Što je adware i kako zaštititi svoje uređaje?

Adware je vrsta zlonamjernog softvera koji često prikazuje nametljive skočne oglase i mijenja postavke preglednika bez odobrenja korisnika. U nekim slučajevima adware više predstavlja neugodu nego ozbiljnu prijetnju. No, posljednjih je godina u porastu zlonamjernog adwarea. Ovi noviji oblici adwarea mogu špijunirati korisnike, pratiti njihove aktivnosti ili čak instalirati druge vrste zlonamjernog softvera. Evo što trebate znati o adwareu i kako možete zaštititi svoje uređaje od njega.


Što je adware?

Računalo adwareIzraz adware skraćen je za softver podržan za oglašavanje i obično se odnosi na neželjeni softver koji preplavljuje vaše računalo ili mobilni uređaj skočnim oglasima. Ponekad se kategorizira kao potencijalno neželjeni program ili PUP ukratko. Postoji mnogo različitih vrsta adwarea, a neke su vrste zloćudnije od drugih. Adware softver može pokrenuti skočne oglase ili vaš web preglednik preusmjeriti na različite web lokacije. Ostale vrste adwarea mogu ostati neotkrivene dok potajno prate vaše mrežne aktivnosti. Oni mogu bilježiti IP adrese, podatke preglednika ili vaše Google upite za pretraživanje. Adware može biti paket sa besplatnim preuzimanjem softvera ili predstavlja legitimno ažuriranje softvera.

Neki upozoravajući znakovi adware uključuju:

  • Dobivate česte pop-up oglase
  • Početna stranica internetskog preglednika mijenja se bez vašeg dopuštenja
  • Vaš se web preglednik tajanstveno usporava ili ruši
  • Veze do web mjesta često vas preusmjeravaju
  • Na vašem pregledniku možete pronaći nove alatne trake, proširenja ili dodatke
  • Vaše računalo ili Mac započinju instaliranje softvera bez vašeg dopuštenja

Kako se često događaju napadi adware-a?

Oglasni je uobičajeni oblik zlonamjernog softvera, a porast zlonamjernog softvera posebno je zabrinjavajući trend. Istraživanje tvrtke G Data Software pokazalo je da je 2014. godine adware činio više od 31% zlonamjernog softvera otkrivenog antivirusnim softverom. Trojanci su smatrali najzastupljeniji oblik zlonamjernog softvera, a adware je drugi najčešći.

Oglas postaje sve veći sigurnosni rizik, posebno za velike organizacije. Najistaknutiji slučaj do sada bila je masivna reklamna kampanja poznata kao Fireball, koja je zarazila oko 250 milijuna računala širom svijeta. Oglasni softver bio je u paketu s zakonitom besplatnom mrežom na Internetu. Fireball je instalirao dodatke koji su mijenjali konfiguracije preglednika i zamijenili korisničke početne stranice i tražilice lažnim. Fireball je imao brojne opasne mogućnosti, poput špijuniranja korisničkog mrežnog prometa i mogućnosti instaliranja drugog zlonamjernog softvera.

Koji su rizici adwarea?

Neki oblici adwarea ne štete vašem računalu, ali druge su vrste složenije i zlonamjernije. Iako oglasni softver može prikazivati ​​nametljive skočne prozore, u drugim slučajevima korisnik nema naznaka da s njihovim uređajem išta nije u redu. To znači da adware može špijunirati vaše mrežne aktivnosti, pristupiti vašim osobnim podacima ili koristiti vaše podatke bez vašeg znanja. Ponekad oglasni softver instalira trojanski konj, zajedno s drugim vrstama zlonamjernog softvera, što može ozbiljno usporiti rad vašeg računala. Neki adware čak isključuje antivirusne programe ili vam onemogućuje instaliranje antivirusnog softvera. Kako adware postaje složeniji, postaje sposoban nanijeti više štete korisnicima.

Kako se adware može nabaviti na mom računalu?

Adware najčešće dolazi na korisničko računalo za vrijeme besplatnog preuzimanja softvera ili posjete zaražene web stranice. Čini se da je freeware obično legitiman program. Kad korisnici odluče instalirati program, autoriziraju preuzimanje. Ali kada se instalira softver, instalira se i adver. U ostalim se slučajevima adware automatski instalira kada korisnik posjeti zaraženu web stranicu. Ova vrsta adwarea poznata je kao otmičar preglednika, jer zlonamjerni softver otkriva ranjivosti u vašem pregledniku i iskorištava ga..

Što trebam učiniti ako se na moj računalo pojavi adware?

