Wat is veilige codering en waarom is het belangrijk? | VPNoverview.com

Softwarecode vormt de kern van hoe uw applicatie werkt. Het is ook een van de sleutels waarmee cyberaanvallen kunnen plaatsvinden. Als uw code kwetsbaarheden bevat, kan uw hele app in gevaar zijn. Het probleem met softwarekwetsbaarheden is dat ze zwakke punten in code openen – zwakke punten die cybercriminelen kunnen misbruiken. Het voorkomen van cybersecurity-incidenten begint helemaal bij het begin met softwarecode zelf. Dit artikel gaat in op de praktijk van veilige codering en waarom het een essentiële discipline is om te begrijpen.


Wat wordt bedoeld met Secure Coding?

Laptop met slotWanneer een softwareontwikkelaar softwarecode schrijft, moeten ze met veel dingen rekening houden. Dit omvat hoe u de architectuur en ontwerpvereisten van de toepassing kunt uitdrukken, hoe u de code geoptimaliseerd en efficiënt kunt houden, en ook hoe u ervoor kunt zorgen dat de code veilig is. Beveiligde code zal helpen voorkomen dat veel cyberaanvallen plaatsvinden, omdat het de kwetsbaarheden verwijdert waar veel exploits op vertrouwen.

Als uw software een beveiligingslek heeft, kan deze worden misbruikt. De WannaCry ransomware-aanval van 2017 maakte misbruik van een kwetsbaarheid in het Windows-protocol. Softwarekwetsbaarheden nemen toe. Een zoekopdracht met behulp van de National Institute of Standards and Technology (NIST) kwetsbaarheidslijst, toont aan dat er in de afgelopen 3 jaar 40.569 toepassingskwetsbaarheden zijn geweest.

Wanneer een bedrijf een cultuur van veilige codering toepast, werken ze aan het minimaliseren van de kwetsbaarheden in hun code.

Hoe codeert u veilig?

Codering met behulp van veilige praktijken is goed gedocumenteerd. Het Open Web Application Security Project (OWASP) heeft een reeks richtlijnen opgesteld om dit te doen. In deze handleiding bieden ze een checklist met items die u gebruikt om ervoor te zorgen dat uw code zo veilig mogelijk is. Een voorbeeld van de soorten dingen die in de richtlijnen worden behandeld, zijn:

 • Validatie van gegevensinvoer: Dit omvat tal van aspecten van gegevensbron en gegevensvalidatie. Bijvoorbeeld de lengte en het datumbereik van een stuk gegevens. Gegevensvalidatiecontroles helpen webapplicaties te beschermen tegen cyberaanvallen.
 • Verificatie en wachtwoordbeheer: Codering omvat ook software-architectuur. Deze sectie heeft veel adviezen die op de dwarsdoorsnede van codering en architectuur zitten.
 • Cryptografische praktijken: De gids suggereert dat alle gebruikte cryptografische modules FIPS 140-2 of een gelijkwaardige standaard compliant zijn.
 • Foutafhandeling en logboekregistratie: Dit is een cruciaal gebied dat, als het niet veilig is gecodeerd, gegevens kan lekken.
 • Gegevensbescherming: De richtlijnen voor de bescherming van gegevens bevatten advies over het veilig opslaan van wachtwoorden en het voorkomen van datalekken via HTTP GET.
 • Communicatiebeveiliging: Adviezen over het beschermen van gegevens tijdens het transport, bijvoorbeeld met TLS-verbindingen.

Wanneer een software-architect het architectonische ontwerp van een applicatie uiteenzet en de programmeur code maakt op basis van die dictaten, moeten ze de OWASP-richtlijnen gebruiken als hun veilige codeer-crib sheet.

Veilige codering stopt niet in de programmeerfase. Andere gebieden die deel moeten uitmaken van een holistische benadering voor het maken van veilige code zijn onder meer:

 1. Een systeem gebaseerd op ‘minste privilege’: Door toegang te houden tot elke code op basis van ‘need to know’, wordt elke kwaadwillende uitvoering van onveilige code voorkomen. Dit kan bijzonder lastig zijn bij het gebruik van uitbestede ontwikkelaars of ontwikkelingsbedrijven.
 2. Diepgaande verdediging: Blijf defensieve strategieën in lagen aanbrengen terwijl de code wordt gepromoot tot productie. Zorg ervoor dat uw runtime-omgevingen net zo veilig zijn als uw code.
 3. Oefen goede kwaliteitsborging: Gebruik verschillende borgingsprogramma’s zoals codebeoordelingen en PEN-tests om de kwaliteit te waarborgen.

Bronnen voor succesvolle veilige codering

Het is cruciaal om uw ontwikkelingsteam opgeleid en in contact te houden met de nieuwste technieken voor veilige codering, cruciaal voor veilige codering. Je kunt niet van programmeurs verwachten dat ze weten hoe ze veilig moeten coderen, ze moeten getraind en op de hoogte zijn. Hieronder vindt u enkele nuttige bronnen om u en uw team te helpen op weg naar het maken van veilige code.

 1. OWASP – We hebben de veilige coderingspraktijken van OWASP al genoemd. De OWASP Developer Guide is ook een nuttige basissteen voor veilige codering. Bekijk ook hun tool die op zoek is naar afhankelijkheden en openbaar gemaakte kwetsbaarheden die van invloed kunnen zijn op uw project.
 2. Microsoft’s bijbel over veilige codering: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Boeken zijn altijd handig om in te duiken bij het leren over veilige coderingstechnieken. Enkele voorbeelden zijn: “24 Deadly Sins of Software Security” en “Secure Coding: Principles and Practices”
 4. Bekijk het ‘secure coding framework’, opnieuw een OWASP-initiatief. Er zijn organisaties die uw personeel zullen helpen trainen in veilige coderingstechnieken op basis van dit raamwerk.
 5. Veilige coderingsnormen, b.v. SEI CERT onder toezicht van Carnegie Mellon University, biedt ondersteuning en begeleiding bij veilige codering voor een verscheidenheid aan programmeertalen:
 6. Codecontrolebedrijven kunnen worden gebruikt om uw code te controleren. Bedrijven zoals CheckMarx en CAST Software zullen gespecialiseerde analysehulpmiddelen gebruiken om kwetsbaarheden te zoeken en toegang te krijgen tot softwarekwaliteit.
 7. Begrijp hoe u de Software Development Life Cycle (SDLC) kunt toepassen om codering te beveiligen. Door een SDLC-benadering te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat de beveiliging door alle delen van de ontwikkelingslevenscyclus filtert.
 8. Beveiligde coderingslessen van RedHat

Beveiligde code voor een concurrentievoordeel

Beveiliging begint bij uw code en het maken van veilige code is een essentieel onderdeel van het maken van een geweldig softwareproduct. Onveilige coderingspraktijken brengen niet alleen uw klanten in gevaar, maar zullen ook de reputatie van uw bedrijf beïnvloeden. Het toepassen van de principes van de OWASP-richtlijnen voor veilige codering is een goed begin. Door aantoonbare veilige software te produceren, kunt u niet alleen cyberaanvallen voorkomen, maar krijgt u ook een voorsprong op de concurrentie.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map