Veilig online bankieren | De risico’s van online bankieren en hoe u veilig kunt blijven

Moneybag met dollarteken op computer


Internetbankieren is iets waar we tegenwoordig niet zonder kunnen. Laten we eerlijk zijn, online bankieren maakt het overmaken, ontvangen en beheren van uw geld veel eenvoudiger. Van het versturen of betalen van een betalingsverzoek na een avondje uit met vrienden, tot betalen met je telefoon in de supermarkt, tot het aanmaken en beheren van verschillende debet- en spaarrekeningen: online bankieren is vaak erg handig.

Toch brengt internetbankieren, net als elke andere vorm van bankieren, ernstige financiële risico’s met zich mee. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze risico’s, zodat u het gevaar dat ze voor u kunnen opleveren tot een minimum kunt beperken. Sommige criminelen kunnen bijvoorbeeld proberen uw computer of telefoon met malware te infecteren. Dit is schadelijke software die cybercriminelen kunnen gebruiken om in te breken op uw apparaat. Op deze manier proberen ze mogelijk de inloggegevens van uw app voor online bankieren of uw account te stelen. Cybercriminelen kunnen ook proberen deze gegevens te verkrijgen door contact met u op te nemen terwijl ze zich voordoen als bankvertegenwoordiger. Dit heet phishing.

Dit klinkt misschien allemaal heel verontrustend, maar maak je geen zorgen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over online bankieren, de mogelijke risico’s die daarmee gepaard gaan, signalen die kunnen aantonen dat je het doelwit bent van een cybercriminaliteitsaanval en manieren om dit te voorkomen.

Is online bankieren gevaarlijk?

De meeste banken over de hele wereld nemen fraude met internetbankieren en cybercriminaliteit zeer serieus. Toch groeit de financieel gemotiveerde cybercriminaliteit nog steeds in hoog tempo. Volgens het officiële jaarlijkse cybercriminaliteitsrapport 2019, gepubliceerd door Cybersecurity Ventures, zal cybercriminaliteit de wereld tegen 2021 jaarlijks $ 6 biljoen kosten, wat het dubbele is van het bedrag in 2015. Deze stijging is grotendeels te wijten aan wat het rapport bestempelt als de uitbreiding van het “cyberaanvaloppervlak”. Simpel gezegd: in 2015 waren er 2 miljard internetgebruikers. In 2030 is dit naar verwachting gegroeid naar 7,5 miljard. Dit is een toename van 275% in potentiële doelen voor fraudeurs van online bankieren en andere cybercriminelen om aan te vallen.

Bovenstaande cijfers wekken wellicht niet veel vertrouwen. Gelukkig doen banken en organisaties veel om hun klanten en het brede publiek te beschermen tegen fraude met internetbankieren. Tegenwoordig zijn er veel campagnes om het bewustzijn van cybercriminaliteit en phishing te vergroten. Bovendien nemen nieuwe technologieën toe. Deze maken het inloggen op uw internetbankieromgeving een stuk veiliger, bijvoorbeeld doordat u kunt inloggen met uw vingerafdruk.

Al met al wordt er veel gedaan om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Als u zich houdt aan de tips en adviezen in dit artikel en het advies van uw bank opvolgt, verkleint u het risico om slachtoffer te worden van online bankfraude aanzienlijk.

Wat zijn de mogelijke risico’s van online bankieren?

Hierboven hebben we geïllustreerd dat, ondanks de stijgende kosten van cybercriminaliteit, de juiste beschermingsmaatregelen u kunnen helpen om tijdens internetbankieren veilig te blijven voor cybercriminaliteit. Misschien wel het belangrijkste aspect hiervan is om u bewust te zijn van de gevaren waarmee u te maken kunt krijgen bij het online uitgeven en beheren van uw geld. Hieronder bespreken we twee van de meest voorkomende gevaren van internetbankieren waarmee mensen over de hele wereld worden geconfronteerd: malware en phishing.

