Što je sigurno kodiranje i zašto je važno? | VPNoverview.com

Softverski kôd nalazi se u središtu funkcioniranja vaše aplikacije. To je također jedan od ključeva s kojim se mogu dogoditi cyber-napadi. Ako vaš kôd ima ranjivosti, možda će biti ugrožena cijela vaša aplikacija. Problem sa softverskim ranjivostima je taj što otvaraju slabosti u kodu – slabosti koje cyber-kriminalci mogu iskoristiti. Sprječavanje incidenata u cyber-sigurnosti započinje u samom početku sa samim softverskim kodom. Ovaj članak govori o praksi sigurnog kodiranja i zašto je to vitalna disciplina koju treba razumjeti.


Što znači sigurno kodiranje?

Laptop sa zaključavanjemKad programer napiše softverski kod, oni trebaju razmotriti mnoge stvari. To uključuje kako izraziti zahtjeve arhitekture i dizajna aplikacije, kako održati kôd optimiziran i učinkovit, kao i kako osigurati da je kôd siguran. Sigurni kôd pomoći će u sprječavanju mnogih cyber napada jer uklanja ranjivosti na koje se mnogi podvizi oslanjaju.

Ako vaš softver ima sigurnosnu ranjivost, može se iskoristiti. Izvanredni napad WannaCry iz 2017. iskoristio je ranjivost protokola Windows. Softverske ranjivosti su rasprostranjene. Pretraživanje na popisu ranjivosti Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) pokazuje da je u posljednje 3 godine bilo 40.569 ranjivosti aplikacija.

Kada tvrtka primjenjuje kulturu sigurnog kodiranja, oni rade na smanjenju ranjivosti u svom kodu.

Kako sigurno šifrirate?

Kodiranje pomoću sigurnih praksi dobro je dokumentirano. Otvoreni projekt sigurnosti web aplikacija (OWASP) stvorio je skup smjernica o tome kako to učiniti. Unutar ovog vodiča nude se popise stavki koje koristite kako biste bili sigurni da je vaš kôd što je moguće sigurniji. Uzorak vrsta stvari pokrivenih u smjernicama su:

 • Provjera unosa podataka: To obuhvaća brojne aspekte izvora podataka i provjeru valjanosti podataka. Na primjer, duljina i datumski raspon podataka. Provjere valjanosti podataka pomažu u zaštiti web aplikacija od cyber napada.
 • Autentifikacija i upravljanje lozinkom: Kodiranje također uključuje arhitekturu softvera. Ovaj odjeljak sadrži mnogo savjeta koji su na presjeku kodiranja i arhitekture.
 • Kriptografske prakse: Vodič sugerira da svi korišteni kriptografski moduli budu FIPS 140-2 ili ekvivalentno standardnom standardu.
 • Pogreška Rukovanje i prijava: Ovo je ključno područje i ono koje, ako se ne kodira sigurno, može procuriti podatke.
 • Zaštita podataka: Smjernice za zaštitu podataka uključuju savjete o sigurnoj pohrani lozinki i kako izbjeći curenje podataka putem HTTP GET-a.
 • Sigurnost komunikacije: Savjeti o tome kako zaštititi podatke tijekom tranzita, na primjer, pomoću TLS veza.

Kad softverski arhitekt utvrdi arhitektonski dizajn aplikacije, a programer kreira kôd na temelju tih diktata, oni bi trebali koristiti OWASP smjernice kao svoj sigurni kod za jaslice.

Sigurno kodiranje ne zaustavlja se u fazi programiranja. Ostala područja koja moraju biti dio cjelovitog pristupa stvaranju sigurnog koda uključuju:

 1. Sustav zasnovan na “najmanje privilegiji”: Ako imate pristup poznavanju bilo kojeg koda, spriječit ćete zlonamjerno izvršavanje nesigurnog koda. To može biti posebno naporno kada koristite programere ili razvojne kompanije s vanjskim ovlastima.
 2. Obrana u dubini: Nastavite sa slojevitim obrambenim strategijama jer se kôd promiče do proizvodnje. Provjerite je li okruženje za vrijeme izvođenja jednako sigurno kao i vaš kôd.
 3. Vježbajte dobro osiguranje kvalitete: Da biste osigurali kvalitetu, koristite razne programe uvjeravanja kao što su pregledi koda i PEN testiranje.

Resursi za uspješno sigurnosno kodiranje

Zadržavanje vašeg razvojnog tima i kontakt s najnovijim tehnikama sigurnog kodiranja ključno je za sigurno kodiranje. Ne možete očekivati ​​da programeri znaju kako ih sigurno kodirati, moraju ih biti osposobljeni i svjesni. Ispod su neki korisni resursi za pomoć vama i vašem timu na putu do stvaranja sigurnog koda.

 1. OWASP – Već smo spomenuli OWASP-ove metode sigurnog kodiranja. Vodič za programere OWASP također je koristan kamen temeljac za sigurno kodiranje. Provjerite i njihov alat koji traži ovisnosti i javno objavljene ranjivosti koje mogu utjecati na vaš projekt.
 2. Microsoftova Biblija o sigurnom kodiranju: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Knjige su uvijek korisne uvući u učenje o tehnikama sigurnog kodiranja. Neki primjeri uključuju: “24 smrtonosna grijeha sigurnosti softvera” i “Sigurno kodiranje: načela i prakse”
 4. Pogledajte „siguran okvir za kodiranje“, opet OWASP inicijativa. Postoje organizacije koje će vam pomoći obučiti svoje osoblje u sigurnim tehnikama kodiranja temeljenim na ovom okviru.
 5. Sigurni standardi kodiranja, npr. SEI CERT koji nadgleda Sveučilište Carnegie Mellon nudi podršku i smjernice u sigurnom kodiranju za različite programske jezike:
 6. Tvrtke za provjeru koda mogu se koristiti za pregled vašeg koda. Tvrtke kao što su CheckMarx i CAST Software koristit će stručnjake za analizu kako bi pretražili ranjivosti i pristupili kvaliteti softvera.
 7. Shvatite kako primijeniti životni ciklus softverskog razvoja softvera (SDLC) za sigurno kodiranje. Korištenje SDLC pristupa pomoći će vam da osigurate da filtrirate sigurnost kroz sve dijelove razvojnog životnog ciklusa.
 8. Osigurajte vodiče za kodiranje iz RedHat-a

Sigurni kod za konkurentni rub

Sigurnost započinje s vašim kodom i stvaranje sigurnog koda ključni je dio stvaranja odličnog softverskog proizvoda. Nesigurne prakse kodiranja ne samo da rizikuju kupce, već će utjecati i na reputaciju vaše tvrtke. Primjena pravila načela sigurnog kodiranja OWASP dobro je mjesto za početak. Izrada dokazanog sigurnog softvera ne samo da vam može omogućiti da spriječite cyber-napade, već i vašoj organizaciji davati konkurentnu prednost.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map