Wat zijn Trojaanse paarden en hoe kunt u uzelf beschermen?

Trojaanse paarden zijn een soort malware die als legitiem programma wordt weergegeven om gebruikers te misleiden. Maar wanneer de gebruiker het programma downloadt, infecteert de Trojan zijn systeem. Ze ontlenen hun naam aan de Griekse mythologie. Er zijn veel verschillende soorten Trojaanse paarden, die een grote verscheidenheid aan kwaadaardige activiteiten kunnen uitvoeren. Dit is wat u moet weten over Trojaanse paarden en hoe u uw apparaten ertegen kunt beschermen.


Wat zijn Trojaanse paarden?

Een Trojaans paard of Trojaans paard is een veel voorkomende vorm van malware die zich voordoet als een legitiem stuk software. Het zijn geen echte virussen omdat ze zich niet alleen kunnen verspreiden. In plaats daarvan downloadt de gebruiker ze, in de overtuiging dat ze een legitiem hulpmiddel of programma zijn.

Zodra een Trojaans paard op uw computer staat, zijn er veel verschillende soorten schadelijke acties die het kan ondernemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten Trojaanse paarden:

 • Trojan-downloader: Een virus dat malware downloadt en installeert.
 • Trojan-Droppers: Programma’s die hackers gebruiken om virussen te installeren. Antivirussoftware detecteert ze meestal niet.
 • Ransomware: Een Trojaans paard dat uw gegevens versleutelt zodat u er geen toegang meer toe heeft. De cybercrimineel eist dan dat u losgeld betaalt in ruil voor de decoderingssleutel. Ze bieden echter niet altijd de sleutel en het is buitengewoon moeilijk of onmogelijk om uw gegevens zonder deze te decoderen.
 • Trojan-bankier: Malware die uw financiële gegevens steelt, zoals creditcardgegevens en online bankrekeningen.
 • Trojaanse rootkits: Programma’s die bepaalde activiteiten op uw computer verbergen en voorkomen dat u malware detecteert. Dit betekent dat de malware langer op uw computer kan worden uitgevoerd voordat u zich realiseert dat er iets mis is.
 • Backdoor Trojan: Dit is een bijzonder veel voorkomende vorm van Trojan. Het geeft cybercriminelen externe toegang tot uw computer, zodat ze er controle over hebben. Dit betekent dat de hackers bestanden kunnen verzenden, ontvangen of verwijderen, met uw gegevens kunnen knoeien, uw computer opnieuw kunnen opstarten en nog veel meer. Soms gebruiken hackers ze om een ​​heel netwerk van ‘zombie’-computers te maken, een botnet genaamd, en plegen ze cybercriminaliteit.
 • Trojan-FakeAV: Dit soort Trojaanse paarden verschijnt als antivirussoftware. Ze beweren dat er beveiligingsbedreigingen op uw computer staan ​​en bieden aan om de bedreigingen tegen betaling te verwijderen. De bedreigingen bestaan ​​niet echt, en in werkelijkheid proberen de programma’s geld van je af te persen.

Wat zijn de risico’s van Trojaanse paarden?

Er zijn tientallen verschillende soorten Trojaanse paarden en de schade die ze veroorzaken varieert enorm. Ransomware-trojans kunnen uw gegevens versleutelen, zodat u ze niet kunt herstellen, en andere soorten trojans kunnen uw wachtwoorden stelen, uw bestanden vernietigen of verwijderen, of uw antivirus- en firewallprogramma’s deactiveren. Trojaanse paarden kunnen ook keyloggers installeren, die uw toetsaanslagen detecteren en uw inloggegevens voor online accounts kunnen ontcijferen.

Cybercriminelen kunnen ook Trojaanse paarden gebruiken om uw computer over te nemen en deze op afstand te bedienen om te bieden. Hierdoor kunnen de hackers toegang krijgen tot al uw bestanden en accounts, uw identiteit stelen of zelfs uw computer gebruiken om cyberaanvallen uit te voeren.

Trojaanse paarden zijn een ongelooflijk gevaarlijk type malware en cybercriminelen kunnen ze voor veel verschillende kwaadaardige doeleinden gebruiken. Bovendien zijn ze uiterst moeilijk te detecteren door gebruikers en worden ze vaak gemist door antivirussoftware.

Hoe infecteren Trojaanse paarden uw computer?

