Wat zijn keyloggers en hoe kun je jezelf beschermen?

Keyloggers zijn tegenwoordig een steeds vaker voorkomend type malware dat consumenten bedreigt. Deze programma’s registreren elke toetsaanslag die de gebruiker maakt en hackers kunnen deze gegevens gebruiken om uw wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie te ontcijferen. Helaas zijn keyloggers erg moeilijk te detecteren. Dit betekent dat uw informatie lange tijd kan worden aangetast zonder dat u het weet. Lees verder voor meer informatie over wat keyloggers zijn, hoe ze werken en hoe u kunt voorkomen dat ze toegang krijgen tot uw computer.

Wat is keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassEen keylogger of keystroke logger is een programma dat continu op uw computer draait en elke toetsaanslag die u maakt vastlegt. Sommige ouders of werkgevers gebruiken ze om de online activiteiten van hun kinderen of werknemers te volgen, maar cybercriminelen gebruiken ze om de gegevens van mensen te stelen. In andere gevallen gebruiken hackers keyloggers om bedrijven en overheden te bespioneren en toegang te krijgen tot hun gegevens.

Terwijl de keylogger uw toetsaanslagen bijhoudt, wordt de informatie online naar een hackerdatabase gestuurd. Hier sorteren hackers de gegevens en kunnen ze uw gebruikersnaam en wachtwoord voor uw financiële en online winkelaccounts achterhalen.

Keyloggers vertragen de computers van gebruikers niet, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn. Sommigen verankeren zich zelfs in het besturingssysteem. Dit soort keyloggers worden rootkit-virussen genoemd. Andere soorten keyloggers zijn van invloed op browsers, apps en webpagina’s, waardoor iedereen die ze gebruikt een risico loopt.

Er zijn verschillende soorten keyloggers die hackers kunnen gebruiken. De hardwareversies zijn kleine apparaten die tussen het toetsenbord en de computer zijn geplaatst om honderden toetsaanslagen vast te leggen. Het is echter onwaarschijnlijk dat iemand er een in uw huis zal planten. De softwareversies vormen een veel grotere bedreiging voor gebruikers. Softwaregebaseerde keyloggers verankeren zichzelf in uw computer, apps of browser.


Hoe vaak komen keyloggers voor?

Schadelijke keyloggers zoals Zeus Trojan komen steeds vaker voor. Uit een rapport van Symantec bleek zelfs dat bijna 50% van de malware de computers niet schaadt, maar wordt gebruikt om persoonlijke gegevens te verzamelen.

Exacte statistieken zijn moeilijk te verkrijgen, maar SANS Institute-onderzoeker John Bambenek schat dat ongeveer 10 miljoen computers in de Verenigde Staten besmet zijn met keylogging-malware. En Kaspersky Labs heeft meer dan 300 soorten keyloggers geïdentificeerd. Deze statistieken suggereren dat keyloggers een veel voorkomende vorm van malware zijn en in populariteit toenemen.

Wat zijn de risico’s?

Keyloggers onderscheiden zich van andere soorten malware omdat ze geen schade toebrengen aan uw computer of besturingssysteem. Het grootste gevaar van keyloggers is dat hackers ze kunnen gebruiken om wachtwoorden en andere informatie die met het toetsenbord is ingevoerd te ontcijferen.

Dit betekent dat cybercriminelen uw pincodes, rekeningnummers en inloggegevens voor financiële, gaming- en online winkelaccounts kunnen achterhalen. Zodra ze deze informatie hebben, kunnen ze geld van uw bank overboeken, dure creditcardrekeningen opvoeren of inloggen op uw rekeningen.

Hackers gebruiken ook keyloggers om organisaties en overheden te bespioneren, wat kan leiden tot verwoestende beveiliging en datalekken.

Bovendien zijn keyloggers notoir moeilijk te detecteren. Dit komt omdat ze uw computer niet op een voor de hand liggende manier beïnvloeden. Een keylogger kan lange tijd aan het werk zijn voordat de gebruiker beseft dat er iets mis is.

Hoe infecteren keyloggers uw computer?

Meestal infecteren keyloggers uw computer via een Trojaans virus. Dit is een soort software die beweert een nuttig hulpmiddel te zijn, maar eigenlijk een middel is om malware te leveren. Wanneer de gebruiker de tool downloadt, werkt deze mogelijk wel of niet. In beide gevallen installeert het programma malware op uw computer.

Hackers gebruiken vaak phishing om het Trojaanse virus op uw computer te krijgen. De keylogger wordt geïnstalleerd wanneer de gebruiker op een link klikt of een bijlage opent vanuit een phishing-e-mail. Het kan ook worden geïnstalleerd als een gebruiker een kwaadaardige website bezoekt met een kwetsbare browser. De keylogger wordt geactiveerd wanneer de gebruiker de site bezoekt.

Zelfs als u een anti-malware-programma op uw computer heeft, kan het mogelijk niet voorkomen dat keyloggers op uw systeem terechtkomen. Dit komt omdat keylogging een aantal legitieme toepassingen heeft en beveiligingsprogramma’s het vaak over het hoofd zien. Andere keren wordt de keylogger tijdens een update geïnstalleerd. Helaas kan het erg moeilijk zijn om uw computer te beschermen tegen keylogging-software.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen keyloggers?

Uw beste verdediging tegen keyloggers is voorkomen dat ze op uw computer terechtkomen. Hier zijn enkele van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om uzelf tegen keyloggers te beschermen:

Gebruik antivirussoftware

Antivirussoftware is essentieel om uw computer te beschermen tegen verschillende soorten malware. Het kan je beschermen tegen keyloggers, maar het kan zijn dat je wat extra stappen moet nemen voordat de software dit doet. De meeste antivirusbedrijven hebben een record van keyloggers in hun database, maar ze categoriseren keyloggers meestal als mogelijk schadelijk. U moet controleren of de standaardinstelling van de anti-malware ze zal detecteren. Zo niet, configureer de software dan zodat deze je in ieder geval beschermt tegen veelvoorkomende keyloggers.

