Wat is adware en hoe beschermt u uw apparaten?

Adware is een type malware dat vaak opdringerige pop-upadvertenties weergeeft en browserinstellingen wijzigt zonder toestemming van de gebruiker. In sommige gevallen is adware eerder een ergernis dan een ernstige bedreiging. Maar de laatste jaren is er een toename van kwaadaardige adware. Deze nieuwere vormen van adware kunnen gebruikers bespioneren, hun activiteiten volgen of zelfs andere soorten malware installeren. Dit is wat u moet weten over adware en hoe u uw apparaten ertegen kunt beschermen.


Wat is adware?

Adware-computerDe term adware is een afkorting van door advertenties ondersteunde software en verwijst gewoonlijk naar ongewenste software die uw computer of mobiele apparaat overspoelt met pop-upadvertenties. Het wordt soms gecategoriseerd als een mogelijk ongewenst programma of kortweg PUP. Er zijn veel verschillende soorten adware en sommige typen zijn schadelijker dan andere. Adware kan pop-upadvertenties activeren of uw browser omleiden naar verschillende sites. Andere soorten adware kunnen onopgemerkt blijven terwijl ze in het geheim uw online activiteiten volgen. Ze kunnen IP-adressen, browserinformatie of uw Google-zoekopdrachten opnemen. Adware kan worden gebundeld met gratis softwaredownloads of kan zich voordoen als een legitieme software-update.

Enkele waarschuwingssignalen voor adware zijn:

 • Je krijgt regelmatig pop-up advertenties
 • De startpagina van uw internetbrowser verandert zonder uw toestemming
 • Uw webbrowser vertraagt ​​op mysterieuze wijze of crasht
 • Websitekoppelingen leiden u vaak om
 • U vindt nieuwe werkbalken, extensies of plug-ins in uw browser
 • Uw computer of Mac begint zonder uw toestemming software te installeren

Hoe vaak gebeuren adware-aanvallen??

Adware is een veel voorkomende vorm van malware en de opkomst van kwaadaardige adware is een bijzonder verontrustende trend. Uit onderzoek van G Data Software bleek dat adware in 2014 meer dan 31% van de door antivirussoftware gedetecteerde malware uitmaakte. Trojaanse paarden waren verantwoordelijk voor de meest voorkomende vorm van malware en adware was de op één na meest voorkomende.

Adware wordt steeds meer een beveiligingsrisico, vooral voor grote organisaties. Het meest opvallende geval tot nu toe was een enorme adwarecampagne die bekend stond als Fireball, die wereldwijd ongeveer 250 miljoen computers infecteerde. De adware werd gebundeld met legitieme freeware op internet. Fireball installeerde plug-ins die de browserconfiguraties veranderden en de startpagina’s en zoekmachines van de gebruiker vervingen door neppagina’s. Fireball had veel gevaarlijke mogelijkheden, zoals het bespioneren van het webverkeer van de gebruiker en de mogelijkheid om andere malware te installeren.

Wat zijn de risico’s van adware?

Sommige vormen van adware zijn niet schadelijk voor uw computer, maar andere zijn geavanceerder en schadelijker. Hoewel adware opdringerige pop-ups kan weergeven, heeft de gebruiker in andere gevallen geen indicatie dat er iets mis is met zijn apparaat. Dit betekent dat de adware uw online activiteiten kan bespioneren, toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens of uw gegevens kan gebruiken zonder uw medeweten. Soms wordt de adware samen met andere soorten malware door een Trojaans paard geïnstalleerd, wat de prestaties van uw computer ernstig kan belemmeren. Sommige adware schakelt zelfs uw antivirusprogramma’s uit of voorkomt dat u antivirussoftware installeert. Naarmate adware complexer wordt, kan het gebruikers meer schade toebrengen.

Hoe kan adware op mijn computer komen?

Adware komt meestal op de computer van een gebruiker terecht tijdens een gratis softwaredownload of een bezoek aan een geïnfecteerde website. De freeware lijkt meestal een legitieme applicatie te zijn. Wanneer gebruikers besluiten het programma te installeren, autoriseren ze de download. Maar wanneer de software is geïnstalleerd, wordt adware ook geïnstalleerd. In andere gevallen installeert de adware zichzelf automatisch wanneer de gebruiker een geïnfecteerde website bezoekt. Dit type adware staat bekend als een browserkaper, omdat de malware kwetsbaarheden in uw browser detecteert en hiervan profiteert.

Wat moet ik doen als er adware op mijn computer komt?

