Wat is authenticatie in twee stappen? Ontdek het hier! | VPNoverview.com

Denk even na over de essentiële informatie over jou waar iemand toegang toe zou hebben als ze je wachtwoord raden. Dit kan uw bankgegevens, gezondheidsinformatie, e-mail en privéberichten weergeven. Wachtwoorden zijn sinds het begin van het internettijdperk het belangrijkste beveiligingsmiddel online. Maar studies tonen keer op keer aan dat onze wachtwoorden voor de meesten van ons niet zo veilig zijn als ze zouden moeten zijn. De meeste wachtwoorden kunnen binnen zes uur of minder worden gekraakt. We gebruiken meestal hetzelfde wachtwoord om meerdere accounts te beschermen. En we hebben de neiging om wachtwoorden jarenlang te bewaren. 47% van ons gebruikt wachtwoorden die ouder zijn dan vijf jaar. 2-Factor Authentication is een eenvoudige tool die uw beveiliging vandaag de dag drastisch kan verbeteren.


Waarom wachtwoorden niet genoeg zijn

Om een ​​veilig wachtwoord te creëren, moet u ALLE volgende zaken invoeren:

  • Meer dan zes tekens, bij voorkeur minimaal tien tekens
  • Moet minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en één symbool bevatten
  • Mag geen opeenvolgende toetsen op het toetsenbord of alfabet of cijfers bevatten
  • Moet uniek zijn voor elk ander wachtwoord dat u gebruikt – geen dubbele wachtwoorden
  • Moet ten minste elke zes maanden worden gewijzigd in een nieuw uniek wachtwoord dat u nog niet heeft gebruikt
  • Moet gedenkwaardig zijn, maar niet gebaseerd op geboortedata, gemakkelijk te raden woorden of zinnen

En u moet dit doen voor elk wachtwoord dat u maakt. De gemiddelde gebruiker heeft 90 wachtwoorden om te onthouden voor thuis en op het werk. Is het dan een wonder dat we vaak snelkoppelingen nemen? Veel te veel mensen recyclen wachtwoorden zoals ‘123456’ of gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites. Het is waarschijnlijk dat als u eenmaal een wachtwoord heeft ingesteld, u dit niet zult veranderen tenzij u daartoe gedwongen wordt. Om het leven een beetje gemakkelijker te maken, kunt u een wachtwoordbeheerder gebruiken om uw wachtwoorden te maken en te onthouden.

Het probleem is dat iemand op een gegeven moment je wachtwoord zal kraken. De beveiliging van sommige websites is kwetsbaar en hackers krijgen toegang tot elk wachtwoord dat op die site wordt gebruikt. Het enige dat een hacker hoeft te doen, is een geautomatiseerd programma uitvoeren om uw gebruikersnaam en wachtwoord op duizenden sites online uit te proberen om te zien welke sites worden ontgrendeld. Plots komt uw privacy volledig in gevaar en heeft iemand toegang tot uw online leven.

Wat is authenticatie in twee stappen?

tweefactorauthenticatieWanneer u uw gebruikersnaam en wachtwoord op een site typt, is dat authenticatie met één factor. Dit type login is afhankelijk van iets dat u weet: uw wachtwoord. Er zijn andere soorten authenticatietechnieken. Als uw telefoon bijvoorbeeld een vingerafdruklezer heeft om het apparaat te ontgrendelen, is dat afhankelijk van iets unieks voor u: uw vingerafdruk. Veel kantoren vertrouwen op nog een andere vorm van authenticatie. Om het gebouw binnen te komen, moet u mogelijk een keycard vegen. Dit is afhankelijk van iets dat je hebt: de keycard.

2-factor authenticatie maakt gebruik van een combinatie van twee van deze soorten authenticatietechnieken. Dit zorgt ervoor dat de persoon die inlogt de juiste persoon is. Een populaire vorm van authenticatie in twee stappen die door Google en anderen wordt gebruikt, heeft betrekking op iets dat u heeft. Zodra u probeert in te loggen met een wachtwoord, wordt er een unieke code per sms naar uw telefoon gestuurd. Deze code is goed voor eenmalig gebruik en verloopt meestal binnen een paar minuten. Deze authenticatie maakt gebruik van iets dat je weet, je wachtwoord en iets dat je hebt, je telefoon.

