Kaj je dvofaktorska overitev? Poiščite tukaj! | VPNoverview.com

Za trenutek razmislite o življenjsko pomembnih informacijah o vas, do katerih bi nekdo imel dostop, če ugane vaše geslo. To lahko izpostavi vaše bančne podatke, zdravstvene podatke, e-pošto in zasebna sporočila. Gesla so osnovno varnostno sredstvo na spletu od zore interneta. Kljub temu pa študije vedno znova kažejo, da za večino od nas gesla niso tako varna, kot bi morala biti. Večino gesel lahko zlomimo v šestih urah ali manj. Za zaščito več računov običajno uporabljamo isto geslo. In gesla ponavadi hranimo leta. 47% nas uporablja gesla, starejša od petih let. 2-faktorska overitev je preprosto orodje, ki bi lahko danes močno izboljšalo vašo varnost.


Zakaj gesla niso dovolj

Če želite ustvariti varno geslo, morate VSE:

 • Več kot šest znakov, po možnosti vsaj deset znakov
 • Vsebuje najmanj eno veliko črko, eno malo črko, eno številko in en simbol
 • Ne sme vsebovati zaporednih tipk na tipkovnici ali abecedi ali številkah
 • Morala bi biti edinstvena za vsako drugo geslo, ki ga uporabljate – brez podvojenih gesel
 • Vsaj šest mesecev je treba spremeniti novo edinstveno geslo, ki ga še niste uporabili
 • Naj bodo nepozabne, vendar ne temeljijo na rojstnih datumih, zlahka ugibanih besedah ​​ali stavkih

In to morate storiti za vsako geslo, ki ga ustvarite. Povprečen uporabnik ima 90 gesel, ki si jih mora zapomniti za dom in službo. Se potem sploh čudimo, da pogosto vzamemo bližnjice? Preveč veliko ljudi reciklira gesla, kot je „123456“ ali isto geslo uporabljajo na več spletnih mestih. Po nastavitvi gesla je verjetno, da ga ne boste spremenili, če tega ne boste prisiljeni. Če želite olajšati življenje, lahko s skrbnikom gesel ustvarite in si zapomnite gesla.

Težava je v tem, da vam bo nekdo nekdo zlomil geslo. Varnost nekaterih spletnih mest bo ranljiva in hekerji bodo imeli dostop do vsakega gesla, ki se uporablja na tem spletnem mestu. Nato mora vse hekerje zagnati samodejni program, da preizkusi svoje uporabniško ime in geslo na več tisoč spletnih mestih v spletu in si ogleda, katera spletna mesta odklene. Nenadoma je vaša zasebnost popolnoma ogrožena in nekdo ima dostop do vašega spletnega življenja.

Kaj je dvofaktorska overitev?

dvofaktorna avtentikacijaKo na spletnem mestu vpišete uporabniško ime in geslo, je to enofaktorna overitev. Ta vrsta prijave se opira na nekaj, kar veste – vaše geslo. Obstajajo druge vrste tehnik preverjanja pristnosti. Na primer, če ima vaš telefon bralnik prstnih odtisov za odklepanje naprave, se zanaša na nekaj edinstvenega za vas – prstni odtis. Številne pisarne se opirajo na še eno obliko overjanja. Če želite vstopiti v stavbo, boste morda morali povleciti tipkovnico. To se opira na nekaj, kar imate – ključnico.

2-faktorska avtentikacija uporablja kombinacijo dveh od teh vrst tehnik preverjanja pristnosti. To zagotavlja, da je oseba, ki se prijavi, prava oseba. Ena priljubljena oblika preverjanja pristnosti z dvema faktorjema, ki jo uporablja Google in druge, vključuje nekaj, kar imate. Ko se poskusite prijaviti z geslom, se v telefon pošlje enolična koda s sporočilom. Ta koda je dobra samo za enkratno uporabo in običajno poteče v samo nekaj minutah. Ta avtentikacija uporablja nekaj, kar veste, geslo in nekaj, kar imate, telefon.