Adware kan moeilijk handmatig te verwijderen zijn en wordt vaak niet opgemerkt door antivirussoftware. Aangezien sommige vormen van adware legitiem zijn, kan antivirussoftware vaak niet bepalen of de adware een bedreiging vormt of niet. Als uw computer is geïnfecteerd door adware, kunt u het beste een hulpprogramma voor het verwijderen van adware gebruiken.

Maak voordat u begint een back-up van al uw bestanden met behulp van een externe harde schijf of een cloudopslagdienst. Vervolgens moet u een hulpprogramma voor het verwijderen van adware downloaden en dit gebruiken om een ​​scan op uw computer uit te voeren. De tool detecteert de adware zodat u deze van uw computer kunt verwijderen.

Zorg er bij het selecteren van een hulpprogramma voor het verwijderen van adware voor dat u er een kiest van een gerenommeerd antivirusbedrijf. Hier zijn enkele van de beste tools voor het verwijderen van adware van 2018:

 • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware is een cloudgebaseerde antivirussoftware die een hulpprogramma voor het verwijderen van adware bevat. De tool is eenvoudig te gebruiken en is uiterst effectief in het detecteren van adware die andere antivirussoftware mogelijk mist. Het is ook effectief tegen moeilijk te verwijderen adware.
 • AdwCleaner: AdwCleaner maakt nu deel uit van Malwarebytes en is een eenvoudige maar krachtige tool voor het verwijderen van adware. Het scant snel uw computer of apparaat op adware, PUP’s, ongewenste werkbalken en browserkapers en verwijdert ze indien gedetecteerd.
 • Adware Removal Tool van TSA: De Adware Removal Tool van TSA is een andere cloudgebaseerde tool die zeer effectief is tegen adware. Het scant uw computer grondig op adware en verwijdert deze, en kan ook veel internetbrowsers zoals Chrome en FireFox resetten.

Hoe kunt u adware voorkomen??

Ondanks de prevalentie van adware, zijn er stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat deze uw apparaten infecteert. Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop u uw apparaten tegen adware kunt beschermen:

Houd uw software up-to-date

Een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om uzelf te verdedigen tegen adware en andere malware, is om uw besturingssysteem en programma’s up-to-date te houden. Dit komt omdat de meeste besturingssystemen en software kwetsbaarheden hebben die hackers kunnen misbruiken. Naarmate ontwikkelaars deze kwetsbaarheden ontdekken, brengen ze updates uit om ze te verhelpen. Werk daarnaast uw antivirus- en e-mailsoftware regelmatig bij en installeer eventuele updates van uw internetprovider.

Besteed aandacht aan wat u installeert

Wanneer je een programma gaat downloaden, stop dan even en zorg ervoor dat je precies weet wat je downloadt. Dit is vooral belangrijk voor freeware, die vaak verborgen adware bevat. Als je niet zeker weet wat een programma is, doe dan wat online onderzoek om er meer over te weten te komen. Als een programma verdacht lijkt, vermijd het dan.

Stel een firewall in

Een firewall is een programma dat voorkomt dat niet-geautoriseerde gegevens uw besturingssysteem of browser binnendringen. Als u een nieuw programma installeert, zal de firewall u hiervan op de hoogte stellen en uw toestemming vragen om het te activeren. Dit betekent dat zelfs als u per ongeluk adware heeft geïnstalleerd, u hiervan op de hoogte bent en deze vervolgens van uw computer kunt verwijderen.

Denk na voordat u klikt

Veel mensen lezen pop-ups niet zorgvuldig en klikken gewoon op “Ja” of “OK” om ze van het scherm te halen. Helaas zijn adware-ontwikkelaars op de hoogte van deze gewoonte en profiteren ze er vaak van. Zorg ervoor dat het programma legitiem is voordat u op “OK” klikt. Klik bovendien nooit op links of download bijlagen in e-mails of berichten, tenzij u precies weet wat ze zijn, zelfs niet als ze afkomstig zijn van iemand die u vertrouwt.

Laatste gedachten

Adware is een veel voorkomende vorm van malware en de hoeveelheid schade die deze kan aanrichten, varieert enorm. Sommige soorten adware zijn hinderlijk, terwijl andere uw apparaat kunnen beschadigen, uw online activiteiten kunnen volgen of zelfs uw identiteit kunnen stelen. In de afgelopen jaren is er een toename van schadelijke adware zoals Fireball. Vanwege deze verontrustende trend wordt het steeds belangrijker dat u stappen onderneemt om uw apparaten te beschermen tegen adware.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map