Wat zijn eigenlijk computervirussen? | VPNoverzicht

Een van de meest destructieve vormen van malware is het computervirus. Dit soort malware kan uw gegevens vernietigen, uw bestanden infecteren en uw computer ernstig beschadigen. Virussen kunnen zich ook zelfstandig verspreiden en andere computers infecteren. Hier is alles wat u moet weten over computervirussen en wat u kunt doen om ze te voorkomen.

Wat is een computervirus?

Computervirus-laptopEen computervirus is een type malware dat zichzelf kan vermenigvuldigen. Dit betekent dat virussen zich zonder toestemming van de gebruiker kunnen verspreiden naar andere bestanden en programma’s.

Computervirussen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Ze kunnen zich verbergen in e-mailbijlagen, geïnfecteerde websites, uitvoerbare bestanden of pop-upadvertenties. Bovendien kunnen USB-drives en andere verwijderbare opslagapparaten virussen bevatten en deze naar uw computer verspreiden. Sommige virussen beginnen te repliceren zodra ze op uw apparaat terechtkomen, en andere vereisen een trigger om de viruscode te activeren. Hoewel antivirussoftware uw computer tegen virussen kan beschermen, is de effectiviteit ervan beperkt. Er zijn nu veel virussen die antivirussoftware kunnen omzeilen, waardoor het opsporen van malware een grotere uitdaging is.

Veel voorkomende soorten virussen

 • Boot Sector Virus: Een virus dat het master-opstartrecord van een computer infecteert en zich vaak verspreidt via verwisselbare opslagapparaten en media. Het is meestal moeilijk te verwijderen en vereist vaak dat de hele harde schijf opnieuw wordt geformatteerd.
 • Virus overschrijven: Een virus dat uw bestanden infecteert en vernietigt. De enige manier om het te verwijderen is door alle geïnfecteerde bestanden te verwijderen, wat resulteert in het verlies van de gegevens die erin staan. Overschrijf virussen meestal via e-mails.
 • Ingezeten virus: Dit soort virus zit in het geheugen van de computer. Als het originele virus is verwijderd, kan er een kopie in het geheugen van de computer achterblijven. Het kan dan worden geactiveerd wanneer uw besturingssysteem bepaalde functies uitvoert. Omdat deze virussen zich in uw RAM verbergen, worden ze vaak niet opgemerkt door antivirussoftware.
 • File-Infecting Virus: Een virus dat geïnfecteerde code overschrijft of invoegt in uitvoerbare bestanden. Wanneer het geïnfecteerde bestand wordt geopend, overschrijft of vernietigt het virus het. Bestandsinfecterende virussen kunnen zich ook verspreiden naar het besturingssysteem van een computer of zelfs uw harde schijf opnieuw formatteren.
 • Macro-virus: Een virus dat in dezelfde macrotaal is geschreven als softwareprogramma’s zoals Microsoft Office. Ze nemen schadelijke code op in deze documenten en gegevensbestanden, die beginnen te lopen wanneer de bestanden worden geopend. Het virus kan dan alle documenten van de gebruiker infecteren, wijzigen of onleesbaar maken. Het virus verspreidt zich als de gebruiker een geïnfecteerd document deelt.

Hoe vaak komen virussen voor?

Virussen zijn een extreem veel voorkomende vorm van malware die thuiscomputers aantast. Uit het Microsoft Security Intelligence Report en Consumer Reports bleek dat in de Verenigde Staten de afgelopen twee jaar meer dan 16 miljoen huishoudens een computervirus hebben opgelopen. Het schatte ook dat bijna 40% van de Amerikaanse huishoudens apparaten bevat die zijn geïnfecteerd met virussen. In het rapport stond zelfs dat 57% van alle malware die Amerikanen treft computervirussen zijn.

De laatste jaren richten virussen en andere vormen van malware zich steeds meer op overheden, zorginstellingen en bedrijven. Ongeveer 75% van de Amerikaanse gezondheidszorgorganisaties en 63% van de Amerikaanse bedrijven heeft in 2016 een vorm van malware-aanval meegemaakt.


Hoe infecteren virussen uw computer?

Er zijn veel verschillende manieren waarop virussen uw computer kunnen infecteren. Hier volgen enkele van de meest voorkomende manieren:

Spam e-mails en bijlagen

Computervirussen worden vaak via e-mail verspreid. Dit kan gebeuren door een e-mailbijlage te openen, of in sommige gevallen door simpelweg de e-mail te bekijken. Sommige virussen worden ook bezorgd in de HTML-body van de e-mail. Als gevolg hiervan schakelen veel e-maildiensten HTML uit totdat u bevestigt dat u de afzender kent.

Instant Messaging

Instant messaging-diensten zoals Skype en Facebook Messenger kunnen worden gebruikt om virussen te verspreiden. De meest gebruikelijke methode is door een geïnfecteerde link in een chatbericht te verzenden. Mensen klikken eerder op een link van iemand die ze kennen, en virusontwikkelaars zijn zich daar terdege van bewust.

Bestanden delen

Dropbox, SharePoint en andere services voor het delen van bestanden zijn een ander middel om virussen te verspreiden. Als een gebruiker een geïnfecteerd bestand uploadt naar een account voor het delen van bestanden, verspreidt het virus zich naar iedereen met toegang tot dat account. Hoewel Google Drive en sommige andere services wel bestanden op virussen scannen, scannen ze alleen bestanden die kleiner zijn dan 25 MB.

