Botneti: Sodobne vojske. Kako se zaščititi!

Vedno večji del našega življenja se dogaja na spletu. Zaradi tega ni presenečenje, da so se kriminalne dejavnosti prilagodile in zdaj potekajo na spletu. Bonetne mreže so odlično vozilo za spletno kriminaliteto, a kaj je botnet in kako se lahko zaščitite pred njim?


V tem članku boste lahko izvedeli, kaj so botneti, za kaj se uporabljajo in kako to vpliva na okužene. Končno boste ugotovili, kako lahko svoje naprave zaščitite pred tem, da bi postali del botneta.

Kaj je Botnet in kako deluje??

Botnet je kombinacija besed “robot” in “omrežje”. Bonetnet obstaja iz več različnih naprav, ki pogosto ne vedo, da so del tega omrežja. Te naprave so bile okužene z botom, kar pomeni, da lahko heker prevzame nadzor nad napravami.

Mater bot ali mojster bot je oseba, ki nadzoruje bote. Ta oseba lahko to stori prek strežnika za nadzor in nadzor. To je mogoče postaviti na različne načine, sčasoma pa se privede do iste stvari. Ena oseba lahko nadzoruje večjo količino naprav na daljavo. Herder bota lahko hkrati pošlje isti ukaz vsem botom v omrežju. Na primer, spodbudi jih, naj hkrati obiščejo spletno mesto, tako imenovani napad DDoS.

heker, ki nadzoruje okužene sisteme botnet

Nekaj ​​je majhnih razlik v metodi, vendar večina botnetov deluje na naslednji način:

  1. Naprave se okužijo z roboti, na primer z obiskom senčnega spletnega mesta ali s klikom na poškodovano povezavo.
  2. Botovi prisilijo okužene naprave, da se povežejo s strežnikom ukazov in nadzora.
  3. Zgodnji bot lahko te naprave uporablja na poljuben način. Poveljnik bota lahko najame ali proda bonet, ko ga je ustvaril.

Vse naprave, ki so povezane z internetom, se lahko okužijo z botrom, torej ne le vaš računalnik. Tako lahko hekerji ustvarijo mrežo tisoč ali celo milijonov naprav. Pastirji lahko uporabljajo svojo bot mrežo v različne namene.

Uporaba Botnetov

Kot si lahko predstavljate, ima botnet lahko veliko uporab. Spodaj smo našteli najpogostejše.

1. DDoS napadi

Najpogostejša uporaba botneta je za izvajanje napadov DDoS. Pismo v DDoS se nanaša na razdeljeno zavrnitev storitve. To pomeni, da bo preveč naprav hkrati poskušalo dostopati do spletnega mesta. Strežnik spletnega mesta ne zmore neskončno veliko obiskovalcev.

Včasih se to zgodi po naključju, ko ima veliko ljudi razlog, da obiščejo isto spletno mesto v istem trenutku, na primer, da ugotovi, ali so v loteriji kaj osvojili. Z botnetom lahko ustvarite preobremenitev tako, da usmerite vse bote v omrežju, da hkrati obiščejo določeno spletno mesto.

Tak napad DDoS lahko povzroči, da je spletno mesto za resnične uporabnike nedosegljivo. Napadi so pogosto pokazali moč in se uporabljajo za prikaz slabosti velikih podjetij.

2. Neželena pošta

nezaželena poštaBrez da lastniki naprav vedo, jih je mogoče uporabiti za širjenje neželene pošte. Poveljnik bota lahko pošlje e-pošto ali objavo na Facebooku, vse pod vašim imenom. Tvoji prijatelji in družina lahko odprejo ta e-poštna sporočila ali kliknejo na povezave, ker ti zaupajo. Ne da bi se tega zavedali, boste morda okužili vse okoli sebe z roboti ali drugimi virusi in vohunsko programsko opremo. Z robotom bo vzreditelj bota pogosto imel dostop do vseh svojih stikov, kar omogoča, da pastirji bot povečajo svojo mrežo.

3. Prodaja poverilnic

Ko je heker postavil bot na vašo napravo, ima dostop do vseh informacij na njem. To pomeni, da verjetno poznajo vaša gesla in podatke za prijavo. Tako bodo lahko prepoznali vašo identiteto in storili stvari v vašem imenu. Poleg tega lahko te podatke prodajo drugim. Vaši osebni podatki se lahko na primer uporabljajo pri trgovini z ljudmi. Kraja identitete je resnična nevarnost v tem današnjem času in starosti. Vaše poverilnice se lahko prodajajo tudi na temnem spletu.