Adware se može teško ukloniti ručno i često ga otkriva antivirusni softver. Budući da su neki oblici adwagala zakoniti, antivirusni softver često ne može utvrditi predstavlja li adver prijetnja ili ne. Ako je vaše računalo zaraženo adwareom, najbolja opcija je korištenje alata za uklanjanje adwarea.

Prije nego što započnete, osigurajte sigurnosnu kopiju svih datoteka pomoću vanjskog tvrdog diska ili usluge pohrane u oblaku. Tada ćete trebati preuzeti alat za uklanjanje adwarea i upotrijebiti ga za pokretanje skeniranja na računalu. Alat će otkriti adware tako da ga možete izbrisati s računala.

Kod odabira alata za uklanjanje adwarea obavezno odaberite jedan od renomirane antivirusne tvrtke. Evo nekoliko najboljih alata za uklanjanje adwarea 2018. godine:

  • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware je antivirusni softver temeljen na oblaku koji uključuje alat za uklanjanje adwarea. Alat je jednostavan za korištenje i izuzetno je učinkovit u otkrivanju adwarea koji drugi antivirusni softver mogu propustiti. Također je učinkovit protiv teško ukloniti adware.
  • AdwCleaner: AdwCleaner je sada dio Malwarebytesa i jednostavan je, ali moćan alat za uklanjanje adwarea. Brzo pregledava vaše računalo ili uređaj na osnovu adwarea, PUP-ova, neželjenih alatnih traka i otmičara preglednika te uklanja ako ih otkrije.
  • Alat za uklanjanje adware-a od strane TSA: Alat za uklanjanje Adwarea od strane TSA je još jedan alat utemeljen na oblaku koji je vrlo učinkovit protiv adwarea. Temeljito pregledava vaše računalo zbog adwarea i briše ga, a također može resetirati mnoge internetske preglednike kao što su Chrome i FireFox.

Kako možete spriječiti adware?

Unatoč rasprostranjenosti adwarea, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili da zarazi vaše uređaje. Evo nekoliko najvažnijih načina na koje možete zaštititi svoje uređaje od adwarea:

Neka vaš softver bude ažuriran

Jedan od najvažnijih koraka koji možete poduzeti da se obranite od adwarea i drugih zlonamjernog softvera je ažuriranje operativnog sustava i programa. To je zato što većina operativnih sustava i softvera ima ranjivosti koje hakeri mogu iskoristiti. Dok programeri otkriju te ranjivosti, objavljuju ažuriranja kako bi ih uklonili. Pored toga, redovito ažurirajte svoj antivirusni softver i softver e-pošte te instalirajte sve promjene od svog davatelja internetskih usluga.

Obratite pozornost na ono što instalirate

Kad god želite preuzeti program, zaustavite se na trenutak i pobrinite se da točno znate što preuzimate. To je posebno važno za freeware, koji često sadrži skriveni adware. Ako niste sigurni što je program, napravite neko mrežno istraživanje da biste saznali više o njemu. Ako se bilo koji program čini sumnjivim, izbjegavajte ga.

Postavljanje vatrozida

Vatrozid je program koji sprječava ulazak neovlaštenih podataka u vaš operativni sustav ili preglednik. Ako instalirate novi program, vatrozid će vas obavijestiti i tražiti vaše dopuštenje da ga aktivirate. To znači da čak i ako ste slučajno instalirali adware, znat ćete za to, a zatim ga možete ukloniti s računala.

Razmislite prije klika

Mnogi ljudi ne čitaju skočne prozore pažljivo i jednostavno kliknu “Da” ili “U redu” samo da bi ih uklonili sa zaslona. Nažalost, programeri adware-a svjesni su ove navike i često je koriste. Provjerite je li program zakonit prije nego što kliknete “U redu”. Pored toga, nikad ne klikajte veze ili ne preuzimajte privitke u e-porukama ili porukama, osim ako ne znate točno o čemu se radi, čak i ako su od nekoga u koga imate povjerenja.

Završne misli

Adware je izuzetno čest oblik zlonamjernog softvera i količina štete koju može nanijeti uvelike varira. Neke vrste adwarea predstavljaju samo smetnju, dok druge mogu oštetiti vaš uređaj, pratiti vaše mrežne aktivnosti ili čak ukrasti vaš identitet. Posljednjih godina bilježi se porast zlonamjernog adware-a kao što je Fireball. Zbog ovog uznemirujućeg trenda, sve je važnije da poduzmete korake za zaštitu svojih uređaja od adwarea.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me