Botnets: moderne legers. Hoe u uzelf kunt beschermen!

Een steeds groter deel van ons leven gebeurt online. Om deze reden is het geen verrassing dat criminele activiteiten zich hebben aangepast en nu online plaatsvinden. Botnets zijn het perfecte middel voor online criminaliteit, maar wat is een botnet en hoe kun je jezelf ertegen beschermen??


In dit artikel leest u wat botnets zijn, waarvoor ze worden gebruikt en hoe dit de geïnfecteerden beïnvloedt. Ten slotte zult u ontdekken hoe u uw apparaten kunt beschermen tegen deelname aan een botnet.

Wat is een botnet en hoe werkt het??

Botnet is een combinatie van de woorden “robot” en “netwerk”. Een botnet bestaat uit een groot aantal verschillende apparaten die vaak niet weten dat ze deel uitmaken van dit netwerk. Deze apparaten zijn besmet met een bot, wat betekent dat een hacker de controle over de apparaten kan overnemen.

Een botherder of botmaster is de persoon die de bots bestuurt. Deze persoon kan dit doen via een command-and-control-server. Dit kan op verschillende manieren worden opgezet, maar komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Eén persoon kan een groot aantal apparaten op afstand bedienen. De bot-herder kan dezelfde opdracht tegelijkertijd naar alle bots in het netwerk sturen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag om allemaal tegelijk een website te bezoeken, een zogenaamde DDoS-aanval.

hacker die het botnet van geïnfecteerde systemen beheert

Er zijn enkele kleine verschillen in methode, maar de meeste botnets werken als volgt:

  1. Apparaten raken besmet met bots, bijvoorbeeld door een schaduwrijke website te bezoeken of op een beschadigde link te klikken.
  2. De bots dwingen de geïnfecteerde apparaten om verbinding te maken met een command-and-control-server.
  3. De botherder kan deze apparaten nu op elke gewenste manier gebruiken. De botmaster kan het botnet ook verhuren of verkopen nadat hij het heeft gemaakt.

Alle apparaten die met internet zijn verbonden, kunnen worden geïnfecteerd met een bot, dus niet alleen uw computer. Op deze manier kunnen hackers een netwerk van duizenden of zelfs miljoenen apparaten creëren. Botherders kunnen hun botnetwerk voor verschillende doeleinden gebruiken.

Maakt gebruik van botnets

Zoals je je misschien kunt voorstellen, kan een botnet vele toepassingen hebben. We hebben de meest voorkomende hieronder opgesomd.

1. DDoS-aanvallen

Een botnet wordt het meest gebruikt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. De brief in DDoS verwijst naar gedistribueerde denial-of-service. Dit betekent dat te veel apparaten tegelijkertijd proberen toegang te krijgen tot een website. De server van de website kan niet oneindig veel bezoekers aan.

Soms gebeurt dit per ongeluk wanneer veel mensen een reden hebben om dezelfde website op hetzelfde moment te bezoeken, bijvoorbeeld om te zien of ze iets hebben gewonnen in de loterij. Met een botnet kun je echter een overload creëren door alle bots in het netwerk te sturen om tegelijkertijd een bepaalde website te bezoeken.

Zo’n DDoS-aanval kan ervoor zorgen dat een website onbereikbaar is voor echte gebruikers. De aanvallen zijn vaak een blijk van kracht en worden gebruikt om de zwakke punten van grote bedrijven te laten zien.

2. Spam

spamZonder dat de eigenaren van de apparaten het weten, kunnen ze worden gebruikt om spam te verspreiden. De botmaster kan e-mails verzenden of op Facebook posten, allemaal onder uw naam. Uw vrienden en familie kunnen deze e-mails openen of op links klikken omdat ze u vertrouwen. Zonder het te weten, infecteert u mogelijk iedereen om u heen met bots of andere virussen en spyware. Met een bot heeft de botherder vaak toegang tot al je contacten, waardoor het voor de botherders gemakkelijk wordt om hun netwerk groter te maken.

3. Verkoop referenties

Zodra een hacker een bot op uw apparaat heeft geplaatst, heeft hij toegang tot alle informatie erop. Dit betekent dat ze waarschijnlijk uw wachtwoorden en inloggegevens kennen. Op deze manier kunnen ze uw identiteit stelen en dingen in uw naam doen. Bovendien kunnen ze deze informatie aan anderen verkopen. Je persoonsgegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij mensenhandel. Identiteitsdiefstal is een reëel gevaar in deze moderne tijd. Uw inloggegevens worden mogelijk ook verkocht op het dark web.

