Veilig thuiswerken tijdens de coronaviruscrisis | VPNoverview.com

Dankzij de huidige technologie is werken op afstand of thuis voor velen geen probleem meer. In veel beroepen is tegenwoordig immers alleen een laptop en een internetverbinding nodig. Mensen hebben verschillende redenen om thuis te werken. Momenteel is het coronavirus verreweg de belangrijkste reden. Het is echter zeer waarschijnlijk dat het werken vanuit huis, hetzij uit noodzaak of gewoon omdat het mogelijk is, de komende jaren waarschijnlijk zal toenemen.

Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat thuiswerken kan leiden tot een aantal cyberveiligheidsrisico’s. Thuisnetwerken en computers zijn standaard niet zo goed beveiligd als in bedrijfsomgevingen. De meeste (grote) bedrijven hebben een extra veilig netwerk en goed beveiligde computersystemen. Veel bedrijven hebben ook een IT-afdeling die continu de systemen van het bedrijf bewaakt en alles veilig houdt.

Aangezien u nu vanuit huis gaat werken, moet u ervoor zorgen dat u dit op een veilige manier kunt doen, terwijl u er ook voor moet zorgen dat er geen datalekken ontstaan ​​waar hackers bijvoorbeeld toegang krijgen tot bedrijfs- of klantgegevens..

In dit artikel geven we stapsgewijze instructies over hoe u veilig thuis kunt werken. Nu, tijdens de coronaviruscrisis, maar ook in de toekomst.

Werk veilig vanuit huis 9 Tips Infographic Engels


1. Gebruik veilige samenwerkingstools

VPN-privacy-veilige-internet-cyberbeveiligingTijdens telewerken worden de meeste discussies en vergaderingen online gehouden. Daarom moeten veilige samenwerkingshulpmiddelen worden gebruikt. Veel bedrijven gebruiken videoconferenties om vergaderingen te houden. Dit is erg geliefd omdat mensen elkaar kunnen zien tijdens het praten, net als bij een vergadering op kantoor. Er zijn verschillende mogelijkheden om te dirigeren veilige videogesprekken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Er zijn ook programma’s die alleen chat- of audiocommunicatie toestaan. Hier zijn enkele populaire opties. Alle onderstaande programma’s bieden functionaliteit voor het delen van schermen, behalve WhatsApp.

Naam
Prijs per maand
Privacy
Maximaal aantal deelnemers aan videogesprek
Veiligheids maatregelen
WickrGratis / $ 4,99- $ 25,00Goed30 (50 met betaalde versies)End-to-end-encryptie
Draad€ 4,00- € 8,00Goed10End-to-end-encryptie
JamiVrijGoed4TLS 1.3 + RSA-sleutel
SkypeVrijSlecht50TLS + AES 256-bits codering
Google HangoutsVrijSlecht150NEE end-to-end-encryptie
Microsoft TeamsGratis / € 4,20Slecht5000Verplichte authenticatie in twee stappen
WaardoorGratis / $ 9,99Middelmatig4 (12 tot 50 met betaalde versies)DTLS-SRTP en end-to-end-encryptie
ZoomGratis / € 13,99Slecht100 (maximaal 40 minuten)TLS + AES 256-bits codering
EyesonGratis / $ 9- $ 299Middelmatig4-100SSL / TLS + DTLS / SRTP
WhatsAppVrijSlecht4End-to-end-encryptie
WebExGratis / $ 9- $ 299Slecht1000End-to-end-encryptie
SlapGratis / € 6,23- € 11,75Middelmatig15 (met betaalde abonnementen)EKM + DLP
MiroGratis / $ 8- $ 16Goed2-50SSL / TLS + AES 256-bits codering
Doe meeGratis / € 9- € 24Goed5-250256-bit TLS-encryptie

Het is belangrijk om uw opties af te wegen voordat u een van deze programma’s kiest. Besteed aandacht aan de mogelijkheden die de software biedt en houd ook rekening met de zwakke punten, vooral als het gaat om beveiliging en privacy. Een volledige uitleg over hoe we de verschillende services in de bovenstaande tabel hebben gerangschikt, is te vinden in ons artikel over de beste en veiligste videoconferentieprogramma’s.

