Što su računalni crvi? Što učiniti s njima?

Računalo protiv neželjene pošteRačunalni crv, ili jednostavno crv, vrsta je zlonamjernog softvera koji može zaraziti računala i automatski se širiti. Razlika u uobičajenim računalnim virusima je da crva ne mora instalirati vlasnik. Crv koristi ranjivosti u mrežama i operativnim sustavima. Crvi često imaju pričvršćen štetni softver. Ispod možete pročitati kakvu vrstu crva postoje i kako se možete zaštititi od njih. Štoviše, možete saznati na što trebate paziti da li je vaš uređaj zaražen glistama.


Kako se zarazi računalnim crvom?

Računalni crv ne treba instalirati vlasnik uređaja. U to doba računala su bila zaražena disketom s pričvršćenim crvima. To se, naravno, više ne događa, ali ponekad će za prvu infekciju koristiti USB stick. Međutim, danas crvi uglavnom ulaze u vaše računalo putem štetnih poruka e-pošte ili veza.

Kad je računalo ili mreža zaražena crvom, crv će automatski potražiti druge uređaje koji mogu zaraziti. To znači da, kada povežete svoj zaraženi laptop s kućnom mrežom, crv će pokušati zaraziti mrežu. Zatim će crv pokušati pronaći druge uređaje putem mreže, kao što su prijenosna računala, pametni telefoni i tableti. To znači da se možete zaraziti samo spajanjem na zaraženu mrežu. Ispod možete vidjeti kako to funkcionira.

Infekcija računarskim mrežama

Različite vrste računalnih crva

Za svaki operativni sustav postoje crvi. Dakle, bez obzira imate li Windows, Linux, iOS ili Android uređaj, uvijek se možete zaraziti. No, neki su crvi izrađeni posebno za jednu vrstu operativnog sustava. To znači da će moći zaraziti samo, na primjer, Windows uređaje. Štoviše, možete razlikovati neke različite vrste glista. Ispod možete pročitati o tim različitim crvima.

Crvi korisnog opterećenja

Najčešći crv je onaj koji zarazi vaš uređaj štetnim softverom. Ta vrsta crva je hibrid koji oboje aktivno pokušava pronaći nove uređaje i instalirati zlonamjerni softver istovremeno. Hakeri mogu upotrijebiti ovu vrstu hibridnog crva za čitanje ili brisanje datoteka. Oglasni, špijunski softver, otkupni softver ili druge vrste zlonamjernog softvera koji su pričvršćeni na crva nazivaju se “korisni teret”. Na neki način oni upravo koriste crva kao put u uređaje za širenje štetnog softvera.

Bot crvi

Osim vrste hibridnih crva, postoje i botovi crvi. Boti crvi pretvaraju zaraženi uređaj u “zombija” ili “robota”. Ovi zaraženi uređaji tvore mrežu koju nazivamo botnet. Haker ili “botmaster” kontrolira ovu mrežu i s njom sva zaražena računala. Uređaji mogu izvršavati bilo koju naredbu koju im dodijeli botmaster. Na ovaj način botmaster može koristiti botnet za istodobno posjećivanje web stranice s velikim brojem uređaja, zbog čega se poslužitelji predaju. Ova vrsta napada tzv DDoS napad.

E-poštom Crvi

Crvi e-pošte postaju vrlo uobičajeni. Ti se crvi šire putem automatskog slanja e-pošte na sve adrese na vašem popisu kontakata, nakon što se vaše računalo zarazi. To se prije događalo uglavnom putem e-pošte, ali danas su društveni mediji idealni za te crve. Možda ste imali čudne poruke s Facebooka s kojim niste razgovarali godinama. Vjerojatno je ovo crv pokušao pristupiti svom uređaju.

Etički crvi

Konačno, postoji i vrsta crva koju nazivamo “etičkim” crvima. Na tim crvima nije pričvršćen štetni softver već su ažuriranja ili zakrpe za poznate sigurnosne propuste. Oni zarazuju starije sustave koji pokazuju curenje sigurnosti kako bi ih pokušali zakrpiti. Ovo zvuči kao dobar način za rješavanje ovih problema, ali u stvarnosti gotovo niko više ne koristi ovu vrstu crva. Neki se prigovaraju upotrebi etičkih crva jer oni i dalje napadaju njihov sustav bez odobrenja.

