Wat is Ransomware? Ontdek alles over Ransomware

Ransomware is een bijzonder schadelijk type cyberaanval. Een ransomware-aanval versleutelt de bestanden van het slachtoffer zodat ze niet toegankelijk zijn. De aanvaller stuurt een bericht waarin het slachtoffer wordt geïnstrueerd een vergoeding te betalen om de bestanden terug te krijgen. In veel gevallen zijn de gegevens echter permanent verdwenen, wat een grote impact kan hebben op organisaties en individuen. Dit is wat u moet weten over ransomware en hoe u kunt voorkomen dat dit met u gebeurt.


Wat is Ransomware?

RansomwareRansomware is een type malware dat de computers van gebruikers overneemt en voorkomt dat ze toegang krijgen tot hun gegevens. Meestal worden bestanden versleuteld, zodat gebruikers er niet bij kunnen. Het herstellen van de bestanden vereist een decoderingssleutel die alleen de hacker kent. De hacker eist losgeld in ruil voor de sleutel.

De malware stuurt een bericht naar de gebruikers waarin staat dat hun bestanden niet toegankelijk zijn en dat ze alleen worden ontsleuteld als ze een Bitcoin-betaling naar de aanvaller sturen. De gebruikers krijgen vervolgens instructies om het losgeld te betalen in ruil voor de decoderingssleutel. De vergoedingen lopen sterk uiteen, van een paar honderd dollar tot miljoenen dollars.

Gangbare vormen van ransomware

Er zijn verschillende soorten ransomware. Hieronder lichten we de kleine verschillen toe tussen de verschillende methoden.

 • Scareware
  Vaak gebruikt door oplichters voor beveiliging en technische ondersteuning, bestaat scareware meestal uit een bericht dat malware is ontdekt. Gebruikers worden geïnformeerd dat de enige manier om er vanaf te komen, is om een ​​vergoeding te betalen. Als ze echter niets doen, blijven hun bestanden waarschijnlijk veilig. De cybercriminelen hebben niet echt de controle over uw bestanden gekregen, maar zijn trots dat ze dat wel hebben.
 • Schermkluisjes
  Dit type ransomware bevriest gebruikers van hun computers. Wanneer ze proberen de computer opnieuw op te starten, ontvangen ze een bericht, vaak met een FBI-zegel, waarin staat dat er illegale activiteiten op zijn ontdekt. Het bericht gaat vergezeld van een bevel tot betaling van een boete. Het is belangrijk om te weten dat de FBI of het ministerie van Justitie uw computer niet zou blokkeren of betaling zou eisen als zij u zouden verdenken van cybercriminaliteit. Ze zouden in plaats daarvan juridische stappen ondernemen.
 • Encryption Ransomware
  Dit is waar een aanvaller de bestanden van de gebruiker in beslag neemt en deze versleutelt en vervolgens betaling vraagt ​​in ruil voor het retourneren van de gegevens. Zodra uw bestanden zijn gecodeerd, kunt u ze alleen terughalen door een decoderingssleutel te gebruiken. Maar zelfs als u het losgeld betaalt, is er geen manier om te weten of de criminelen uw gegevens daadwerkelijk teruggeven.

Ransomware bestaat al sinds de jaren ’90, maar het kwam veel vaker voor na de introductie van Bitcoin. Een van de meest beruchte ransomwareaanvallen was CryptoLocker, die plaatsvond in 2013 en wereldwijd ongeveer 500.000 computers besmet. De ransomware verspreidde zich in de vorm van bijlagen bij spam-e-mails. Zodra u de bijlage had geopend, hadden de hackers toegang tot uw bestanden en konden ze deze versleutelen.

CryptoLocker werd uiteindelijk ingeperkt door Operatie Tovar, maar het inspireerde veel andere ransomware-aanvallen. Enkele van de andere bekende aanvallen waren TeslaCrypt, gericht op videogamebestanden, en SimpleLocker, de eerste wijdverspreide aanval op mobiele apparaten.

Ransomware in opkomst?

Helaas neemt ransomware weer toe. Steeds meer bedrijven en organisaties worden het slachtoffer van deze cybercriminaliteit. Bedrijven zijn interessanter voor de criminelen omdat ze hogere losgeld kunnen vragen en de kans groot is dat ze zullen betalen. Voor een bedrijf kan het een financiële nachtmerrie zijn als ze hun systemen en bestanden niet kunnen gebruiken. Dus soms lijkt het simpelweg betalen van de criminelen de beste optie.

Het is duidelijk geworden dat veel organisaties een betere cyberbeveiliging nodig hebben, omdat we de afgelopen maanden veel ransomware-aanvallen hebben gezien. Niet alleen bedrijven worden getroffen, ook universiteiten en hele steden zijn het slachtoffer geworden van ransomware-aanvallen.

Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je de hackers niet hoeft te betalen om je bestanden terug te krijgen.

Wat zijn de risico’s van ransomware?

Hoewel ransomware kan voorkomen dat individuen toegang krijgen tot belangrijke bestanden, kan het zelfs nog gevaarlijker zijn voor bedrijven. Aanvallers beginnen bedrijven op individuen te richten en het verlies van essentiële gegevens kan voor een bedrijf verwoestend zijn. Ransomware-aanvallen verstoren de bedrijfsvoering en kunnen bedrijven grote sommen geld kosten. Bedrijven betalen mogelijk hoge vergoedingen aan aanvallers en betalen waarschijnlijk professionals om hen te helpen de aanval aan te pakken.