4. Bitcoin rudarjenje

To je relativno nova uporaba botnetov. Za rudarjenje bitcoina potrebujete veliko procesorske moči. Herder bota lahko izkoristi procesorsko moč naprav, okuženih z robotom, za rudarjenje bitcoinov. To se zgodi, ne da bi lastniki naprav vedeli. Edino, kar lahko opazite, je, da računalnik z računalnikom ali računalnikom Mac trdo dela in bo vaš prezračevalni sistem deloval več ur. Vendar je vprašljivo, ali je ta metoda rudarjenja dejansko vredna ali ne, saj potrebujete veliko botov, da ustvarite majhno vsoto denarja.

5. Okužba / širjenje zlonamerne programske opreme

Ko ima boterski dedič dostop do vaše naprave, ga lahko okuži tudi z zlonamerno programsko opremo. Obstaja veliko vrst zlonamerne programske opreme. Na primer, ransomware je vedno bolj znan. V teh primerih bo heker shranil vašo talko in vam poslal sporočilo o odkupnini. Od vas lahko zahtevajo, da jih plačate, v zameno pa boste znova dobili dostop do svoje naprave. Vendar nikoli ne veste, ali boste dejansko obvladali svojo ljubljeno napravo; če nimate sreče, bo heker morda zahteval več denarja.

Sem del Botneta?

Zelo težko je ugotoviti, ali ste del botneta ali ne. Eden od znakov, ki nakazuje, da se lahko zgodi, da se nekaj dogaja, je, ko imate počasne in nestabilne vezi. Vendar pa so to lahko posledica drugih težav z vašo napravo.

Določen poklon je, ko vidite, da ste na družbenih medijih objavili nekaj, česar sami niste objavili. To je znak, da ima nekdo drug dostop do vaše naprave ali vsaj vašega računa. V takem primeru je dobro, da svoje stike obvestite, da ne smejo odpirati čudnih povezav od vas.

Vendar je najbolje preprečiti, da bi postali del botneta!

Zaščita pred mrežami

Za zaščito naprav pred okužbo z robotom lahko storite več stvari. Najprej je zelo pomembno, da se vsa programska oprema na vaših napravah posodablja. Vedno namestite najnovejšo različico programske opreme in se prepričajte, da vklopite samodejne posodobitve. Te posodobitve se lahko včasih zdijo moteče, toda postati del botneta je vsekakor bolj moteč.

Poleg tega bodite pozorni, ko ste na spletu. Ne klikajte na povezave, ki jim ne zaupate, in pazite, da datoteke prenašate samo iz zanesljivih virov. Lažni e-poštni naslovi in ​​povezave se pogosto uporabljajo za okužbo nezaupljivih uporabnikov z roboti.

Zelo pomembno je, da vedno zaščitite svoje naprave z protivirusnim in protivohunskim programom. To je bistveno za dobro zaščito v spletu. Ta vrsta programske opreme vas bo opozorila, ko je nekaj videti senčno, in preprečila hekerjem dostop do vaše naprave.

Nazadnje, za najboljšo spletno zaščito boste morda želeli uporabiti VPN. Navidezno zasebno omrežje šifrira vse vaše podatke, tako da ga noben heker ne more zlomiti. Poleg tega anonimizira vse, kar počnete na spletu. Z VPN bo hekerjem praktično nemogoče dostopati do vaših računov.

Kako deluje VPN ilustracija

Poleg tega lahko brez omejitev brskate po internetu. NordVPN je zelo varen ponudnik VPN, ki si ga boste morda želeli ogledati. So del naših top 5 najboljših ponudnikov VPN.

Končne misli

Botnet so novodobna vojska. Brez da bi vedeli, da so vaše naprave lahko del obsežnih kibernetskih napadov. Zaradi tega je pomembno, da svojo zaščito posodabljate. Prepričajte se, da imate na napravah vedno nameščeno dobro programsko opremo za preprečevanje zlonamerne programske opreme. Za popolno zaščito vseh svojih spletnih dejavnosti lahko uporabite tudi VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me