2. Beveilig uw verbinding met een VPN

VPN-verbinding-internetDe meeste mensen weten al dat ze een openbare netwerkverbinding moeten beveiligen met een VPN. Hetzelfde geldt voor internetverbindingen thuis. Net als openbare netwerken zijn internetverbindingen thuis niet standaard versleuteld. Daarom kunnen hackers gegevens onderscheppen of malware in uw systeem injecteren. Er is ook een groot risico dat internetaansluitingen in huis worden afgeluisterd, waardoor bedrijfsgegevens of persoonlijke gegevens worden gestolen. Bovendien kan dit met de komst van de GDPR leiden tot hoge boetes en negatieve publiciteit. Veel bedrijven hebben de afgelopen tijd al met dergelijke gevolgen te maken gehad.

Gelukkig erkennen de meeste bedrijven het belang van een goed beveiligd netwerk. Veel (grote) bedrijven gebruiken tegenwoordig gespecialiseerde zakelijke VPN-oplossingen, zoals die van Cisco, om het bedrijfsnetwerk te beveiligen, zodat mensen die op afstand of thuis werken nog steeds veilig kunnen inloggen. Een zakelijke VPN is echter niet voor alle bedrijven een betaalbare of winstgevende optie. Zeker voor kleine bedrijven waarvan de medewerkers (tijdelijk) vanuit huis werken, kan een privé VPN een goede alternatieve oplossing zijn.

Net als VPN’s die door grote bedrijven worden gebruikt, bieden privé-VPN’s een veilige VPN-tunnel en versleuteling van dataverkeer zodat al het dataverkeer wordt beveiligd. Voor werknemers in kleine bedrijven die veilig thuis willen werken, kunnen de volgende twee VPN-providers interessant zijn:

ExpressVPN: de beste allround VPN volgens onze test

ExpressVPN is al jaren een vertrouwde naam op de VPN-markt. Er zijn een aantal punten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van VPN’s. Deze omvatten de beveiliging van de gebruikte versleutelingsprotocollen, de snelheid en het gebruiksgemak. We raden ExpressVPN aan voor telewerkers die een VPN willen waarmee ze veilig, snel en efficiënt kunnen werken. Volgens onze snelheidstest is dit de snelste VPN die momenteel op de markt is. Bovendien biedt deze VPN uitstekende en zeer veilige versleutelingsprotocollen, waaronder OpenVPN UDP (standaard ingesteld) en OpenVPN TCP.

Iets dat ExpressVPN uniek maakt wat betreft het waarborgen van privacy is de TrustedServer-technologie. Dankzij deze technologie gebruikt ExpressVPN alleen vluchtige Random Access Memory (RAM) voor hun servers en niet voor hun harde schijven, zoals de meeste andere VPN-providers. RAM heeft stroom nodig om gegevens op te slaan. Dus door deze technologie te gebruiken, wordt elke keer dat ExpressVPN-servers worden in- of uitgeschakeld, alle gegevens die erop zijn opgeslagen, gewist. Hierdoor stelt ExpressVPN de technologie in staat om bedrijfsgegevens extra sterk te beschermen tegen bijvoorbeeld serverhackers.

De efficiëntie en beveiliging maken ExpressVPN geschikt voor elk soort beroep. Of u nu een filmmaker bent die regelmatig zeer grote videobestanden uit de cloud downloadt, of een accountant die de financiële gegevens van klanten moet beschermen, met ExpressVPN kunt u erop vertrouwen dat uw verbinding met internet veilig is. Bekijk onze ExpressVPN-test.

Surfshark: de beste budget-VPN voor telewerkers

Surfshark is, net als ExpressVPN, een snelle en veilige VPN. Deze VPN biedt echter twee grote voordelen, namelijk prijs en aantal verbindingen. Surfshark is een van de goedkoopste premium VPN-providers. Bovendien kan een klein team veilig thuiswerken met een groepsabonnement. Het aantal verbindingen is onbeperkt, zolang het gebruik van de software binnen Surfshark’s fair use-beleid blijft.

