Alles wat u moet weten over spyware | VPNOverzicht

Spyware is een van de oudste soorten malware en blijft een van de gevaarlijkste. Zoals de naam al aangeeft, is spyware een bepaald type software dat u bespioneert wanneer u uw computer gebruikt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke tekenen van spyware, zodat u het probleem kunt herkennen en actie kunt ondernemen. Lees verder voor meer informatie over wat spyware is, wat het doet en hoe u uw apparaten ertegen kunt beschermen.


Wat is spyware?

Spyware-laptopSpyware is een soort schadelijke software die uw apparaten infecteert, uw online activiteiten bijhoudt en uw persoonlijke gegevens verzamelt zonder uw medeweten of toestemming. Het verzamelt deze informatie op vele manieren, bijvoorbeeld door toetsaanslagen, e-mailadressen, webformuliergegevens en creditcardnummers vast te leggen. Veelvoorkomende symptomen zijn slechte systeemprestaties, applicaties die vaak vastlopen, problemen met het opstarten van de computer en problemen met het verbinden met internet.

Er zijn verschillende soorten spyware, zoals:

Wachtwoord Stealers

Dit type spyware verzamelt wachtwoorden van geïnfecteerde apparaten. Deze omvatten wachtwoorden die zijn opgeslagen in webbrowsers en inloggegevens voor uw pc.

Banktrojans

Spyware die inloggegevens van banken en andere financiële instellingen vastlegt, zoals makelaars of digitale portemonnees. Trojaanse paarden lokaliseren beveiligingsproblemen in browsers en knoeien met webpagina’s en transacties zonder dat de gebruiker of instelling hiervan op de hoogte is.

Infostealers

Een soort spyware die geïnfecteerde apparaten scant op informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, browsergeschiedenis, logbestanden, documenten of mediabestanden. De software verzendt de informatie vervolgens naar een andere server of slaat deze op uw pc op, waar hackers er toegang toe hebben.

Keyloggers

Dit type spyware, ook wel systeemmonitor genoemd, registreert uw computeractiviteit. Het kan uw toetsaanslagen, de websites die u bezoekt, zoekgeschiedenis en e-mailcorrespondentie volgen. Het maakt vaak ook screenshots van uw activiteit. Sommige soorten keyloggers kunnen ook informatie verzamelen van andere aangesloten apparaten zoals printers.

Hoe vaak komt spyware voor?

Spyware is een uiterst veelvoorkomend type cyberaanval, hoewel het de afgelopen jaren enigszins is afgenomen omdat ransomware en cryptomining steeds meer zijn verspreid.

Een op de tien Amerikaanse consumenten heeft een cyberaanval op hun thuiscomputer meegemaakt, hoewel spyware nu lager is dan ransomware, cryptomining en andere veelvoorkomende vormen van malware.

Wat zijn de risico’s?

Er zijn twee grote risico’s verbonden aan spyware. Het grootste probleem is dat spyware persoonlijke informatie steelt en u een risico op identiteitsdiefstal kan opleveren. Het heeft toegang tot uw browsegeschiedenis, e-mailaccounts en aanmeldingen voor online bank- en winkelaccounts, evenals sociale media-accounts. Dit is meer dan genoeg informatie om je identiteit te stelen. Als de spyware uw bank- of creditcardgegevens ontvangt, kan deze informatie gebruiken om aankopen op uw naam te doen of uw gegevens aan andere partijen te verkopen.

Bovendien kan spyware aanzienlijke schade toebrengen aan uw computer en andere apparaten. Het kan het geheugen van uw computer leegmaken en ervoor zorgen dat het langzaam loopt, vastloopt, crasht of zelfs oververhit raakt. Spyware kan ook de resultaten van zoekmachines wijzigen, uw startpagina en instellingen wijzigen of kwaadaardige websites aan uw browser leveren.

Hoe infecteert spyware uw computer?

Er zijn veel verschillende manieren waarop spyware uw apparaat kan infecteren. Hier volgen enkele van de meest voorkomende:

Drive-by-downloads

Bij een drive-by download downloadt een website of pop-upvenster automatisch spyware naar uw apparaat. U krijgt mogelijk een waarschuwing die u de naam van de software geeft en toestemming vraagt ​​om deze te installeren, maar in veel gevallen is er helemaal geen waarschuwing.

Softwaredownloads

Sommige downloads van internetsoftware, met name toepassingen voor het delen van bestanden, kunnen ook spyware op uw apparaten installeren. Dit komt het meest voor bij gratis versies van software die u normaal gesproken moet kopen.

