Wat zijn computerwormen? Wat te doen?

Computerworm Spam Mail LaptopEen computerworm, of gewoon een worm, is een type malware dat computers kan infecteren en zich automatisch kan verspreiden. Het verschil met gewone computervirussen is dat wormen niet door de eigenaar hoeven te worden geïnstalleerd. De worm gebruikt kwetsbaarheden in netwerken en besturingssystemen om zich te verspreiden. Wormen bevatten vaak schadelijke software. Hieronder leest u wat voor soort wormen er zijn en hoe u zich ertegen kunt beschermen. Bovendien kunt u erachter komen waar u op moet letten om te zien of uw apparaat is geïnfecteerd met een worm.


Hoe raak je besmet met een computerworm?

Een computerworm hoeft niet te worden geïnstalleerd door de eigenaar van het apparaat. Vroeger werden computers geïnfecteerd door floppy disks met wormen eraan. Dit gebeurt natuurlijk niet meer, maar soms gebruiken ze een USB-stick voor de eerste infectie. Tegenwoordig komen wormen echter meestal uw computer binnen via schadelijke e-mails of links.

Wanneer een computer of netwerk is geïnfecteerd met een worm, zoekt de worm automatisch naar andere apparaten om te infecteren. Dit betekent dat wanneer u uw geïnfecteerde laptop op uw thuisnetwerk aansluit, de worm zal proberen het netwerk te infecteren. Vervolgens probeert de worm via het netwerk andere apparaten te vinden, zoals laptops, smartphones en tablets. Dit betekent dat u besmet kunt raken door verbinding te maken met een geïnfecteerd netwerk. Hieronder ziet u hoe dit werkt.

Computerworm Infection Netwerk

Verschillende soorten computerwormen

Er zijn wormen voor elk besturingssysteem. Dus of u nu een Windows-, Linux-, iOS- of Android-apparaat heeft, u kunt altijd geïnfecteerd raken. Sommige wormen zijn echter speciaal gemaakt voor één type besturingssysteem. Dit betekent dat het alleen Windows-apparaten kan infecteren. Bovendien kun je verschillende soorten wormen onderscheiden. Hieronder lees je over deze verschillende wormen.

Payload wormen

De meest voorkomende worm is degene die uw apparaat infecteert met schadelijke software. Dat type worm is een hybride die beide actief probeert nieuwe apparaten te vinden en tegelijkertijd malware te installeren. Hackers kunnen dit type hybride worm gebruiken om bestanden te lezen of te verwijderen. De adware, spyware, ransomware of andere soorten malware die aan de worm zijn gekoppeld, worden de “Payload” genoemd. In zekere zin gebruiken ze de worm gewoon als een manier om apparaten te verspreiden om schadelijke software te verspreiden.

Botwormen

Naast het type hybride wormen zijn er ook botwormen. Botwormen veranderen het geïnfecteerde apparaat in een “zombie” of “bot”. Deze geïnfecteerde apparaten vormen een netwerk dat we een botnet noemen. Een hacker of “botmaster” beheert dit netwerk en daarmee alle geïnfecteerde computers. De apparaten kunnen elk commando uitvoeren dat de botmaster ze geeft. Op deze manier kan de botmaster het botnet gebruiken om tegelijkertijd een website met een groot aantal apparaten te bezoeken, waardoor de servers toegeven. Dit type aanval is een zogenaamde DDoS-aanval.

E-mail wormen

E-mailwormen komen vrij vaak voor. Deze wormen verspreiden zich door automatisch een e-mail te sturen naar alle adressen in uw lijst met contactpersonen, zodra uw computer is geïnfecteerd. Dit gebeurde meestal via e-mails, maar tegenwoordig zijn sociale media ideaal voor deze wormen. Misschien heb je vreemde berichten ontvangen van een Facebook-contactpersoon die je al jaren niet meer hebt gesproken. Dit was waarschijnlijk een worm die probeerde toegang te krijgen tot uw apparaat.