Het belangrijkste verschil tussen Surfshark en ExpressVPN is snelheid en de beschikbare opties. ExpressVPN is iets sneller en heeft een paar speciale opties die Surfshark niet heeft. Deze opties omvatten de TrustedServer-technologie die we eerder noemden, evenals het aanbieden van verduisterde servers (servers die bepaalde internetbeperkingen kunnen omzeilen) voor gebruik in China. Voor de meeste kleinere bedrijven biedt Surfshark echter alles wat ze nodig hebben en is vaak de betere optie voor bedrijven die hun budget in de gaten willen houden.

Gebruik 4G als alternatief voor internetverbindingen thuis

Sommige mensen vertrouwen op hun mobiele netwerken wanneer ze vanuit huis werken door hotspots te maken om hun laptops aan te sluiten. Werken met een 4G-verbinding is voor velen zeker een goede optie, zeker gezien de snelheid van mobiel internet vandaag. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je genoeg data in je bundel hebt (bij voorkeur onbeperkt). Bij veel providers kunt u uw databundel maandelijks aanpassen. Als u verwacht meer gegevens te gebruiken dan normaal en u verwacht niet in de nabije toekomst een vaste verbinding te kunnen gebruiken, is het misschien verstandig om uw gegevensbundel voor de volgende maand te vergroten.

3. Werk uw besturingssysteem en software bij

computer-updateHet bijwerken van uw systeem lijkt misschien een onnodig en ingewikkeld proces. Maar eigenlijk is het tegendeel waar. In de praktijk is het een eenvoudige maar zeer belangrijke procedure die virussen en hackers tegenhoudt. Mogelijke bugs of kwetsbaarheden in systeemsoftware worden over het algemeen door fabrikanten opgelost via updates, zodat hackers en cybercriminelen er geen misbruik van kunnen maken. Zorg er daarom voor dat u de tijd neemt om uw systeem bij te werken.

Hoe zorgt u ervoor dat uw besturingssysteem volledig is bijgewerkt? Gelukkig is dit relatief eenvoudig te controleren. Hieronder leggen we uit hoe dit wordt gedaan voor de meest gebruikte besturingssystemen, namelijk Windows, Mac, Android en iOS.

Om Microsoft Windows bij te werken:

 1. Klik op de Windows-logo linksonder op je scherm.
 2. Ga naar je Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken.
 3. Klik “Bijwerken & Veiligheid”. Hier kunt u de updatestatus van uw systeemsoftware controleren.
 4. Klik indien nodig op “Downloaden”Om onmiddellijk de laatste updates te downloaden.

Mac OSx updaten:

 1. Klik in het Apple-menu op “Systeem voorkeuren“.
 2. Klik op “Software-update”. Als er updates beschikbaar zijn, worden deze hier weergegeven.
 3. Klik op de “Update nu”Knop om de laatste updates te installeren.

Om Android-apparaten bij te werken:

 1. Ga naar de Instellingen app op uw Android-apparaat.
 2. Kraan “Systeem“, dan “Geavanceerd” en tenslotte “Systeem update“.
 3. Uw updatestatus is nu zichtbaar op het scherm. Volg de stappen om uw systeem bij te werken.

Om iOS-apparaten bij te werken:

 1. Ga naar de Instellingen van uw iPhone of iPad.
 2. Kraan “Algemeen” en dan “Software-update“.
 3. Als er een update beschikbaar is, kunt u deze onmiddellijk installeren.

Naast uw besturingssysteem moet ook uw software up-to-date zijn. De meeste software op Windows en OSx zal u automatisch informeren of updates installeren zodra ze beschikbaar zijn. In instellingen kun je ook actief zoeken naar eventuele updates.

Om apps op uw Android-apparaat bij te werken, gaat u naar de Play Store en kijkt u in het menu onder “Mijn apps en games”.

Om apps op iOS-apparaten bij te werken, open je de App Store en tik je op “Vandaag” onder aan het scherm. Tik vervolgens op je profielsymbool bovenaan het scherm en scrol omlaag om de apps te zien die kunnen worden bijgewerkt.