Druga prizadevanja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema vam lahko pošljejo majhno napravo, potrebno za prijavo. Ta naprava prikazuje edinstveno številko, ustvarjeno v skladu s skrivnim algoritmom. Za to metodo za prijavo ne potrebujete le svojega gesla, temveč tudi številko, ki jo ustvari majhna naprava.

V nekaterih primerih boste morda morali vnesti geslo skupaj s pregledom prstnega odtisa. To pomeni, da uporabite svoje geslo, skupaj z nekaj edinstvenega za vas osebno, prstnim odtisom. Drugi primeri biometričnih podatkov, ki lahko okrepijo vaše geslo, so pregled oči, pregled obraza in glasovni odtis.

V vsakem primeru se dvofaktorska avtentikacija opira na dva različna načina, s katerimi potrdi, da se prava oseba prijavi.

Kako 2-faktorska overitev izboljša varnost

Kot smo že prevečkrat videli v preteklosti, lahko odločen heker razbije ali ukrade geslo. Ko uporabljate preverjanje pristnosti z enim faktorjem, se lahko nekdo, ki ima dostop do vašega gesla, zlahka prijavi v vaš račun. Ko uporabljate dvofaktorsko preverjanje pristnosti, samo geslo ni dovolj za vdor v vaše podatke.

Tudi če heker pridobi dostop do vašega gesla, brez dostopa do vašega drugega načina preverjanja pristnosti ne more priti v vaš račun. Običajno bi to pomenilo, da bi heker moral imeti vaš prstni odtis, glasovni odtis ali kaj drugega, kar je edinstveno za vas. V drugih primerih bo heker morda potreboval dostop do vašega telefona ali priloženega žetona za zagotovitev enotne kode številke.

Z dvofaktorno avtentifikacijo heker ne more preprosto ukrasti vašega gesla in vstopiti v vaš račun. 2-faktorska overitev več kot zgolj podvoji informacije, ki so potrebne za vstop v vaš račun. Dejansko dvofaktorsko overjanje eksponentno otežuje dostop do vaših podatkov.

Morebitne pomanjkljivosti dvofaktorskega sistema za preverjanje pristnosti

Kaj se zgodi, če vam tat ukrade telefon in začne poskušati vdreti v vaše račune? Na žalost bi pri mnogih sistemih za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema prejeli besedilno sporočilo s kodo, potrebno za prijavo. Pred tovrstno krajo se lahko zaščitite z dobrim varnostnim načinom zaklepanja zaslona telefona. Vaša koda morda ne bo za vedno zadržala odločnega tatvine. Vendar vam lahko daje čas, da prekinete telefonsko storitev, preden bo lahko dobil dostop do vaših računov.

Medtem ko so biometrični podatki edinstveni za vas, vendar tudi ta predstavlja nekaj nevarnosti za krajo. Ko telefon ali druga naprava pregleda vaš prstni odtis, glasovni odtis ali druge biometrične podatke, ustvari edinstveno kodo, ki predstavlja vaše optično branje. V bistvu je to kot izjemno zapleteno geslo, ki ga imate samo vi. Če pa je heker dobil dostop do spletnega mesta, na katerega ste se prijavili s pomočjo tega skeniranja, bo lahko dobil tudi dostop do te edinstvene kode.

Navsezadnje še ni popolnega varnostnega sistema. Medtem ko je dvofaktorna avtentikacija močna, obstajajo načini, kako lahko odločen tat obide, da dobi dostop do svojih računov. Če pa se zaščitite z dvofaktorno avtentikacijo, izključite priložnostni dostop do svojih računov zaradi kraje ali neprevidnosti. Ker je v vaše račune zelo težko vstopiti, eksponentno izboljšujete možnosti, da bi se izognili vdoru. Tudi če popolna varnost še ni mogoča, dvofaktorna avtentikacija omogoča povsem preprost način, da vam ukradejo podatke skoraj nemogoče.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map