Fake Antivirus Downloads

Soms nemen cybercriminelen hun toevlucht tot het verzenden van pop-upadvertenties om gebruikers te laten denken dat hun pc een virus heeft. Ze staan ​​erop dat de gebruiker zijn antivirusprogramma downloadt om het virus te verwijderen. De antivirus-download is echter nep en infecteert de computer van de gebruiker met een virus.

Niet-gepatchte software

De term niet-gepatchte software verwijst naar software die niet up-to-date is. Ontwikkelaars brengen vaak beveiligingsupdates uit om kwetsbaarheden in de software op te lossen, en het is essentieel om deze updates daadwerkelijk te installeren. Cybercriminelen maken vaak gebruik van deze kwetsbaarheden om computers te infecteren met virussen en andere malware.

Wat zijn enkele symptomen van een computervirus?

Er zijn bepaalde waarschuwingssignalen die aangeven dat uw computer mogelijk een virus heeft. Als de verwerkingssnelheid van uw computer vertraagt, of als uw computer regelmatig vastloopt of crasht, is het een goed idee om dit verder te onderzoeken. Andere mogelijke virussymptomen zijn onder meer pop-upberichten over ontbrekende bestanden, het verschijnen van extra bestanden of verlies van bestanden en e-mails in uw verzonden map die u niet hebt verzonden. U kunt plotseling problemen krijgen met uw hardware of accessoires, of u kunt zien dat uw computer zelf opdrachten uitvoert. Dit zijn enkele veelvoorkomende tekenen dat uw computer mogelijk een virus heeft.

Wat kan ik doen als mijn computer een virus heeft?

Er zijn verschillende stappen die u moet nemen als uw computer een virus heeft. De stappen verschillen afhankelijk van of u een pc of een Mac heeft.

Hoe een virus van een pc te verwijderen

 1. Ga naar de veilige modus: Zet uw computer uit en weer aan en houd de F8-knop ingedrukt terwijl deze opstart. Er verschijnt een menu Geavanceerde opstartopties en u moet de optie Veilige modus met netwerkmogelijkheden selecteren.
 2. Gebruik uw Schijfopruimingstool: Met deze tool kunt u al uw tijdelijke bestanden verwijderen. Om het te vinden, klikt u eerst op uw menu Start, gevolgd door Programma’s, Accessoires, Systeemwerkset en tenslotte Schijfopruiming. Selecteer Tijdelijke bestanden in de lijst Bestand om te verwijderen en ga je gang en verwijder ze.
 3. Download een virusscanner: Download voor extra bescherming een realtime virusscanner zoals AVG Antivirus FREE en een on-demand scanner zoals Microsoft Safety Scanner.
 4. Voer de scans uit: Begin met het uitvoeren van uw on-demand scanner en voer vervolgens uw realtime scanner uit. Hoogstwaarschijnlijk kan een van deze programma’s het virus detecteren en verwijderen. Als de scans het virus niet verwijderen, moet u het handmatig verwijderen. U kunt dit zelf doen met Windows Registry, maar het is vaak veiliger om een ​​IT-expert te werven om u te helpen.

Hoe een virus van een Mac te verwijderen

 1. Start uw activiteitenmonitor: Gebruik je Activity Monitor om de gecompromitteerde app te vinden en zoek naar malware zoals MacDefender of MacSecurity. Wanneer u de malware heeft gevonden, klikt u op Stop proces en sluit u de Activity Monitor af.
 2. Verplaats de malware naar de prullenbak: Open de map Toepassingen nadat u de Activiteitenmonitor hebt gesloten. Verplaats de malware naar de prullenbak en maak deze leeg.
 3. Controleer op updates: Controleer of uw software en apps up-to-date zijn. Als er OS-fixes of Apple Updates zijn, installeer deze dan onmiddellijk.

Hoe kan ik mijn computer beschermen tegen virussen?

Er zijn veel verschillende stappen die u kunt nemen om uw computer en apparaten te beschermen tegen virussen en andere soorten malware.

 • Installeer antivirussoftware: Zorg ervoor dat u antivirussoftware van een gerenommeerd bedrijf installeert en up-to-date houdt.
 • Houd uw computer en software up-to-date: Installeer altijd computer- en software-updates wanneer deze beschikbaar zijn. Deze updates verhelpen vaak beveiligingsproblemen in uw besturingssysteem en software.
 • Open geen verdachte e-mails of bijlagen: Verwijder of markeer verdachte e-mails als spam en open ze niet. U moet ook een e-mailprovider selecteren die alle bijlagen scant voordat u ze opent.
 • Installeer anti-malware-apps: Overweeg, naast antivirussoftware, een anti-malware programma-app te gebruiken. Deze apps scannen uw computer regelmatig op virussen, spyware en andere malware.
 • Installeer een firewall: Een firewall screent internet- en netwerkverkeer en kan potentiële bedreigingen helpen blokkeren.
 • Schakel de privacyinstellingen van uw browser in: Zorg ervoor dat u de privacyinstellingen van uw browser inschakelt en gebruik een pop-upblokkering. Je moet ook je cache en browsegeschiedenis regelmatig wissen.

Laatste gedachten

In de afgelopen jaren gebruiken cybercriminelen steeds vaker virussen om bedrijven, zorgorganisaties en overheden aan te vallen. Deze virussen kunnen gegevens binnendringen, de activiteiten van organisaties schaden en essentiële informatie vernietigen.

Ondanks deze trend blijven computervirussen nog steeds een grote bedreiging voor de cyberbeveiliging voor pc-gebruikers. Ze kunnen extreem destructief zijn en vaak gegevens vernietigen of computers ernstig beschadigen. Om deze redenen moeten computergebruikers zich bewust zijn van deze malwaredreiging en actie ondernemen om hun apparaten tegen virussen te beschermen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me