Ten slotte raden we het gebruik van illegale (gedownloade) software ten zeerste af. Deze bevatten vaak virussen of achterdeuren die door hackers zijn ingebouwd.

4. Gebruik een goede virusscanner voor uw pc en smartphone

Het is natuurlijk mogelijk dat uw werkgever u goed beveiligde apparatuur ter beschikking stelt om op te werken, bijvoorbeeld een werklaptop met goede, up-to-date anti-malware software. In de praktijk komt het echter vaak voor dat mensen hun oude laptop uit de kast moeten halen om thuis te werken, wat waarschijnlijk onvoldoende bescherming biedt. Goede antivirus- en antimalwaresoftware is van groot belang, vooral voor apparatuur die voor werkdoeleinden moet worden gebruikt. Volgens Cyber ​​Security Monitor 2019, het jaarlijkse cybersecurityrapport van het CBS, heeft ongeveer 30% van alle grote Nederlandse bedrijven (dus met 500 medewerkers of meer) en 20% van de kleine bedrijven in 2019 een cyberaanval meegemaakt In dergelijke omstandigheden maak je geen kans zonder voldoende bescherming.

Goede gratis en betaalde antivirussoftware

Er zijn verschillende softwareleveranciers op de markt die betrouwbare, gratis antivirussoftware aanbieden. Een goede gratis antivirusscanner die werkt op Windows, Mac, Android en iOS, is AVG AntiVirus Free. Als u liever betaalde antivirussoftware gebruikt, raden we momenteel Bitdefender aan. Deze softwareleverancier scoorde zeer goed in veel onafhankelijke tests en vergelijkingen.

5. Installeer een goede firewall op uw pc en smartphone

firewall-laptopNaast een goede virusscanner is het ook essentieel dat je een betrouwbare firewall hebt. Een firewall creëert als het ware een muur om je computer om te voorkomen dat indringers toegang krijgen tot je computer. Dankzij firewalls zullen ‘gebrekkige’ programma’s minder snel een ongewenste verbinding met de buitenwereld tot stand kunnen brengen.

Een betrouwbare en goed geconfigureerde firewall is daarom erg belangrijk om veilig thuis te werken. Zelfs als u via een beveiligde verbinding (bijvoorbeeld via Citrix) inlogt op uw werknetwerk, moet u kunnen voorkomen dat hackers kunnen zien wat u doet op uw thuiscomputer.

Firewalls voor Windows

Nieuwere versies van Windows (d.w.z. vanaf Windows 10) worden geleverd met Windows Defender, de standaard firewall van Microsoft. Windows Defender staat bekend als een redelijk robuuste firewall, die in de meeste gevallen zou moeten volstaan. Verschillende beveiligingsexperts raden echter aan om meer geavanceerde firewalls te gebruiken. Als u deze extra veilige optie wilt, raden we u aan te kijken naar een goed pakket dat antivirus- en firewallsoftware combineert, zoals Bitdefender of de betaalde versie van AVG.

Firewalls voor OSx (Macbook en Mac)

Apple levert ook een goede standaard firewall met zijn OSx-besturingssysteem. In de meeste gevallen is deze firewallsoftware voldoende. Om de Apple-firewall in te schakelen, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 1. Kies “Systeemvoorkeuren” in het Apple-menu.
 2. Klik op “Beveiliging” of “Beveiliging & Privacy ‘.
 3. Klik op het tabblad “Firewall”.
 4. Ontgrendel het paneel door op het hangslot linksonder te klikken en een beheerdersnaam en wachtwoord in te voeren.
 5. Klik op “Firewall inschakelen” of “Start” om de firewall in te schakelen.
 6. Klik op “Geavanceerd” om de configuratie van de firewall aan te passen

6. Gebruik veilige cloudopslag

laptop met slotZorg ervoor dat u regelmatig back-ups maakt, bij voorkeur een dubbele back-up, op twee verschillende plaatsen. Op deze manier verliest u niet alles als uw bedrijf bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan een ransomware-aanval. Met een recente back-up kunt u uw systemen gemakkelijker herstellen.