Trojaanse paardencomputerTrojaanse paarden doen zich voor als legitieme programma’s en ze infecteren computers wanneer de gebruiker ze downloadt. Ze verschijnen vaak als e-mailbijlagen van betrouwbare organisaties of contacten uit uw contactenlijst. De hacker gebruikt deze namen om u te overtuigen om links, bestanden of websites te openen. Trojaanse paarden kunnen ook worden vermomd als gratis gamedownloads, websites, browsertools of apps. Zodra u het programma hebt gedownload, wordt de Trojan geïnstalleerd en wordt deze uitgevoerd wanneer uw computer wordt ingeschakeld. Trojaanse paarden verspreiden zich niet vanzelf en vereisen doorgaans dat de gebruiker het valse programma downloadt. U kunt voorkomen dat ze uw computer infecteren door nooit een bestand te openen of een programma te downloaden waarmee u niet bekend bent.

Wat kan ik doen als Trojaanse paarden mijn computer infecteren?

De twee belangrijkste manieren waarop u Trojaanse paarden van uw computer kunt verwijderen, zijn software voor het verwijderen van Trojaanse paarden of door de malware handmatig te verwijderen.

Veel antivirusbedrijven bieden Trojan-verwijderaars aan als onderdeel van hun diensten. Een optie is Avast Free Antivirus, dat een gratis Trojan-remover heeft. Dit programma identificeert eventuele Trojaanse paarden op uw computer of apparaat en verwijdert ze voor u. Enkele andere bedrijven die hulpprogramma’s voor het verwijderen van Trojaanse paarden aanbieden, zijn MalwareFox en Bitdefender.

Als u liever de Trojan handmatig probeert te verwijderen, moet u een aantal stappen ondernemen. Als uw systeem is geïnfecteerd met een Trojaans paard, ontvangt u vaak een DLL-fout. U kunt de fout kopiëren en wat online onderzoek doen om u te helpen het getroffen exe-bestand te identificeren. Vervolgens moet u uw systeemherstelfunctie annuleren en uw computer opnieuw opstarten. Druk tijdens het opnieuw opstarten op F8 en selecteer Veilige modus. Open vervolgens uw configuratiescherm en verwijder de Trojaanse bestanden. De laatste stap is om de Windows-systeemmap te openen en de rest van de programmabestanden te verwijderen.

Hoe kan ik mijn apparaten beschermen tegen Trojaanse paarden?

Net als bij andere vormen van malware, zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw computer en apparaten tegen Trojaanse paarden te beschermen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Open nooit een bijlage of download een programma tenzij u precies weet wat het is. Dit geldt voor alle soorten malware, maar Trojaanse paarden zijn een speciaal geval omdat ze actie van de kant van de gebruiker vereisen om uw computer te infecteren.
 • Gebruik antivirussoftware van een vertrouwd bedrijf om uzelf verder te beschermen tegen Trojaanse paarden en andere malware. U kunt er een kiezen die een Trojan-verwijderaar bevat, die uw systeem scant om er zeker van te zijn dat u niet per ongeluk een Trojan hebt gedownload en deze van uw computer verwijdert als deze wordt gedetecteerd. Zorg ervoor dat u regelmatig uw computer scant. We houden van Bitdefender als een bedrijf dat goede antivirussoftware levert.
 • Houd uw software up-to-date, inclusief uw besturingssysteem en uw browser. Cybercriminelen identificeren vaak kwetsbaarheden in softwareprogramma’s en misbruiken deze om malware te installeren. Softwarefabrikanten brengen regelmatig updates uit die deze kwetsbaarheden verhelpen, dus het is essentieel dat u de updates downloadt wanneer deze beschikbaar zijn.
 • Gebruik een firewall om uw internetverbinding te beveiligen. Deze programma’s werken om ongevraagde verbindingen te blokkeren en kunnen Trojaanse paarden helpen voorkomen. Windows-gebruikers hebben toegang tot Windows Firewall en moeten ervoor zorgen dat deze is ingeschakeld voor extra bescherming.

Laatste gedachten

Trojaanse paarden zijn een ongelooflijk gevarieerd soort malware dat veel verschillende soorten schadelijke activiteiten op uw computer kan uitvoeren. Deze activiteiten kunnen bestaan ​​uit het stelen van uw financiële informatie, het registreren van uw toetsaanslagen of zelfs het veranderen van uw computer in een zombie die wordt bestuurd door cybercriminelen.

Hoewel ze vaak door gebruikers worden gedownload, kan de gebruiker ook actie ondernemen om Trojaanse paarden te voorkomen. Door basisbeveiligingsmaatregelen uit te voeren en antivirussoftware te gebruiken met een Trojan-remover, kunt u het risico op infectie door Trojaanse paarden aanzienlijk verminderen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me