4. Bitcoin-mijnbouw

Dit is een relatief nieuw gebruik van botnets. Om bitcoin te minen heb je veel processorkracht nodig. De botherder kan de processorkracht van de bot-geïnfecteerde apparaten gebruiken om bitcoins te minen. Dit gebeurt zonder dat de eigenaren van de apparaten het weten. Het enige dat u misschien opvalt, is dat uw pc of Mac hard aan het werk is en dat uw ventilatiesysteem mogelijk meer dan uren werkt. Het is echter de vraag of deze mijnbouwmethode al dan niet de moeite waard is, omdat je veel bots nodig hebt om een ​​klein bedrag te genereren.

5. Infectie / verspreiding van malware

Wanneer een botherder toegang heeft tot uw apparaat, kunnen ze het ook infecteren met malware. Er zijn veel soorten malware. Zo wordt ransomware steeds bekender. In deze gevallen zal de hacker uw apparaat gijzelen en u een losgeldbericht sturen. Ze kunnen u vragen om ze te betalen en in ruil daarvoor krijgt u weer toegang tot uw apparaat. Je weet echter nooit of je de controle over je geliefde apparaat daadwerkelijk terugkrijgt; als je pech hebt, vraagt ​​de hacker misschien gewoon om meer geld.

Maak ik deel uit van een botnet?

Het is erg moeilijk om erachter te komen of je deel uitmaakt van een botnet of niet. Een teken dat impliceert dat er mogelijk iets raars aan de hand is, is wanneer je langzame en onstabiele verbindingen ervaart. Dit kan echter te wijten zijn aan andere problemen met uw apparaat.

Een duidelijke weggeefactie is wanneer je ziet dat je iets op sociale media hebt gepost dat je niet zelf hebt gepost. Dit is een teken dat iemand anders toegang heeft tot uw apparaat, of in ieder geval uw account. In zo’n geval is het goed om je contacten te laten weten dat ze geen rare links van jou mogen openen.

U kunt echter het beste voorkomen dat u deel gaat uitmaken van een botnet!

Bescherming tegen botnets

Om te voorkomen dat uw apparaten worden geïnfecteerd met een bot, kunt u verschillende dingen doen. Allereerst is het erg belangrijk om alle software op je apparaten up-to-date te houden. Installeer altijd de nieuwste softwareversie en schakel automatische updates in. Deze updates lijken soms vervelend, maar deel uitmaken van een botnet is zeker vervelender.

Wees bovendien waakzaam wanneer u online bent. Klik niet op links die u niet vertrouwt en download alleen bestanden van betrouwbare bronnen. Valse e-mails en links worden vaak gebruikt om nietsvermoedende gebruikers met bots te infecteren.

Het is erg belangrijk om uw apparaten altijd te beschermen met een antivirus en antispyware. Dit is essentieel om online goed beschermd te zijn. Dit type software waarschuwt u wanneer iets schaduwachtig lijkt en voorkomt dat hackers toegang krijgen tot uw apparaat.

Ten slotte kunt u voor de beste bescherming online overwegen om een ​​VPN te gebruiken. Een Virtual Private Network versleutelt al uw gegevens, zodat geen enkele hacker deze kan kraken. Bovendien wordt alles wat u online doet geanonimiseerd. Met een VPN is het voor hackers vrijwel onmogelijk om toegang te krijgen tot uw accounts.

Hoe werkt een VPN illustratie

Bovendien kunt u onbeperkt op het internet surfen. Een superveilige VPN-provider waar je misschien naar wilt kijken, is NordVPN. Ze maken deel uit van onze top 5 van de beste VPN-providers.

Laatste gedachten

Botnet is het moderne leger. Zonder het te weten kunnen uw apparaten deel uitmaken van grootschalige cyberaanvallen. Daarom is het belangrijk om je bescherming up-to-date te houden. Zorg ervoor dat er altijd goede anti-malware-software op uw apparaten is geïnstalleerd. Om al uw online activiteiten volledig te beschermen, kunt u ook een VPN gebruiken.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me