Kaj je varno kodiranje in zakaj je pomembno? | VPNoverview.com

Programska koda je v središču delovanja vaše aplikacije. Je tudi eden izmed ključev, s katerimi se lahko zgodijo kibernetski napadi. Če ima vaša koda šibke točke, je morda celotna aplikacija ogrožena. Težava z ranljivostmi programske opreme je, da odpirajo pomanjkljivosti v kodi – slabosti, ki jih kibernetski kriminalci lahko izkoristijo. Preprečevanje incidentov kibernetske varnosti se začne že na samem začetku s programsko kodo. Ta članek obravnava prakso varnega kodiranja in zakaj je ključna disciplina, ki jo je treba razumeti.


Kaj pomeni varno kodiranje?

Prenosni računalnik s ključavnicoKo razvijalec programske opreme napiše programsko kodo, morajo razmisliti o mnogih stvareh. To vključuje, kako izraziti zahteve glede arhitekture in oblikovanja aplikacije, kako ohraniti optimizirano in učinkovito kodo ter kako zagotoviti, da je koda varna. Varna koda bo pomagala preprečiti, da bi se zgodili številni kibernetski napadi, saj odstrani ranljivosti, na katere se mnogi podvigi opirajo.

Če ima vaša programska oprema varnostno šibko, jo je mogoče izkoristiti. WannaCry napad na odkupovanje iz leta 2017 je izkoristil ranljivost protokola Windows. Ranljive programske opreme se širijo. Iskanje po seznamu ranljivosti Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo (NIST) kaže, da je bilo v zadnjih treh letih 40.569 ranljivosti aplikacij.

Ko podjetje uporablja kulturo varnega kodiranja, si prizadeva za zmanjšanje ranljivosti v kodi.

Kako varno kodirate?

Kodiranje z uporabo varnih praks je dobro dokumentirano. Projekt za varnost odprtih spletnih aplikacij (OWASP) je ustvaril nabor smernic, kako to storiti. V tem priročniku ponujajo kontrolni seznam elementov, ki jih uporabljate za zagotovitev, da je koda čim bolj varna. Vzorec vrst stvari, zajetih v smernicah, je:

 • Potrditev vnosa podatkov: To zajema številne vidike podatkov in potrjevanje podatkov. Na primer, dolžina in datumsko obdobje podatkov. Preverjanja veljavnosti podatkov pomagajo zaščititi spletne aplikacije pred kibernetskimi napadi.
 • Preverjanje pristnosti in upravljanje gesla: Kodiranje vključuje tudi programsko arhitekturo. V tem razdelku je veliko nasvetov, ki delujejo na preseku kodiranja in arhitekture.
 • Kriptografske prakse: Vodnik namiguje, da morajo biti uporabljeni vsi kriptografski moduli FIPS 140-2 ali enakovredni standardu.
 • Napaka pri ravnanju in beleženju: To je ključno področje in tisto, ki lahko varno pušča podatke, če ni kodirano varno.
 • Varstvo podatkov: Smernice za varstvo podatkov vključujejo nasvete o varni shranjevanju gesel in kako se izogniti puščanju podatkov prek HTTP GET.
 • Varnost komunikacije: Nasveti za zaščito podatkov med prevozom, na primer z uporabo povezav TLS.

Ko arhitekt programske opreme določi arhitekturno zasnovo aplikacije in programer ustvari kodo na podlagi teh narekov, bi moral uporabiti smernice OWASP kot svoj zaščiten list jaslic.

Varno kodiranje se v fazi programiranja ne ustavi. Druga področja, ki morajo biti del celostnega pristopa k ustvarjanju varne kode, vključujejo:

 1. Sistem, ki temelji na „najmanj privilegiju“: Ohranjanje dostopa do katere koli kode na podlagi potrebe po znanju bo pomagalo preprečiti zlonamerno izvajanje nezanesljive kode. To je lahko še posebej težavno pri uporabi zunanjih razvijalcev ali razvojnih podjetij.
 2. Obramba v globino: Nadaljujte s plastnimi obrambnimi strategijami, saj se bo koda promovirala v proizvodnjo. Prepričajte se, da so vaša okolja izvajanja tako varna kot vaša koda.
 3. Vadite dobro zagotavljanje kakovosti: Za zagotovitev kakovosti uporabite različne programe zagotavljanja, kot so pregledi kode in testiranje PEN.

Viri za uspešno varno kodiranje

Za varno kodiranje je ključnega pomena, da je vaša razvojna skupina usposobljena in v stiku z najnovejšimi tehnikami varnega kodiranja. Od programerjev ne morete pričakovati, da bodo znali varno kodirati, jih je treba usposobiti in ozavestiti. Spodaj je nekaj uporabnih virov za pomoč vam in vaši ekipi na poti do ustvarjanja varne kode.

 1. OWASP – OWASP-ove prakse varnega kodiranja smo že omenili. Vodnik za razvijalce OWASP je tudi koristen temeljni kamen za varno kodiranje. Oglejte si tudi njihovo orodje, ki išče odvisnosti in javno razkrite ranljivosti, ki bi lahko vplivale na vaš projekt.
 2. Microsoftova biblija o varnem kodiranju: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Knjige so vedno koristne, da se potopite med učenjem varnih tehnik kodiranja. Nekaj ​​primerov vključuje: “24 smrtnih grehov varnosti programske opreme” in “Varno kodiranje: načela in prakse”
 4. Oglejte si „varen okvir za kodiranje“, spet pobudo OWASP. Obstajajo organizacije, ki vam bodo pomagale usposobiti svoje osebje v varnih tehnikah kodiranja na podlagi tega okvira.
 5. Varni standardi kodiranja, npr. SEI CERT, ki ga nadzira univerza Carnegie Mellon, ponuja podporo in smernice za varno kodiranje različnih programskih jezikov:
 6. Za preverjanje kode lahko uporabite podjetja za preverjanje kode. Podjetja, kot sta CheckMarx in CAST Software, bodo za iskanje ranljivosti in dostop do kakovosti programske opreme uporabila specialna orodja za analizo.
 7. Razumeti, kako uporabiti življenjski cikel programske opreme (SDLC) za zaščito kodiranja. Uporaba pristopa SDLC vam bo pomagala zagotoviti varnostne filtre skozi vse dele življenjskega cikla razvoja.
 8. Varne vadnice za kodiranje iz RedHat-a

Zaščitna koda za konkurenčni rob

Varnost se začne s kodo in ustvarjanje varne kode je bistveni del ustvarjanja odličnega programskega izdelka. Nevarne prakse kodiranja ne bodo samo ogrozile vaših strank, temveč bodo vplivale na ugled vašega podjetja. Primerno je za začetek uporabe načel smernic za varno kodiranje OWASP. Izdelava dokazljive varne programske opreme vam ne more samo omogočiti preprečevanja kibernetskih napadov, ampak tudi dati konkurenčni prednosti vaši organizaciji.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map