Bovendien herstellen aanvallers de gecodeerde bestanden niet altijd. Uit een Osterman-onderzoek onder 540 organisaties bleek dat 28% van de bedrijven die weigerden hun aanvallers te betalen, gegevens verloren ondanks back-ups.

Gezien de uitdagingen om uw gegevens terug te krijgen, kunnen individuen en bedrijven er alles aan doen om ransomware-aanvallen te voorkomen.

Hoe infecteert Ransomware uw computer?

Phishing Fishhook met wachtwoordEr zijn veel manieren waarop ransomware toegang kan krijgen tot uw computer.

Een van de meest gebruikelijke manieren is door phishing, waar een aanvaller zich voordoet als een legitieme instelling zoals een bank. Ze nemen vaak per e-mail contact met u op en vragen u een bestand te downloaden of een bijlage te openen. Nadat je de download hebt gemaakt of het bestand hebt geopend, hebben ze toegang tot je computer.

Een andere veel voorkomende tactiek is kwaadaardige reclame of malvertising. Dit is wanneer een aanvaller malware verspreidt met behulp van online advertenties. Het is belangrijk om te begrijpen dat malvertising de gebruiker helemaal geen actie vereist. Terwijl u door vertrouwde sites op internet bladert, kunt u verbinding maken met kwaadaardige servers. Deze servers registreren informatie over uw computer en locatie en sturen vervolgens malware naar uw computer.

Aanvallers kunnen ook gebruik maken van exploit kits, dat is een hacktool die bestaat uit een vooraf gemaakte code. De kits werken door beveiligingslekken op de computers van andere mensen te identificeren en vervolgens te infecteren.

Sommige aanvallers gebruiken drive-by downloads om zonder hun medeweten malware op de computers van gebruikers te installeren. Dit gebeurt meestal wanneer gebruikers onbewust een kwaadaardige website bezoeken met behulp van een verouderde browser. Terwijl ze door de website bladeren, downloadt het automatisch malware naar hun computers.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel deze methoden de meest voorkomende zijn, dit niet de enige manieren zijn waarop aanvallers uw computer kunnen infecteren met ransomware.

Een geïnfecteerde computer werkt een tijdje normaal. De gebruiker realiseert zich over het algemeen niet dat ransomware is geïnstalleerd. Zodra de ransomware op de computer begint te draaien en bestanden versleutelt, is het meestal te laat om de gegevens op te slaan. Er verschijnt dan een losgeldbrief op het scherm van de gebruiker en de bestanden worden ontoegankelijk.

Hoe kunt u Ransomware verwijderen?

Het eerste dat u hoeft te doen, is de controle over uw computer terugkrijgen. Als u een Windows-gebruiker bent, moet u Windows opnieuw opstarten naar de veilige modus en anti-malwaresoftware installeren. Vervolgens moet u een scan uitvoeren, het ransomware-programma vinden en het verwijderen. Vervolgens kunt u de veilige modus afsluiten en uw computer opnieuw opstarten.

Het probleem is dat u met deze stappen de malware kunt verwijderen, maar dat ze uw bestanden niet herstellen. Er zijn enkele gratis decryptors die je kunnen helpen om wat gegevens terug te krijgen, maar er is geen garantie. In veel gevallen is het onmogelijk om uw gegevens te herstellen zonder een decoderingssleutel.

Sommige bedrijven en individuen betalen het losgeld in de hoop hun bestanden terug te krijgen, maar dit is een gok. Vaak nemen de aanvallers het geld aan zonder de decoderingssleutel te overhandigen.

Als gevolg hiervan kunt u uzelf het beste beschermen tegen aanvallen van ransomware.

Hoe kunt u aanvallen van ransomware voorkomen??

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw kansen op een ransomware-aanval te verkleinen. Hier volgen enkele van de belangrijkste:

 • Investeer in cybersecurity
  Het installeren van antivirussoftware kan u helpen beschermen tegen ransomware. Het is een goed idee om antivirussoftware te zoeken die kwetsbare programma’s beschermt en een antiransomwarefunctie heeft.
 • Maak een back-up van uw bestanden
  Het is belangrijk om regelmatig een back-up van uw bestanden te maken en ze veilig te houden met cloudopslag met hoogwaardige codering en meervoudige verificatie.
 • Update uw besturingssysteem en software
  Sommige ransomware-aanvallen profiteren van kwetsbaarheden in uw software of besturingssysteem. Door altijd updates te installeren, kunt u uw apparaten helpen beschermen.

Het Verizon Data Breach Investigations Report onthulde dat de meeste soorten malware, inclusief ransomware, apparaten binnendringen via e-mail. Bedrijven lopen in feite drie keer meer kans om in gevaar te komen door social engineering-aanvallen dan door beveiligingsproblemen. Dit suggereert dat cybereducatie een ander belangrijk instrument is om ransomware-aanvallen te voorkomen.

We hebben een eenvoudige handleiding gemaakt waarmee u in slechts 8 stappen online veilig kunt blijven. Als u deze volgt, wordt de kans kleiner dat u slachtoffer wordt van ransomware.

Laatste gedachten

Cyberaanvallen met ransomware blijven een grote bedreiging vormen voor bedrijven en individuen. De meest verontrustende trend is dat ransomware steeds geavanceerder wordt en zich steeds meer op bedrijven richt. En in veel gevallen kunnen de doelen hun gegevens niet herstellen. Daarom moeten organisaties en individuen preventieve maatregelen nemen om zichzelf te verdedigen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me