Kaj so keyloggerji in kako se lahko zaščitite?

Keyloggerji so danes vse bolj pogosta vrsta zlonamerne programske opreme, ki ogroža potrošnike. Ti programi beležijo vsak pritisk tipke, ki ga uporabnik naredi, hekerji pa lahko te podatke razširijo vaša gesla in druge zaupne podatke. Na žalost je keyloggerje zelo težko zaznati. To pomeni, da se lahko vaši podatki dolgo ogrožajo, ne da bi vedeli. Preberite več o tem, kaj so keyloggerji, kako delujejo in kako jim lahko preprečite dostop do računalnika.


Kaj je Keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassKeylogger ali zapisovalnik pritiskov je program, ki se v vašem računalniku neprekinjeno izvaja in beleži vse pritiske na tipke. Nekateri starši ali delodajalci jih uporabljajo za spremljanje spletnih dejavnosti svojih otrok ali zaposlenih, kibernetski kriminalci pa jih uporabljajo za krajo podatkov ljudi. V drugih primerih hekerji uporabljajo keyloggerje za vohunjenje podjetij in vlad ter dostop do njihovih podatkov.

Ko keylogger sledi vašim pritiskom tipk, se informacije pošljejo v spletno bazo hekerjev. Hekerji tukaj razvrščajo podatke in lahko ugotovijo vaše uporabniško ime in geslo za vaše finančne in spletne nakupovalne račune.

Keyloggerji ne upočasnijo računalnikov uporabnikov, zato jih je težko zaznati. Nekateri se celo vdelajo v operacijski sistem. Te vrste keyloggerjev imenujemo rootkit virusi. Druge vrste keyloggerjev vplivajo na brskalnike, aplikacije in spletne strani, kar ogroža vse, ki jih uporabljajo.

Hekerji, ki jih lahko uporabljajo keyloggerji, lahko uporabljajo več različnih vrst. Različice strojne opreme so drobne naprave, nameščene med tipkovnico in računalnikom, da zajamejo stotine pritiskov na tipke. Vendar pa je malo verjetno, da bi ga kdo zasadil v vašem domu. Različice programske opreme za uporabnike predstavljajo veliko večjo nevarnost. Programski kode za ključe se vgradijo v računalnik, aplikacije ali brskalnik.

Kako pogosti so keyloggerji?

Zlonamerni keyloggerji, kot je Zeus Trojan, so vse pogostejši. Poročilo podjetja Symantec je namreč razkrilo, da skoraj 50% zlonamerne programske opreme ne škoduje računalnikom, ampak se uporablja za zbiranje osebnih podatkov.

Natančno statistiko je težko dobiti, vendar raziskovalec Instituta SANS John Bambenek ocenjuje, da je približno 10 milijonov računalnikov v Združenih državah Amerike okuženih z zlonamerno programsko opremo, ki povzroča bloge. In Kaspersky Labs so identificirali več kot 300 vrst keyloggerjev. Ti statistični podatki kažejo, da so keyloggerji izredno pogosta oblika zlonamerne programske opreme in vse bolj priljubljena.

Kakšna so tveganja?

Keyloggerji se razlikujejo od drugih vrst zlonamerne programske opreme, saj ne škodujejo vašemu računalniku ali operacijskemu sistemu. Glavna nevarnost keyloggerjev je, da jih hekerji lahko razširijo gesla in druge informacije, vnesene s tipkovnico.

To pomeni, da lahko spletnakriminalci ugotovijo vaše PIN-ove, številke računov in podatke za prijavo za finančne, igralne in spletne nakupovalne račune. Ko dobijo te podatke, lahko nakažejo denar iz vaše banke, naložijo drage račune za kreditne kartice ali se prijavijo na vaše račune.

Hekerji uporabljajo tudi keyloggerje, da bi vohunili za organizacije in vlade, kar lahko povzroči uničujoče kršitve varnosti in podatkov..

Poleg tega je keyloggerje zelo težko zaznati. To je zato, ker ne vplivajo na vaš računalnik na očiten način. Keylogger lahko deluje dlje časa, preden uporabnik ugotovi, da nekaj ni v redu.