Malware

Computervirus-laptopSommige cybercriminelen gebruiken malware om in te breken op uw smartphone, computer of ander apparaat. Op deze manier kunnen ze mogelijk uw bankgegevens stelen of zelfs geld van uw rekening overmaken. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld spyware gebruiken om uw computer te bespioneren en het persoonlijke bestand te lezen dat u heeft gemaakt om uw wachtwoorden bij te houden. (Dit is een van de vele redenen om nooit zo’n document op uw computer te hebben!). Cybercriminelen kunnen ook een keylogger gebruiken om uw inloggegevens te stelen terwijl u ze typt. In het ergste geval kunnen ze uw apparaat zelfs infecteren met een computervirus, zodat ze uw computer volledig kunnen overnemen en, in uw naam, uw geld rechtstreeks op hun rekening kunnen storten.

Hoewel ransomware niet direct gerelateerd is aan online bankieren, is het ook een ernstig probleem gebleken. Ransomware is een vorm van malware die uw computer in wezen onbekwaam maakt door al uw bestanden te ‘gijzelen’ totdat u voldoet aan de eisen van de distributeur van de malware. Meestal houdt dit in dat er een geldbedrag wordt betaald aan de betrokken cybercriminelen.

Onnodig te zeggen dat de hierboven beschreven gevaren grote financiële gevolgen kunnen hebben. Daarom is het belangrijk waakzaam te zijn. Let altijd op mogelijke malware en nooit klik op een hyperlink die u niet vertrouwt. Dit is vooral het geval bij het downloaden van bestanden. Het verbergen van kwaadaardige programma’s in downloads is een veel voorkomende manier voor cybercriminelen om uw systeem te infecteren met gevaarlijke malware.

Phishing

Phishing Fishhook met wachtwoordPhishing is een ernstig probleem dat u mogelijk veel geld kan kosten. Volgens het beveiligingsteam van Microsoft is phishing inmiddels verreweg de meest voorkomende bedreiging van cybercriminelen geworden. Het Security Intelligence Report 2019 van het bedrijf toont een toename van 250% in phishing-aanvallen in vergelijking met het vorige rapport (vanaf 2018).

Bij een phishing-aanval probeert een crimineel iemands persoonlijke gegevens of gevoelige informatie te verkrijgen door zich voor te doen als een partij die deze persoon vertrouwt, zoals een bank. Het slachtoffer wordt door deze bedrieger benaderd en gevraagd om gevoelige informatie te geven. Cybercriminelen kunnen u een e-mail sturen die eruitziet alsof deze door uw bank is verzonden en u om uw inloggegevens vraagt. Ze kunnen u ook bellen of een sms sturen. Meestal bevatten ze een plausibel klinkende reden waarom ze bepaalde informatie nodig hebben. Toch val je niet voor deze truc!

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat uw bank u om uw inloggegevens, pincodes of andere vertrouwelijke informatie zal vragen. Soms vraagt ​​een vertegenwoordiger of klantenservicemedewerker van uw bank u om persoonlijke informatie, zoals uw geboortedatum. Dit is echter alleen voor verificatiedoeleinden en gebeurt alleen wanneer u neemt contact met hen op met een vraag of verzoek.

Uw bank is waarschijnlijk een grote organisatie met strikte regels op het gebied van privacy en beveiliging. Dit is de reden waarom, als u uw wachtwoord verliest, u instructies ontvangt om een ​​nieuw wachtwoord te maken of een document met een nieuw (tijdelijk) wachtwoord. Dit is veel veiliger dan uw gevoelige informatie in ons bestand te bewaren of contact met u op te nemen over gevoelige details.

Kortom, als iemand beweert een bankvertegenwoordiger te zijn en u om gevoelige gegevens vraagt, voldoe dan niet. Neem contact op met uw bank via een e-mail of telefoonnummer dat u vertrouwt en vraag of het verzoek inderdaad van hen afkomstig is. Hoogstwaarschijnlijk weten ze niets van dit verzoek: iemand heeft geprobeerd je te ‘phishen’.

Hoe maken banken online bankieren veiliger?

Banken werken over het algemeen heel hard om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Ze verliezen immers ook een hoop geld aan cybercriminaliteit (denk aan vergoedingen, enz.). Daarom voeren veel banken bewustmakingscampagnes uit om klanten te informeren over de methoden van cybercriminelen. Banken gebruiken ook veel (moderne) technologieën om internetbankieren veiliger te maken. Met veel apps voor online bankieren kunnen klanten bijvoorbeeld inloggen met hun vingerafdruk in plaats van met een traditionele pincode.

