Što su keyloggeri i kako se možete zaštititi?

Keyloggers su danas sve češća vrsta zlonamjernog softvera koji prijeti potrošačima. Ovi programi bilježe svaki pritisak tipke koji korisnik napravi, a hakeri mogu pomoću tih podataka da dešifriraju vaše lozinke i druge povjerljive podatke. Nažalost, keyloggere je vrlo teško otkriti. To znači da se vaši podaci mogu dugoročno ugroziti bez da vi to znate. Pročitajte za više informacija o tome što su keyloggeri, kako djeluju i kako možete spriječiti pristup vašem računalu.


Što je Keylogging?

Keylogger Hacker LookingglassKeylogger, ili zapisničar, program je koji se stalno pokreće na vašem računalu i bilježi svaki vaš pritisak. Neki roditelji ili poslodavci koriste ih za nadgledanje mrežnih aktivnosti svoje djece ili zaposlenika, ali cyber-kriminalci ih koriste za krađu podataka ljudi. U drugim slučajevima, hakeri koriste keyloggere da bi špijunirali tvrtke i vlade i pristupili njihovim podacima.

Dok keylogger prati vaše pritiske na tipku, informacije se šalju na internetsku bazu podataka hakera. Ovdje hakeri sortiraju podatke i mogu shvatiti vaše korisničko ime i lozinku za vaše financijske i internetske račune za kupovinu.

Keyloggers ne usporavaju računala korisnika, što ih otežava otkrivanje. Neki se čak ugrađuju u operativni sustav. Ove se vrste keyloggera nazivaju rootkit virusima. Ostale vrste kladionica utječu na preglednike, aplikacije i web stranice, što dovodi u rizik svakoga tko ih koristi.

Nekoliko različitih vrsta kladionica hakeri mogu koristiti. Hardverske verzije su maleni uređaji smješteni između tipkovnice i računala kako bi zabilježili stotine pritisaka na tipke. Međutim, malo je vjerojatno da će netko posaditi jedan u vaš dom. Verzije softvera mnogo više predstavljaju prijetnju za korisnike. Softverske keyloggere ugrađuju se u vaše računalo, aplikacije ili preglednik.

Koliko su česti keyloggeri?

Zlonamjerni keyloggeri poput Zeusa Trojana postaju sve češći. Zapravo, izvješće Symanteca pokazalo je da gotovo 50% zlonamjernog softvera ne šteti računalima, već se koristi za prikupljanje osobnih podataka.

Točnu je statistiku teško doći, ali istraživač Instituta SANS John Bambenek procjenjuje da je u Sjedinjenim Državama oko 10 milijuna računala zaraženo zlonamjernim softverom koji se zaustavlja. A Kaspersky Labs identificirali su više od 300 vrsta keyloggera. Ova statistika sugerira da su keyloggeri izuzetno čest oblik zlonamjernog softvera i sve je veća popularnost.

Koji su rizici?

Keylogger se razlikuju od ostalih vrsta zlonamjernog softvera jer ne štete vašem računalu ili operativnom sustavu. Glavna opasnost keyloggera je što će ih hakeri koristiti za dešifriranje lozinki i drugih podataka unesenih pomoću tipkovnice.

To znači da cyber-kriminalci mogu utvrditi vaše PIN-ove, brojeve računa i podatke za prijavu za financijske, igračke i internetske račune za kupovinu. Nakon što dobiju ove podatke, mogu prenijeti novac iz vaše banke, pokrenuti skupe račune za kreditne kartice ili se prijaviti na vaše račune.

Hakeri također koriste keyloggere da bi špijunirali organizacije i vlade, što može rezultirati razaranjem narušavanja sigurnosti i podataka..

Povrh toga, keyloggere je notorno teško otkriti. To je zato što ne utječu na vaše računalo na očigledan način. Keylogger možda djeluje duže vrijeme prije nego što korisnik shvati da nešto nije u redu.

Kako Keyloggeri zaraze vaše računalo?

Najčešće, keyloggeri zaraze vaše računalo putem trojanskog virusa. Ovo je vrsta softvera koji tvrdi da je koristan alat, ali zapravo je sredstvo za isporuku zlonamjernog softvera. Kad korisnik preuzme alat, on može ili ne mora raditi. U oba slučaja program instalira zlonamjerni softver na vaše računalo.

Hakeri često koriste phishing da bi dobili trojanski virus na vašem računalu. Keylogger se instalira kada korisnik klikne na vezu ili otvori privitak s phishing adrese. Također se može instalirati ako korisnik posjeti zlonamjernu web stranicu pomoću ranjivog preglednika. Keylogger se aktivira kada korisnik pristupa web mjestu.

Čak i ako na računalu imate program protiv zlonamjernog softvera, to možda neće spriječiti keylogger da uđe u vaš sustav. To je zato što keylogging ima neke zakonite uporabe i sigurnosni programi često ga zanemaruju. Drugi put se keylogger instalira tijekom ažuriranja. Nažalost, to može biti vrlo teško zaštititi vaše računalo od softvera za blokadu.

Kako se možete zaštititi od keyloggera?

Vaša najbolja obrana od keyloggera sprječava ih da dođu na vaše računalo. Evo nekoliko najvažnijih koraka koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od keyloggera:

Koristite antivirusni softver

Protuvirusni softver ključan je za zaštitu vašeg računala od različitih vrsta zlonamjernog softvera. Može vas zaštititi od keyloggera, ali možda ćete morati poduzeti dodatne korake da bi softver to učinio. Većina antivirusnih tvrtki u svojoj bazi podataka bilježi evidentiranje blogova ključeva, ali oni klangiraju u Keyloggerima kao potencijalno zlonamjerne. Provjerite hoće li ih zadana postavka anti-malwarea otkriti. Ako ne, konfigurirajte softver tako da vas barem štiti od uobičajenih keyloggera.