Kako Keyloggerji okužijo vaš računalnik?

Najpogosteje keyloggerji okužijo vaš računalnik prek trojanskega virusa. To je vrsta programske opreme, ki trdi, da je koristno orodje, vendar je dejansko sredstvo za posredovanje zlonamerne programske opreme. Ko uporabnik prenese orodje, lahko deluje ali ne bo delovalo. V obeh primerih program na vaš računalnik namesti zlonamerno programsko opremo.

Hekerji pogosto uporabljajo lažno predstavljanje, da bi na svoj računalnik vnesli trojanski virus. Keylogger se namesti, ko uporabnik klikne na povezavo ali odpre prilogo iz lažnega e-poštnega sporočila. Lahko se namesti tudi, če uporabnik obišče zlonamerno spletno mesto s pomočjo ranljivega brskalnika. Keylogger se aktivira, ko uporabnik dostopa do spletnega mesta.

Tudi če imate na svojem računalniku program za preprečevanje zlonamerne programske opreme, to lahko prepreči, da bi se keyloggerji vklopili v vaš sistem. Razlog za to je zato, ker ima možnost beleženja zapisov nekatere zakonite uporabe in jih varnostni programi pogosto spregledajo. Drugič se keylogger namesti med posodobitvijo. Na žalost je lahko zelo težko zaščititi računalnik pred programsko opremo za beleženje.

Kako se lahko zaščitite pred keyloggerji?

Vaša najboljša obramba pred keyloggerji preprečuje, da bi prišli na računalnik. Tukaj je nekaj najpomembnejših korakov, da se zaščitite pred keyloggerji:

Uporabljajte protivirusno programsko opremo

Protivirusna programska oprema je ključnega pomena za zaščito vašega računalnika pred različnimi vrstami zlonamerne programske opreme. Lahko vas zaščiti pred keyloggerji, vendar boste morda morali narediti nekaj dodatnih korakov, da programska oprema to stori. Večina protivirusnih podjetij ima v svoji podatkovni bazi zapis ključnikov, vendar klaviature običajno klasificirajo kot potencialno zlonamerne. Preverite, ali jih bo zaznala privzeta nastavitev proti zlonamerni programski opremi. V nasprotnem primeru konfigurirajte programsko opremo tako, da vas bo vsaj zaščitila pred običajnimi keyloggerji.

Naj bo vaš računalnik posodobljen

Ključnega pomena je, da računalnik in programsko opremo posodabljate, da zagotovite dodatno zaščito pred zlonamerno programsko opremo. To je zato, ker keyloggerji in druge vrste zlonamerne programske opreme pogosto zaznajo in izkoristijo ranljivosti v vašem sistemu, da okužijo vaš računalnik. Če želite zmanjšati možnosti za to, pogosto posodabljajte svoj operacijski sistem, aplikacije, programe in programsko opremo.

Redno menjajte gesla

Dobra praksa je, da gesla redno posodabljate, na primer vsakih nekaj tednov. Tudi če je vaše geslo ukradeno, heker verjetno ne bo uporabil takoj. Če ga spremenite dovolj hitro, hekerju ne bo več uporaben. S pogosto spreminjanjem gesla si lahko pomagate zaščititi svoje račune pred keyloggerji. Ker je sledenje vseh teh gesel morda preveč, razmislite o namestitvi upravitelja gesel, ki vam bo pomagal.

Uporabite zaslonsko tipkovnico

Čeprav ni zelo znan, ima Windows zaslonsko tipkovnico, ki jo lahko uporabljate pri vnašanju gesel in drugih zaupnih informacij. Keyloggerji običajno ne beležijo klikov na zaslonski tipkovnici. Zaradi tega je uporaba zaslonske tipkovnice za vnos številk računov, gesla in drugih občutljivih informacij dober način za zaščito podatkov.

Kako odstranite keyloggerje?