Ethische wormen

Ten slotte is er ook een soort worm die we ‘ethische’ wormen noemen. Deze wormen hebben geen schadelijke software, maar updates of patches voor bekende beveiligingslekken. Ze infecteren oudere systemen die beveiligingslekken vertonen om te proberen deze te patchen. Dit klinkt als een goede manier om deze problemen op te lossen, maar in werkelijkheid gebruikt bijna niemand dit type worm meer. Sommige mensen maken bezwaar tegen het gebruik van ethische wormen omdat ze hun systeem nog steeds zonder toestemming binnendringen.

Wat kunt u doen om infectie te voorkomen?

Het belangrijkste dat u kunt doen om infectie te voorkomen, is om altijd uw besturingssysteem, software en virusscanner bij te werken. Wormen gebruiken beveiligingslekken in deze systemen om toegang te krijgen tot uw apparaat. Oudere systemen die de laatste tijd niet zijn bijgewerkt, hebben vaak veel zwakke plekken omdat de fabrikant is gestopt met updaten. Nieuwe systemen worden voortdurend verbeterd en bijgewerkt. Hierdoor hebben nieuwe systemen minder kans op besmetting.

Ten tweede moet u altijd op uw hoede zijn voor vreemde e-mails, bestanden die bij e-mails zijn gevoegd en berichten op sociale media. Soms vind je daar links die wormen bevatten. U kunt de volgende dingen doen om infectie te voorkomen:

 • Open nooit e-mails die u niet vertrouwt.
 • Download geen bestanden die zijn toegevoegd aan vreemde e-mails
 • Klik nooit op links die u niet vertrouwt (in e-mails, op websites of op sociale media).

Ten slotte is het belangrijk om een ​​goede virusscanner te hebben. Een goede virusscanner is ideaal als je wormen wilt spotten en in quarantaine wilt plaatsen. Een virusscanner laat je weten wanneer hij een worm heeft ontdekt en neemt de nodige maatregelen om hem te verwijderen.

Hoe weet je of je besmet bent met een computerworm?

Het kan vrij moeilijk zijn om erachter te komen of uw apparaat al dan niet is geïnfecteerd met een worm. Sommige symptomen van een computerworm kunnen ook van toepassing zijn op andere soorten malware, of ze kunnen zelfs betekenen dat uw computer gewoon oud wordt. Als uw computer echter meer dan een van deze symptomen vertoont, is de kans groot dat deze is geïnfecteerd:

 • Wormen vergrootglasUw computer loopt vast of crasht
 • Uw computer maakt vreemde geluiden of laat vreemde berichten of afbeeldingen zien
 • Je krijgt een bericht van je firewall
 • Bestanden zijn gewijzigd, maar niet door jou
 • Je krijgt een foutmelding van je besturingssysteem
 • Je mist belangrijke bestanden
 • Er verschijnen vreemde bestanden of snelkoppelingen op uw bureaublad
 • Je computer is traag
 • Je browser is traag of werkt niet
 • Berichten worden vanuit uw contactenlijst naar mensen gestuurd zonder dat u het weet, via e-mail of sociale media

Hoe kan ik een computerworm verwijderen??

Als een worm uw apparaat infecteert, kan het erg moeilijk zijn om er vanaf te komen. Het beste wat u in een dergelijke situatie kunt doen, is online controleren hoe u dit specifieke type worm het beste kunt verwijderen. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende soorten wormen, wat betekent dat er ook verschillende methoden zijn om ze te verwijderen. Een stap die altijd belangrijk is, is om uw apparaat onmiddellijk van het lokale netwerk te verwijderen. Op deze manier kunt u voorkomen dat de worm zich verspreidt naar andere apparaten in uw netwerk. Controleer ook alle externe opslagapparaten, zoals USB-sticks, afzonderlijk op wormen.

Laatste gedachten

Computerwormen zijn schadelijke soorten malware die veel problemen met zich mee kunnen brengen. Deze wormen kunnen automatisch hun weg vinden in een netwerk om malware over alle aangesloten apparaten te verspreiden. Er zijn veel soorten wormen, dus als u geïnfecteerd raakt, moet u weten hoe u uw specifieke worm dienovereenkomstig moet aanpakken. U kunt uzelf tegen wormen beschermen door uw besturingssysteem en software up-to-date te houden en door vreemde berichten of links in de gaten te houden.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me