Valse antispywareprogramma’s

In sommige gevallen is spyware vermomd als antispywareprogramma. Deze programma’s overtuigen u ervan dat ze spyware van uw computer zullen detecteren en verwijderen. Nadat u ze heeft uitgevoerd, krijgt u een bericht dat uw computer schoon is, terwijl ze er in feite spyware op hebben geïnstalleerd. Als u het programma probeert te verwijderen, blijft de spyware op uw computer staan.

Links of bijlagen

Spyware kan, net als de meeste andere soorten malware, worden verzonden via een link of een e-mailbijlage. Klik nooit op een onbekende link of bijlage of open geen e-mail van een onbekende afzender. Als u dit wel doet, kan spyware worden gedownload en op uw computer worden geïnstalleerd. Als u op kwaadaardige links klikt, kan uw apparaat ook worden geïnfecteerd met een worm. Deze wormen worden gebruikt om schadelijke software te verspreiden via het netwerk waarmee uw apparaat is verbonden.

Spyware voor mobiele apparaten

Sommige soorten spyware zijn gericht op mobiele apparaten. Dit type spyware infecteert iPhone- en Android-apparaten wanneer u een app installeert die een schadelijke code bevat. Sommige van deze apps zijn legitiem, maar zijn gewijzigd om malcode te bevatten, andere zijn kwaadaardig en sommige hebben valse downloadlinks.

Wat kan ik doen als ik spyware op mijn apparaat detecteer??

Spyware kan zeer moeilijk te detecteren zijn. Enkele waarschuwingssignalen zijn: een buitensporig aantal pop-ups, uw browser leidt u spontaan om en de startpagina van uw browser verandert. Een ander veelvoorkomend teken is dat uw computer extreem langzaam opstart, programma’s opent of bestanden opslaat.

Als u vermoedt dat er spyware op uw apparaat staat, moet u deze onmiddellijk verwijderen. U moet een krachtig cyberbeveiligingsprogramma aanschaffen met geavanceerde mogelijkheden voor het verwijderen van spyware. Dit type programma verwijdert spyware van uw apparaat en herstelt gewijzigde bestanden of instellingen.

Zodra u de spyware heeft verwijderd, neemt u contact op met uw bank, creditcardmaatschappij en andere financiële instellingen om hen te waarschuwen dat uw account mogelijk is gehackt. In deze gevallen moet u mogelijk een nieuw bankrekening- of creditcardnummer aanvragen. In sommige gevallen moet u mogelijk ook contact opnemen met de wetshandhaving.

Hoe kan ik spyware voorkomen??

Als je een apparaat hebt dat verbinding maakt met internet, is er altijd het risico van spyware en andere soorten malware. Er zijn echter een aantal stappen die u kunt nemen om het risico te verkleinen dat spyware uw apparaat infecteert. Hier zijn enkele manieren waarop u uw apparaten kunt beschermen tegen spyware:

Gebruik een antispywareprogramma

Er zijn veel antispywareprogramma’s op de markt die uw computer scannen en eventuele spyware detecteren. Dat gezegd hebbende, is het essentieel om ervoor te zorgen dat u een antispywareprogramma koopt bij een gerenommeerde internetbeveiligingsprovider. Soms wordt spyware vermomd als antispywaretool, dus het is belangrijk om een ​​betrouwbare provider te gebruiken. Zodra u het programma hebt gekocht, moet u het regelmatig bijwerken voor maximale effectiviteit.

Pas uw browserbeveiliging aan

In veel browsers kunt u uw beveiligingsopties aanpassen op een schaal die varieert van laag tot hoog. Ontdek wat de opties zijn voor uw specifieke browser. Sommige browsers kunnen zelfs fungeren als firewall tegen het installeren van cookies en ongewenste bewerkingen.

Vertrouw geen pop-ups

Vaak kunnen advertenties en aanbiedingen in pop-upvensters virussen of spyware bevatten. Sommige van deze pop-ups beweren dat uw computer een virus heeft of beweren een extensie te zijn om uw online ervaring te verbeteren. Klik niet op “Akkoord” of “OK” om de pop-up te sluiten, maar klik altijd op de rode “X”.

Oefen internetveiligheid

Net als bij andere soorten malware, wordt spyware vaak geleverd via een link of bijlage. Wees op uw hoede voor e-mails van onbekende afzenders en klik nooit op links of bijlagen als u niet weet wat ze zijn.

Laatste gedachten

Het aantal spyware neemt af, hoewel het nog steeds een aanzienlijke bedreiging vormt voor bedrijven. Spyware is bijzonder gevaarlijk omdat het uw vertrouwelijke informatie kan verkrijgen. Vervolgens kan het deze gegevens gebruiken om uw identiteit te stelen of dure kosten in rekening te brengen op uw accounts.

Wanneer u een apparaat gebruikt dat verbinding maakt met internet, is er altijd enig risico op malware. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u uzelf en uw apparaten echter helpen beschermen tegen spyware.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me