Medtem ko lahko programska oprema anti-malware ali anti-spyware pomaga pri odkrivanju in odstranjevanju keyloggerjev, je najboljša možnost uporaba programske opreme anti-keylogger. Ta vrsta programske opreme preverja vse procese, ki se izvajajo v vašem računalniku. To vključuje operacijske sisteme, osnovne storitve in aplikacije, BIOS, omrežne nastavitve in brskalnike. Druga vrsta programske opreme, ki lahko odstrani keyloggerje, je program proti rootkitu, ki cilja viruse, ki namestijo keyloggerje.

Poleg uporabe programske opreme proti zaklepanju blogov je še en način preverjanja, če odprete upravitelja opravil in vidite, kateri programi se izvajajo. Če opazite neznane programe, poiščite v spletu in preverite, ali obstajajo ključni zapisniki s temi imeni. Tako boste lažje ugotovili, ali v vašem sistemu obstajajo keyloggerji.

Tu je nekaj najboljših programskih možnosti, ki vam lahko pomagajo odstraniti keyloggerje:

SpyShelter

SpyShelter izvaja različne funkcije, da vas brani pred keyloggerji. Če neprestano deluje neprekinjeno, prepozna identifikatorje ključev, ki poskušajo vstopiti v vaš sistem in preprečuje, da bi okužili vaš računalnik. Prav tako pregleda vaš računalnik, da prepozna obstoječe kode in jih odstrani. Končno bo ta programska oprema šifrirala vaše pritiske tipk, tako da bodo neuporabni za keyloggerje. Ta programska oprema je trenutno na voljo samo za operacijske sisteme Windows.

Zemana

Poleg programov proti zlonamerni programski opremi ima Zemana tudi sistem proti ključavnicam. Ta program se nenehno izvaja, spremlja vašo aktivnost in pregleduje vaše prenose. Prav tako izvaja redne sistemske preglede, da preveri zlonamerne dejavnosti. Poleg tega ima Zemana funkcijo šifriranja, ko prenašate podatke prek spleta, skener zlonamerne programske opreme in zaščito pred odškodninsko programsko opremo. Ima več funkcij kot SpyScanner, čeprav ne zazna skoraj toliko keyloggerjev kot SpyScanner. Zemana je trenutno na voljo samo uporabnikom sistema Windows.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Če programi, ki preprečujejo beleženje blogov, ne morejo odstraniti keyloggerjev, poskusite z anti-rootkit programom. Malwarebytes Anti-Rootkit je odličen brezplačni program, ki v vašem celotnem operacijskem sistemu preišče keyloggerje in viruse rootkita, ki se uporabljajo za njihovo namestitev. Za izvajanje teh pregledov morate ukazati programu, saj se ne izvajajo nenehno. Če se odločite za izvajanje celotnega skeniranja, bo program izvedel tudi ponovni zagon sistema. Program Anti-Rootkit je na voljo samo za Windows.

Varnostno skeniranje Kaspersky

Kaspersky Security Scan je vrhunski protivirusni program, ki prepozna programe rootkita in keyloggerje ter druge vrste zlonamerne programske opreme. Obstaja brezplačna različica programa, ki izvaja poglobljene varnostne preglede, kot tudi plačljive različice, ki vključujejo spletne module za zaščito identitete. Varnostno skeniranje Kaspersky je na voljo za Windows, Mac, iOS in Android.

Končne misli

Keyloggerji so vrsta zlonamerne programske opreme, ki lahko v vašem računalniku deluje mesece ali leta brez vaše vednosti. Hekerji jih lahko nato uporabijo za dešifriranje vaših podatkov, dostop do računov, nakazilo denarja ali povečanje večjih stroškov.

Za zaščito sebe in svojih računov pred keyloggerji je najboljši pristop najboljši. Uporaba učinkovitega programa za preprečevanje zlonamerne programske opreme, ki pregleduje keyloggerje, redno spreminjanje gesel in posodabljanje sistema so pomembni ukrepi. Poleg tega sta pomembna načina za zaščito sebe in računalnika pred keyloggerji sprejetje ukrepov za izobraževanje o varnem brskanju in prepoznavanju zlonamernih programov..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map