Het is verstandig om een ​​back-up lokaal en een andere in de cloud op te slaan. Zorg ervoor dat uw lokale back-up bijvoorbeeld is opgeslagen op een externe harde schijf, die goed beveiligd is met bijvoorbeeld een sterk wachtwoord.

Daarnaast is het verstandig om een ​​back-up in de cloud te bewaren. Er zijn verschillende cloudopslagservices waaruit u kunt kiezen. Welke cloudservice u ook kiest, zorg er altijd voor dat u uw account beveiligt met een sterk wachtwoord, en waar mogelijk met tweefactorauthenticatie. Hieronder vindt u enkele veilige opties die u gemakkelijk thuis kunt instellen.

Naam
Prijs per maand
Opslag
Veiligheids maatregelen
Google DriveGratis en betaalde versies beschikbaar15 GB gratis256-bit SSL / TLS en 128-bit AES
Een schijfGratis en betaalde versies beschikbaar5 GB gratisGEEN versleutelde opslag, SSL-gecodeerde verbinding
DropboxGratis en betaalde versies beschikbaar2 GB gratis128-bit SSL / TLS en 256-bit AES
SpiderOakVanaf 6 € / maandVanaf 150 GBEnd-to-end-encryptie
MegaGratis en betaalde versies beschikbaarGratis 50 GBEnd-to-end-encryptie

Google Drive

Cloud-Service-Google-Drive-Logo-150x150Google Drive slaat uw bestanden standaard op met AES 128-bits sleutelversleuteling. Bovendien wordt de verbinding van en naar Google Drive-servers gecodeerd met 256-bit SSL / TLS, wat een goede standaard is voor vandaag. Bovendien kun je binnen Google Drive gemakkelijk samenwerken met collega’s met Google Docs. Zonder abonnement krijg je 15 GB opslagruimte, wat voor velen meer dan genoeg is.

Een schijf

onedrive_logo_200x200-min-138x138OneDrive gebruikt standaard geen codering om bestanden op te slaan. De verbinding van en naar OneDrive-servers maakt echter gebruik van SSL-codering. Een voordeel van OneDrive ten opzichte van Google Drive is dat OneDrive u toegang geeft tot de volledige Office Suite in uw browser. Hierdoor kunt u eenvoudig documenten aanpassen vanuit uw browser. Zonder een betaald abonnement krijg je van OneDrive 5 GB opslagruimte. Voor $ 2 / maand krijg je 100 GB opslagruimte en voor $ 7 / maand kun je het geavanceerde pakket krijgen dat wordt geleverd met 1 TB opslagruimte en de hele Office Suite.

Dropbox

dropbox_logo_200x200-min-138x138Dropbox is een van de meest populaire cloudopslagservices die tegenwoordig beschikbaar zijn. Het voordeel van Dropbox is dat je eenvoudig documenten kunt delen met anderen die ook van de service gebruikmaken. Dropbox slaat uw bestanden standaard op met AES 256-bit key encryption. Bovendien is de verbinding van en naar Dropbox-servers beveiligd met AES 128-bit SSL / TLS-codering. Met de gratis versie van Dropbox ontvang je 2 GB opslagruimte. Voor € 9,99 krijg je er niet minder dan 2 TB opslagruimte.

SpiderOak

spideroak_logo-138x138De SpiderOak One Backup-service biedt een veilige manier om eenvoudig back-ups en gebruik uit te voeren end-to-end encryptie om uw privacy te beschermen. Het nadeel van SpiderOak is dat er geen gratis versie beschikbaar is. SpiderOak heeft echter een proefversie, dus u kunt de service proberen 21 dagen gratis. Zodra de gratis periode voorbij is, kost hun goedkoopste abonnement € 6 / maand voor 150 GB opslag.

Mega

mega_logo_200x200-min-138x138Mega is opgericht door Kim Dotcom, een internetcultusheld die zich al jaren inzet voor internetvrijheid. Daarom is Mega opgezet met het oog op privacy en gebruik end-to-end encryptie om al uw bestanden correct te versleutelen. Het voordeel van Mega is dat u kunt beginnen met de gratis versie, die biedt 50 GB opslagruimte. Bovendien betaal je alleen € 4,99 per maand voor 400 GB opslag.