Neka vaše računalo bude ažurirano

Za održavanje dodatne zaštite od zlonamjernog softvera neophodno je ažurirati računalo i softver. To je zato što keylogger i druge vrste zlonamjernog softvera često otkrivaju i iskorištavaju ranjivosti u vašem sustavu da bi zarazile vaše računalo. Da biste smanjili šanse da se to dogodi, često ažurirajte operativni sustav, aplikacije, programe i softver.

Redovito mijenjajte svoje lozinke

Dobra je praksa redovito ažurirati zaporke, kao što je svaka nekoliko tjedana. Čak i ako vam lozinka bude ukradena, haker je vjerojatno neće odmah upotrijebiti. Ako je brzo promijenite, više neće biti korisna hakeru. Često mijenjajući zaporku, možete pomoći u zaštiti svojih računa od keyloggera. Budući da je praćenje svih tih lozinki možda pretjerano, razmislite o tome da vam pomogne instalirati upravitelja lozinki.

Koristite zaslonsku tipkovnicu

Iako nije vrlo poznat, Windows ima zaslonsku tipkovnicu koju možete koristiti prilikom tipkanja lozinki i drugih povjerljivih podataka. Keylogger obično ne bilježe klikove na zaslonskoj tipkovnici. Iz tog razloga je korištenje zaslonske tipkovnice za unos brojeva računa, lozinki i drugih osjetljivih podataka dobar način zaštite vaših podataka..

Kako uklanjate keyloggere?

Iako softver protiv zlonamjernog softvera ili protiv špijunskog softvera može vam pomoći u otkrivanju i uklanjanju keyloggera, vaša je najbolja opcija korištenje softvera anti-keylogger. Ova vrsta softvera provjerava sve procese koji se izvode na vašem računalu. To uključuje operativne sustave, pozadinske usluge i aplikacije, BIOS, mrežne postavke i preglednike. Druga vrsta softvera koji može ukloniti keyloggere je anti-rootkit program koji cilja viruse koji instaliraju keyloggere.

Osim korištenja softvera za anti-keylogging, još jedan način provjere je otvaranje vašeg upravitelja zadataka i vidjeti koji se programi izvode. Ako vidite nepoznate programe, pretražite putem interneta da biste vidjeli ima li kladionica s tim imenima. Ovo će vam pomoći da shvatite postoje li keyloggeri u vašem sustavu.

Evo nekoliko najboljih softverskih opcija koje vam mogu pomoći u uklanjanju keyloggera:

SpyShelter

SpyShelter obavlja razne funkcije za obranu od keyloggera. Ako neprekidno radi neprekidno prepoznat će keyloggere koji pokušavaju ući u vaš sustav i sprečavaju ih da zaraze vaše računalo. Također skenira vaše računalo kako bi identificiralo postojeće keyloggere i uklonilo ih. Napokon, ovaj će softver kriptirati vaše pritiske tipki, tako da će oni biti beskorisni za keyloggere. Ovaj je softver trenutno dostupan samo za Windows operativne sustave.

Zemana

Pored programa protiv zlonamjernog softvera, Zemana posjeduje i sustav protiv zaštite od ključa. Ovaj program radi stalno, prati vaše aktivnosti i skenira preuzimanja. Također pokreće redovita skeniranja sustava kako bi provjerila postoje li zlonamjerne aktivnosti. Pored toga, Zemana ima značajku šifriranja za prijenos podataka putem interneta, skener od zlonamjernog softvera i zaštitu od protivzakonitog softvera. Ima više funkcija od SpyScanner, iako ne može otkriti gotovo toliko mnogo kladionica kao SpyScanner. Zemana je trenutno dostupna samo Windows korisnicima.

Malwarebytes Anti-Rootkit

Ako programi protiv uklanjanja blogova ne mogu ukloniti keyloggere, pokušajte s anti-rootkit programom. Malwarebytes Anti-Rootkit je odličan besplatni program koji skenira cijeli operativni sustav za pronalazak keyloggera i virusa rootkita koji se koriste za njihovo instaliranje. Trebate narediti programu da izvrši ta skeniranja jer se ne izvode stalno. Ako se odlučite pokrenuti potpuno skeniranje, program će izvesti i ponovno podizanje sustava. Program Anti-Rootkit dostupan je samo za Windows.

Kaspersky Security Scan

Kaspersky Security Scan je vrhunski antivirusni program koji identificira rootkit programe i keyloggere kao i druge vrste zlonamjernog softvera. Postoji besplatna verzija programa koja izvodi dubinske sigurnosne provjere, kao i plaćene verzije koje uključuju internetske module zaštite identiteta. Kaspersky Security Scan dostupan je za Windows, Mac, iOS i Android.

Završne misli

Keyloggers su vrsta zlonamjernog softvera koji se na vašem računalu može pokretati mjesecima ili godinama bez vašeg znanja. Hakeri ih zatim mogu iskoristiti za dešifriranje vaših podataka, pristup računima, prijenos novca ili pokretanje većih troškova.

Da biste zaštitili sebe i svoje račune od kladioničara, najbolji je aspekt najbolje. Korištenje učinkovitog programa protiv zlonamjernog softvera koji skenira keyloggere, redovito mijenjanje lozinki i ažuriranje sustava sve su važne radnje koje treba poduzeti. Osim toga, poduzimanje koraka za edukaciju o sigurnom pregledavanju i otkrivanju zlonamjernih programa važni su načini da se branite i od vašeg računala od keyloggera.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me