Što možete učiniti da spriječite zarazu?

Najvažnije što možete učiniti kako biste spriječili infekciju jest da uvijek ažurirate svoj operativni sustav, softver i virusvirkancu. Crvi koriste kršenja sigurnosti u ovim sustavima da bi dobili pristup vašem uređaju. Stariji sustavi koji se nedavno nisu ažurirali često imaju mnogo slabih mjesta jer ih je proizvođač prestao ažurirati. Novi se sustavi stalno poboljšavaju i nadograđuju u skladu s tim. Iz tog razloga, novi sustavi imaju manje šanse da se zaraze.

Drugo, uvijek morate biti na oprezu s čudnim e-mailovima, datotekama priloženim putem e-maila i porukama na društvenim mrežama. Ponekad ćete tamo pronaći linkove koji sadrže crve. Za sprječavanje infekcije možete učiniti sljedeće:

 • Nikada ne otvarajte e-poštu u koje ne vjerujete.
 • Ne preuzimajte datoteke priložene čudnim e-porukama
 • Nikada ne klikajte na veze u koje ne vjerujete (u e-mailovima, na web lokacijama ili na društvenim mrežama).

Napokon, važno je imati dobar sredstvo za uklanjanje virusa. Dobar skener virusa idealan je ako želite uočiti crve i smjestiti ih u karantenu. Alat za uklanjanje virusa obavijestit će vas kada je otkrio crva i poduzeti odgovarajuće radnje kako bi ga izbrisao.

Kako ćete znati je li zaražen kompjuterskim crvom?

Može biti prilično teško otkriti je li vaš uređaj zaražen glistama ili ne. Neki simptomi računalnog crva mogu se primijeniti i na druge vrste zlonamjernog softvera ili mogu čak značiti da vaše računalo jednostavno stari. Međutim, ako vaše računalo pokaže više od jednog od ovih simptoma, postoji velika mogućnost da se zarazi:

 • Povećalo stakloVaše se računalo smrzne ili se ruši
 • Vaše računalo stvara čudne zvukove ili prikazuje čudne poruke ili slike
 • Dobivate poruku s vašeg Vatrozida
 • Datoteke su izmijenjene, ali ne vi
 • Dobivate poruku o pogrešci iz svog operativnog sustava
 • Nedostaju vam važne datoteke
 • Čudne datoteke ili prečaci pojavljuju se na radnoj površini
 • Vaše je računalo sporo
 • Vaš je preglednik spor ili ne radi
 • Poruke se šalju ljudima s vašeg popisa kontakata bez da znate, putem e-pošte ili društvenih medija

Kako se mogu riješiti računalnog crva?

Ako crv zarazi vaš uređaj, može ga se vrlo teško riješiti. Najbolje što možete učiniti u takvoj situaciji je provjeriti na internetu kako se najbolje možete riješiti ove specifične vrste crva. Kao što ste mogli čitati, postoji mnogo različitih vrsta glista, što znači da postoje i različite metode za njihovo uklanjanje. Jedan od najvažnijih koraka je da odmah uklonite svoj uređaj s lokalne mreže. Na taj način možete spriječiti širenje crva na druge uređaje u vašoj mreži. Također provjerite odvojeno crve na svim vanjskim uređajima za pohranu, kao što su USB stick.

Završne misli

Računalni crvi štetne su vrste zlonamjernog softvera koji im mogu donijeti puno problema. Ti crvi mogu automatski pronaći svoj put oko mreže radi širenja zlonamjernog softvera na svim povezanim uređajima. Postoji mnogo vrsta glista, pa ako se zaraziš, trebaš shvatiti kako se prema teškoj crvi nositi s tim. Od glista se možete zaštititi tako što ćete ažurirati operativni sustav i softver i paziti na čudne poruke ili veze.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me