampak posodobitve ali popravke za znane puščanje varnosti. Okužijo starejše sisteme, ki kažejo puščanje varnosti, da jih poskusijo popraviti. To se sliši kot dober način za reševanje teh težav, a v resnici komaj kdo več uporablja to vrsto črvov. Nekateri ugovarjajo uporabi etičnih črvov, ker še vedno napadajo njihov sistem brez dovoljenja.

Kaj lahko storite, da preprečite okužbo?

Najpomembnejše, kar lahko storite, da preprečite okužbo, je, da vedno posodabljate svoj operacijski sistem, programsko opremo in virususcanner. Črvi v teh sistemih uporabljajo kršitve varnosti, da dobijo dostop do svoje naprave. Starejši sistemi, ki v zadnjem času niso bili posodobljeni, imajo pogosto številne šibke točke, ker jih je proizvajalec prenehal posodabljati. Novi sistemi se nenehno izboljšujejo in ustrezno posodabljajo. Zaradi tega imajo novi sistemi manj možnosti, da bi se okužili.

Drugič, vedno morate biti pozorni na čudne e-poštne naslove, datoteke, pripete na e-poštna sporočila, in sporočila na družbenih medijih. Včasih boste tam našli povezave, ki vsebujejo črve. Za preprečevanje okužbe lahko storite naslednje:

 • Nikoli ne odpirajte e-poštnih sporočil, ki jim ne zaupate.
 • Ne prenašajte datotek, priloženih k čudnim e-pošto
 • Nikoli ne kliknite na povezave, ki jim ne zaupate (v e-poštnih sporočilih, na spletnih mestih ali v socialnih medijih).

Nazadnje je pomembno imeti dober vir virusa. Dober skener virusov je idealen, če želite opaziti črve in jih postaviti v karanteno. Ko je odkril črve, vas bo obvestil, da bo odkril črve, in ustrezno ukrepal, da ga izbriše.

Kako veste, če ste okuženi z računalniškim črvom?

Zelo težko je ugotoviti, ali je bila vaša naprava okužena s črvom ali ne. Nekateri simptomi računalniškega črva se lahko nanašajo tudi na druge vrste zlonamerne programske opreme ali pa lahko celo pomenijo, da se vaš računalnik preprosto stara. Če pa ima vaš računalnik več kot enega od teh simptomov, obstaja velika možnost, da se okuži:

 • Povečevalno steklo za črveRačunalnik zamrzne ali se zruši
 • Računalnik oddaja nenavadno hrup ali prikazuje čudna sporočila ali slike
 • Iz svojega požarnega zidu prejmete sporočilo
 • Datoteke ste spremenili, vendar ne vi
 • Iz vašega operacijskega sistema se prikaže sporočilo o napaki
 • Pogrešate pomembne datoteke
 • Na namizju se pojavijo čudne datoteke ali bližnjice
 • Računalnik je počasen
 • Vaš brskalnik je počasen ali ne deluje
 • Sporočila se pošljejo ljudem s seznama stikov, ne da bi vedeli, prek e-pošte ali družbenih medijev

Kako se lahko znebim računalniškega črva?

Če črv okuži vašo napravo, se ga je lahko zelo težko znebiti. Najboljše, kar lahko storite v takšnih razmerah, je, da v spletu preverite, kako se lahko najbolje znebite te posebne vrste črvov. Kot ste lahko prebrali, obstaja veliko različnih vrst črvov, kar pomeni, da obstajajo tudi različni načini, kako se jih znebiti. Vedno pomemben korak je, da napravo takoj izklopite iz lokalnega omrežja. Tako lahko preprečite, da bi se črv razširil na druge naprave v vašem omrežju. Preverite tudi, ali so vse zunanje naprave za shranjevanje, kot so USB ključki, črvi.

Končne misli

Računalniški črvi so škodljive vrste zlonamerne programske opreme, ki jim lahko prinese veliko težav. Ti črvi se lahko samodejno znajdejo po omrežju in širijo zlonamerno programsko opremo po vseh povezanih napravah. Obstaja veliko vrst črvov, zato morate, če se okužite, ugotoviti, kako se ustrezno spoprijeti s svojim specifičnim črvom. Pred črvi se lahko zaščitite tako, da posodabljate svoj operacijski sistem in programsko opremo ter pazite na nenavadna sporočila ali povezave.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map