Veel banken hebben een zo veilig mogelijke omgeving voor online bankieren gecreëerd. Dit houdt onder meer in dat de verbinding tussen hun website en hun klanten veilig is. Veel browsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Internet Explorer, laten zien of je verbinding met een bepaalde website veilig is. Je herkent zo’n veilige verbinding aan het volgende:

 • De URL die u bezoekt, bevat ‘https: //’. Je kunt dit zien in het veld waar de naam van de website wordt weergegeven. De “s” staat voor veilig. Als je alleen ‘http: //’ ziet, is de verbinding niet veilig. In veel browsers, zoals Chrome, zie je ‘https //’ niet meteen: je moet op de URL klikken om deze te laten verschijnen.
 • Betekenis van HTTPS-pictogrammenVeel browsers tonen een klein hangslotsymbool net links van of in de adresbalk. Als u hierop klikt, ziet u het veiligheidscertificaat van de website, dat aangeeft of de website een beveiligde verbinding heeft. Als dit niet het geval is, zie je een klein uitroepteken in plaats van het kleine hangslot.

Als de pagina die u bezoekt geen beveiligde verbinding heeft, Niet doen deel uw persoonlijke gegevens met die pagina. Dit maakt uw gegevens kwetsbaar voor cybercriminelen. Twijfel je over de veiligheid van je verbinding? Het is beter dan genezen. Vul op deze pagina geen formulieren in.

Veilig online bankieren: hoe het moet

Banken over de hele wereld werken er hard aan om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Afgezien van deze inspanningen zijn er echter enkele veiligheidsmaatregelen die u zelf kunt nemen bij het online beheren van uw financiën. Deze tips helpen u het risico te verkleinen dat u het slachtoffer wordt van fraude met internetbankieren.

Bovendien, door de leiding te nemen over uw eigen online veiligheid, kunt u aan uw bank bewijzen dat u op geen enkele manier, vorm of vorm nalatig bent. Op deze manier krijgt u, als er iets ergs gebeurt, veel meer kans op een vergoeding.

Wilt u uzelf beschermen tijdens internetbankieren? Dit kun je doen:

 • Maak alleen geld over aan partijen die u vertrouwt. Een overboeking kan doorgaans niet ongedaan worden gemaakt zonder uitdrukkelijke toestemming van de ontvangende partij.
 • Gebruik geen van de inloggegevens die u gebruikt voor online bankieren voor andere online portals of services.
 • Geef uw inloggegevens voor internetbankieren aan niemand. Houd ze voor uzelf, net als pincodes en andere gevoelige authenticatie-informatie.
 • Blijf up-to-date met en maak gebruik van nieuwe, veilige technologieën om uw online bankrekening te beschermen, zoals de mogelijkheid om in te loggen met uw vingerafdruk of gebruik te maken van tweefactorauthenticatie.
 • Zorg ervoor dat het besturingssysteem van uw apparaat up-to-date is. Dit geldt ook voor uw app voor online bankieren, als u er een gebruikt. U kunt het beste uw instellingen zo configureren dat updates automatisch worden geïnstalleerd.
 • Klik nooit op een hyperlink en download nooit een bestand dat u niet vertrouwt.
 • Verwijder verdachte e-mails of berichten zonder op links te klikken of bestanden die ze bevatten te downloaden.
 • Zorg er altijd voor dat de website die u bezoekt een veilige HTTPS-verbinding heeft voordat u inlogt op uw online bankomgeving.
 • Installeer goede en betrouwbare antivirussoftware op uw apparaat. De meeste populaire antivirusprogramma’s bieden ook een goede ingebouwde firewall, maar als die van u dat niet is, probeer dan ook een aparte firewall te krijgen. Zorg ervoor dat beide altijd up-to-date zijn.
 • Als u een mogelijke phishing-e-mail of -bericht tegenkomt die naar eigen zeggen door uw bank is verzonden, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank om hen hiervan op de hoogte te stellen.
 • Als iets niet helemaal goed voelt tijdens het overboeken van een betaling, voltooi de transactie dan niet.
 • Controleer regelmatig uw online bankrekening, zodat u snel eventuele bijzonderheden opmerkt voordat ze problemen veroorzaken.

Als u deze tips opvolgt, wordt het online beheren, betalen en ontvangen van geld een stuk veiliger. Als je meer informatie wilt over veilig browsen en internetveiligheid, bekijk dan zeker die secties van onze website

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me