Door zowel lokaal als in de cloud back-ups van uw werk te maken, zorgt u ervoor dat de kans dat u om welke reden dan ook uw werk kwijtraakt, sterk wordt verkleind. Vergeet niet uw opslag voldoende te beveiligen, zodat uw back-ups en andere bestanden niet wijd open staan ​​voor aanvallen van hackers. Als je wilt, kun je meer lezen over de veiligste opties voor cloudopslag.

7. Gebruik sterke wachtwoorden en wachtwoordmanagers

Het gebruik van sterke en veilige wachtwoorden is essentieel. Er is maar één werknemer nodig om een ​​gemakkelijk te kraken wachtwoord te gebruiken om die zwakke link te creëren die nodig is om ernstige problemen voor een heel bedrijf te veroorzaken. Daarom is een solide wachtwoordbeleid de sleutel.

Altijd gebruiken sterke, veilige en unieke wachtwoorden en gebruik nooit een wachtwoord op meer dan één platform. Als u wilt weten hoe u dergelijke wachtwoorden kunt maken, raadpleeg dan onze handleiding over dit onderwerp.

Vind je het moeilijk om de wachtwoorden van al je verschillende accounts te onthouden? Je bent niet alleen. Gelukkig, als dat het geval is, kunt u een wachtwoordbeheerder zoals Remembear of Blur gebruiken. Deze tools slaan al je wachtwoorden op in een veilige omgeving, zodat je ze niet meer hoeft te onthouden. Bovendien hebt u met één klik toegang tot al uw verschillende applicaties.

8. Pas op voor (coronavirus) phishing-e-mails

phishing-hook-with-wachtwoordIets om op te letten is dat veel cybercriminelen specifiek gericht zijn op mensen die thuis werken. Een veelgebruikte tactiek is phishing-e-mails. Voorbeelden van dergelijke e-mails zijn de phishing-e-mails die zogenaamd zijn verzonden door de Wereldgezondheidsorganisatie om mensen te informeren over COVID-19. Natuurlijk mag u nooit op dit soort berichten reageren of op dubieuze links klikken.

Phishing-e-mails zijn een van de meest gebruikte methoden die cybercriminelen gebruiken om de computers van slachtoffers met malware te infecteren. Phishing-e-mails worden ook gebruikt om slachtoffers te misleiden om gevoelige gegevens vrij te geven. Het laatste dat u wilt, is dat cybercriminelen phishing-e-mails zoals de bovenstaande gebruiken om uw computer te infecteren met bijvoorbeeld gevaarlijke spyware om al uw gevoelige klantgegevens te stelen.

9. Organiseer uw werkplek

Online beveiliging gaat verder dan het correct instellen van uw computer. Er kunnen dingen misgaan waar geen elektronische apparaten bij betrokken zijn. Schrijf uw wachtwoorden bijvoorbeeld nooit op een vel papier. Als dit in verkeerde handen komt, komt de beveiliging van uw systeem direct in gevaar. Het wordt ook niet aanbevolen om uw fysieke back-ups, opgeslagen op apparaten zoals externe harde schijven, dicht bij uw computer te bewaren. Het klinkt misschien wat extreem, maar in het geval van brand gaan zowel je computer als je back-ups verloren.

10. Conclusie: thuiswerken is interessant maar brengt risico’s met zich mee

Thuiswerken biedt in veel gevallen een interessant alternatief voor werken op kantoor. Zeker in tijden van crisis, zoals bij het coronavirus, is telewerken voor veel mensen een goede optie. Zoals we hebben gezien, brengt werken vanuit huis helaas bepaalde risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat uw computersystemen up-to-date zijn en worden beschermd met een virusscanner en firewall. Beveilig uw internetverbinding te allen tijde met een goede VPN. En ten slotte, zorg voor een veilig back-upsysteem en pas op voor phishing en cybercriminaliteit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me