Beveilig uw informatie en maak vandaag nog een back-up van Windows 10

Windows blijft tegenwoordig het meest gebruikte computerbesturingssysteem. De nieuwste versie van Windows, Windows 10, draait meer dan een derde van alle computers volgens de laatste cijfers. Als u Windows 10 gebruikt, is een van de beste dingen die u kunt doen om uw gegevens te beschermen, regelmatig een back-up te maken. Gelukkig maakt Microsoft dit voor u een gemakkelijk proces. Neem even de tijd om te leren hoe u een back-up maakt van Windows 10 op uw computer. Bekijk bovendien onze handleiding over het beheren van uw privacy-instellingen voor Windows.


Een gratis verzekeringspolis voor de gegevens van uw computer

Er gebeurt een ramp. Helaas is dit maar al te reëel in onze wereld. Er komt een dag dat de harde schijf op uw computer defect raakt. Of misschien verpest je computer door een overstroming. Misschien klikt u op de verkeerde e-mail en vindt u alle gegevens op uw computer die zijn versleuteld met ransomware. Het gaat er niet om of er iets met uw computer gebeurt, het is gewoon een kwestie van wanneer en wat u eraan kunt doen. Met een back-up kunt u de gegevens van uw computer herstellen zoals deze waren toen u de back-up maakte. Het kost niets anders dan een paar minuten tijd en kan worden geautomatiseerd om te gebeuren wanneer u de computer niet gebruikt. Een back-up is eigenlijk een gratis verzekering voor de gegevens van uw computer.

Een Windows 10-back-up maken

De back-upafbeelding van Windows 10 slaat niet alleen uw bestanden op, maar ook uw instellingen voor Windows en andere belangrijke gegevens die nodig zijn om uw computer weer tot leven te brengen na een ramp. Druk op de startknop en klik vervolgens op het tandwielpictogram voor instellingen.

Windows Update en beveiliging

De back-upinstellingen bevinden zich onder ‘Update & Beveiliging, wat een van de laatste vermelde opties zou moeten zijn. Zoek aan de linkerkant van het scherm de instelling met het label ‘Back-up’.

Windows-back-up

Dit is het hoofdscherm voor uw back-upinstellingen. Als je nog geen back-up hebt gemaakt, kun je bovenaan ‘Back-up maken met bestandsgeschiedenis’ de optie ‘Een schijf toevoegen’ toevoegen met een plusteken ernaast. Uw back-up wordt opgeslagen op een externe schijf, ofwel een USB-schijf, opgenomen op een lege dvd of een externe harde schijf. Wanneer u op het plusteken klikt, detecteert Windows alle geschikte stations die u heeft voor back-up. Kies de gewenste optie en klik erop.

Windows maakt nu automatisch elk uur een back-up van uw computer. Uw scherm toont nu een schuifregelaar die is ingeschakeld om automatisch een back-up van bestanden te maken. U kunt de opties voor de back-up wijzigen door op de link ‘meer opties’ te klikken.

Back-upopties voor Windows

Hier kunt u wijzigen hoe vaak Windows een back-up zal maken. Opties variëren van elke 10 minuten tot eenmaal per dag. U kunt ook kiezen hoelang back-ups moeten worden bewaard. Als u voldoende ruimte heeft, kunt u ervoor kiezen om back-ups langer te bewaren dan wanneer uw opslagoplossing beperkt is.

U kunt ook wijzigen welke mappen in de back-up zijn opgenomen. Mappen toevoegen of verwijderen is net zo eenvoudig als klikken op de knop ‘Map toevoegen’ en een map kiezen. Als u geen map wilt toevoegen, bijvoorbeeld om opslagruimte te besparen, klikt u gewoon op de map en kiest u ‘Verwijderen’.

Opties van derden voor back-up

Natuurlijk, als u een back-up maakt van uw Windows 10-computer naar een lokale opslagoplossing, loopt u het risico van een ramp waardoor uw computer ook uw back-up beïnvloedt. Oplossingen van derden bieden ook enkele andere functies die u mogelijk nodig heeft voor uw back-up.

De belangrijkste kenmerken waar u op moet letten bij het kiezen van back-upsoftware zijn realtime back-ups die wijzigingen opslaan wanneer ze zich voordoen op uw computer. Zoek ook naar de mogelijkheid om een ​​back-up te maken naar een online cloudopslag of om uw back-up automatisch via FTP (File Transfer Protocol) over te dragen naar een externe opslag. U wilt ook een back-upoplossing die de prestaties van uw computer niet significant beïnvloedt.

Het kan goed zijn om te onthouden dat je afscheid neemt van veel persoonlijke informatie. Houd rekening met uw privacy wanneer u uw back-upmethode kiest. Vertrouw je het bedrijf met je persoonlijke gegevens?

Welke optie u ook kiest, of u nu het ingebouwde gemak van Windows 10-back-up gebruikt of ervoor kiest om back-upsoftware van derden te gebruiken, u maakt een goede keuze om uw gegevens te beschermen. Als je bent zoals de meeste mensen, kom je misschien in de verleiding om hier iets aan te doen. Het opzetten van uw Windows-back-up duurt slechts enkele minuten en kan u later urenlang spijt besparen. Start nu meteen uw back-up?

En als je toch bezig bent, vergeet dan niet om ook een back-up te maken van de informatie op je Android-smartphone, je iPhone, je iPad of je Mac.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me