Što su trojanci i kako se možete zaštititi?

Trojanski konji su vrsta zlonamjernog softvera koji se pojavljuje kao legitimni program za prevaru korisnika. Ali kad korisnik preuzme program, Trojan zarazi njihov sustav. Ime su dobili po grčkoj mitologiji. Postoji mnogo različitih vrsta Trojanaca koji mogu obavljati široku paletu zlonamjernih aktivnosti. Evo što trebate znati o Trojanima i kako možete zaštititi svoje uređaje od njih.


Što su Trojanci?

Trojanski ili trojanski konj uobičajen je oblik zlonamjernog softvera koji se maskira kao zakoniti dio softvera. To nisu pravi virusi jer se sami ne mogu širiti. Umjesto toga, korisnik ih preuzima smatrajući da su legitiman alat ili program.

Jednom kada se trojanac nađe na vašem računalu, može se poduzeti mnogo različitih štetnih radnji. Evo nekoliko najčešćih vrsta Trojana:

 • Trojan-Downloader: Virus koji preuzima i instalira zlonamjerni softver.
 • Trojan-kapaljke: Programi koje hakeri koriste za instaliranje virusa. Antivirusni softver ih obično ne otkriva.
 • Ransomware: Trojanski program koji šifrira vaše podatke pa mu više ne možete pristupiti. Zatim kiberkriminalac zahtijeva plaćanje otkupnine u zamjenu za ključ za dešifriranje. Međutim, oni ne daju uvijek ključ i iznimno je teško ili nemoguće dešifrirati podatke bez njega.
 • Trojan-Bankar: Zlonamjerni softver koji krade vaše financijske podatke, poput podataka o kreditnoj kartici i bankovnih računa na mreži.
 • Trojanski korijeni: Programi koji skrivaju odabrane aktivnosti na vašem računalu i sprječavaju vas da otkrijete zlonamjerni softver. To znači da se zlonamjerni softver može duže vrijeme pokretati na vašem računalu prije nego što shvatite da nešto nije u redu.
 • Trojanski trojanski: To je posebno čest oblik Trojana. Omogućuje cyber kriminalcima daljinski pristup vašem računalu kako bi imali nadzor nad njim. To znači da hakeri mogu slati, primati ili brisati datoteke, dirati svoje podatke, ponovno pokretati računalo i još mnogo toga. Ponekad ih hakeri koriste za stvaranje čitave mreže “zombi” računala nazvanih Botnet i vršenje cyber-kriminala.
 • Trojan-FakeAV: Ove se vrste Trojanci pojavljuju kao antivirusni softver. Tvrde da na vašem računalu postoje sigurnosne prijetnje i nude da prijetnje uklonite u zamjenu za naknadu. Prijetnje zapravo ne postoje, a u stvarnosti programi pokušavaju iznuditi novac od vas.

Koji su rizici Trojanci?

Postoje deseci različitih vrsta Trojana, a šteta koju uzrokuju jako se razlikuje. Ransomware Trojani mogu šifrirati vaše podatke tako da ih ne možete oporaviti, a druge vrste Trojanaca mogu ukrasti vaše lozinke, uništiti ili izbrisati datoteke ili deaktivirati antivirusne i zaštitne zidove. Trojanci također mogu instalirati keyloggere koji otkrivaju vaše pritiske tipki i mogu dešifrirati vaše podatke za prijavu za mrežne račune.

Cyber-kriminalci također mogu upotrebljavati Trojance kako bi preuzeli vaše računalo i daljinski upravljali njime kako bi izvršili svoje ponude. Na taj način hakeri mogu pristupiti svim vašim datotekama i računima, ukrasti vam identitet ili čak koristiti vaše računalo za izvršavanje cyber napada.

Trojanci su nevjerojatno opasna vrsta zlonamjernog softvera, a cyber-kriminalci ih mogu koristiti u različite zlonamjerne svrhe. Pored toga, korisnici ih je vrlo teško otkriti i često im nedostaje antivirusni softver.

Kako Trojanci zaraze vaše računalo?