Andere pogingen tot authenticatie met twee factoren kunnen u een klein apparaat sturen om in te loggen. Dit apparaat geeft een uniek nummer weer dat is gegenereerd volgens een geheim algoritme. Voor deze methode heeft u om in te loggen niet alleen uw wachtwoord nodig, maar ook het nummer dat een klein apparaat genereert.

In sommige gevallen moet u mogelijk uw wachtwoord opgeven samen met een scan van uw vingerafdruk. Dit betekent dat u uw wachtwoord gebruikt, samen met iets unieks voor u persoonlijk, uw vingerafdruk. Andere voorbeelden van biometrie die uw wachtwoord kunnen versterken, zijn een oogscan, een gezichtsscan en een stemafdruk.

In elk geval vertrouwt de 2-factor authenticatie op twee verschillende manieren om te bevestigen dat de juiste persoon inlogt.

Hoe authenticatie in twee stappen de beveiliging verbetert

Zoals we in het verleden al te vaak hebben gezien, kan een wachtwoord worden gekraakt of gestolen door een vastberaden hacker. Wanneer u authenticatie met één factor gebruikt, kan iemand met toegang tot uw wachtwoord eenvoudig inloggen op uw account. Wanneer u authenticatie in twee stappen gebruikt, is een wachtwoord alleen niet voldoende om in te breken in uw informatie.

Zelfs als een hacker toegang krijgt tot uw wachtwoord, zonder toegang tot uw tweede authenticatiemethode, kunnen ze geen toegang krijgen tot uw account. Meestal betekent dit dat de hacker uw vingerafdruk, spraakafdruk of iets anders unieks voor u nodig heeft. In andere gevallen heeft de hacker mogelijk toegang tot uw telefoon of het bijgeleverde token nodig om de unieke nummercode op te geven.

Met authenticatie in twee stappen kan een hacker niet zomaar uw wachtwoord stelen en toegang krijgen tot uw account. 2-factor authenticatie doet meer dan alleen de informatie verdubbelen die nodig is om toegang te krijgen tot uw account. 2-factor authenticatie maakt het zelfs exponentieel moeilijker om toegang te krijgen tot uw informatie.

Potentiële zwakke punten van een authenticatiesysteem met twee factoren

Wat gebeurt er als een dief je telefoon steelt en probeert je accounts te hacken? Helaas zouden ze bij veel authenticatiesystemen met twee factoren een sms ontvangen met de code die nodig is om in te loggen. Je kunt je beschermen tegen dit type diefstal door een goede beveiligingsmethode te hebben voor het vergrendelingsscherm van je telefoon. Uw code houdt een vastberaden dief mogelijk niet voor altijd buiten de deur. Maar het kan u tijd geven om uw telefoondienst af te sluiten voordat hij of zij toegang kan krijgen tot uw accounts.

Biometrische gegevens zijn uniek voor u, maar brengen ook enig risico op hacken met zich mee. Wanneer uw telefoon of ander apparaat uw vingerafdruk, spraakafdruk of andere biometrische gegevens scant, wordt er een unieke code gemaakt die uw scan vertegenwoordigt. In wezen is dit als een extreem complex wachtwoord dat alleen jij bezit. Maar als een hacker toegang heeft gekregen tot een site waarop u zich met die scan had aangemeld, kan hij ook toegang krijgen tot die unieke code.

Uiteindelijk is er nog geen perfect beveiligingssysteem. Hoewel authenticatie met twee factoren sterk is, zijn er manieren waarop een vastberaden dief dit kan omzeilen om toegang te krijgen tot uw accounts. Maar door uzelf te beschermen met authenticatie in twee stappen, sluit u informele toegang tot uw accounts uit door diefstal of onzorgvuldigheid. Door het erg moeilijk te maken om toegang te krijgen tot uw accounts, vergroot u exponentieel uw kansen om een ​​inbraak te vermijden. Zelfs als perfecte beveiliging nog niet mogelijk is, biedt authenticatie met twee factoren een vrij eenvoudige manier om het stelen van uw informatie bijna onmogelijk te maken.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me