Houd uw computer up-to-date

Het is essentieel om uw computer en software up-to-date te houden om extra bescherming tegen malware te bieden. Dit komt omdat keyloggers en andere soorten malware vaak kwetsbaarheden in uw systeem detecteren en misbruiken om uw computer te infecteren. Werk uw besturingssysteem, applicaties, programma’s en software regelmatig bij om uw kansen hierop te verkleinen.

Wijzig uw wachtwoorden regelmatig

Het is een goede gewoonte om uw wachtwoorden regelmatig bij te werken, zoals om de paar weken. Zelfs als uw wachtwoord wordt gestolen, zal de hacker het waarschijnlijk niet onmiddellijk gebruiken. Als je het snel genoeg verandert, is het niet langer nuttig voor de hacker. Door uw wachtwoord regelmatig te wijzigen, kunt u helpen uw accounts te beschermen tegen keyloggers. Aangezien het overweldigend kan zijn om al deze wachtwoorden bij te houden, kunt u overwegen een wachtwoordbeheerder te installeren om u te helpen.

Gebruik uw schermtoetsenbord

Hoewel het niet erg bekend is, heeft Windows een toetsenbord op het scherm dat u kunt gebruiken bij het typen van wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie. Keyloggers registreren gewoonlijk geen klikken die u op het schermtoetsenbord maakt. Om deze reden is het gebruik van het schermtoetsenbord om accountnummers, wachtwoorden en andere gevoelige informatie in te voeren een goede manier om uw informatie te beschermen.

Hoe verwijder je keyloggers?

Hoewel anti-malware of antispywaresoftware keyloggers kan helpen detecteren en verwijderen, is het het beste om anti-keyloggersoftware te gebruiken. Dit type software controleert alle processen die op uw computer worden uitgevoerd. Dit omvat de besturingssystemen, achtergrondservices en apps, het BIOS, netwerkinstellingen en browsers. Een ander type software dat keyloggers kan verwijderen, is een anti-rootkit-programma dat zich richt op virussen die keyloggers installeren.

Naast het gebruik van anti-keylogging-software, is een andere manier om dit te controleren uw Taakbeheer te openen en te zien welke programma’s worden uitgevoerd. Als je onbekende programma’s ziet, zoek dan online of er keyloggers met die namen zijn. Dit kan u helpen erachter te komen of er keyloggers op uw systeem staan.

Hier zijn enkele van de beste software-opties die u kunnen helpen bij het verwijderen van keyloggers:

SpyShelter

SpyShelter voert verschillende functies uit om u te beschermen tegen keyloggers. Als je het continu laat draaien, identificeert het keyloggers die proberen je systeem binnen te komen en voorkomen dat ze je computer infecteren. Het scant ook uw computer om bestaande keyloggers te identificeren en deze te verwijderen. Ten slotte zal deze software uw toetsaanslagen versleutelen, zodat ze voor keyloggers nutteloos zijn. Deze software is momenteel alleen beschikbaar voor Windows-besturingssystemen.

Zemana

Naast anti-malware programma’s heeft Zemana ook een anti-keylogger systeem. Dit programma draait constant, houdt uw activiteit bij en scant uw downloads. Het voert ook regelmatig systeemscans uit om te controleren op kwaadaardige activiteiten. Daarnaast heeft Zemana een coderingsfunctie voor het online verzenden van gegevens, een malwarescanner en bescherming tegen ransomware. Het heeft meer functies dan SpyScanner, hoewel het bijna niet zoveel keyloggers kan detecteren als SpyScanner. Zemana is momenteel alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Als anti-keylogging-programma’s de keyloggers niet kunnen verwijderen, probeer dan een anti-rootkit-programma. Malwarebytes Anti-Rootkit is een uitstekend gratis programma dat je hele besturingssysteem scant op keyloggers en de rootkit-virussen die worden gebruikt om ze te installeren. U moet het programma de opdracht geven om deze scans uit te voeren, omdat ze niet constant worden uitgevoerd. Als u ervoor kiest om een ​​volledige scan uit te voeren, zal het programma ook een systeem opnieuw opstarten. Het Anti-Rootkit-programma is alleen beschikbaar voor Windows.

Kaspersky Security Scan

Kaspersky Security Scan is een superieur antivirusprogramma dat rootkit-programma’s en keyloggers en andere soorten malware identificeert. Er is een gratis versie van het programma die diepgaande beveiligingsscans uitvoert, evenals betaalde versies met online identiteitsbeveiligingsmodules. Kaspersky Security Scan is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android.

Laatste gedachten

Keyloggers zijn een type malware dat zonder uw medeweten maanden of jaren op uw computer kan worden uitgevoerd. Hackers kunnen ze vervolgens gebruiken om uw informatie te ontcijferen, toegang te krijgen tot uw accounts, geld over te schrijven of grote uitgaven te doen.

Om uzelf en uw accounts te beschermen tegen keyloggers, is een veelzijdige aanpak het beste. Het gebruik van een effectief anti-malwareprogramma dat scant op keyloggers, het regelmatig wijzigen van uw wachtwoorden en het up-to-date houden van uw systeem zijn allemaal belangrijke acties die u moet ondernemen. Daarnaast zijn het nemen van stappen om uzelf te informeren over veilig browsen en het identificeren van schadelijke programma’s belangrijke manieren om uzelf en uw computer te beschermen tegen keyloggers.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me