Trojanski konjski računarTrojanski konji se maskiraju kao zakoniti programi, a oni zaraziti računala kada ih korisnik preuzme. Često se pojavljuju kao privitci e-pošte od pouzdanih organizacija ili kontakata s vašeg popisa kontakata. Haker koristi ta imena kako bi vas pokušao uvjeriti u otvaranje veza, datoteka ili web stranica. Trojanski konji se također mogu prerušiti u besplatne datoteke za preuzimanje, web mjesta, alate za preglednike ili aplikacije. Nakon što preuzmete program, trojanski program instalira se i pokreće svaki put kada je vaše računalo uključeno. Trojanci se ne šire sami i obično zahtijevaju od korisnika da preuzme lažni program. Možete im spriječiti da zaraze vaše računalo tako što nikada ne otvaraju datoteku ili preuzmu program koji vam nije poznat.

Što mogu učiniti ako Trojanci zaraze na moje računalo?

Dva glavna načina na koje možete ukloniti Trojance s računala su Trojan softver za uklanjanje ili ručno uklanjanje zlonamjernog softvera.

Mnoge antivirusne tvrtke nude uklanjanje trojanskih programa u sklopu svojih usluga. Jedna od mogućnosti je Avast Free Antivirus koji ima besplatan program za uklanjanje Trojana. Ovaj će program identificirati sve trojance na vašem računalu ili uređaju i ukloniti ih za vas. Neke druge tvrtke koje nude alate za uklanjanje trojanskih programa su MalwareFox i Bitdefender.

Ako želite pokušati ručno ukloniti Trojan, morate poduzeti niz koraka. Ako je vaš sustav zaražen trojanskim programom, često ćete dobiti DLL pogrešku. Možete kopirati pogrešku i napraviti neka mrežna istraživanja koja će vam pomoći da identificirate exe datoteku o kojoj je riječ. Zatim ćete trebati otkazati funkciju vraćanja sustava i ponovo pokrenuti računalo. Dok se ponovno pokreće, pritisnite F8 i odaberite Safe Mode. Zatim otvorite upravljačku ploču i uklonite trojanske datoteke. Završni korak je otvaranje mape sustava Windows i brisanje ostalih programskih datoteka.

Kako mogu zaštititi svoje uređaje od trojanaca?

Kao i kod drugih oblika zlonamjernog softvera, možete zaštititi svoje računalo i uređaje od trojanaca. Evo najvažnijih:

 • Nikada ne otvarajte privitak ili preuzimajte program ako ne znate točno o čemu se radi. To vrijedi za sve vrste zlonamjernog softvera, ali Trojanci su poseban slučaj jer zahtijevaju od strane korisnika akcije da bi zarazili vaše računalo..
 • Da biste se dodatno zaštitili od trojanaca i drugog zlonamjernog softvera, koristite antivirusni softver od pouzdane tvrtke. Možete odabrati onaj koji sadrži trojanski program za uklanjanje, koji će skenirati vaš sustav da se uvjeri da niste slučajno preuzeli trojanski program i ukloni li ga s računala ako ga otkrije. Obavezno redovito skenirajte svoje računalo. Sviđa nam se Bitdefender kao tvrtka koja nudi dobar antivirusni softver.
 • Ažurirajte svoj softver, uključujući vaš operativni sustav i preglednik. Cyber-kriminalci često prepoznaju ranjivosti u softverskim programima i iskorištavaju ih za instaliranje zlonamjernog softvera. Proizvođači softvera često objavljuju ažuriranja koja rješavaju ove ranjivosti, stoga je ključno da preuzmete ažuriranja kada su dostupna.
 • Koristite vatrozid kako biste zaštitili internetsku vezu. Ovi programi djeluju na blokiranje neželjenih veza i mogu spriječiti Trojance. Korisnici sustava Windows imaju pristup Windows vatrozidu i moraju biti sigurni da je uključen radi dodatne zaštite.

Završne misli

Trojanci su nevjerojatno raznolike vrste zlonamjernog softvera koji mogu izvoditi različite vrste zlonamjernih aktivnosti na vašem računalu. Te aktivnosti mogu uključivati ​​krađu financijskih podataka, bilježenje pritisaka na tipku ili čak pretvaranje računala u zombija koji kontroliraju kibernetski kriminalci..

Iako ih korisnici često preuzimaju, korisnik također može poduzeti mjere kako bi spriječio Trojane. Primjenom osnovnih sigurnosnih mjera i korištenjem antivirusnog softvera trojanskim uklanjanjem možete značajno smanjiti rizik od zaraze Trojanci.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me